12 Юни, 2018 19:41 30 432 52

Борисов, подай си оставката и "ни се махай от главата"!

  • герб-
  • оставка-
  • бисер петков

Позиция на „Демократична България“ по повод оставката на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков и протеста на родителите на деца с увреждания

Оставката на министър Бисер Петков е симптом на управленската немощ на правителството и бягство от реформи на премиера Бойко Борисов.

„Демократична България“ сме убедени, че репликата на премиера „темата за майките на деца с увреждания да ми се маха от главата“ не е случайно изпусната, а показва цялостната управленска философия на Бойко Борисов. А тя е, сферите, които се нуждаят от сериозни реформи да бъдат замитани под килима, за да не се пречи на безметежната стабилност, и от време на време да се имитира дейност със смяна на министри, все едно са пионки в безсмислена партия шах. Това ще ни доведе до неминуем крах, и икономически, и морален, и не можем повече да си заравяме главите в пясъка.

Изненадващата оставка на министъра на труда и социалната политика Бисер Петков, първоначално поискана и приета, след поетия ангажимент към протестиращите родители на деца с увреждания, а часове по-късно отхвърлена от премиера с неадекватни обяснения, е диагноза на начина, по който се управлява България – еднолично и концентрирано в ръцете на Бойко Борисов. С начина на нейното оповестяване и незабавно приемане от премиера, окончателно се срина доверието в способността на българските институции за вземане на самостоятелни решения и в смисъла от диалог с тях.

Постоянната смяна на министри в най-чувствителните сфери – социална политика, образование и здравеопазване обаче не може да замести необходимите реформи. Те са пряка отговорност на премиера и управляващата партия.

Ние от Демократична България алармираме, че отказът от реформи в социалната сфера води до срив на системата. Работи се „на парче“, предизборно и популистки, без визия и приоритети. В резултат, най-нуждаещите се български граждани – хората с увреждания и особено децата и техните семейства, остават без подкрепата на държавата и обществото.

Ние сме убедени, че е необходима изцяло нова държавна политика за грижата към хората с увреждания и особено децата, хронично болните и възрастните хора. В България, въпреки приетата „Стратегия за дългосрочната грижа“, този риск не е уреден законодателно и институционално, не е финансово обезпечен и продължава да се намира в зоната на „ничията земя“, на границата между здравното осигуряване и социалното подпомагане.

Ние от Демократична България ще настояваме за отделяне на дългосрочната грижа като самостоятелен осигурителен риск, което ще позволи да бъде изграден капацитет, да бъдат подготвени подходящите квалифицирани кадри и да се осигури качествен живот за хората, имащи нужда от продължителна грижа и техните близки.

Драматичното положение на децата с увреждания и техните семейства не е следствие на липса на средства, а на популизъм, безотговорност и политическа корупция. Тежките проблеми в обществото не се решават с министерски оставки, а с политическа воля. Управляващата партия е неспособна да изпълни предизборните си обещания и пряко да поеме отговорност за тежките социални ресори, в т.ч. МТСП.

Призоваваме Борисов незабавно да поеме отговорността за застоя и риска от колапс в редица важни за обществото политически сфери и да подаде оставка.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 оставка и шут в г@за

    147 36 Отговор
    Да се маха, но да не си мисли, че ще замине за америка при родата да си харчи спестените милиарди, а директно да пътува, към който затвор иска по избор !

    Коментиран от #18, #41

  • 2 filo

    52 62 Отговор
    Пак ли вие бе несретници.
  • 3 НКВД

    150 41 Отговор
    Тоя се е самозабравил от 6 м.само обикаля с държавни пари и нищо не прави неговите чакали до оглозгват кокала ,, България"!!
    1- държи министър който си уби детето
    2- държи министър който има топла връзкат с аферата ЧЕЗ!
    3-държи некадърен вътрешен министър!
    До кога?
  • 4 onq s konq

    65 112 Отговор
    Вече и куцо и сляпо взеха да искат оставки за да седнат на трона на властта.Е не става с "търсене на хляба мекото" бе шушомиги!СПЕЧЕЛЕТЕ СИ ВЛАСТТА НА ИЗБОРИ-УПРАВЛЯВАЙТЕ...ако ви оставим:)

    Коментиран от #6, #10, #22, #47

  • 5 1111

    100 10 Отговор
    Не подкрепям ББ но половината от Демократична България трябва да се скрият защото техните бивши лидери продадоха мариците и лукойл за без пари и лоши условия. И сега плащаме скъпо за това като скъп ток и горива и имат наглостта да се правят на света вода не напита.

    Коментиран от #9

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 smile

    61 66 Отговор
    И кой ще дойде БСП И ДПС! Не казвам , че е цвете за мирисане но е по добре от всички постанали!

    Коментиран от #36

  • 8 filo

    55 72 Отговор
    Сигурен съм, че и да подаде оставка Борисов ще събере повече гласове от палячовците, които му я искат.
  • 9 Център дясно

    26 37 Отговор

    До коментар #5 от "1111":

    Защо ДСБ продадоха мариците и други соц. предприятия с неизгодни обвързващи договори?
    Защото държавата беше във фактически фалит и бяха принудени да се съгласят със всеки , който може да предложи свежи пари при всякакви условия. Ако тогава не бяха вкарани тези пари до сега да сме се изпотрепали. Щяхме да преминем през гражданска война и накрая пак щеше да стане същото дори много по лошо.
    Не може да се отрече, че покрай неизгодните договори и те намазаха кокала.

    Коментиран от #39

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Василев

    35 16 Отговор
    Селяни, този примат "оправи" Западните Балкани, днес "оправя" и Близкия изток, а неговите гласоподаватели са разтурили Благоевград.
    Агент Гоце Делчев. ВМОРО!

    Коментиран от #19

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 ССК

    35 12 Отговор
    Престанете да пишете глупости - нали пак ще си го изберете.По никакъв начин не го защитавам, но ще стане "от трън та на глог"...Само харчене пари за избори. Такъв е българския манталитет.Не разбрахте ли за толкова години преход че нищо не става в България...просто трябва крайни действия - огледайте се в съседите ни на север и на юг примерно ...
  • 17 Той е

    34 20 Отговор
    Борисов Отивай си !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • 18 losho mi e

    22 19 Отговор

    До коментар #1 от "оставка и шут в г@за":

    точно така!!! мама му мазна..
  • 19 Цацата

    28 21 Отговор

    До коментар #12 от "Василев":

    Да си вземе пеевски и догана и аут от БГ.
  • 20 Ким

    17 27 Отговор
    Патриотите да се махат от това правителство... иначе...
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 23 Ким Чен Кур

    22 8 Отговор
    Стига лоши думи по адрес на лидера ни Ким Чен Боко.
    Много го обичам и сега отивам да му почистя портрета
    на стената и да го лакирам, че от злословията по негов
    адрес се излющи лака от рамката.
  • 24 Кико

    9 22 Отговор
    Много мъка и много простотия в тези коментари. Извира злоба от всяка ваша дума.
  • 25 Ташко Мъдев

    28 13 Отговор
    Всичките са еднакви. Но от всички при Бойко паша е най-зле. По продажни политици никога не сме имали.
  • 26 Реалист

    25 22 Отговор
    Като гледам само кои ще го сменят и се моля ГЕРБ да ни управляват поне още 100 години. Със злобната краварка от Крушаре, с двуполовия Крумчо и оня Кирчо Добрев , дето го хванаха на границата с краден джип и 450 000 дойче марки, те ли ще ни оправят??? Боже пази България от такива идиоти. Пази ни Боже!!!
  • 27 гост

    26 12 Отговор
    И да се махне , вие ли ще застанете бе смешници. Вие пък какви сте демократична България , поредните безмозъчни олигофрени.
    Тука си трябва както в Румъния едно време или ги разстрелваме всичките или ги вкарваме в затвора. На тяхно място застават нови със ултиматум ако не се грижат за интересите на народа ,разстрел и за тях или затвор. И в парламента никакви цигани или турци . Само тогава ще се оправим.

    Коментиран от #35, #37

  • 28 Демократ

    13 6 Отговор
    Жалко за всички истински ДЕМОКРАТИ.
    Т.н. ДЕМОКРАТИ подкрепят винаги комунистите от Позитано, мъчат се да всемат парче от избирателите на сестринска партия в ЕП, нямат вече собствен облик, а само неистово искат да се докопат до 4.00%.
    Кънев в разгара на демонстрациите с/у Орешарски реши да води дъщеря си на море, после след като не успя да превземе Реформаторския блок, реши да избяга. Специалистът по конспиративни теории Атанасов (креатура на Кънев) води до провал на ДСБ.
    В СДС по времето на Мартин Димитров нещата бяха наред. Сега са за НИКЪДЕ.
    Време е да се обединят всички истински демократи в т.н.ОДС, като дойдат личности, като Мартин Димитров, Трайчо, Зеленогорски и т.н.
    Иначе вече ще трябва да гласуваме само за ГЕРБ!!!

    Коментиран от #33

  • 29 666

    6 1 Отговор
    Всички са един дол дренки.

    Коментиран от #30

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 666

    8 2 Отговор
    Всички са един дол дренки. Хвани единия плъснидругия.
  • 32 Не разбрахте ли

    16 4 Отговор
    Борисов сам никога няма да се махне от властта. С лека ръка да ликвидира сам създадената от него мафиотска структура, вече на всяко едно ниво, включително и псевдомедийно. Власт се взема, не се дава!!! Изводите са за всички изтормозени българи.
  • 33 фак..ти

    5 4 Отговор

    До коментар #28 от "Демократ":

    Генерал Атанасов,дано да сте се оттървали напълно от измислените„сини демократи” с подривна цел.България е с вас,България е антикомунистическа и винаги ще бъде.С годините разбрахме,че беше открадната синята идея с идването на „царя”.То не бяха тройни коалиции,гербери,„народни будители”всичко беше една лъжа за тези 18години
    Може би България е трябвало да извърви този 18 годишен
    катаклизъм,за да се възроди крехката ни и оббезсилена от комунистите демокрация.По делата ще ги познаем,пролича се,че парламента е 100% руско танцуващ по Путински ритми.
    България иска да е истинска европейска държава,а не само на думи.Българския народ е с вас ген.Атанасов и то ще проличи на изборите.Бог да пази България!!!!!!
  • 34 Dede

    7 1 Отговор
    До коментар 33
    Изборите показват истинската тежест на припознавачите на ДСБ, Нова България, Демократична България,...(за следващите показани от Позитанци на Кънев и Атанасов наименования).
    За толкова години аз не чух нищо укоряващо от устата от устата на горните двама за Позитанци!!!
    Жалко, ако се мислите за ДЕМОКРАТ!!!
    Иначе БОГ ДА ПАЗИ БЪЛГАРИЯ ОТ ИЗМИСЛЕНИТЕ ДЕМОКРАТИ!
  • 35 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 36 БАЙ ОЙ

    8 3 Отговор

    До коментар #7 от "smile":

    Що па да не дойде БСП? А ДПС и сега са си на власт с Боко! Те кога са слизали от властта? Пеевски има 3-ма министри и в този кабинет, ама явно не си в час
  • 37 Ха!

    4 1 Отговор

    До коментар #27 от "гост":

    "Ние от Демократична България" и го повторили ен брой пъти... Кои сте вие, бе, нали ви лъсна д.то на последните избори и видяхме колко хора гласуваха за вас!
  • 38 Siegfried

    4 11 Отговор
    Бойко ,спокойно , ние по-голямата , по-образованата ,по-разумната част от Народа ,сме с тебе и за тебе.Лумпенизирани пенсионери , ци- га-ни ,нискообразованото селско население и децата и внуците на " борците против Ф и Капитализма ' са другият полюс т. е. БСП .
  • 39 Дедо Грую

    8 2 Отговор

    До коментар #9 от "Център дясно":

    Само ако бяха оставили златните концесии държавни, не бяха унищожили промишленост - лека, тежка, хранителновкусова, химическа, машиностроене, електроника, корабостроене и всичко друго, до което се докопаха мръсните им, алчни ръце щеше да има пари за всичко. Не стига това ами пречеха на всеки, който не е от "наЩе". Така че всички са за затвора, заедно с тези, дето се правят на опозиция. Трябваше да ги изтрепят като в Румъния ама де да видим, като има глава да пати!
  • 40 До "гражданина" /38/

    3 1 Отговор
    На човек-висшист, някак си не му прави чест, да дели хората на млади и стари, образовани и необразовани и т.н. Коментари от такова естество се тълкуват по абсолютно един начин: липса на първи седем и последващи- до настоящия момент. По отношение на степен на образованост: с коментарите си от такъв тип, можем само да недоумяваме, що за висшист си? Може би от типа- овца, коза или прасе за оценка, различна от 2? Що се отнася до това, дали един човек е от село или град: дълбойо се съмняваме, че дори си от някой град, бил и той по- малък. Практиката е доказала, че най- дивите селяни, се гражданеят най-многму.И накрая, Бойко може само да се гордее, че такова лице стои зад гърба му.
  • 41 Само Бойко

    3 7 Отговор

    До коментар #1 от "оставка и шут в г@за":

    Аман от червени шушумиги!
  • 42 Преминаващ

    0 4 Отговор
    Хубаво чета коментарите!!!
    Оставки, смени, затвори и т.н.....само че да Ви кажа....Участвах в целия преход, като гражданин 29 години демокрация и всички бяха на власт по няколко пъти под различни форми, модели, статукво и т.н......, но нещата не се случихс и няма да се случат !!! Не си мислете, че като Бойко си тръгне и всичко е ок....ами не не е .....идват другарите и пак същото. Модела е грешен, изкривен и крадлив. Не ги мислете в парламента.....плюят се пред тв но всъщност масово имат общи фирми и интереси. Всички идват от далечното минало като синове и внуци на другарите и другарките.
    Истината е проста.....модел и манталитет !!!
    Така че според мен до някъде модела Б... И Ц... Е удобен на всички дори и в Европа и зад океана.....иначе кинти ....Кой !!!
  • 43 Бг.реалност

    6 0 Отговор
    Диктатор някъде и някога да си е подавал оставка ?
    Няма смисъл да го плюем човека.
    Доказан престъпник какво да го плюеш.
    На който не му харесва да се спасява от абсур/дистан.
    Останалите бългъри са диви и щастлеви с бую-мутрата и правителството му.
    Така,че проблем няма.
    Бългърина получи това за което винаги е мечтал.
    Диктатор-пълен простак който се гордее и парадира с простотията си.
    Останалите като не ни харесва:вън и колкото се може по-надалеч.
    Неможеш да спориш с хора които от лодката да паднат,водата не ще улучат
  • 44 Реалист

    2 1 Отговор
    Бългъри = НЕСПОСОБНИ да се управляват сами !!!
    Доказателства:
    28-ем год.
    За ония с главите в пясъка....по-добре си ги дръжте там.
    Щом като за 28-ем год.не сте прогледнали,оттук насетне шанса да ви светне е нулев.
  • 45 SAAB

    5 0 Отговор
    Тоя ще " царува " докато ЦРУ не реши да му бие шута ......:)
    или инфаркта не го прибере......обаче той предвидливо е спрял суджука :)
  • 46 Нане

    1 0 Отговор
    Защо нещо не се сещам какво е това "Демократична България". А, сетих се, това бяха онези нещастници които на изборите взеха 0,1 процента. Да заминават на боклука.
  • 47 Смях

    4 2 Отговор

    До коментар #4 от "onq s konq":

    Кон, много си заспал!
  • 48 Дърт Вейтър

    5 1 Отговор
    Като виждам какъв боклук се е събрал в "Демократична България", директно си е за изхвърляне.
  • 49 МАРИЯ

    2 1 Отговор
    ВИЕ ЛИ НЕКАДЪРНИ ВЛАСТОГОНЦИ ОТ "ДЕМОКРАТИЧНА"ЩЕ ОПРАВИТЕ НЕЩАТА В БЪЛГАРИЯ.НИЕ НАРОДЪТ ВИ ПОЗНАВАМЕ И НЕ ВЯРВАМЕ,ЧЕ ТОВА Е ВЪЗМОЖНО.ОСНОВАТЕЛНИ СА ПРЕТЕНЦИИТЕ НА МАЙКИТЕ С БОЛНИТЕ ДЕЦА,НО ТОВА ЗА СЕГА СА ВЪЗМОЖНОСТИТЕ НА ДЪРЖАВАТА НИ .ПРИ ГТАЗИ СЪБИРАЕМОСТ НА ДАНЪЦИ'СИВА ИКОНОМИКА БЕЗБРОЕН РОМСКИ ЕТНОС ИЗДЪРЖА ПОЧТИ ЕДИНСТВЕНО ОТ СОЦИАЛНИТЕ ИНСТИТУЦИИТЕ. ТОВА Е ПОЛОЖЕНИЕТО.БЕДНИ СМЕ НО ДА ВЯРВАМЕ ЧЕ НЕЩАТА ЩЕ СЕ ПОДОБРЯТ.
  • 50 Реалист

    1 1 Отговор
    С уважение към майките и децата им с увреждания но значи ли че до "днес" всичко им е било наред.Толкова правителства се смениха- това са 30 години вече а сега се разбира че няма регистър на децата им в социалното министерство както и др.проблеми които имат?! Къде бяха тези майки през това време за да изложат проблемите си ? Не всички деца са родени последните 8 г. ? Не оправдавам политиците- питам майките защо не са направили това през последните 16 г.?
  • 51 Иван

    2 0 Отговор
    Бойко подобре дасикопае Гроп за себе си ама голямодае даможе милиардите пари да погребат
  • 52 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове