11 Юни, 2018 09:48 2 436 15

Дянков: ЕС няма да пусне китайски инвеститор в АЕЦ Белене

  • аец белене-
  • симеон дянков-
  • ес-
  • евро-
  • еврозоната

Не предстои финансова криза в Европа в следващите няколко години

Дянков: ЕС няма да пусне китайски инвеститор в АЕЦ Белене - 1

Поредното търсене на теле под вола. Така бившият вицепремиер и финансов министър Симеон Дянков определи рестартирането на проекта АЕЦ "Белене" пред Нова телевизия. Шансът на България да има инвеститор от Китай за АЕЦ "Белене" е нулев. Никога и по никакъв начин ЕС няма да позволи на китайски инвеститор да притежава такава стратегическа инвестиция, заяви Дянков. Той посочи, че е имало две държави досега, опитали такова нещо – Словакия и Унгария, като и двете са спрели. Дянков наблегна на Унгария, където Виктор Орбан се кара с всеки и за всичко в ЕС, но дори той се оттеглил от "китайска връзка".

Според мен се губи ценно политическо време, вместо да фокусираме върху теми като еврозоната, обясни Дянков. Той беше категоричен и, че няма инвеститор на света, който да се съгласи да няма държавна гаранция от две гледни точки – началното финансиране, както и какви ще са цените на произведения ток занапред. Причината е много проста – какво ще се случи, ако следващото правителство реши да спре ядрената енергетика, обясни бившият финансов министър. Съветска техника с китайски инвеститор е малко като срещата на Тръмп с Ким Чен - ун, каза Дянков пред Нова телевизия.

Сега е моментът, това е единственият подходящ момент да влезем в чакалнята на еврозоната. Изпълняваме вече дълго време Маастрихтските критерии – там няма условие да се занимаваме с корупция и да влезем в Банковия съюз, заяви Симеон Дянков по темата дали сега ли е времето да влезем в еврозоната.

Според Дянков, след като сега сме председатели на ЕС, трябва да се възползваме и да напомним какви са правилата за влизане във валутния съюз на Европейския съюз. Да влезем в чакалнята на еврозоната, там можем да оправим някои неща – Швеция е вътре 9 години, защото така са поискали, даде пример той. Бившият вицепремиер беше категоричен и, че няма да има пик на инфлация, защото сме във валутен борд. За да има такъв ефект, трябва да бъде променен законът – представете си нашите 240 народни представители да променят тихо закона, обясни Дянков.

Не предстои финансова криза в Европа в следващите няколко години. Икономически следващите 3-5 години ще са много добри и сега е време Европа и България да помислят занапред. Сега погледът е към зрелищната политика на Доналд Тръмп, каза Дянков, който не очаква нещо особено от срещата на американския президент със севернокорейския лидер Ким Чен - ун. Той е по-скоро шоумен, добави Дянков.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Дедо Грую

    14 5 Отговор
    Дянчо, га ша върниш пенсионния фонд? Тогиз нема има нужда от инвеститор.
  • 2 Къде

    7 4 Отговор
    го открихте тоя, че и интервю му взехте? Семейството му не живееше ли някъде по щатите? Хайде, холан! БТВ - прав е за държавните гаранции и бъдещите цени на тока. Но това си е икономическата логика и жалко, че се загърбва от управляващите с користни политически цели.
  • 3 Пешо

    12 4 Отговор
    Този задигна два милиарда здравни осигуровки и си обикаля на свобода! Ало, ДАНС, събудете се!
  • 4 Бай Тошо

    12 0 Отговор
    Това не вие на бай Тошо управлението че да се строи с лекота в полза на държавата, от както се канят с това Белене минаха 10 години и видяха че не е проект за пишман управниците ни. Бас ловя че при всичката сегашна модерна техника, няма да могат да построят Аспаруховия мост в Варна тия нехранимайковци нашите
  • 5 ПОСТНА

    4 3 Отговор
    АРМАТУРА В УХИЛЕНИТЕ ЦАѝСИ !
  • 6 Компетентен

    7 3 Отговор
    Симеон , или Шимон ?
  • 7 Русенец

    5 4 Отговор
    Дянков си гледа американските работодатели и продължава с антибългарски изказвания. Жалък човечец с големи амбиции, но лоши управленски резултати.
  • 8 Букурещ

    5 7 Отговор
    Ако бяхме послушали Дянков навремето да си напраим реформите както трябва, сега щяхме да сме по-добре от Румънците (те ги направиха). Проблемите които ги имаше тогава сега пак са си същите, дори са се увеличили като размер. Румънците в миналото са били и сега са по-читав народ от нас, трябва да си го признаем.

    Коментиран от #9

  • 9 Гост

    4 1 Отговор

    До коментар #8 от "Букурещ":

    Това с реформите го слушаме от всеки един политик. Но никой не ги прави само лаят.
  • 10 Българина

    2 1 Отговор
    Мен някой пита ли ме за северен поток 2!?!? Ами не съм съгласен кого ще питам за Белене, японския император ли?
  • 11 О ,пич!

    4 1 Отговор
    Както виждам , твоята пица вече не е постна ,поправил си се ,бравос!😥
  • 12 Смрад

    2 4 Отговор
    Айде пак сте се разсмърдяли рашисоидните подкрепители! Белене няма да се построи, успокойте нервата, че ще трябва да излизате у болничен от отекли от ярост вени и пенясали гнусни уста... Белене не е нужно на България, неизгодно е, опасно е и няма да има сериозен инвеститор да дойде да си заложи кинтите, само за да ви направи кефа да гледате с дебилно умопомрачение как определени комуняги си пълнят джобовете на ваш гръб. Ще имате да взимате, мишоци
  • 13 Голям прос

    1 4 Отговор
    Белене му мина времето. Тия които купуваха ток от нас, вече ще имат собствени АЕЦ. Пък колкото сме се набутали досега ще го преглътнем. Да не става повече. Алтернативни източници трябват, но не такива на разни величия каквито са сега. Четох в Калифорния всяка къща щяла да има на покрива си фотоволтаици. Е това е саниране! И се отварят работни места
  • 14 Гост

    3 0 Отговор
    Комунистически цървули не трябва да стъпват повече в България.
  • 15 Грую

    1 0 Отговор
    Дянкоооов, Дянков, язък ти за дипломите и образованието. как ще влезем в пустата му чакалня с голия г... бре? 'Ората ти реко'а , че нема доходи, нема пари в населението. Бедност и висок риск от криза в икономиката, а с такива показатели покана за чакалнята няма да има. Не го слушай Бо'ко дето се фука, че маастрихтските критерии и т.н. на "гол тумбак чифте пищови" са това. Ела да видиш какви са заплатите в провинцията и как където отидеш да работиш искат без пари работа. С тези показатели и в китайски съюз няма да влезем защото няма да ни искат. Имало било напредък - издигнахме се в очите на кьоравите това е напредъкът.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове