13 Юни, 2018 14:09, обновена 14 Август, 2019 12:06 34 294 29

ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?

  • море-
  • черно море-
  • мъртво вълнение-
  • мъртво течение

Запознайте се с опасността, за да спасите вашия или друг човешки живот

ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение? - 1

Вече сте отворили статията. Прочетете я докрай сега, за да не съжалявате вие, вашите близки или друг утре. Запомнете съветите ни, описани по-долу!

Темата е от обществено значение, запознатостта е наш дълг!

Мъртвото вълнение е вид течение, което не се образува под напора на ветровете, а в резултат от процеси, които текат под повърхността - приливи или термални течения. To е перпендикулярно на брега течение, образуващо се при отдръпването на потока приливна вода в посока навътре в морето или океана.

Мъртвото вълнение (англ. rip current) е най-опасно в плитки морета с полегат бряг, който е обкръжен от пясъчни плитчини, коси и островчета. В тези места по време на отлив пясъчните коси пречат на водата да се връща обратно в морето. Отварят се коридори и в тях тръгва течение, перпендикулярно на сушата. Налягането на водата в тесния пролив, съединяващ морето с лимана, нараства многократно. В резултат на това се образува бърз поток, по който водата се движи със скорост 2,5–3,0 м/с.

Ширината на течението може да варира от 4-5 м до 50 м, а дължината - от 10 м до 400 м. Скоростта му обикновено е 4-5 км/ч, но може да достигне до 15 км/ч.

ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?

Мъртвите вълнения се образуват до брега. Ако водата ви е до кръста или още по-лошо, ако е до гърдите ви, течението може да ви захване и да ви завлече навътре в морето. И точно тези, които не умеят да плуват, правят точно това – просто стоят във водата и се наслаждават. Затова не се къпете сами и не игнорирайте червените флагове на спасителите.

Как да разпознаем това течение, за да не попаднем в него? Обръщайте внимание на следните признаци:

1. Видим коридор от разпенена вода, перпендикулярен на брега.

ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?

2. В крайбрежната зона се виждат участъци с друг оттенък на водата; например, наоколо водата е светлосиня или зеленикава, а една зона е например бяла.

ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?

3. Участък с пяна, водорасли, балончета, който стабилно се движи от брега навътре в морето.
4. В непрекъснатата линия от приливни вълни се забелязват разкъсвания с широчина 5-10 метра.

ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?

Винаги помнете:

1. Мъртвото вълнение няма да ви завлече към дъното.
Това не е водовъртеж. Често мъртвото вълнение е кратко и с голяма скорост. Движи се само повърхностният слой на водата, който увлича навътре в морето, но не и към дъното!

2. Мъртвото течение не е широко.
Неговата ширина не превишава 50 метра. А в повечето случаи е само 10–20 метра. И ако преплувате буквално 20–30 метра успоредно на брега, вие ще забележите, че сте излезли от течението.

3. Дължината на мъртвото вълнение също е ограничена.
Течението достатъчно бързо отслабва, тягата отслабва там, където вълните достигат своя пик и започват да се разбиват. Точно на това място се събират всички сърфисти, готвещи се да покорят прииждащите вълни. Обикновено това място се намира на не повече от 100 метра от брега.

КАКВО ДА ПРАВИМ, ПОПАДАЙКИ В ЗОНА НА МЪРТВО ВЪЛНЕНИЕ?

1. Задължително запазване на самообладание.

Паниката е най-големият ви враг в подобни ситуации. Спокойствието осигурява голям шанс за излизане от водата невредим. В началото течението дърпа силно навътре и инстинктивно човек хвърля всичките си сили в опит да му се противопостави. Тези усилия водят единствено до загуба на сили, а впоследствие и до паника, която може да е пагубна.

2. Плува се успоредно на брега.

Мъртвото вълнение рядко е по-широко от десетина-двадесет метра. Следователно, когато човек плува успоредно на брега, напуска зоната на течението и излиза от опасността.

ВНИМАНИЕ! Как да се спасим от капана на мъртвото вълнение?

3. Ако и настрани не става, оставете се на течението

В този случай (много рядко) течението е доста широко. Ако срещате голямо съпротивление, дори и плувайки паралелно на брега, оставете се течението да ви носи на повърхността.

На неголямо разстояние от брега (там, където вълните достигат своя пик и започват да се разбиват) то отслабва и тогава измъкването вляво или вдясно става значително по-лесно. Препоръчително е при достигане на точката на по-малко съпротивление да се плува 50-100 м встрани, след което да се тръгне към брега, за да се избегне опасността от ново влизане в "коридора".

От началото на юни смъртните случаи у нас, причинени от мъртво вълнение, вече са цели три. Обичайно Черно море влиза в капана на течението в края на юли или началото на август, но тази година дебне отрано.

В България мъртвото вълнение се свързва най-вече с поверието за 2 август (Илинден по стар стил) - денят, в който се вярва, че морето взима своите жертви. От стари времена се смята, че тогава морето "се обръща" от лято към есен и започва най-силното подобно течение.

Моля, споделете тази информация със своите приятели. Нека колкото се може повече хора научат за мъртвото вълнение. Може по този начин да спасите не само своя живот, но и живота на други хора.


Поставете оценка:
Оценка 4.8 от 50 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Именно

    142 1 Отговор
    Браво!
    Интересна информация!
  • 2 Иван

    119 4 Отговор
    Много хубава и полезна статия !
  • 3 Иван

    87 4 Отговор
    Интересно и полезно! Надявам се да не го забравя, но още по-добре е да не попадам в такава ситуация! Едно е да кажеш да не се паникьосваш, друго е да не се паникьосаш.
  • 4 666

    68 0 Отговор
    Супер е информацията. Ей такива работи казвайте на хората
  • 5 арджентата

    53 0 Отговор
    Доволна съм от полезната информация и благодаря!
  • 6 Море

    50 0 Отговор
    Статията е страхотна! Благодаря!
  • 7 морски

    28 1 Отговор
    Правилно, оставяш се но без никаква паника и просто си плуваш. Гепи ли те истерията на паниката край, попадал съм не веднъж но съм добър плувец
  • 8 Расулюлах

    4 43 Отговор
    На турция по басеините на куротите нема такива неща хахах

    Коментиран от #9, #14

  • 9 Иванов

    31 4 Отговор

    До коментар #8 от "Расулюлах":

    Какво чакаш, марш в Турция, кюпек!

    А сега напишете и как се управлява мпс, защото повечето от днешните водачи са с купени книжки, като текста да е преведен и на турски. Примерно- Видите ли турски тир, забравете за всякакво предимство от ваша срана и ако трябва карайте по банкета, но не му позволявайте да ви размаже като муха.
    Като ще правите добро, продължавайте в същия дух.
  • 10 иван

    21 11 Отговор
    КОИ ИДИОТИ ЦЪКАТ МИНУСИ ?
  • 11 vasik atanasova

    20 8 Отговор
    БЯХ ПОПАДНАЛ НА МЪРТВО ТЕЧЕНИЕ ТОЧНО НА 2 АВГУСТ
    ИЛИНДЕН
    БОГ МЕ СПАСИ
    НЕ ВЛИЗАЙТЕ НА ТОЗИ ДЕН ДА СЕ КЪПЕТЕ

    Коментиран от #13

  • 12 vasik atanasova

    4 7 Отговор
    БЯХ ПОПАДНАЛ НА МЪРТВО ТЕЧЕНИЕ ТОЧНО НА 2 АВГУСТ
    ИЛИНДЕН
    БОГ МЕ СПАСИ
    НЕ ВЛИЗАЙТЕ НА ТОЗИ ДЕН ДА СЕ КЪПЕТЕ
  • 13 Течението

    18 2 Отговор

    До коментар #11 от "vasik atanasova":

    И тогава усети силен натиск от външната страна на банските , и чу глас - Плувай плувай , не е течение .

    Коментиран от #22

  • 14 Грую

    9 1 Отговор

    До коментар #8 от "Расулюлах":

    Да ама има манафи, което по-опасно от мъртвото вълнение.
  • 15 Расулюлах

    12 3 Отговор
    Влазате до коленца максимум до шкембето и сичко е наред ако искате да плувате само на плиткото така че с шкембето да усещате дъното как се търка у дънцето и нема са удавите
  • 16 нервен ( разбивача на тролове )

    1 5 Отговор
    Който го е страх от мечки да не ходи в гората са казали старите хора!!! Демек като не можеш да плуваш си стой под чадъра и тва е
  • 17 Въпрос ?????

    11 3 Отговор
    Как тази новина за 2 минути събра 9000 гледания ???.

    Коментиран от #21

  • 18 Въпрос

    8 0 Отговор
    И как първия коментар е написан в 14.27 ч ??? Да не би да е пътувал във времето ?
  • 19 Стефан

    4 0 Отговор
    Ей можели сте да пишете и за полезни неща, този път браво за статията, но ако сега ви тегля една майна дали ще съм прав, до 24 часа все ще пусне нещо, я Венчето , а някоя друга с проблемни дни, но ще си трая.
  • 20 Jeep

    4 0 Отговор
    Добре са написани нещата. Наистина паниката е лош съветник, а още по-лош съветник е алкохолът.
  • 21 Баба Вуна

    3 2 Отговор

    До коментар #17 от "Въпрос ?????":

    Пишат от друга часова зона или вчера по това време! Поздравления за статията!
  • 22 Wasik Atanasowa

    7 0 Отговор

    До коментар #13 от "Течението":

    Да точно така се получи . отпуснах се широко срещу течението , и само промълвих - Боже да бъде волята ти , както на небето , така и във морето.
  • 23 Морски

    6 1 Отговор
    Статията е полезна, но имайте предвид, че природата е могъща. Избягвайте да проверявате как е в действителност. Доста са добрите плувци загубили живота си във водата. Аз също се имах за добър плувец, но преди години по чудо се отървах в такава ситуация. При това, уж корав, но почти се паникьосах, а и съвсем не постъпих съобразно инструкциите. Драпах с всички сили към брега, който беше близо и мисля, че не аз, а случайността или висша сила ме спаси.
  • 24 От капана можем да се измъкнем

    1 1 Отговор
    Като стоим на балкона с крака в лихена😂😂😂😂
  • 25 Полезна информация!

    2 0 Отговор
    Преди години попаднах на мъртво вълнение в Созопол, бях на дълбокото ок8ло 15-20 м. и с 1000 зора се добрах до брега, на места плувах под вода плътно до дъното. Отне ми поне 5 мин. да измина това разстояние. Паникьосах се , уплаших се, но инстинкта за самосъхранение надделя. Около 2 мин. След като се измъкнах, спасителите започнаха да вадят хората от водата, наложисе и да влизат за да спасят един младеж който също беше в капана. Така че внимавайте! Тогава не знаех подхватите за измъкване, който сега са описани в статията, и плувах директно към брега. Благодаря за инфото.
  • 26 бай Даньо

    5 0 Отговор
    Поне 3 пъти съм бил на косъм да се удавя само в това чудо мъртво течение не съм попадал. С морето шега не бива. Умната и това най вече се отнася за шопите дето през соца пристигаха на "бургашката гара" нахлузили плавниците и шнорхелите...
  • 27 Orthodox

    3 0 Отговор
    Обаче английското название на мъртвото течение е интересен каламбур:

    Rip Current = R.I.P. Current
  • 28 Шаран БГ

    3 1 Отговор
    Много полезна информация за "дебели глави" !! А колко по-простичко е: има ли червен флаг - не влизай в саламурата !! Може съвсем накрая да се понаплискаш със водица -в тая жега е полезно и желателно - и до тук. Морето не е до колене и има ли вълнение над два бала, нямаш работа по- навътре.
  • 29 Владимир

    2 0 Отговор
    Пълно объркване. Мъртво течение е различно от мъртво вълнение.
    Има много добро обяснение за двете явления в Уикипедия.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове