Last news in Fakti

28 Май, 2018 09:17 14 523 59

Пуши ауспухът - спират колата от движение

  • кат-
  • аспух-
  • газанализатор-
  • коли

В първоначалния вариант на пакета от мерки за повишаване на чистотата на въздуха се предвиждаше да се въведе и задължение за сервизите да свързват газанализаторите директно с компютрите

Пуши ауспухът - спират колата от движение - 1

При пушещ ауспух на колата или ако по друг начин тя явно замърсява атмосферния въздух, органите на КАТ ще имат право да я спират от движение. Ако става дума за автобуси и камиони, тогава правомощия за това има “Автомобилна администрация” към транспортното министерство.

Това предлага министърът на околната среда и водите Нено Димов с поправки на Закона за чистотата на атмосферния въздух, които са пуснати за обществено обсъждане.

Първата цедка за цапащи превозни средства ще са техническите прегледи, където ще се измерват газовете от ауспуха.

Ако са над нормата, колата няма да се движи, докато не бъдат изпълнени изискванията.

Видят ли катаджиите на пътя автомобил, който явно бълва кълба изгорели газове, ще го спират за проверка и също ще могат да измерват показателите.

В предлаганите промени е записано, че органите на КАТ предприемат действия, предвидени в чл. 171 от Закона за движение по пътищата. От 2010 г. този член дава право да се спира от движение превозно средство до отстраняване на неизправност.

В списъка са включени и превишението на нормите за вредни газове, шум или промени в конструкцията, които не са били разрешени.

От няколко месеца КАТ разполага с мобилни газанализатори, които бяха купени от Столичната община, а предстои да се вземат още с пари от Оперативна програма “Околна среда”.

Органите на Министерството на транспорта, които контролират камионите, автобусите и такситата, ще трябва да искат от КАТ да спре временно превозното средство, докато превишението на изгорелите газове не бъде премахнато.

В първоначалния вариант на пакета от мерки за повишаване на чистотата на въздуха се предвиждаше да се въведе и задължение за сервизите да свързват газанализаторите директно с компютрите, които отчитат техническото състояние на колата. Това изискване сега го няма, но е записано в изготвения нов Закон за пътните превозни средства.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 коки

    147 22 Отговор
    Горивата като са леш, как да не пушат?

    Коментиран от #15, #16

  • 2 Иванчо

    187 7 Отговор
    А с комините на циганите, дето горят гуми, дрехи и какво ли още не, какво правим?

    Коментиран от #3, #13, #23, #27, #32

  • 3 Гост

    100 3 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    Шофьорите са по-лесни!!

    Коментиран от #7

  • 4 Бай

    107 3 Отговор
    Това вече не са катаджии а "Eксперти'' Без Висше образование!!! Мерят скорост ,гуми, алкохол лаборатории ,пожарогасители ,аптечки, технически прегледи издаването на фактури за пл. голби r т,н, всичко това не е за безопасността на движението а да има причина за спиране и Ко прайм са Ко работиш?Да махат нотариусите безсмислена глупост която я няма като водеща практика в EU за прехвърляне на автомобил да намалеят Опашките пред Кат София това е за полза на обществото другото е кинти :)
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 asdf

    78 6 Отговор
    Смешниците дебели да оправят горивата и тогава да се правят, че се опитват да мислят
  • 7 куку руку ку

    64 5 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    А и циганите са по-важни за властващите, да не кажа безчинстващите в парламента.
  • 8 Кики

    25 58 Отговор
    Сега пък горивата,на петнадесет годишен котор на 698 667 километра каквото и гориво да му. сложиш отровата и кълбата пушек са неизбежни.Ама такъв е култа бмв мерцедес и ауди.
  • 9 Кат

    31 8 Отговор
    Всеки ден се срещат и то недопустими смърдели.
  • 10 гост

    16 2 Отговор
    През миналата седмица излезе интересно проучване, според което нарастващото търсене на електрически автомобили през 2040 г., които дотогава ще достигнат до 240 милиона ще отнеме около 19 трилиона от петролните приходи на държави и компании (Aurora Energy Research Ltd.). Анализът очертава енергийно бъдеще базирано на масовата електрификация, цифровизация и новите технологии, при които ръстът на електрическите превозни средства и непрекъснатото подобрение на горивната ефективност водят до пик на търсенето на петрол в средата на 2020 г. ", се казва в доклада Ричард Хауърд. Излизането от пазара на около 8 милиона барела на ден може да доведе до спад на цените на петрола до 20 долара до 32 долара за барел.
    http://3e-news.net/свят/петролът-продължава-да-губи-от-стойността-си_61272
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Бриго Бичкията

    77 2 Отговор
    ЗАПЛАТИТЕ, вдигнете приходите на хората и всичко ще си дойде на мястото без да се дават излишни пари за апаратура и разбити нерви на шофьори със спрени МПС.
    Кой според Вас драги ми депутати не иска да му е в ред МПС-то?, при условието, че разполага със средства.
  • 13 Bahti

    22 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    Това са неправилните Комини!
  • 14 кеф

    21 53 Отговор
    Айде селяните с изпърдяните дизели да почват воя
  • 15 filo

    18 67 Отговор

    До коментар #1 от "коки":

    Глупости, горивата са еднакви за всички коли, но само грохналите пушат, какво ми цъкате плюсове.
  • 16 Лимонад

    12 22 Отговор

    До коментар #1 от "коки":

    Коки , и с maxmotion да си ... като имаш проблем с колата - оправи го. Горивата са достатъчно скъпи за да те мотивират за това. Една кочина която пуши - гори много и не върви и събираш само негативите на околните... било то за замърсяването , било то за отношението ти към другите.
  • 17 PlimP

    4 18 Отговор

    До коментар #11 от "onq s konq":

    щом пуши, ще кашляш като магаре, па за децата ти да не говорим, вс ехубави неща ще им се случват + кадърните докторчета в БГ
  • 18 Газ мания

    43 10 Отговор
    Абе хора карайте на газ,хем евтино,хем не замърсява

    Коментиран от #29

  • 19 Гого

    27 2 Отговор
    Не вярвам това да се случи иначе 40% от колите трябва да са на трупчета и как по точно ще ги следят?
  • 20 Българина

    29 3 Отговор
    И защо кат да не могат да спрат 40 годишен камион или автобус който пуши??! Виждат го снимат го акта със записа и стоп завинаги. Сетих се нали тия от даи трябва да правят и те нещо..... Демек да делят с кат
  • 21 SAAB

    39 3 Отговор
    А американските ТЕЦ . не пушат ......:)

    Коментиран от #37

  • 22 Дизел

    66 1 Отговор
    Целта на това правителство е не да повишава жизнения стандарт на българите, това не го ли разбрахте? Да повишава заплати!? Хуумор! Целта е да се "съдерат" повече кожи от всеки и от всичко. В едно интервю Б.Борисов се "изцепи" че българите не били бедни защото в банките имали 80 милд спестявания!?? Може би в тези пари смяташе и своите 2 милд евро свои пари!?
    Така, че идеята е да се оберат част от тези спестявания, на българите, не на циганите, защото на тях ще им вземат "цървулите"
    А пък дизел да не пуши!? Това е прецедент.Бензиновите също пушат и свърдят. И колко процента от, да кажем 100%, автомобили в движение са на възраст над 105 год? Точно 40%. А тези над 20 год са 45%! До 15 год 8% и до 10 год -5% и под 5 год-само 2% .Това е официална статистика от КАТ. Сами можете да се убедите че 85% от колите се явяват "златна кокошка" а останалите със всяка изминала година ще влизат в същата роля.
    Никой не го е еня за въздуха, всичко е за пари!!!

    Коментиран от #57

  • 23 гост

    56 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    Неизрядни същества няма как да ги глобиш, накажеш или да им наложиш каквато и да е санкция. И за 10х.лв актове да пишеш на циганин, който си дава личната карта само по избори, няма как да ги прибереш. Ако го вкараш в затовра, което не се прави, излиза по-скъпо на данъкоплатеца. Те и циганите карат коли, но колите не са изправни, циганите не плащат нищо, дори вече не си правят труда да си намират фалшиви книжки, защото и със и без те остават безнаказани. Изрядните шофьори го ядат, те плащат за всичко, а не според своя дял и своята участ. Това не е демокрация. Демокрация е да мога да избера дали да плащам осигуровки, да мога да избера къде да си платя здравните осигуровки и ако не ги платя да нямам никакви права. У нас нямаш права, колкото си по-изряден толкова повече те лишават и те цакат, циганите получават помощи, а българите не.
  • 24 Тодор

    29 2 Отговор
    Най-добре е,полицаите,да вземат по един автомат и видят ли някой,да го застрелват на място и до една година,а се закрива тази държава вече!
  • 25 Гого

    26 3 Отговор
    Чудят се как да вземат парите на хората и да им трошат нервите. Горивата са под всякаква критика, за това нищо не казват. Пък давай да спираме дизелите, много е лесно. Цялата ни държава е такава. Народа трябва да се събуди.
  • 26 ьяаья

    20 0 Отговор
    Дебитомерите, турбините, нафтовите помпи, ДПФ-ите и кат-овете са ЛЕШ..
    Как пък съм имал дизел без ДПФ фабрично и НЕ пушеше...
  • 27 гост

    28 2 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    Електората на Боко не се пипа. Те са богомазани , за тях всичко е позволено. Белите роби да духат супата.
  • 28 Пуши Рейса

    23 0 Отговор
    и свалят пътниците, които съдят Столична мнооого голяма община. Тя обжалва и спорът отива в Европейския съд. Общината фалира, а София се саморазпада..... Кокошкарска работа, всичко е само за да се приберат от населението едни пари в повече! Защо не намалят наполовина цените на новите коли? Защото от алчност ще им падне ченето! Нещастници, пардон - "лобисти"....
  • 29 Газ Де

    6 8 Отговор

    До коментар #18 от "Газ мания":

    Да, ама гърмят. Възнасяш се за нула време при вожда на небето!
  • 30 Kirumo

    14 3 Отговор
    А ако автомобилът пуши поради конденз при студено време?
  • 31 Един от ПК

    15 1 Отговор
    Да ама не пуши.Какво правим сега? 99 г/микрометър.Говорим за кола с Евро 2. По стандарт е 129 или 127 не помня. Най-много да вдигнат прегледа алчните к.п.л.т. с 10 лева.И какво излиза редови 4 цилиндров в реални условия харчи като нов 3 цилиндров и колата много по-малко замърсява включително с по малко смени на маслото.

    Коментиран от #44

  • 32 Ivane

    0 0 Отговор

    До коментар #2 от "Иванчо":

    Ivan Drago lapas
  • 33 Гражданин

    13 1 Отговор
    Колите които подържат обществения транспорт / Център за градска мобилност/ в тази категория ли са, те най много димят.
  • 34 Петко Киряков

    12 1 Отговор
    Още малко ще ви потърпим с тоя рекет ,Ще му писне на някой .Кой ауспух не пуши .
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 Народът изнемогва и ще види сметката

    19 1 Отговор
    Не мислете само за забрани а как да облекчите живота на хората защото на следващите избори те ще ви издухат. Всеки ден слушаме за лобистки забрани и глоби а хората ви изкарват вашите заплати с къртовски труд. Не е важно колко стара кола кара човек а в какво техническо състояние е тя. Една три годишна кола може да е в много по-лошо състояние от една тринадесет годишна.
  • 37 злобар

    15 1 Отговор

    До коментар #21 от "SAAB":

    Те са американски и даже да пушат пушека им е аромат за нас както и американската пръдня е аромат за управляващите .
  • 38 ТОЧКАТА

    13 1 Отговор
    Ооох,как си спомних ОЗОНОВАТА ДУПКА...Помните ли я?Така изхвърлиха от пазара ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ на фреон...А дупката????А алармата за азбеста???Как замениха един УНИКАЛЕН продукт със сурогати и ментета.....А прословутите птичи грип и грипът АХМ1/или квото беше там/ как вдигна оборота на ваксините...Та сега бой по ,,мръсния,, въздух..и старите коли извън ЕВРО/10..... А , бой и по корупцията с ДАНСинга...
  • 39 Bullitt

    3 10 Отговор
    Евалата всеки втори кола кара. Докарат 20 годишни немски каруци не стига че фрашкано с коли ами пушат като комини. Да ги махат всички тия тровещи боклуци.
  • 40 Rumen Ignatov

    10 0 Отговор
    Поредната глупост да се мачка обикновенниа българин с мизерна заплата и как да влезе някой лев в хазната че да има какво да се краде.
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 Rumen Ignatov

    8 0 Отговор
    А през зимата като запушат комините по селата пак и в градовете кокво ще правите трябва и за това да се измисли някоия простотия от УМНИЦИТЕ в(парламента)цирка.
  • 43 Писна ми

    2 1 Отговор
    Да спрат първо да ги вкарват борсаджиите и тогава няма как да си купиш такава барака

    Коментиран от #53

  • 44 МАК

    4 1 Отговор

    До коментар #31 от "Един от ПК":

    Аде и аз това се чудя!! И аз съм в подобна ситуация като теб !! 20 годишен голф тди не пуши и 20-35 % под нормата за евро 3!! Тоя в пункта като видя резултата и се хвана за главата и не можа да повярва че може!!! А защо се получава дълга тема за обяснение!! Съгласен съм бълващите отзад да бъдат спирани няма значение бензин на газ или кола с турбодизел!!!аи трябва да се ограмотят хората как се подържат правилно колите !!!

    Коментиран от #47

  • 45 Ямамото Усаши Хондаки

    1 3 Отговор
    Края на легена ВАГЕН !!!!
  • 46 Майна

    0 3 Отговор
    Спрете ги тия таралясници. После и селяните с моторите дето бръмчат и се правят на диви.
  • 47 БАСТУНА

    4 1 Отговор

    До коментар #44 от "МАК":

    Пий си лекарствата - досега в историята няма случай на бълваща пушек кола на ГАЗ !!!

    Коментиран от #49

  • 48 гощо

    1 5 Отговор
    Абсолютно подкрепям! Писнало ми е на....от някакви пушещи и смърдящи кочини.

    Коментиран от #50

  • 49 МАК

    1 4 Отговор

    До коментар #47 от "БАСТУНА":

    По скоро ти си ги смени!!! Достатъчно мъртъвци на газ изключвам тези с фабрична , чадят и смърдят неописуеми като цвят пушеци по зле и от дизел.хайдее !!!
  • 50 МАК

    3 0 Отговор

    До коментар #48 от "гощо":

    Не само на теб мразя някой да ме скрие като съм зад такъв!! Затова моя тди се подържа как трябва !!!
  • 51 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 52 Toн

    0 2 Отговор
    Спрете всички пушещи коли и започнете да горите боклука в центъра на София(новина от вчера).Всичко в тази държава е много недомислено, граничещо с идиотизъм.
    Скапаните, пушещи коли да не могат да минават преглед, след като са спрени от движение, собствениците сами ще си върнат номерата да не плащат данъци.
  • 53 Тон

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Писна ми":

    То хубаво джамбазина за всичко виновен, обаче като си вземеш дизел и ти кажат в сервиза, че трябва да смениш ЕГР който е 600 лв. или "ще го изчистим и затапим за 100", кой вариянт е по-вероятен? 80% дизелите след Е3 в БГ са със затапени ЕГРи.Дизела автоматично става Евро 0...

    Коментиран от #54

  • 54 МАК

    2 0 Отговор

    До коментар #53 от "Тон":

    Става акъла ти нула! Като не си в час недей писа!! Като се затапи скапания боклучав егр се отива във грамотна фирма да ти пренапишат софтуера за да се регулират гориво- въздушните смеси без процента обратни изгорели газове! Направили се това при изправна турбина и експлоатация с пълна синтетика масло колата спира да пуши без тия еко боклуци!! Ясно ли тие !!ти си поредния технически невежа който се изказва без никакво покритие !!
  • 55 Бат Слай

    0 0 Отговор
    Хората с диезелите да не се услушват и да не умуват много. Подържан автомобил на бензин няма проблеми с отходните газове. Първо всичко минава проверка на годишния технически преглед а '' Гъзарчетата'' с изпърдяните турбодизелчета нов внос са най големите смръдльовци на пътя. А за умниците Селяните карат на ГАЗ понеже е евтино. Там мизерий и смрад няма!

    Коментиран от #56, #58

  • 56 МАК

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Бат Слай":

    Няма какво да умувам Същото важи и за турбо диЗел добре подържан както трябва няма проблем отзад!!
  • 57 Енергетик

    0 0 Отговор

    До коментар #22 от "Дизел":

    За сведение американските тецове имат сероочистващи инсталации и са екологично чисти !

    Коментиран от #59

  • 58 ДИЗЕЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #55 от "Бат Слай":

    Само можеш да хвръкнеш във въздуха! Като птичка!!!
  • 59 ДИЗЕЛ

    0 0 Отговор

    До коментар #57 от "Енергетик":

    Не разбирам какво общо имам с ТЕЦ-овете, приятелю!? Нямам инфо как е в Америка, но тук те са основните замърсители на въздуха с ФПЧ.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове