10 Юни, 2018 10:08 5 503 25

Украинка избягала от войната и създала семейство в Гърмен

  • гърмен-
  • украинка-
  • алексей науменко

Почти четири години ходене по мъките. Така може да се определи последният етап от живота на младата украинка Татяна Кондратюк и 15-годишната й дъщеря Ана. На 2 ноември 2014 година те идват в България, бягайки от размирната Луганска област. По това време там започват военните действия, които принуждават много хора да избягат от родината си.

Заселват се в Гърмен. За това им помага руският гражданин Алексей Науменко, който също е родом от Донбас. От там е и Татяна, пише struma.bg.

“Запознахме се в социалните мрежи. Тя пишеше коментари, които ми харесваха, и подкрепях мнението й. Така реших да й предложа да дойдат в България. Пратих им пари за виза и приглашение и те дойдоха”, разказа Науменко и допълни, че няколко месеца след пристигането в Гърмен той и Татяна сключили брак.

След три месеца пребиваване в страната ни с виза двамата решават да подадат молба за предоставяне на убежище и статут до Държавната агенция за бежанците /ДАБ/ за нея и дъщеря й Ана. И така започва ходенето им по мъките.

След многобройни интервюта и пътувания през три месеца до София от ДАБ двете получават многобройни откази за предоставяне на статут. Чрез добър адвокат успяват да обжалват отказа в Софийския градски съд и го печелят. Но радостта им е за кратко. ДАБ обжалва решението във Върховния съд и той отменя постановлението на съдия Славина Владова от СГС. Решението на ВАС е окончателно, което означава, че ако не намерят начин да си извадят виза, Татяна и дъщеря й трябва да се върнат в Донбас, където все още текат военни действия.

“Ако се върнат там, те няма да са в безопасност. Те са “персона нон грата” вече”, разказва съпругът на 40-годишната жена Алексей Науменко. Той допуска дори налагането на смъртна присъда за съпругата му, ако тя се върне в Украйна. “Самият факт, че е омъжена за руски гражданин, е достатъчно основание да я обявят за нежелана там. Преди време Петро Порошенко обяви Русия за агресор”, обясни още Науменко.

Като причина за отказа на хуманитарен статут за Татяна и ученичката Ана от ДАБ изтъкнали, че тя не е бягала от войната, а е дошла в България да се омъжи. От институцията по-късно дори отрекли някога младата майка да е искала такъв статут. “По това време в Украйна живееха 42 милиона души. Няма ли хора, няма ли мъже там, та да дойда в България да сключвам брак? Да взема детето и да избягам в непозната държава?”, пита риторично Кондратюк.

Пред съдебните институции разказала, че тя е руско говоряща и не подкрепя официалните власти, които според нея са фашисти и окупатори. Обяснила им, че не може да иде в Украйна, тъй като има опасност да не може повече да се върне в България. А единственият начин да извади виза е да се върне в родния й град и да подаде молба от там до дирекция “Миграция”. Такова пътуване обаче е твърде рисковано за нея. Другият вариант е такава молба да се подаде от Македония или Сърбия, но за това се изисква разрешение от Министерството на външните работи.

“Съдът казва, че за мен няма опасност в Украйна. Според тях мога да се върна да живея в друга част на Украйна, но в другите части отново няма да сме желани”, разказва още Татяна Кондратюк. “Стреля се непрекъснато. Летят самолети. Стените се тресат. Малката Ана се криеше в мазето и питаше: “Мамо, ще живеем ли?”, сподели още тя.

Сега единствената надежда на семейството на Алексей Науменко и Татяна Кодратюк е вицепрезидентът на страната Илияна Йотова да съдейства за предоставянето на статут и те със седмокласничката Ана да останат в Гърмен, където живеят в стара къща, скромно, но достойно. В тяхна защита в Гърмен е стартирала подписка. Хората там искат те да останат. Подкрепа за тях има и от София, село Железница и Сливен. Алексей Науменко е руски гражданин със статут на постоянно пребиваващ в България, но според Агенцията за бежанците и това не е достатъчно основание Татяна да получи такъв.

Той живее от близо 40 години в България. Първо е работил в бившето КЦК в Разлог, след това отишъл в село Гюлюница, Горнооряховско, после се връща в Марчево, където живее 10 години, от десет години е в Гърмен. В момента той е пенсионер по болест, но успява да работи почасово, а Татяна работи в известен хотел в района. Двамата споделят, че седмокласничката Ана е толкова уплашена и стресирана от това, което е видяла в Украйна, че когато започват гръмотевици, тя се крие и си мисли, че пада бомба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 А „патриотите„

    26 2 Отговор
    къде са в цялата ситуация????
  • 2 За арабите

    48 5 Отговор
    може, а за славяните и православните не а продажни герберасти ?????
  • 3 гост

    7 2 Отговор
    Хубава жена,но не с Джулия!
  • 4 стоян георгиев

    14 18 Отговор
    къде е проблема не разбирам?украинка женена за руснак иска българско гражданство заради проблемите в украина!!!!що не потърси руско гражданство и да живее в българия като рускиня ,а се опитва да стане българка?не знае ли че българия официялно подкрепя фашистите и порошенко?смяхх!!!ако обаче махнем всичко тва трябва да и се даде гражданство и да и се позволи да остане ,гърмен е едно хубаво място да отгледа детето си и е доста по-добре от сибир!

    Коментиран от #6

  • 5 ganio

    55 3 Отговор
    Не съм фен на руснаците, но за едни 'инженери' , които са пресекли границата незаконно, сеещи зарази и престъпност може, а за хора дошли напълно законно, с близки до нас език и култура, които лесно биха станали част от нашето общество, НЕ МОЖЕ!!!
  • 6 Трол

    17 4 Отговор

    До коментар #4 от "стоян георгиев":

    Смях е, че пишеш официЯлно!

    Коментиран от #11

  • 7 25 39

    48 4 Отговор
    Проблема е , че са бели! Другия проблем е , че са с нормална полова ориентация!
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Left

    6 13 Отговор
    За какви фашисти пише тоя!Война е, да! Но я направи ха руснаците! Руските ТИРове спокойно си пътуват през Украйна, и то Западна! Тук има нещо друго, госпожата крие нещо!
  • 10 тасс

    21 1 Отговор
    АКО БЯХА АЛБАНЦИ ДО СЕГА ДА СА СТАНАЛИ .
  • 11 стоян георгиев

    5 13 Отговор

    До коментар #6 от "Трол":

    я другарю обясни що тази женица дето бяга от фашистите не се заселва в готината путинландия ,а идва при гадните геиропеици ?що не се е възмутила че българия подкрепа бадеровците и не признава донбас?тя е точно като вас голяма фенка на путин ама с мерак да бъде максимално далече от него.иначе за правописните ми грешки ти позволявам да ги анализираш ,за един писарушко от комунистическата армия тва е нормалната ти позиция.

    Коментиран от #18, #21

  • 12 Patriot

    19 2 Отговор
    ако бяха от Афганистан,Пакистан или Ирак,никой нямаше и да пита-направо си идват,ние харчим бюджетни пари,после отиват организирано да заселват по-богатите страни на Запад.Сформират затворени общества и след 15-20 години вече ще са с право да гласуват там,които ще прекарват и лобират интересите на чуждия за Запад етноси.
  • 13 фдфдфд

    12 5 Отговор
    Очевидно жената лъже че едва ли не ще й прережат гърлото още на границата на влизане в Украйна, и иска по-добър живот тук, но пък какво са се запънали толкова иначе калпавите ни институции. Едни бели нормални хора искат да живеят и работят в страната ни. Сума ти талибани приехме от Близкия Изток, а две бели жени не искаме да приемем от Украйна.
  • 14 Горнооряховчанка

    7 1 Отговор
    Селото се казва Джулюница !!!
  • 15 Гъливер

    3 17 Отговор
    Вън руските шпиони от България !
    Защо не бягат от украинските „фашисти в руския Гулаг, а са се дотътрили тук....нали при Путин е по-добре !
  • 16 гост

    2 0 Отговор
    Въпреки, напрекито,продължава!
  • 17 Опаааа

    3 0 Отговор
    Аааааа чиста наша работа е , не е циганска този път.
    Но не е и европейска практика . Тюхххххххх цък цъкк
  • 18 ААА

    7 2 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Стоене - мама , в Русия се преселиха около 3 милиона" украинци" по време на войната, а ти ми вадиш един , или два изолирани случая. Не си ли чувал за изключителната способност на украинките в рамките на броени дни и месеци да си намерят съпрузи в България, аз му викам на това - дарба.

    Коментиран от #19

  • 19 стоян георгиев

    3 6 Отговор

    До коментар #18 от "ААА":

    3 млн. украински граждани работят в русия.голяма част от тези хора са етнически руснаци убавецо ,което за тях е напълно нормално предвид ситуацията икономическа и политическа.тази жена е същата или казано с други думи украинска рускиня.сега тва дето си писал показва кви ви наемат да пишете пропутиновите простотии ,наричате рускините леки жени.смяхххх!дано тоя пост не ти го прочетат шефовете ти щото отиде месечната заплатка!

    Коментиран от #20

  • 20 ААА

    5 2 Отговор

    До коментар #19 от "стоян георгиев":

    Стоене - аз такова чудо ( месечна , седмична или годишна заплата ) не съм виждал поне 28 години , но ако за такова нещо както ти казваш се дават пари , няма да ги върна, и да чупя на някой желаещ хатъра.Да оставя номера на сметката си , ко ши кажеш а? Дават ли някой лев?

    Коментиран от #22

  • 21 Трол

    8 1 Отговор

    До коментар #11 от "стоян георгиев":

    Десо,не можеш да напишеш правилно елементарни думи,а искаш да ти обяснявам за горната ти и долна путиландия! Е няма как да стане рожбе!

    Коментиран от #23

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 стоян георгиев

    0 3 Отговор

    До коментар #21 от "Трол":

    ти на мен няма кво да ми обясниш фатмаче.прави ми там разбор на грешките и си траи.и не забравяи да си слагаш лаикчета !!!!!

    Коментиран от #24

  • 24 Трол

    4 3 Отговор

    До коментар #23 от "стоян георгиев":

    Ето ти думите:Публикувано във факти.бг: я другарю обясни що тази женица дето бяга от фашистите не се заселва в готината путинландия...
    Ето ти и следващите:Публикувано във факти.бг: ти на мен няма кво да ми обясниш фатмаче...
    Ма Десо,климакса ли ти действа толкоз объркващо! Я се уточни що сакаш! :):):)
  • 25 Аььь

    2 0 Отговор
    Тая агенция въобще на кого е нужна? Гледам в сайта и имат около 600 мигранти, а сигурно 1000 чонека са на щат там?!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове