Last news in Fakti

30 Май, 2018 12:16 1 109 7

Депутатите се скараха за парите за армията ни

  • армия-
  • превъоръжаване-
  • воля-
  • веселин марешки-
  • обединени патриоти

Скандал избухна в парламента между Воля и Обединените патриоти. Причината бяха парите за превъоръжаване на армията ни.

За нас от "Воля" хората са на първо място, не самолетите. Това заяви в Народното събрание председателят на "Воля" Веселин Марешки в декларация от името на групата. Той припомни, че вчера от групата са внесли в деловодството на парламента проект на решение за мораториум върху разходите за въоръжаване и по-конкретно - да се спрат проектите "Придобиване на основна бойна техника за изграждане на батальонни бойни групи от състава на механизирана бригада" и "Придобиване на нов тип боен самолет" - на обща стойност 3.3 млрд. лв.

Марешки призова да се спре "този харч", докато не се подобри благосъстоянието на българския народ и докато не се решат всички проблеми в държавата.

Основните ни мотиви, с които се противопоставяме на тези проекти, са, че най-бедната държава в ЕС не може да си позволи на този етап да отделя милиарди левове за армията, при положение че фалират болници, няма пари за по-високи пенсии и заплати на българските учители, лекари, културни дейци, медицинските сестри, полицаите, посочи Марешки. Според него е нужен комплексен подход, а не купуване на парче, за модернизиране на армията. Никой не може да ни обясни каква ще е ефективността от купуването на няколко самолета, коментира той.

Основното обещание на Красимир Каракачанов и колегите му беше за високи пенсии и заявиха, че парите ще се вземат от намалените разходи за въоръжаване, заяви Марешки. Влизайки в парламента, много бързо забравиха това, допълни той. Оказа се, че за тях военните играчки са по-важни от съдбата на хората, коментира Марешки.

Не е играчка самолетът, бронираната машина, фрегатата, това е гаранция, че всички тези социални права, които държавата осигурява, може да ги защити на територията на страната ни.

Обединени патриоти категорично подкрепят боеспособността на армията и се надяват в Народното събрание да има консенсус не защото го иска НАТО или друга сила, а заради отговорността пред сънародниците ни. Това обяви от името на парламентарната група Искрен Веселинов.

Реакцията е в отговор на изказването преди това на лидера на "Воля" Веселин Марешки срещу проектите на министъра на отбраната Красимир Каракачанов, одобрени от правителството, за закупуване на основна бойна техника и нападките му в тази връзка към по-малкия коалиционен партньор в управлението.

От парламентарната група поискаха и санкция за Марешки, защото от трибуната на НС си е позволил обидни квалификации срещу министър Каракачанов.

В изявлението си Веселинов заяви, че покрай джендър идеологията политиците са започнали да си сменят не само пола, но и убежденията, предизборните си програми. Следим творческите превъплъщения на Марешки, който през последните месеци прави остри пируети в политическото пространство, изведнъж, както е бил натовец, става антинатовец, както е бил за модернизация, се оказва против, както е бил за бизнеса, се оказва защитник на пенсионерите, отбеляза депутатът. И подчерта, че за патриотите въпросът за превъоръжаването е въпрос на национална сигурност и на национална чест. България ще я има, докато я има Българската армия, категоричен е Искрен Веселинов. Насреща обаче имало опити за дребнави заяждания, като в същото време се пренебрегват или умишлено не се забелязват усилията на сегашното правителство и на вицепремиера Каракачанов в няколко посоки. На първо място, армията може да бъде двигател на икономиката. Не отидохме и не напазарувахме по каталога на някоя чужда фирма, за да изтекат парите някъде на Запад, напротив, като управление имаме намерение да поставим условие за максимално изнасяне на производството на военните машини в България, максимално приложение на офсет, т.е. една допълнителна инжекция в икономиката и допълнителна възможност за отбранителната ни индустрия, разясни представителят на Обединени патриоти.

От името на групата Искрен Веселинов призова този, който е за излизане от НАТО и едновременно да нямаме армия, да обяви коя външна сила му плаща, "актьорите да обявят на кого служат".

В декларацията си депутатът подчерта и постиженията на кабинета "Борисов 3", които са фокусирани най-вече върху образованието, здравеопазването и социалната сфера.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гост

    5 0 Отговор
    Нали има бизнес пряко свързан с здравеопазването, ако му възложат държавна поръчка за доставка на горива на военните, ще ревне като Вдовица колко е малко техниката на армията.

    Коментиран от #2

  • 2 иванчо

    5 0 Отговор

    До коментар #1 от "Гост":

    Въпроса е от къде тея 3.3 млрд. Хората намаляват рязко. Няма кой да работи. Фирми затварят и се изнасят поради липса на кадри. Тези 3.3 милиарда трябва все пак да дойдат отнякъде. Ако нямаме здравеопазване като хората как ще поддържаме тея хора живи и здрави че да работят и да изкарват пари за държавата?
  • 3 Работа и далавера

    2 4 Отговор
    Маришки е защитник на интересите на друга държава и в съседна Турция такива ,,родолюбци"са на голяма почит и специални грижи!За съжаление в България имунитета на държавата е на много ниско ниво и няма сила която може да излекува това с тези ,,евтини" лекарства от аптеките на ,,родолюбеца".....
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 А сърбите и индийците защо търсят рускот

    0 0 Отговор
    А НИЕ. Хубава работа ама българска. Да имаш акъла на българина ама дето му иде от после . Доню Доневски рожби.
  • 6 Бунтар

    1 0 Отговор
    Като се замисли човек, аджеба, защо са ни изтребители за 3.3 млрд. лева!? Кого ще уплашим и кого ще спрем с тях във въздуха? При положение че на практика нямаме армия, че сме една точка на Европейската карта, че никой не ни заплашва или ако ни заплашва нали сме в НАТО. И че ако някой прояви агресия към нас дали ще го спрем с изтребители? Смяххх! Четох едно изказване слуд парада в Русия на 09.05 т.г че ако руснаците решат да ни нападнат ще ни превземат само с оркестъра от парада!! Ами Турция!? Същата работа. И какво се случи с прехвалените вертолети, за които се дадоха толкова много пари? Сега са неизползваеми на земята. Не вярвам, че популизъм е вместо да купиш три четири летящи тенекии, да оползотвориш з.з млрд лева за много по важни неща в държавата, за повишаване на жизненият статус на българина или за така милата на министър Нено Димов екология и чистота на въздуха.
  • 7 Шаран БГ

    1 0 Отговор
    Не аз , а българските политици унищожиха промишленост и селско стопанство, а въоръжението на армията го раздадоха и продадоха като скрап. И колко армия имаме? Не ходи ли само по мисии на НАТО по света, а държавата ни" разграден двор".
    Сега когато народа обося и оголя и тенденцията продължава, когато всичко читаво и младо гледа да напусне страната и я напуска, ще му купим някой-други самолет, че генералите в Министерството много, а няма покритие с техника...!?!?
    Дето казва народа " На гол тумбак - чифте самолети", че и за 3,3 млрд.
    Браво Красьо, ашколсун Каракачанов !!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове