31 Май, 2018 20:12 1 123 11

България на второ място в Европа в черната класация по катастрофи

  • емил панчев-
  • катастрофи-
  • сба

Най-честата причина за ПТП са превишената и несъобразена скорост

България е на второ място в Европа в лошата класация по пътнотранспортни произшествия (ПТП). Пред нас са само румънците. За мен все пак има светлина в тунела – от началото на годината загиналите са с 37 души по-малко спрямо миналата година. Това каза пред бТВ председателят на Съюза на българските автомобилисти (СБА) инж. Емил Панчев.

"Наистина напоследък бяхме свидетели на силна поредица от тежки ПТП с тежки машини – тирове, автобуси, но статистиката говори, че от началото на годината убитите са с 37 по-малко", повтори той.

"Средно в европейските страни се отчитат 49 – 50 убити на 1 млн., а при нас са 95 – 98 – двойно. Факторите са много. Например чуждите водачи – през миналата година са станали 217 тежки ПТП с 27 убити от чужди водачи, повечето са турски (над 60) и румънски (47) водачи. Често те заспиват, затова от СБА призовахме да се засили контролът над тях и над тези, които ги контролират. За да може да спрат поне те да ни убиват в нашата страна", каза Панчев.

Той изтъкна, че тези водачи са по-дисциплинирани в другите държави.

Най-честата причина за ПТП са превишената и несъобразена скорост, отчете гостът, позовавайки се на статистиката на Пътната полиция.

"Много ПТП се причиняват и от т. нар. служебни шофьори – на служебни автомобили. Затова в новия проектозакон за движение по пътищата се предлага допълнително периодично обучение, предвид че в момента шефът не е задължен да предприема никакви проверки – за алкохол, чисто минало и пр.", обясни Панчев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 майна драйвъри

    5 1 Отговор
    Жителите на Майнатаун са номер 1 на тях никой не може да им вземе първенството !
  • 2 Бриго Бичкията

    9 0 Отговор
    1. В цяла Европа се носи славата на наще корумпирани служители от КАТ; ДАИ и граничните служби, и съм сигурен, че и всеки българин шофьор го знае.

    2. Няколко поколения, повече от няколко, израснаха с чуство за безнаказаност и купени книжки.

    3. Шуробаджанащината се шири навсякъде в страната.

    Е вие как мислите, че няма да има катастрофи и смъртни случаи?.
    Как предлагате да се намалят произшествията?, откъде да се започне?.

    Коментиран от #5

  • 3 qqqqqq

    12 1 Отговор
    Кои нарушават най много закона в България ? - Богаташите и циганите. И двата вида са с чувство за безнаказаност. Ударят ли се тези две прослойки, всичко ще тръгне на оправяне. От тях произлиза и курупцията и наглоста , шуробаджанащината и т.н. .
  • 4 Цуки

    8 0 Отговор
    Да се понапънем малко и да станем първи.
  • 5 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #2 от "Бриго Бичкията":

    Питай някой тираджия дали е само у нас така, не е, в бившия източен блок всички си имат тази балканска черта на корупцията. Само че там е малко по-възпитано, но и по-скъпо. У нас няма култура, все говорят за мерки за децата, щели да вземат книжки, а 90% от децата се возят на предната седалка, без детски седалки и колани, просто опряни на стъклото. У нас е парад на наглостта, как да покажем колко тъпо може да се държим и да нарушаваме законовите норми, макар и да са написани за нашата сигурност. Та все тая какви са законите. Ако КАТ искат наистина да са ефективни ще застанат на улицата и ще отбиват всеки застрашаващ детето си като му отнемат книжката. Ще кажете не са го видяли, ами аз как ги виждам. Един катаджия на 50м напред и казва спри тази кола на патрулката и готово. Патрулките трябва да сноват и да пишат актове и фишове, да прибират коли и книжки на нарушителите, защото всеки си спира където си иска и застрашава останалите. Анархията се подклажда от бездействието на КАТ.

    Коментиран от #6

  • 6 Бриго Бичкията

    5 0 Отговор

    До коментар #5 от "гост":

    Аз работя като международен шофьор, не е необходимо да питам колега.
    Но мога да ти споделя, че онзи ден се прибирам от Полша и в тази страна от източният блок, разликата в толерантността на пътя между водачите сравнено с нас е огромна.
    Пътищата няма да сравняваме и коментираме, наще са много по зле.
  • 7 куку руку ку

    8 1 Отговор
    Докато караш на зиг-заг между дупките по пътя, трудно следиш и останалите слаломисти. И така (както се казваше в една книжка) докато направиш зиг вместо заг и се нацелите с някой.
    Повечето катастрофи са от "хубавите" ни пътища...

    Коментиран от #8

  • 8 Стоян

    1 3 Отговор

    До коментар #7 от "куку руку ку":

    Повечето катастрофи са от келеши с бмв /най-често/ и от изкуфяли пенсионери.
  • 9 onq s konq

    4 0 Отговор
    Законодателът НАСТОЯВА /ПРИКАНВА НАСТОЯТЕЛНО/ ДА СЕ КАРА СЪС "СЪОБРАЗЕНА СКОРОСТ".В същото време обаче отнема възможността на водачите да "съобразяват и решава че ТОЙ ЩЕ ГО ПРАВИ ВМЕСТО ТЯХ,ВЪВЕЖДАЙКИ "МАКСИМАЛНО ДОПУСТИМА СКОРОСТ".С което на практика им казва :"Вие си съобразявайте като си нямате работа,НО ПОСЛЕДНОТО СЪОБРАЖЕНИЕ Е МОЕ"!Следва "предвиждане" на едни пределни скорости,поставяне на едни знаци ,а после и камери до тях.А ако водача след като бъде санкциониран "фотографски" започне да пита защо толкова много пари и за какво,законодателят отговаря:"Защото съобразявам и вместо тебе,а "съображенията" ми са с пари!"

    Коментиран от #10

  • 10 Бриго Бичкията

    5 0 Отговор

    До коментар #9 от "onq s konq":

    В тази връзка с ограничението на скоростта си мисля, че то е поставено като са съобразени опасностите от участъка на който е поставено ограничението, и следва термина "несъобразена скорост" да отпада когато при ПТП водачът не е надвишил въпросното ограничение, защото на практика ако не го е надвишил, то той се е съобразил.
  • 11 Качо циганчето

    3 0 Отговор
    Като имаме тъпи и прости управници ,,винаги ще има катастрофи и ще се увеличават,,,,,,,,,,,,,,Само с глупости се занимавате и измисляте
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове