Last news in Fakti

11 Юни, 2018 11:53 2 330 19

Стартовата учителска заплата става 920 лева

  • образование-
  • учители-
  • заплата

Възнаграждението на старши учителите ще бъде повишено на 955 лева, а на главните учители – 1005 лева

Стартовата учителска заплата става 920 лева - 1

Министерството на образованието и социалните му партньори подписаха новия колективен трудов договор, който има за цел да разпише по-благоприятни условия за заетите в системата на училищното и предучилищното образование.

От министерството се надяват да повишат привлекателността да учителската професия чрез повишаване на заплащането, което да мотивира работещите в системата на образованието.

Новите параметри на договора предвиждат стартовата заплата за учители и други педагогически специалисти, която в момента е 760 лева, да стане 920 лева. Възнаграждението за старши учителите и старши възпитателите ще бъде повишено на 955 лева, а за главен учител – 1005 лева. Предвижда се и по-високо заплащане на директорите и заместник-директорите, както и за педагогическите специалисти, за които работата с деца не произтича от преките служебни задължения. Наставничеството на учителите също ще се заплаща с не по-малко от 60 лева месечно.

"Предвижда се и увеличение на средствата за т. нар лекторски часове. Това са часовете, които са над минималната задължителна преподавателска норма", разясни заместник-министърът на образованието инж. Таня Михайлова.

Увеличението трябва да влезе в сила на 1 януари 2019 година, но при добро изпълнение на бюджета е възможно то стане факт от началото на новата учебна година през месец септември.

Новият колективен трудов договор акцентира и върху разработването и прилагане на политики за недопускане на агресия в училище.

"Промени, които са насочени към по-ясно и точно регламентиране на правата и задълженията на ученици и родители. Предвидено е родителите, при записването на учениците, да се запознават с всички нормативни изисквания, а това да се уверява с техния подпис. След това те са длъжни да спазват изискванията на съответното училище. Предвидена е и съвместна работа по осъществяване на Стратегията за възпитателната дейност. Училището никога не е бягало от втората функция, която изпълнява, а именно възпитателната работа", смята зам.-министър Михайлова.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Отечествен Фронт

    17 5 Отговор
    Много хитри, няма що! от догодина се смята съкращението на паралелки защото няма деца което води до съкращението на учители и демек делят парите на освободените иначе бюджета същия!!!

    Коментиран от #4, #7

  • 2 Песимист

    21 1 Отговор
    А осмокласниците ще знаят ли да четат ?
  • 3 Ванката

    7 9 Отговор
    Това е добра инициатива .Кадърните Лекари, Учители, Полицай трябва да са много добре платени.
    Без образование няма напредък .
    Без здравеопазване няма нация
    Без блюстители на реда и законността няма държава .
    Бойко Борисов да вземе да прочете този пост и да си вършат работата за която им се плаща.

    Коментиран от #12

  • 4 СссереМ

    4 4 Отговор

    До коментар #1 от "Отечествен Фронт":

    Средната възраст при учителите е 56 години,а това което пишеш са пълни глупости.
  • 5 гоол

    4 4 Отговор
    Смях в залата, има ли някой който да вярва на тази лъжа. Всичко е заради съкращенията и закриване на училища.
  • 6 Голям прос

    6 6 Отговор
    Интересно, народа от неграмотен по-неграмотен, а на тия им дават заплати. А нашите кога? Или и ние трябва да не си вършим работата, за да ни дават. Нали всички българи сме европейци, а заплатите ни не знам какви са. То вече и страните от Третия свяг са по-добрд от нас

    Коментиран от #8

  • 7 Дай пък

    7 2 Отговор

    До коментар #1 от "Отечествен Фронт":

    като няма деца да увеличат щата на безхаберните даскали!
  • 8 Да да

    0 5 Отговор

    До коментар #6 от "Голям прос":

    Що все за феновете на каПутин ,БСП и ДПС няма работа или сте около МРЗ,добре че не сте на руска МРЗ! Пробвай с корупционни практики! Това го можете най-добре!
  • 9 ПРИНЦИПНО

    5 3 Отговор
    Не е важно децата да излизат грамотни от училище , по важно е да имат учителките пари за дрога и алкохол, за да им е по весело на купоните ! А по медиите да има повече излагащи се даскалки , и повечко материал за журналистите !
  • 10 Още по - прост

    4 2 Отговор
    До Голям просто. Ама наистина си,, много голям просто... "И тази заплата ти е много!!!
  • 11 Simu

    4 2 Отговор
    Като "млад" учител смея да твърдя , че това е прах в очите. Не може от три години да кандидатствам по даскалата и да ме режат само., защото стажът ми не стигал или мястото все още не било освободено. Като не е свободно , защо има обява? Един преподавател води по 3 предмета, плащат му за 1 1/2 , а остатъка го пестят до лятото..., а после нямало кадри. У нас останахме само работещите бедни, мрънкаторите и шмекерите. А относно децата работа на родителя е да даде на детето книгата в ръката , а на даскала да му покаже как да я ползва. Не е редно, вместо да седне с детето , мама му да му връчи таблета и да седне на лафче с кафе и цигара... Стискайте палци да ме вземат тази година за даскал , па да видим отвътре дали ще се види свелинка или и духът ни си е казал мене не ме "%+ и се подготвя за гурбет.

    Коментиран от #14, #16, #19

  • 12 Компетентен

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "Ванката":

    Точно кадърните в БГ , са по слабо заплатени от ония , помиярите , които се занимават само с клюки и интриги !
  • 13 Аааа

    5 1 Отговор
    Колкото по неграмотни ученици , толкова по високи заплати !
    На управляващите не им трябват знаещи и можещи , а неграмотни , на ниво добитък , които да бъдат лесно управлявани ...
  • 14 Компетентен

    4 0 Отговор

    До коментар #11 от "Simu":

    Възпитание се придобива в семейството , а знание и умение - предимно в училище !
  • 15 Гост

    1 5 Отговор
    Браво, ГЕРБ ще ни измъкнат от калта, другите партии само гледат да крадат.
  • 16 Azazel

    1 1 Отговор

    До коментар #11 от "Simu":

    Замислял ли си се, че може би не те взимат за учител не заради стажа, а защото и идея си нямаш от пунктуация, примерно...?
  • 17 Бай ХОЙ

    1 2 Отговор
    И кво ще има в БГ-то ,рекетьори в бели престилки и даскали с големи заплати ,които работят реално по 5 месеца в годината!А за останалите хора ,които формират БВП ,какво ще има?"Евтин" пиар на герберите с парите на народа!
  • 18 незнайко

    0 0 Отговор
    Нито един от писалите преди мен не знае как се учат деца !!! Някои загатнаха за семейството и до там. Наистина това е най важното, възпитанието през първите 7 години и примера след това . Учителите им вързаха ръцете, защото нямали право да шамаросват !!! Учениците имат по големи прова от учителите !!! ТОВА РЕДНО ЛИ Е ??? РАЗБИРА СЕ, ЧЕ НЕ !!!
  • 19 Ангел

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Simu":

    Обръщение до младото момче завършило образование за учител, от един пенсионер, който няма претенции за образование и грамотност.
    Като имаш претенции за образование, първо трябва да се научиш да си пишеш името на български, ако имаш поне капка чест и достойнство ( в което се съмнявам)
    След като имам наблюдение, че през последните 20 години, 90 % от приетите като теб да учат за учители, оценките от приемния изпит им са максимум 3,5 много ме съмнява на какво ще успеете да научите децата и внуците ни.
    И като последно искам да попитам теб и всички, които се мислят за много грамотни, следното:
    В коя нормална държава един ,,прост" учител взима по - голяма заплата от един сержант от армията или полицията на страната?
    Въпросът ми е и към всички журналисти работещи за сайта.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове