31 Май, 2018 09:12 7 750 22

Нарушаваш правилата с дете в колата? Оставаш без книжка!

  • катастрофа-
  • кола-
  • софия

Липсата на колан може да се третира като вътрешноавтомобилно насилие от шофьора

Шофьорите, които извършат пътно нарушение, докато возят дете, ще остават без книжка. Това предлага Комисията по безопасност по пътищата към МВР в свой доклад, който предстои да бъде разгледан днес.

Документът предвижда отнетите в такива случаи книжки да се връщат едва след изпит. Строгите санкции се налагат заради стряскащата статистика - 205 деца са убити като пътници и пешеходци, а 7500 са тежко ранени с трайни последици за здравето от 2011 г. насам.

Сред новите идеи на МВР е и младите шофьори да минават на двудневен курс за управление при екстремни условия до 9 месеца, след като вземат книжка, както е в Австрия, пише в. "24 часа". Ако не се явят, свидетелството им ще се отнема.

600 са убитите и над 10 хил. са ранените във възрастовата група 18-24 г. от 2011 до края на 2017 г. според доклада на комисията.

Друг акцент е поставен на загиналите пътници. 85% от убитите 1300 души от 2011 г. до днес са загинали в леки коли и са били без колани. Предлага се повишаване на отговорността на шофьорите, които нарушават правилата на движение при превоз на пътници, включително и за това, че са без колани.

“Може да се приема като вътрешноавтомобилно насилие, подобно на домашното насилие, защото резултатите не са по-леки”, пише в доклада. Експертите предлагат и нещо като публичен линч за виновните шофьори, причинили нараняване на пътници - системно и подробно да се огласяват подобни случаи.

700 са убитите и 10 000 са ранените по пътищата през последните 7 г. и половина при пътуване по служба или при организиран превоз на работници. Затова се предлага министерства и агенции да изискват от работодателите внедрена система за управление на безопасността на движението при превоз на пътници и товари.

5 министерства ще бъдат ангажирани с програма за стимули за обновяване на автомобилния парк. Новите коли са по-безопасни, а средната възраст на автопарка у нас е 16 г.

Според Националната стратегия от 2010 г. жертвите при катастрофи трябва да намалеят двойно до 2020 г., като заложеното за 2017 г. е 504, а реално са със 178 повече. Прогнозният темп за намаляване на ранените по план е 6878, но цифрата е 8680.

От началото на 2018 г. до 30 май убитите при катастрофи са 185 души, а ранените са 2830, показва статистиката на МВР. Тези цифри са приблизително същите като за същия период през 2017 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Гошо

    9 21 Отговор
    Едно смислено нещо да предложат!
  • 2 Gost

    38 3 Отговор
    Ако си министър и да убиеш детето си, остава без последствия.

    Коментиран от #6

  • 3 вес

    15 12 Отговор
    Добра новина. Ако се спазва, половината жени на пътя ще останат без книжки и ще стане далеч по-спокойно

    Коментиран от #22

  • 4 Луд с кирка

    27 3 Отговор
    Ей тия не се наядоха! Само анализирайте статията и вижте колко корпоративни посоки има. Колко лобита чакат тези глупости и издевателства да се приемат и да удвоят печалбите си. То не бяха столчета, фарове, зимни летни и т.н. А тяхната отговорност кога ще погледнат. Нито пътища, нито организация на движението нито горива като хората. Всички само комисионните гладат.

    Коментиран от #7, #21

  • 5 Morgoth

    29 2 Отговор
    И какво сега, да пусна децатя да ходят при баба си с автобус, докато ние с жената сме с колата, така ли? Тия по-голяма простотия не можаха ли да измислят?
    И какво означава нарушение? Такова за което по принцип се отнема книжка или всичко на ред?
    Със закона за пътищата от години се занимават само идиоти!!!

    Коментиран от #19

  • 6 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Gost":

    Да, в този случай родната полиция го пази.
    Инак няма значение дали караш дете или не, ако не спазваш правилата. Формулировката трябва да е фокусирана върху това дали детето е в седалка или с колан и дали са взети мерки за неговата безопастност. 90% от родителите от нашата детска градина и училище не ползват никакви обезопасителни средства, децата щукат където си искат из купето и висят от прозорците на колата. Добави и смелчаците които си возят детето на мотор или атв и картинката е плачевна. Ако МВР иска да възпита родителите то е най-лесно да застане на улицата пред училището/градината и да подхване всеки пристигащ, първото нещо което проверява да е детето и то не за два дена акция, а винаги. Тогава ще има огромна промяна, така и да има писан закон у нас е доказано, че той не се спазва, а МВР отсъства.
  • 7 Гост

    11 1 Отговор

    До коментар #4 от "Луд с кирка":

    Много си прав сега и ако имаш две коли от която едната ти стой в гаража пак трябва да плащаме застраховка иначе спиране от гаранционния фонд и глоба 250 лв от КАТ. Това ако не е рекет въплатен в закон.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 антрашпиц

    4 1 Отговор
    Иииии...каква корупция ще паднеее..не е истина просто!!!
  • 10 Расулюлах

    8 2 Отговор
    Кога московския ше иде у затвора за убииство?
  • 11 ЪРП

    11 2 Отговор
    АБСОЛЮТНО РАЗБИРАМ РАДИКАЛНИТЕ МЕРКИ НА ПОЛИЦИЯТА НИ ЗАЩОТО ЕЖЕДНЕВНО ВИЖДАМ ПО УЛИЦИТЕ ТОТАЛНИ МАЛОУМНИЦИ , КОИТО ВОЗЯТ НА ПРЕДНИТЕ СЕДАЛКИ НЕВРЪСНИ ДЕЦА БЕЗ КОЛАНИ!!!
    ИЛИ ПРОСТО БЕЗМОЗЪЧНАТА МУ МАЙКА СИ ГО ДУНДУРКА В СКУТА НА ПРЕДНАТА СЕДАЛКА.....ТЯ С КОЛАН, ДЕТЕТО НА АРМАТУРНОТО ТАБЛО - БЕЗ !!!!!!
    ДА НЕ ГОВОРИМ ,ЧЕ МАСОВО И НА ЗАДНИТЕ СЕДАЛКИ Е ПЪЛНО С ДЕЦА МАНДАХЕРЦАЩИ СЕ БЕЗ КОЛАНИ , БЕЗ БЕЗМОЗЪЧНИЯТ ШОФЬОР ДА СИ ДАВА СМЕТКА, КАКВО ЩЕ СЕ СЛУЧИ С ДЕТЕТО ПРИ ЕДНО ПТП ,ТА ДОРИ И С 40 КМ/ ЧАС И ,ЧЕ БУКВАЛНО ДЕТЕТО МОЖЕ ДА СИ РАЗМАЖЕ ЧЕРЕПА В ГРЕДА, СТЪКЛОТО ИЛИ НАПРАВО ДА ИЗЛЕТИ ПРЕЗ НЕГО!!!!!!!...........
    ГЪМЖИ ОТ ТАКИВА ШОФЬОРИ ОЛИГОФРЕНИ, КОИТО СЯКАШ ТЕЗИ ДЕЦА СА ГИ НАМЕРИЛИ НА БУКЛУКА И СА ГИ ХВЪРЛИЛИ В КОЛАТА ДА СЕ МАНДАХЕРЦАТ КАТО НЕКВИ ПЛАСТМАСОВИ ШИШЕТА!!!!!!!!
  • 12 ЪРП

    10 4 Отговор
    ПРИЗОВАВАМ ПОЛИЦАИТЕ И ПОЛИТИЦИТЕ ДА ЗАДЪЛЖАТ И ЗАКОНОДАТЕЛНО ВЪВ ВСЕКИ АВТОМОБИЛ ДА СЕ МОНТИРАТ И ВИДЕОРЕГИСТРАТОРИ!!!!! КАКТО И ЗАКОНОДАТЕЛНО ДА СЕ ДАВА СИЛА ТЕЗИ ВИДЕОЗАПИСИ ДА ВАЖАТ КАТО ДОКАЗАТЕЛСТВЕН МАТЕРИАЛ В СЪДА И ПРЕД КАТ!!!!
    ТАКА КАКТО Е НАПРАВЕНО ЗАКОНОДАТЕЛНО В РУСИЯ И ИМА ОГРОМЕН ВЪЗПИРАЩ ЕФЕКТ ПРОТИВ ТОТАЛНИТЕ МАЛОУМНИЦИ, КОИТО ИЗБИВАТ КОМПЛЕКСИТЕ СИ НА ПЪТЯ И СЕ ВЖИВЯВАТ НА НЕКВИ РАЛИ ПИЛОТИ ЗАСТРАШАВАЙКИ ЖИВОТА НА СТОТИЦИ ДРУГИ ШОФЬОРИ !!!!!!!!!!
    ЗАЩОТО ПО БГ ПЪТИЩАТА ГЪМЖИ ПРОСТО ОТ ПРИМИТИВНИ ДИВИ ЦЪРВУЛИ , КОИТО НЕ ЗАЧИТАТ НИКАКВИ ПРАВИЛА И ЗАКОН ЗА ДП!!!!!!!!
    ТОЧНО ПРОТИВ ТЕЗИ ЦЪРВУЛИ ТРЯБВА ДА СЕ ВЗЕМАТ РАДИКАЛНИ ВИДЕОВЪЗПИРАЩИ И САНКЦИОННИ МЕРКИ!!!!!!!!
  • 13 ЪРП

    11 2 Отговор
    ДА СПОМЕНА ,ЧЕ ИМА И ОГРОМНА НУЖДА ДА СЕ ОБНОВЯТ И СКОРОСТНИТЕ ПЪТНИ ЗНАЦИ ПО ПЪТНАТА МРЕЖА НА БЪЛГАРИЯ, А НЕ ДА ИМА ЗНАЦИ, ТИП /ХРАНИЛКА ЗА КАТ / НА ПРАВИ И ДЪЛГИ ИЗВЪНГРАДСКИ УЧАСТЪЦИ ,КЪДЕТО Е НОРМАЛНО ДА СЕ КАРА СЪС 80-90 КМ./Ч И ИЗВЕДНЪЖ ДА ТИ ИЗКАЧА НЕКЪВ ЗНАК 40/50 КМ./Ч ИЗВЪН ВСЯКАКВА ЛОГИКА И ПРОТИВ ПЪТНАТА БЕЗОПАСНОСТ!!!!
    ТАКИВА ЗНАЦИ ИМА ХИЛЯДИ В БЪЛГАРИЯ НЕЛОГИЧНИ И ДОРИ ЗАСТРАШАВАЩИ ЧОВЕШКАТА БЕЗОПАСНОСТ, АКО ТРЯБВА ДА БЪДАТ СПАЗВАНИ НАВСЯКЪДЕ!!!........ТОВА СА СИ ЯВНО СТАРИТЕ КАТАДЖИЙСКИ ХРАНИЛКИ И ТРЯБВА ДА БЪДЕ ПРЕКРАТЕНО С ТАЗИ РЕКЕТЬОРСКА КАТАДЖИЙСКА ПРАКТИКА КАРДИНАЛНО!!!!!!!!!!!!!!!
  • 14 креи

    2 0 Отговор
    Тези от комисията съвсем вече се '' УЛЯХА"".Направо да и взимат книжките и това е.
  • 15 Възпитател

    3 0 Отговор
    Да наказваш населението вместо да го възпитаваш е по-изгодно: така постоянно влизат доходи в хазната. Така излиза, че в демократична държава, няма смисъл да възпитаваш децата от малки да са добри, защото после не можеш да им събереш парите от глоби !
  • 16 onlyhonda

    4 1 Отговор
    айде сега и тормоз над децата мама ви да е**. то ако си тъп и не спазваш правилата и се блъснеш кел файда, че можело да ти вземат книжката, ако детето е без колан примерно. ами моята щерка не иска да се закопчава. събота и неделя доста често пътуваме извън софия, баба и дядо живеят на морето и след 30 минути вече е пощръкляла.какво, да я спукам от бой или да си дигаме нервите по пътя?? просто карам по-бавно спазвам ограниченията, слушаме си музика, пеем си. без рискови изпреварвания. спираме често. е малко по-дълго се пътува, но какво толкова. да не споменавам последната и щуротия да се вози в багажника, колата е ван следва да поясня, но това става само в града и очите ми са на 16. деца какво да ги правиш?
  • 17 Миризливия Пор

    5 0 Отговор
    От много време КАТ са само регистратори а патрулите не се занимават с контролиране, регулиране и способстване на безопасността на движението а с писане на актове и фишове за да се отчита някаква работа. В случая няма да намалеят проблемите просто ще се увеличат санкциите и "джобните".

    И сегашния закон не е лош просто не се следи за неговото спазване а за това как да се приложат санкциите - в повечето случаи остават неплатени т.е. неосъществени.

    Много проста система ще е - КАТ да се грижи за трафика и да дава предложения за регулирането му. При катастрофи и смъртни случаи просто се реже от бюджета на дадената дирекция определен процент защото не са се справили със задълженията си. Като ги резнеш така ще спрат да се крият по храстите за да отчитат дейност а ще се преместят там където има проблеми и ще разкарат двусмислените знаци от които са се хранили до сега.
  • 18 Хулиган

    0 1 Отговор
    Ако си забравил да се изходиш и катастрофираш, без жкнишка.
  • 19 PlimP

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Morgoth":

    не патка, едеята е да си внимателен на 300%, а не да ми минаваш на червено и после да ревеш на паркинга пред магазина за мястото"майки с деца", че разбириш ли било заето, смешни са ми туквите с лепенката на задното стъкло, който в същото време са шофьори от тип кретен, опичайте си акъла, никой не ви е длъжен, сдържал съм се да не блъсна някой, само защото има хлапе в колата, тва че имате деца не означава, че сте поумняли
  • 20 аман от калинки

    3 0 Отговор
    Каква е идеята на идиотизма "нещо като публичен линч за виновните шофьори"? Кои са тези пишман"експерти", дето я предлагат? Те сигурно смятат, че водачите допуснали да пострадат децата им вероломно са се договорили с господ за собствения си живот и безсърдечно са пренебрегнали семейството си. След като човек, поради недостатъчен житейски опит, от безхаберие си е причинил най-голямото наказание, каква е идеята на цирка "нещо като публичен линч"? Идеята на наказанието не е прегрешилия да бъде размазан като хлебарка, а да окаже възпиращ ефект за в бъдеще. Или тези пишман"експерти" смятат, че понеже риска за живота на близките не ни възпира достатъчно, трябва и публичен линч-той вече със сигурност ще ни възпре защото е много по-страшен от това да убиеш или осакатиш близките си! Аман от "калинки"-плъзнали са във всичко!
  • 21 втори луд

    3 0 Отговор

    До коментар #4 от "Луд с кирка":

    За мен гвоздея в програмата е "нещо като публичен линч за виновните шофьори". Лобитата просто ще бъдат използвани да изнесат обществената патаклама на гърба си. Но идиотизма "публичен линч за виновните шофьори" има за цел да наторява хейтърството и да насъсква едни овце срещу други. Той или е измислен от тъпанар или от по- различен ловец, който стои в сянка.
  • 22 Гост

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "вес":

    Мъжете не са по-малко опасни. Всичко си зависи от шофьора и уменията му.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове