Last news in Fakti

27 Май, 2018 19:50 6 104 45

България отчетливо завива на Изток

  • българия-
  • първан симеонов-
  • русия

Според Първан Симеонов страната се води към Русия

През последните няколко седмици и месеци България отчетливо завива на Изток и съвпада с напрежението вътре в самия Западен блок – ЕС – САЩ, каза пред БНР социологът Първан Симеонов.

Това, че България се ориентира на Изток, може да се съди най-напред по позицията „Скрипал“, след това и по отварянето на темата АЕЦ „Белене“, както и по посещенията на най-високо ниво.

„Във вътрешнополитически план това най-ясно се изразява във факта, че се банализира антизападното говорене. Самият факт, че е възможна подписка за напускане на НАТО означава, че постепенно оста на въртене на българския политически процес се отмества леко на Изток. Това е в синхрон с проблемите между ЕС и САЩ, които проличават изключително много в казуса с т.нар. иранска сделка, и които проличават с предполагаемата позиция на Полша, която някак си контрастира на фона на ЕС. Всичко това, като че ли допълнително тласка Европа в неопределеност или по-скоро в орбитите на интересите на Русия в момента“, каза той.

Това, което премиерът Бойко Борисов печели като предимство, е, че в тази ситуация, когато Европа остава без ясните американски гаранции, той може да излезе в края на месеца с някакво ключово послание на тема европейско-руски отношения.

Президентът Радев обаче спечели предимство пред Борисов, коментира Симеонов.

Предимството е, че Радев се представи като предвестник на всичко това, защото той пръв отиде в Русия“, добави той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 horhe

    44 6 Отговор
    Когато 3-тата СВ е Факт, макар и да се води по хибридни начини, поведението на Властта в България е правилно и основателно. Това не е футболен мач, и ние не сме запалянкОвци.
  • 2 Българин

    58 10 Отговор
    Руснаците държат Баце за тестисите с някакви компромати та затова се гъне като тръстика на Изток. Американците, обаче и те го държат. Засега Баце успешно се прави на бай Тодор и цар Борис едновременно, но ще му се наложи да избере ясно без шикалкавете и тогава ще абдикира за трети път. Дано до тогава не е направил големи поразии, за които да плаща цяла България.

    Коментиран от #4

  • 3 Луд

    21 11 Отговор
    Бочко тичка до Москва

    Хахаха
  • 4 куку руку ку

    54 9 Отговор

    До коментар #2 от "Българин":

    Е, колко по-големи поразии? Разпродаде България, спря всички енергийни проекти. Тегли едни заеми...
  • 5 onq s konq

    17 52 Отговор
    Самото ПОСЕЩЕНИЕ В УКРАЙНА ОТ БОРИСОВ И ДЕМОНСТРИРАНЕ НА ТОПЛИ ОТНОШЕНИЯ С НЕЯ НЕПОСРЕДСТВЕНО ПРЕДИ ВИЗИТАТА МУ В МОСКВА красноречиво говори,че Премиерът НЕ ФАВОРИЗИРА РУСКО-БЪЛГ ОТНОШЕНИЯ и отива да разговаря с Путин като равен с равен.Което значи че НИТО ЩЕ СЕ МОЛИ ЗА НЕЩО,НИТО ПЪК ЩЕ СЕ ИЗВИНЯВА-ПРОСТО ЩЕ ИМА ЧИСТИ ИКОНОМИЧЕСКИ РАЗГОВОРИ НА ВЗАИМНО-ИЗГОДНА ОСНОВА.Каквито и договорки обаче да се осъществят в Москва,те всички до една ще бъдат СТРИКТНО СЪОБРАЗЕНИ СЪС ПОЛИТИКАТА НА ЕС,т.е. никога няма да си изплюем в европейската ръчичка,от която ядем.

    Коментиран от #6, #7, #31, #42

  • 6 Да уж

    39 9 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    😀😀😀
    Харесва ви да ядете от нечия "ръчичка" ли?
    И даже не ви е срам да го казвате на глас? Понятие като достоинство, самоуважение вече не съществуват в самосъзнанието на някои хора в България?
    Пробвайте да ядете самостоятелно , със своята лъжица от своята паница, сготвено самостоятелно.😀

    Коментиран от #8

  • 7 Ристе

    23 6 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Хахо, боко и чист, колко да е чист - няколко милиарда.

    Коментиран от #16

  • 8 onq s konq

    14 33 Отговор

    До коментар #6 от "Да уж":

    Ти не разбираш.Принципно ЦЕЛИЯТ БИВШ ИЗТОЧЕН БЛОК СА ЛАПАЧИ,А МОЩНИТЕ ЗАП. ДЪРЖАВИ СА ДОНОРИ.И ако ние както предлагаш се откажем гордо от "ЕС-ръчичката",неминуемо ще я докараме до ЖАН ВИДЕНОВАТА ЗИМА.Успоредно с това обаче въпросните държави от Изт. блок до една ще ни похвалят и потупат по рамото,защото...ЩЕ ОСТАНЕ ПОВЕЧЕ ЗА ТЯХ!Е по-простичко няма как да ти го обясня:)

    Коментиран от #10, #24, #30

  • 9 Толи

    42 5 Отговор
    Стига с тая външна политика.Някой скоро питал ли е какво стана с едни 16 милярдаааа.Къде са Колко останаха? Заливат ни само с външни работи , да забравим за всичко в бедна България.Мафия!Няма изход!
  • 10 Да уж

    10 6 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Няма какво да разбирам относно живота в България. Всички го виждаме. Няма нужда от обяснение.
    Не разбирам как може човекът да не се срамува да го заявява на глас. Според мен, това е унизително. Но поне сте откровен.

    Коментиран от #11

  • 11 onq s konq

    6 6 Отговор

    До коментар #10 от "Да уж":

    Естествено че и двамата сме откровени и ЗАТОВА ГЛАСУВАМЕ РАЗЛИЧНО

    Коментиран от #13

  • 12 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 13 Да уж

    5 4 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    Вие за кого гласувате?

    Коментиран от #18

  • 14 гражданин

    9 18 Отговор
    Къде отидоха парите откраднати през 90г, 96г и 2013г!#Кой беше на власт през тези години?!#Кой приватизира България до 97г и #Кой довърши приватизацията на България след 97г?!Къде са всичките тези милярди пари на България?!?Е за това България куца защото парите на България от тези години отидоха на Изток!!!Сега едва, едва се повиши поне минималната работна заплата за втори път на нас бедните!!!!
  • 15 Да уж

    9 14 Отговор
    "На изток" ? В Бангладеш?
  • 16 garbage

    8 7 Отговор

    До коментар #7 от "Ристе":

    Най чисти са г-жа 48% и учителя и командира след параванов, спинишев, след сопола, данчо ментата, шиши, ментолева хишната хиена, жан виденов, абе бйп и дпс без които бкп нвма да са на власт ама никога!!!
  • 17 плевен

    9 4 Отговор
    А по чия заръка докарваме останалите западнобалкански лапачи?
  • 18 onq s konq

    4 8 Отговор

    До коментар #13 от "Да уж":

    Ха!На "откровения" ти въпрос имам цял набор от отговори,но спец за теб ще избера "За който плати повече":)

    Коментиран от #21

  • 19 патриотъ

    32 11 Отговор
    Курс към подобряване на отношенията с Русия е единствения правилен път и президента го намери и използва!Завой на изток е необходим за нас,защото само Русия може да ни гарантира честност и откровенност в отношенията!Естествено ние сме в Европа и трябва да станем мост за подобряване на отношенията между Европа и Русия,като запазим и собствените си интереси!Само дето Боко все го занася където не трябва,та взе да търси майка си в Украина,дето хората отдалече я заобикалят!Нормалните политици са в Санкт Петербург на икономическия форум и се сключват сделки за милиони,а нашия отиде футбол да гледа!Затова сме на тоя хал и затова Боко е вреден за България!
  • 20 Да уж

    8 3 Отговор
    Закономерно. А най-вече - последователно е.😀
    Между другото, не разбирам, защо този въпрос се смята, едва ли , за непреличен? Не отговаряйки, човекът показва, че, или се срамува от избора си, или се страхува да се признае в своя избор, което е много странно в демократична страна.
  • 21 Да уж

    6 2 Отговор

    До коментар #18 от "onq s konq":

    Закономерно. А най-вече - последователно е.😀
    Между другото, не разбирам, защо този въпрос се смята, едва ли , за неприличен? Не отговаряйки, човекът показва, че, или се срамува от избора си, или се страхува да се признае в своя избор, което е много странно в демократична страна.
  • 22 Симеон Радев

    9 14 Отговор
    За забелязване е, че когато се касае за руския престиж в България, нашите русофили са много по-непримирими, нежели самото руско правителство. Това се дължи , разбира се, главно на факта, че те са тук , в България паразити на руския престиж , с който тъй много злоупотребиха за свои користни цели, щото отвратиха самата Русия. Но често пъти тяхната цинична защита на руските интереси се дължи на невежество”.

    Коментиран от #32

  • 23 hard

    6 16 Отговор
    Само на Бсп, Дпс, и коалицията на Дсб им пречи 'боко'!Защото 'боко' работи за България, строи и прави връзки и дипломатически отношения с всяка държава по света!А бсп, дпс и коалицията на дсб правят пари само за джоба си което е доказано след 89г!
  • 24 куку руку ку

    20 6 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Ей тука ти е голямата грешка, кой е лапачът? Източният блок всъщност е донорът на западните държави. Освен с благата, които се източват под маската на инвестиции и с най-ценният продукт- човешкият ресурс и то най-добрият.
  • 25 Руското братство

    10 15 Отговор
    „Всяко тържество на българите е смърт за Русия. Балканските държави не трябва да имат нищо свое. Те трябва да бъдат притежание на русите или, по-ясно казано, те трябва бъдат погълнати от русите!”
    ИВАН АКСАКОВ
  • 26 SPQR

    8 3 Отговор
    Абе завива ...просто се въртим в кръг и сега сме близо до Русия...
  • 27 nonamenofacenonumber

    9 4 Отговор
    На Изток .... добра посока Китай, Япония, Корея Рисия, ОАЕ и ред други страхотни държави.
  • 28 Толи

    3 1 Отговор
    Гьола, гьола, изпуснахме!
  • 29 Пенсионера

    7 11 Отговор
    Бързо бегам да ставам член на Бкп . И почваме на ново, събираме първите бригадири за бригадирското движение. Връщаме и възтоновяваме лениниските съботници.БКП ще управлява твърфо и решително, записваме за лрки коли и чакане 17 г. Води ни партиооооо
  • 30 Стамат

    24 5 Отговор

    До коментар #8 от "onq s konq":

    Краварите са далече кон.За добро или лошо живеем близо до Русия.Най богатата на ресурси държава в света.От американците не сме видяли нищо добро Държава която се крепи на непрестанни войни още от появяването си.Виж че те са в корена на разделението на света на добри и лоши .И не се чуди защо .Те не могат да оправдаят съществуването си ако нямаше лоши.Що се отнася до Жан Виденовата зима .Той е единственият министър председател който спира супсидията от 50 млн долара за отворено общество познай на кой. И изведнъж няколко месеца след това световната банка която е под контрола на знаеш кой девалвира лева .Наливат се едни 10 млн . долара да вдигнат футболните агитки и ето ти революция пич . Казваш че ЕС ни хранил .Кажи колко хляба си купи с техните пари . България се крепи на парите на българите в чужбина.От евро парите стигат промили до хората.
  • 31 Иванов

    8 13 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    С руската мафия няма взаимоизгодни условия! Или ще им даваш или ще те таковат! Руснаците разбират само от бой по зъбите и от нищо друго.
  • 32 Голям прос

    14 3 Отговор

    До коментар #22 от "Симеон Радев":

    Защо русофилите са невежи? Не обясняваш. Безпочвени обвинения, които гледам по новините и спрямо Русия. А не може ли да си гледаме интересите и да не вярваме сляпо на това което се спуска от ЦРУ, Ми 5,6,7 или което е там. Яд ме е като чета задръстени коментари. Мога да повярвам, ако ме убедят в противното. Аз лично от американци, англичани, французи хубаво не съм видял. Виж историята още след турско кой е виновен България да е на това дередже. Мислите, че вече сме им приятели на тия по горе които писах. Лъжете се. Фалеч съм от мисълта, че Русия гледа на нас с умиление. Да престанем да се дърлим и да си гледаме интересите, това е решението
  • 33 Русофил

    1 2 Отговор
    Обичам Азърбейджан
  • 34 ХА ХА ХА

    6 9 Отговор
    Само в тъпите глави на русофилите съществуват тези завои към Москва, а колко сме им мили на руснаците си пролича ,45год. бяхме поробени , нямахме право да се разпореждаме в собствената си страна без тяхно одобрение, да напускаме границата на държавата, стопираха ни икономически проекти, с които икономически щяхме да сме добре, задължиха ни да им купуваме боклука , еее и на това ако някой вика братска любов с кеф ще му се изхрача в лицето !!! Спирам да изброявам вредата от тази руска любов, защото няма изреждане !
  • 35 Яжуй

    6 2 Отговор
    Има вероятност чичо Сорос скоро да се пресели в отвъдното поради напреднала възраст.
  • 36 Толи

    10 0 Отговор
    Аааа , стига вече.Тоя Борисов3 няма ли си държава.Търчи напред,назад.Русия,Турция,Западни,Източни.
    Тръгнал света да оправя.Той държавата си не може да оправи.Я заедно с Горанов да се явят в Парламента.Да дадат някакъв отчет ,да отговарят на въпроси.Ама така се прави .Нали сме Парламентарна Република.Тия хора в парламента го предложиха Трябва да се отчита.Какво се е разпищолил.Тъпанар.Има си външен министър.Оставка! Не зачита президент,не зачита парламент.Собствената си партия не зачита.Май иска Монархия.
  • 37 сульо

    1 4 Отговор
    Този сам ли ще се обеси или трябва да му се помага....?
  • 38 Георг Георгиев

    5 1 Отговор
    България винаги е била на изток.

    Коментиран от #44

  • 39 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 40 ГосТ

    9 1 Отговор
    В момента само фащ и англия са крайно настроени срещу Русия. Дори Япония върви към диалог. Путин го каза в началото, като не искате диалог,ще показваме оръжия. Какво още не е ясно. Пак некви празни приказки от празнодумци.
  • 41 патриотъ

    2 5 Отговор
    Единственото хубаво, което идва от Изток е Слънцето.

    Коментиран от #43

  • 42 ЛудиятНаБалконя

    1 0 Отговор

    До коментар #5 от "onq s konq":

    Абе " оня " - не ти ли умре коня ? Бе Ен Ве - то пали ли гумите у гетото а ?
  • 43 Предсказанието на Вангелия

    1 0 Отговор

    До коментар #41 от "патриотъ":

    Мъка голяма мъка грози България,руските и български олигарси я унищожиха.Сълзи текът кат реки от пра дедите ни.Хан Крум ли трябва да стане от гроба за да поведе народа?
  • 44 Даааа

    0 1 Отговор

    До коментар #38 от "Георг Георгиев":

    САМО ЧЕ БСП ИЛИ БКП ВИНАГИ СА ГЛЕДАЛИ НА ЗАПАД И САЩ ! ДЕЦАТА ИМ И ПАРИТЕ ИМ СА НА ЗАПАД ИЛИ САЩ !САМО КУХЧОВЦИТЕ МИЛЕЯТ ЗА ПОРОБИТЕЛЯ ! ДАЛИ НА НЯКОЙ ОТ ВОЖДОВЕТЕ ВИ ДЕТЕТО МУ Е В РУСИЯ ?
  • 45 432

    1 1 Отговор
    Сега остана да започнат да се надспреварват кой по голям плонж ще направи на Путин, жалка картина.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове