Last news in Fakti

13 Юли, 2018 08:37 1 599 15

България е против искането на Тръмп за рязко вдигане на разходите за отбрана

  • румен радев-
  • доналд тръмп-
  • нато

Американският президент поиска съюзниците от НАТО задължително да харчат поне 2% от БВП за въоръжение

България е против искането на Тръмп за рязко вдигане на разходите за отбрана - 1

България се обяви срещу грубия натиск на президента на САЩ Доналд Тръмп за ударно повишаване на военните разходи до 2% от БВП с перспектива те да достигнат 4%. Според официалната статистика в НАТО страната ни харчи 1.56% от БВП и президентът Румен Радев, който я представляваше на срещата на алианса в Брюксел, е изразил несъгласие с искането за рязък скок, отбелязва в. „Сега“.

"Аз единствен поставих въпроса пред генералния секретар на НАТО какво става с Трансатлантическата връзка, която е гръбнакът на НАТО като военни способности, ако не срещнем тези 2% сега, а никой не говори за тези 4%. НАТО не е борса, на която можеш да си купиш сигурност, НАТО е съюз на суверенни държави, обединени от стратегически цели и общи ценности", казал Румен Радев, цитиран от пресцентъра на президентството. "Решението за достигане на 2%, което много трудно е било прието у нас, ще се постигне в мандата на следващото правителство – по план през 2024 г.", отбеляза Румен Радев и подчерта, че очаква натискът за увеличаване на парите за отбрана да продължи. От друга страна, американският президент бил прав, защото всяка страна трябва да има принос в свят на растящи заплахи и да изгражда ефективни способности. “Това, което той прави, е добре и за нас като изграждане на отбранителни способности. Виждате с каква неохота в България се заделят средства за въоръжените сили“, обясни Румен Радев и допълни, че на тази тема е свикал три заседания на Консултативния съвет за национална сигурност. "На тях се разбираме за нещо, което после се отменя, проектите за модернизация непрекъснато се отлагат, непрекъснато се намират причини", допълни Радев.

На 8 юни парламентът одобри два проекта за 3.26 млрд. лв. за модернизация на армията. 1.46 млрд. лв. ще отидат за 150 бойни машини за пехотата, 1.8 млрд. лв. - за 8 многоцелеви изтребителя. Очакванията са и двата договора да бъдат подписани до края на годината. Парламентът трябва да приеме и проект за нови военни кораби за близо 1 млрд. лв. Така проектите за модернизация на армията ще минат 4 млрд. лв.

Президентът Радев призова за обща политика на НАТО за разходите на отбрана и припомни, че 2/3 от държавите съюзници са депозирали планове да достигнат 2% от БВП през 2024 г., а осем членки вече са го постигнали.

България може да бъде засегната и от настояването да се засили военната съвместимост в НАТО. В приетата заключителна декларация се казва, че трябва "да се работи по подходящ начин за преодоляване на съществуващата зависимост от руска бойна техника, като се прилагат национални усилия и международно сътрудничество". Това означава да се купува западна техника, а не да се удължава животът на овехтяващото съветско оръжие. Основният самолет на ВВС е МиГ-29. Преди три месеца министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа рамков договор с "РСК МиГ" за 81 млн. лв., с което би трябвало да гарантира поддръжката на 15-те МиГ за следващите 4 години. В края на мандата на предишния кабинет беше подписан договор за доставката на 10 двигателя срещу 70 млн. лв., а преди това министърът на отбраната Николай Ненчев поръча в Полша ремонт на 6 двигателя срещу 6.14 млн. евро.

След небивала бъркотия, нарушен протокол и допълнително кризисно заседание срещата на високо равнище на НАТО завърши с тържествуващо изявление на президента на САЩ Доналд Тръмп, че е изтръгнал допълнително 33 млрд. долара за военни разходи от съюзниците в алианса. "Докарахме го до положението народите да платят много повече пари... взехме 33 млрд. долара допълнително. И ако говорите с генералния секретар (на НАТО) Йенс Столтенберг, той ни се доверява напълно, мисля, че се доверява на мен. Той ми дава пълното си доверие", каза Тръмп. Другите участници в срещата обаче не потвърдиха думите му.

Световните агенции описаха твърде напрегнатата атмосфера на срещата. Тръмп нарушил дипломатическия протокол и се обърнал на малко име към германската канцлерка Ангела Меркел: "Ангела, необходимо е да направиш нещо по въпроса (за увеличаването на разходите)." Американският президент е поискал незабавен ангажимент за вдигане на военните бюджети до 2% от БВП, както бе решено през 2014 г. на срещата в Уелс. Меркел обаче поставила срок до 2024 г. Германия в момента харчи 1.24% за военни нужди от БВП и ако достигне 2%, ще надмине военния бюджет на Русия. На срещата в Брюксел Тръмп дори настоявал за увеличаване на разходите до 4%, защото САЩ вече харчат 3.5% и смятат, че военното бреме се разпределя неравномерно между съюзниците. Освен към Меркел той отправил критики към испанския министър-председател Педро Санчес и белгийския премиер Шарл Мишел, че не изпълняват целта за отбранителните разходи.

Президентът Радев призна, че атмосферата в залата не е била „една от най-приятните“ и че в момента всички лидери са в „сконфузено състояние“, защото всеки мисли какво означава условието за тези 4% и доколко сериозен е бил президентът Тръмп. Той посочи, че НАТО е преминал през много предизвикателства и винаги съюзниците са успявали да се консолидират. „Надявам се да се намери решение и сега“, допълни президентът.

Искания

В заключителния документ от срещата се отделя голямо внимание на Русия, и то с доста твърд тон, въпреки че преди срещата Тръмп определяше Русия като конкурент, а не като враг. "Руските агресивни действия, включително заплахата за използване на сила за постигане на политически цели, са предизвикателство към алианса и подкопават евроатлантическата сигурност и базирания върху правила международен ред", пише в него. Изтъква се, че "НАТО не търси конфронтация с Русия", но се призовава Москва "да прекрати незаконната анексия на Крим", "да прекрати всякаква политическа, финансова и военна подкрепа за бойните групи и да спре военната си намеса в районите на Донецк и Луганск, да изтегли войските, оръжията и наемниците си от Украйна, да отмени признаването на независимостта на грузинските райони Абхазия и Южна Осетия, да изтегли войските си от Република Молдова". Освен това от нея се иска да признае отговорност за отравянето на Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия в Солсбъри, Великобритания, както и за свалянето в Украйна на малайзийския пътнически самолет през 2014 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Хасан

    7 5 Отговор
    Е как..с 300 лв пенсия ще се финансира американската военна промишленост!?...4% демек ще отделяме 12 лв за Ф35
  • 2 Статистик

    5 10 Отговор
    Освен в заглавието никой на никого не скача! Хвърчилков си наляга парцалите защото Деса може да си играе с първата дама!
    Взел се е на сериозно и се снима със секретаря си по време на туризма
    А и нещо по важно -дали 2 или 3, 4 ,5 % - това са пари за бездънната , без реформи българска армия , а не за брюкселската централа на НАТО
  • 3 избирател

    20 6 Отговор
    България отделя 1,3% от БВП за образование, ама ще отдели 2% да храни колониални наглеци???

    Вън от нато!!! Никой не ни е питал дали искаме да членуваме там!!

    Коментиран от #4, #15

  • 4 4ти пол

    3 12 Отговор

    До коментар #3 от "избирател":

    Чемодан! Вокзал!

    Коментиран от #5

  • 5 избирател

    9 2 Отговор

    До коментар #4 от "4ти пол":

    бохча, параход!!!!
  • 6 Баш майстора

    15 3 Отговор
    Днес 2%, утре 4%, а след година-две когато някой умник реши, че трябва да започне "военна операция" в Иран, Северна Корея или Венецуела? От колко години НАТО е в Афганистан? А в Ирак? В Сирия до кога ще се пуцат? А накрая кой обира девидентите? Наркотици от Афганистан, нефт от Ирак, в Сирия америте си строят военни бази покрай петролните кладенци, а за Европа - подарък от милиони млади интелектуалци от мъжки пол. Или както се казваше - да национализираме загубите, а да приватизираме загубите.

    Иначе за България да, имаме нужда от обновяване на военната техника, надявам се политицита ни да вземат добри решения.
  • 7 Морук

    4 0 Отговор
    Поза Г и тва е ,нашите са против щот требе пак от нас да ги вземат,камъни ше ядем,тез из кулоарите правителството президентството,ше имат и те по малко за кльопане
  • 8 Kcaniba

    4 8 Отговор
    много ясно че ще сме против всички ще плащаме допълнително за това протежето на путин глупака тръмп го прави /ако не ви е ясно/ назначен от кремъл с ясната цел да разсипе америка европа и донякъде световната икономика-рижав глупав червенокож човек с черти на индиански вожд забогатял с кредити и мошеничество за него съществуват само хората с рижава коса като путьо например между другото хората със сламен цвят на косите не признават други бои за коса скапаняк който за 20 милиарда под масата подарък от кремъл унищожава целия свят в момента /русия не се управлява от рижавия монголоид червенокож индианец той е само рекламно лице на кремъл ако не ви е ясно и това/
  • 9 Дедо Грую

    5 0 Отговор
    НаЩе полЮтици не знаят да дават, но изтънко са усвоили гепенето. Та по тази причина са "против".
    Впрочем знаят да дават само едно: задници на големите началници. В това са ненадминати.
  • 10 Шокиран

    9 2 Отговор
    При достигане на 2% , Германия ще има по-голям военен бюджет от Русия ??????
    Явно Американските оръжия се позлатени !!!
    Защо ни е да членувамв в така неспособна и глупава организация ?????

    Коментиран от #12

  • 11 Оня с коня

    7 0 Отговор
    С други думи отделете пари за военна техника и купувайте от нас
  • 12 Глупак

    7 1 Отговор

    До коментар #10 от "Шокиран":

    Някой трябва да плаща скъпи театри като Ирак, Афганистан, Сирия, Украйна, Грузия, Либия…… Но ЗАРАДИ ИРАН са необходими 4%
    Русия с днешния германски военен бюджет станаха първа сила в света вече.
  • 13 читател

    7 0 Отговор
    Крадецът вика "Дръжте крадеца"! Хайде стига вече. Агресорът обвинява в агресия и се чуди как да изнудва за повече пари и то за собствените си интереси. Това не са интереси на Европа, а на САЩ. Европа, обаче, трябва да му плаща безумията. Колко струват всичките им изхвърляния и лъжи, нахлуванията за "защита интересите на американски граждани", защита "правата на човека", инсценировките с химическо оръжие и още какви ли не наивни, но цинични изцепки. Това искат да им плащаме, че и бежанската вълна, която генерират пак за наша сметка. И ние колко трябва да сме глупаци, че да им играем по свирката? Ами колкото реално са политиците ни, които нямат воля за нищо. Сетили са се американците, че им трябват пари за модернизация на въоръжаването - за това искат 4%. Ами да си преразгледат разходите, да ги реорганизират и оптимизират. Да спрат да харчат за показност и всякакви други глупости, които хората не искат да плащат, защото нямат нужда от тях.
  • 14 Bahti

    2 0 Отговор
    Бе кой ни пита? Кога са направили Нещо?
  • 15 съгласен

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "избирател":

    Това е мнението на всички българи, с които съм коментирал по този повод. Вън от нато!!! Никой не ни е питал дали искаме да членуваме там!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове