17 Юли, 2018 07:29 11 690 67

17 юли 1393 г. Османците превземат Търново

  • велико търново-
  • търново-
  • пада-
  • османци

Първият проникнал в града турчин бил Адил баба, но бил убит на около 180-200 крачки от Сечената скала

17 юли 1393 г. Османците превземат Търново - 1

На 17 юли 1393 г. след тримесечна обсада турците превземат българската столица Търново.

Градът бил разположен на хълмовете Царевец, Трапезица и Момина крепост. Царевец и Трапезица поради своите природни дадености са два труднодостъпни хълма, а допълнителното им укрепяване правело изключително трудно превземането им с щурм. Между двата хълма бил разположен Новия град, който днес се нарича Асенова махала.

Този квартал също бил защитен с крепостни стени. Той се разделял от река Янтра, като мостът вероятно също е бил укрепен, както в периода на турското робство. На хълма „Момина крепост” се намирало третия укрепен квартал – Девинград. Склоновете между Царевец и Девинград също представлявали квартал на Търново, но той бил извън градските стени и там живеела най-бедната част от населението. В участъка между Царевец и извивката на река Янтра бил разположен латинския квартал, наричан в периода на турското робство Френкхисар.

Северно от Трапезица се намирал също неукрепения еврейски квартал. Според преданието Търново се е състоял от 4 укрепени квартала: първият бил Трапезица и разположената под хълма Долна махала, вторият бил Царевец, третият бил Френкхисар и четвъртия обхващал района около днешната черква „Успение Богородично”. Последният квартал бил най-слабо укрепен и първо той бил превзет от турците. Пробивът станал в участъка между Сечената скала и Каябаша.

Първият проникнал в града турчин бил Адил баба, но бил убит на около 180-200 крачки от Сечената скала в посока към Каябаша. Мястото, което е било сочено като негов гроб се е намирало при бабукчийската чершия, където имало железен прозорец и каменна глава, обозначаваща мястото, където е бил убит.

Превземането на Търново на 17 юли 1393 г. нанесло съкрушителен удар на Второто българско царство. Две години по-късно цар Иван Шишман бил посечен, на следващата 1396 година турците разбили кръстоносния поход организиран за тяхното прогонване, след което пленили цар Иван Страцимир и го изпратили в Бурса, а през 1413 г. окончателно завладели българските земи.


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 историк

    50 21 Отговор
    Не са "османци" , а "турци". Такъв народ - "османци" никога не е имало.

    Коментиран от #13, #15, #20, #50

  • 2 арджентата

    12 1 Отговор
    Политическо шикалкавене и пренаписване на историята.
  • 3 Аятолах Хомейни

    8 66 Отговор
    Браво на османнлиите хахах видехте ли се колко стевелики гяурите

    Коментиран от #4, #6, #19, #60

  • 4 Справедливо

    39 7 Отговор

    До коментар #3 от "Аятолах Хомейни":

    Ох, как няма кой да ти запуши вонящата уста!

    Коментиран от #18

  • 5 НКВД

    6 32 Отговор
    Браво! Долу българия, да живее руско-турската мъжка любов!

    Коментиран от #8, #11

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ха ха ха

    15 1 Отговор

    До коментар #5 от "НКВД":

    " руско-турската мъжка любов! " е само във фантазиите и мечтите ти! Има настоящи политически и икономически интереси. Каква връзка може да между има вас? Вие дори не участвахте на Мондиала! ха-ха-ха Колко сте "велики" !

    Коментиран от #9

  • 9 НКВД

    2 21 Отговор

    До коментар #8 от "ха ха ха":

    Да ама после ще си направим световно в Русия и Турция за да може да се класират и двата отбора и тогава еврогендерите ще се пръснете от яд! Русия и Турция ще определят новия световен ред! Слава Росиѝ! Алах акбар Турция, Путин и Ердоган!

    Коментиран от #10

  • 10 ха ха ха

    13 0 Отговор

    До коментар #9 от "НКВД":

    " Гладна кокошка - просо сънува" ха-ха-ха
  • 11 Разцъфнали сте от любов

    14 1 Отговор

    До коментар #5 от "НКВД":

    Те руснаците около 14 пъти правиха любов с вас .
  • 12 въпрос

    15 2 Отговор
    Световното беше в Русия и всички са доволни от организацията му. А, ако беше в Турциа, дали щеше да е така? На Ердоган му се привиждат Гюленисти и в тоалетната, въведе извънрефно положение, за да оправдае стремежа си към еднолична диктатира. На кой турист ще му е готино вместо да купонясва, да се ра,зхожда сред въоръжени? Османската империя е отживелица. Но съвремието също не е по-розово. С шрестъпни политици и слугите им в управлението, няма голяма разлика каго мраен ефект за хората тук. Дали преди се е наричало башибозук, а днес МВР, то непукизма към българите е еднакво геноцидиращ, като краен ефект. Не може се опази народ и държава, чиито управници и защитници го геноцидират. Ефекта е очевиден - Емиграция, болни, гробища... По геноцид над българите, пиша шестица на ГЕРБ, БСП, ДПС, СДС, ОДС, БГ, НДСВ, ЕВРОРОМА, ДОСТ, БДЦ,.... По-точно назовано исторически е не османците превзеха България, а български алчни властолюбци разпокъсаха и почти унищожиха Бългафия, преди да я превземат турци и други. Сега управляващите от ГЕРБ, са копие на Иван Шишман, Иванко....
  • 13 Статистик

    17 4 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    Тогава не е имало турска държава , а османска империя . В империята е имало много народности - в т.ч. турци, перси, грузи , азери, араби, арменци, гърци, българи , но като граждани на османската имерия са османци!

    Коментиран от #16

  • 14 Гост

    14 3 Отговор
    За всички протурско настроени кръстоски между пор и къртица.В турция тази измислена държава живеят така наречени турци.Да ама вие не сте такива вие сте помияри.Ако не знаете какво значи тази дума я проверете в речника.Яжте свински пържоли и си мислите че сте турци смешници

    Коментиран от #52

  • 15 орик

    16 2 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    Отоманската империя не е била турска империя... Султаните не са се наричали турци.... Такъв народ турци … няма …. историк ли си какъв си
  • 16 арджентата

    14 2 Отговор

    До коментар #13 от "Статистик":

    Не българи, а еничари - насилствено иззети деца от майките им и обучени, да се бият срещу род и Родина!

    Коментиран от #39

  • 17 Аятолах Хомейни

    2 6 Отговор

    До коментар #6 от "Абе Боклук":

    Дубаи улица ахмет шериф 12
  • 18 Аятолах Хомейни

    3 17 Отговор

    До коментар #4 от "Справедливо":

    Кат доиде Ердоган тука ше ви запуши задниците муахахахах

    Коментиран от #21, #45, #61

  • 19 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 20 Баш историк

    26 3 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    Ти си историк, колкото баба ми атомен физик.
    Поданиците на османската империя са се наричали османци, а не турци. Османците драги ми историко са сбирщайн от завзетите народи. Турски народ никога не е имало и в момента няма дори. Турският народ е създаден изкуствено от Кемал Ататюрк или както го наричат бащата на турската нация. Измисля им език и се разграничава от османската империя, за да бъде народ иначе няма как да стане такъв. В сегашната турция много малко са наистина т.нар. турци, които са от тюркски племена. Те са ниски, набити, доста мургави, грозни и с криви физиономии. Това може да су каже, че са истинските турци. Останалите светли хора са с произход поробените народи от османската империя и вземания кръвен данък.

    Коментиран от #28

  • 21 Справедливо

    11 2 Отговор

    До коментар #18 от "Аятолах Хомейни":

    Твоят явно, вече е запушен и не можеш, да мислиш трезво!
  • 22 ооо

    4 20 Отговор
    Е тва българина много "грамотен"човек бре,всичко знае и за турската история знае,а да ви попитам нещо за българската ИЗМИСЛЕНА ИСРОРИЯ,БАЗИРАЩА СЕ НА ЛИТЕРАТУРНИ ИЗМИСЛИЦИ,нещо имате ли да кажете,даже починалия професор Димитров опровергава ИЗМИСЛЕНАТА ВИ ИСТОРИЯ С ИЗМИСЛЕНИ НАЦИОНАЛНИ ГЕРОИ.МЕКЕРЕТА!!!!

    Коментиран от #23

  • 23 зидар

    14 5 Отговор

    До коментар #22 от "ооо":

    покажи ми надпис в някоя джамия от вашата османска история, на какъвто и да е език където да пише турция и турчин....Кемал ви направи турци, режеп ще ви направи османци …. а хора кой ще ви направи.

    Коментиран от #25

  • 24 Аятолах Хомейни

    3 12 Отговор

    До коментар #19 от "JPower":

    Що като ядат сланина?аз ви казвам че ше го ядете на кубик вие ми слагате как турчин ядял сланина?ние и вас ше издем
  • 25 ооо

    1 7 Отговор

    До коментар #23 от "зидар":

    също като ника-а ти ЗИДАР,аз може да се пиша и арабин,няма значение...вие сменихте историята,даже си направихте и КУКЛЕН ТЕАТЪР В БАТАКА....Остави Ататюрк,остави и Ердоган...
  • 26 арджентата

    3 1 Отговор
    Съчувствам на някои коментатори, горкичките си имат психични отклонения! Каквото и да кажеш, няма да те разберат... Такива са им възможностите! Мислят само за извратени , ненормални и алогични неща! Психика!
  • 27 някой

    17 1 Отговор
    Един от най черните дни в историята ни.В резултат на войните между Византия и България и помоща на Рим за чалмите се стига до тези тргични събития.Столетия мизерия и геноцид,които са оставили следи до ден днешен.
  • 28 Хасан

    5 9 Отговор

    До коментар #20 от "Баш историк":

    Турците ги имаше,има ги и ще ги има в бъдеще....трябва да свикнете да живеете с тая мисъл...

    Коментиран от #29, #32

  • 29 арджентата

    11 1 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    СВЕТЪТ Е ГОЛЯМ ! Имам място за всички! България за българи и за тези които имат съзнанието и се самоопределят като такива!

    Коментиран от #31

  • 30 ВМОРО

    5 0 Отговор
    Явно е политика на сайта да се оставят оскърбителни за Родината коментари. Да сте живи и здрави, драги "журналисти"! Както и всички ваши роднини от женски пол!
  • 31 Хасан

    1 5 Отговор

    До коментар #29 от "арджентата":

    Ама не е така ще...някои народи като англичани,американци,французи,руснаци и турци са като хищници..видят ли тревопасно и хам..
  • 32 арджентата

    2 3 Отговор

    До коментар #28 от "Хасан":

    Когато почина мама, си направих екскурзия до Куша дасъ. Бях очарована! През деня басейнът на хотела - само мой. Вечер морето - само мое. Позволяваха ми от някои заведения, да седна на плажа / единствена/ да си пия биричката , да се наслаждавам на гледката и да релаксирам. Там проблеми имах само със сърбите, защото се набутваха в пробните и се опитваха да ме опипват. Там забелязах мушкатото, неговата красота и очарование...

    Коментиран от #34

  • 33 Хасан

    2 13 Отговор
    Ако не турците ами да речем кръстоносците бяха завладели сега щеше да няма славянстао или православие може би и българска култура....ако византийци бяха завладели сега българина щеше да се определи като грък....или другия вариант ..руснака беше завладял и асимилирал сега българите щяха да бъдат като узбеките или белорусите —руска култура и език...благодарение на очманците българската култура се запази 500г от чужди набези и асимилация...това е мое мнение и няма историческа стойност

    Коментиран от #35, #51

  • 34 Хасан

    4 7 Отговор

    До коментар #32 от "арджентата":

    Моите съблозненования за майка ви...да живее българо турската дружба

    Коментиран от #36

  • 35 арджентата

    8 3 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Винаги ще я има България!

    Коментиран от #38

  • 36 арджентата

    0 2 Отговор

    До коментар #34 от "Хасан":

    Благодаря!
  • 37 Хасан

    3 5 Отговор
    Нека да я има..да живей България..но риска не от Турция а от ЕС..защото целта е да се създаде един народ ..европейския..и всички етноси и държави да се стопят...виж ги как са злобни към турците които живеят в Европа..яд ги е че чи запазват традиции,език,религия
  • 38 Аятолах Хомейни

    3 6 Отговор

    До коментар #35 от "арджентата":

    Да като територия тя си е тука и няма мърдане ама вие нема да сте на таз територия хаха щото вас българи ше ви затрият

    Коментиран от #40

  • 39 Статистик

    1 7 Отговор

    До коментар #16 от "арджентата":

    Явно не се интересуваш достатъчно! През 12-14 век българи и османци често са се сражавали заедно срещу Византия и срещу набезите и грабежите на княз Светослав от Север. Еничарството е два века по късно.

    Коментиран от #42

  • 40 арджентата

    4 1 Отговор

    До коментар #38 от "Аятолах Хомейни":

    Да не се месим в божите дела! Щом България я има - естествено ще има и българи! Чрез изпитанията и трудностите - еволюираме духовно! Ницше: " Това, което не ни убива - ни прави по-силни!" Ама ти си " баба едно си знае - едно си бае"... Патологичен случай.

    Коментиран от #43

  • 41 JPower

    7 1 Отговор
    До факти.бг. Защо коментара ми с кадрите от филма ""Записки по Българските въстания"" бе изтрит??? Оставяте злобните шизофреннни помашки коментари, но триете българските!!!!! Ако ,някой отговори на помаците, както подобава, вие триете коментара... До къде може да стигни това????? Имате ли представа,какви ще са последствията???
  • 42 ВМОРО

    7 1 Отговор

    До коментар #39 от "Статистик":

    Я изброй поне 2-3 сражения, в които българи и османци се сражават заедно срещу Византия и "княз Светослав от Север".

    Коментиран от #46

  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 арджентата

    8 0 Отговор

    До коментар #43 от "Аятолах Хомейни":

    Много ми се иска, да ти отправя една дъъъъъълга пс*ня, но няма да падна на нивото ти -дъното, под което е само ада !
  • 45 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 46 Хасан

    3 2 Отговор

    До коментар #42 от "ВМОРО":

    Значи през 12_13 а и по късно няма народ или етнос..сражаваш се за тоя дето ти плаща или пък ти опрощава данъци...идва да речем султана пазари се с Страцимир и вика колко искаш да се сражаваме срещу Византия или обратното...е имало и кръстоносци в името на Бога ..или пък османци в името на религията да се сражават

    Коментиран от #47

  • 47 ВМОРО

    8 2 Отговор

    До коментар #46 от "Хасан":

    Да речем, че си неук, необразован и неграмотен. Не пиши небивалици.

    Коментиран от #48

  • 48 JPower

    5 1 Отговор

    До коментар #47 от "ВМОРО":

    Аз, от две седмици им обяснявам,че са неуки,неграмотни,проси и злобни същества...ама те все за ислям и ердо си плямпат..Смешно е,че има такива индивади в Българи. Добре,че не са българи, иначе щеше да е жалко.... и са маркирани с турски имена. Поне в България, всеки ги знае,като му чуе името и му става ясно,че е предател!!!Щом докторите почнаха да бият в Хасковската болница, колежката айшеее, работата отива надобре. Па кучетата нека си лаят...Бесните ги избиват!!
  • 49 Хасан

    1 5 Отговор
    Значи историята и социологията е така..само теории...казваш на бялото черно и се аргументираш ..и колкото повече подрхжници намираш накрая бялото става черно..и зависи откъде гледаш на нещата ..дали от очите на леопарда или от очите на антилопата..дали си наковалня или чук..
  • 50 Неисторик

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "историк":

    Какъв историк си ти, бе, въшльо! Защо във всички документи от онези години се говори за Османска империя, а само ти се намери да квичиш нещо друго като прасетата в кочината? Съвременна Турция се появява на картата едва след Първата световна война. До това време на земите на бившето държавно образувание е имало Османска империя, съставена от много народи, не само днешните турци. Какво да се прави, в живота винаги е така - един спечелил, друг загубил... Няма смисъл от дълги размишления на тема "Ако България беше...". Османците просто не са срещнали достоен отпор на своите домогвания - тогавашна България е обхваната от феодално разложение, били са чумни и сушави години, един владетел спорел с друг владетел, в междуособни братоубийствени конфликти загивали хиляди българи... И ето ти пред вратите един организиран и мощен военно противник. Хваща армиите-джуджета, съставени от по десет хиляди меча и ги удря със своите армии от по 60 - 100 хил. меча. Какъв шанс са имали тогавашните българи? Илюзорен...
  • 51 Неисторик

    5 2 Отговор

    До коментар #33 от "Хасан":

    Това са тезите на турското разузнаване МИТ и те са доста стари. Ердоан ги повтаряше и преди 15 години, както и неговия съратник и бивш външен министър, който започна да забелязва "Османския полумесец" на Балканите. Едва ли не, набивайки на кол, поробвайки милиони българи (официално не било робство), събирайки данъците (включително кръвен) османците направили услуга на България, като запазили уникалната й култура... Ти да видиш... Чудно, като са имали такива възвишени цели, защо са правили опити да потурчват хората, рушели са църкви и манастири, убивали са непокорните... Има изследвания, които доказват, че преди османското нашествие българските поданици са били около 3 милиона. След османското изтегляне българските поданици на новото държавно образувание пак са 3 млн. Естествено, че стотици хиляди българи остават в пределите на заобикалящите ни страни. Само че за 5 века британците стават 60 млн., германците 70 млн., французите 70 млн. и то на подобна територия като на българското етническо и национално землище от 1393. Къде са липсващите милиони от "запазената" българска нация и култура?! Ами, избити и не дали потомци; взети като кръвен данък и дали потомци за Османската империя; конвертирани в мюсюлмани и отведени в Турция след преврата на Ататюрк - там са липсващите милиони българи. Що се правите на ударени? Без вас на Балканите днес щеше да е супер.

    Коментиран от #56

  • 52 Хасан

    1 8 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    Може и така да е, ама над 500 години са си факт. Затуй е ясно ти доколко си чист българин, те затуй чужденците не могат да ви отличат визуално от ромите.

    Коментиран от #53, #54

  • 53 селянин

    3 1 Отговор

    До коментар #52 от "Хасан":

    Я бех сержант у казармата в Неврокоп,заедно с колегата от северна Б-Я,като ги видим визуално че са хасанци..сутрин у пет сато на плацо,он отпред а я отзад..а у средата все резняци с шкафчета отпред.
  • 54 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 55 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 56 bash bakan boiko borisoff

    2 6 Отговор

    До коментар #51 от "Неисторик":

    Понеже сте мн. размножителни и последните 28 години години са ви "набивали на кол" и са взимали" кръвен данък "и са ви "рушили църквите ", за това от 9 млн. през 1990 и сега около 7 млн. пак ви е виновен някой , та ако ги е нямало турците , не бой се ще са гърците 970-1187г. или румънци (цяла добруджа ви откраднаха) или пак любимите ви сърби (македония подарена от другият ваш брат ссср , и западните покрайнини взети насили и избити хил. българи) ." Чуден балкански полуостров"

    Коментиран от #58, #59, #63

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 JPower

    7 0 Отговор

    До коментар #56 от "bash bakan boiko borisoff":

    Ми,като не ти харесва тук, марш към анадола,заедно с кучешката си вяра.!!!! А всички проблеми идват от това,че не ви избихме, а ви съжалихме да си останете на Балкана.....скоро,таз чума,наречена осман насран,ще изчезне..

    Коментиран от #65

  • 59 селянин

    5 1 Отговор

    До коментар #56 от "bash bakan boiko borisoff":

    Резняк,оди у Диарбекир..да те подкастрат по надолу.
  • 60 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Драго

    4 0 Отговор
    Османската империя се нарича така заради основателя си - султан Осман хан.Всичко тръгва от селджукските турци които покоряват съседните орди,обединяват и други войнствени племена, като налагат и нов военен ред...След много сражения и победи ,завладени и покорени народи, имат огромна територия и основават империя..
    Искам друго да попитам.... Защо се наричаме българи???Защо България се казва страната ни???Защо навсякъде от където са минали дедите ни, са основавали държава и винаги са я наричали България???Така...Значи ако турците ще се наричат османци заради основателя им Осман,то ние също ще трябва да се наричаме аспаруховци на името на нашия основател Аспарух,а не българи...Бъркам ли нещо или е така???Значи не турци а османци са завладели аспаруховци а не българите а и не сме били под робство нали така
  • 63 Неисторик

    2 1 Отговор

    До коментар #56 от "bash bakan boiko borisoff":

    Вие сте като свинете и добитъка и раждате по много, но все некачествено. Като ви погледне човек - кривокраки, ниски, дебели, много грозни, има и изключения, но те само потвърждават правилото. Интересно е защо говориш само за последните 28 години, които са за т.нар. "Преход", а не вземеш цялостната раждаемост след Освобождението и момента преди събарянето на комунизма у нас? Бяхме ли близо до 9 млн.?! Не само, че бяхме, ами с разумна политика и 10 млн. можехме да станем, че и 11. И голяма част от джагалите бяха изпратени в Турция, а България си ставаше етнически съвсем еднородна и чиста държава, с незначителни включвания от други народностни групи. Колкото до вас, джагалите, единственото жалко нещо е, че властта в онези години не ви изгони всичките, на някои позволи да се върнат, а нещата трябваше да се довършат. Бих се записал доброволец в едно достойно дело като това. Нямаше да има разни Д(упки на г.за)ПСета, разни гостове, достове, лостове - всичките бегом у Туркията и се оправяйте. Наистина е жалко.

    Коментиран от #64, #66, #67

  • 64 Хасан

    2 2 Отговор

    До коментар #63 от "Неисторик":

    Ти тоя обиждаш турците...човека е едно от животните в природата ..и има естествен подбор ..демек щом турците са станали 80милиона а ти си намалял на 6 ..просто природен закон..немощния,слабия,тоя дето не може да се приспособи изчезва
  • 65 bash bakan boiko borisoff

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "JPower":

    1. Не ме познаваш за да казваш че сам религиозен (атеист съм) , в това ви е проблема на вас "българите" , надявате някой да ви помогне като божества и извънземни , а проблемите ви идват вътре от самите вас -страх , тесногръдие , подлост и мн други подобни черти характерни за вас балканските народи. 2. погледни статистиката в Европа за последните 40 години относно "осман насран" и виж дали изчезва или по скоро се разраства (силно против , понеже религиите само до конфликти палят) .3 Турция е на балканския п-ов колкото България в ЕС , ако смяташ че проблемите ти идват от това че 23 764 км2 , от 780 580 км2 , и че пречат на твоето развитие като човек , грешиш !
  • 66 bash bakan boi borisoff

    1 2 Отговор

    До коментар #63 от "Неисторик":

    Прав си наистина дадох глупав пример за последните 28 години , ще дам пример за последните 140 ако щеш и за предпоследните 640 години , та след освобождението България наистина успява да прогонва , на места насилствено и асимилира част от населението като им дава български имена и ти по този начин да си мислиш че си велик и че живееш в държава с 10 и повече млн души , относно еднородността и честотата на българското население , отиди в собствената ти община или статистически институт или се поразрови някъде и провери след 1960 година колко брака има между двата етноса , второ погледни населението на южна България в частност родопи , пазарджик , сливен и кърджали , северна България от видинско минеш през плевенско и стигнеш до добруджа ми те там по възрастните хора не говорят български нито турски , а влашки ! и кат за последно , щом отъждествяваш и оприличаваш един народ като добитък а той ти е стъпвал 500 години на врата то ти какво животно трябва да си , поне добитъка са от род гръбначни а ти като по низш вид си от род безгръбначни (чрвей , гнида паразит примерно). :)
  • 67 Варна 2

    1 2 Отговор

    До коментар #63 от "Неисторик":

    То вие сте многО качествени
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове