24 Август, 2018 14:40 9 047 13

Загадъчна смърт на работник в Монтана

  • работник-
  • монтана-
  • смърт

Институциите разследват внезапната смърт на работник в завода за акумулатори „Монбат“ в Монтана, съобщи "Булнюз".

За случая разказа почернената съпруга на мъжа, която обвинява ръководството на завода за трагедията. 53-годишният Румен Вълков е починал на 23 юни, докато бил извънредно на работа в завода и правел профилактика на машините.

Според колегите му към 7,45 часа изведнъж му станало лошо, паднал на земята и започнал да се тресе. Работниците се опитали да му помогнат, като в същото време сигнализирали на тел. 112 за критичното състояние на колегата им.

След малко в завода пристигнал екип на Спешната помощ, който направил всичко възможно да спаси Вълков, но усилията им останали напразни. В 8.05 мъжът вече бил в болницата, където лекарите направили всичко възможно да го върнат към живота. В 8.20 часа медиците официално констатирали смъртта на мъжа.

От епикризата става ясно, че екипът на центъра за спешна медицинска помощ е намерил Румен паднал, без дихателна и сърдечна дейност и с трайно разширени зеници. Според патолога смъртта му е настъпила веднага след падането. В Монтана бързо се разнесъл слух, че работник на завода е починал.

Черната вест съпругата му Стела Георгиева научила по телефона от познат и то три часа след смъртта на мъжа й. По думите й никой от завода не й се обадил, никой от колегите му, с които е работил 12 години, не й съобщил лично за трагедията, сполетяла семейството й. Близо два часа след инцидента от завода уведомили инспекцията по труда, че техен работник е припаднал, но не и че мъжът е починал.

Едва два дни след смъртта му и след жалба от страна на Георгиева инспекторите извършват проверка за смъртния случай. Становището им е, че „при проверката по документи не се установяват причини, които да доведат до смъртта“.

„Как една проверка, която е направена 2 дни по-късно, установява това? Дали обстоятелствата са били същите като на 23 юни? Не е спазена глава 7 от Кодекса на труда да има 12 часова почивка между смените, защото Румен в петък беше на работа до 22 часа, а в злополучната събота отиде първа смяна от 6 часа. Това не е ли грубо нарушение от страна на работодателите?“, пита Георгиева.

Извършената аутопсия също не дала категорично становище относно причината за смъртта на работника. Жената останала потресена от връчения й протокол, в който пише „остра сърдечна недостатъчност, като причина за такова ритъмно нарушение не може да се определи точно – тя би могла да бъде както вътрешна, така и външна“.

Близо седмица след смъртта на мъжа си, отчаяната жена се срещнала с ръководството на завода. Тя очаквала да чуе повече подробности около фаталния ден, но по думите й вместо да получи отговор на въпросите си се сблъскала с „нагло и нечовешко отношение“ към нея и дъщеря ѝ. „За тях няма никаква смърт в завода. Целият град разбра за починал работник в „Монбат“, само за ръководството тази смърт не е настъпила там.

Дори си позволиха да ме заплашат със съд,ако продължавам да твърдя ,че е починал там“. След като не срещнала съдействие от шефовете на мъжа й, жената изпратила жалби до прокуратурата, НОИ и инспекцията по труда, за да разследват случая. Георгиева иска виновниците да си понесат последствията, „за да не премине друго семейство през този ад“.

Агенция BulNews.bg потърси за коментар директорът корпоративни комуникации в централата на фирмата Ваня Бабанин. Тя заяви пред наш репортер, че е запозната със случая и чака становището на НОИ-Монтана, където се води разследване за смъртта на Вълков. „Дали става въпрос за трудова злополука не мога да коментирам, преди да видя резултатите от разследването и какво е становището на комисията“, заяви Бабанин.

По думите й специфичното при определението трудова злополука е, че смъртта или травмата на работника трябва да са настъпили в следствие негативни влияния от работната среда.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Оху Боху

    26 6 Отговор
    Причината за смъртта е проруска олигархия. Работниците бачкат като роби, а защитните средства са толкова непригодни, че даже и при разтопеното олово ги носят на вратовете защото не могат да дишат през тях. Ха си се оплакал, ха са те изхвърлили навън!

    Коментиран от #2

  • 2 Антон 1

    25 7 Отговор

    До коментар #1 от "Оху Боху":

    Виновна е държавата , а не само работидатвля ! Няма контрол , има голяма корупция и ето резултата !

    Коментиран от #3

  • 3 Inog

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "Антон 1":

    Не е виновна "държавата" - защото такова животно нема.
    Какво е ДЪРЖАВА- силна власт, силна армия, силна полиция, спазване на основните закони от всички.
    Ха сега ми кажи, кое от гореспоменатите го има в нашата "държава"?
  • 4 Санитаря

    12 1 Отговор
    Лошо ми е станало на човека и като се е сетил че ще го карат в болница сърцето му не е издържало от предстоящата гавра на системата.

    Коментиран от #13

  • 5 Боян

    7 0 Отговор
    ами вижте, вероятности много, но ако е бил в добро здраве е възможно да е погълнал електролит, дори самото вдишване на тази отрова е способна да те умори..Работил съм преди в такъв цех, доста токсикация има, но пак казвам вероятности бол, човека си е заминал, не може го върнеш
  • 6 Съд

    7 0 Отговор
    Да ги съди до дупка! Местният съд ще гледа да угоди на селския фирмаджия, както и Инспекция по труда! Защото мазни и потни чорбаджии подкупват яко институции... После втора и трета инстанция на съда ще потвърди, че съпругата на човека е права! Лошото е че фирмата ще изфабрикува всички документи и лично ще е посъветвана от ИТ! За това да ги запали....и това е. Нека всички нагли фирмаджии да не забравят , че и те са смъртни!!! И нека се събудим като народ!!!
  • 7 Стела Георгиева

    5 0 Отговор
    Може би най-нелепото в тази ситуация е ,че е до днес не знам какво е станало в онзи цех.Мъжът ми е миел с маркуч,а колегата ,който е бил с него в този момент е бил с гръб.И обръщайки се го вижда паднал целия да се тресе.Следва просто изхъркване и край.
  • 8 Стела Георгиева

    9 0 Отговор
    От какво може да се тресеш и да умреш за секунди...
  • 9 Стела Георгиева

    8 1 Отговор
    За мен най -логичното е ток....
  • 10 Стела Георгиева

    9 0 Отговор
    И защо не е повикана полиция.Това е задължително при внезапна смърт на работно място.На този въпрос и до днес ръководството не пожела да ми отговори.Обвиниха 112,че не са изпратили заедно с линейката и полиция.Когато ги попитах,защо не са се обадили отново до 112 за да извикат само полиция получих пълно мълчание в отговор.
  • 11 Стела Георгиева

    8 1 Отговор
    Поне имаха доблестта да признаят,че според тяхната медицинска документация Румен е нямал никакви здравословни проблеми.При последните профилактични прегледи от средата на месе юни 2018г той е бил без никакви констатирани здравословни проблеми.
  • 12 Чичо АДИ

    3 0 Отговор
    Всичките ТИКВИ от началото на новата власт тала създадоха законите че да не се прилагат еднозначно ! Те са за затвора всички местни шайкаджии дето са дупе и гащи с властта тези капути се гаврят с народа те го правят да умира на 50 год .На никой не му дреме за работниците на мен лично са казвали че вратата е отворена .Всички се крият като мишки когато стане дума за пари аз взимам 750 лева и съм навън всеки ден от годината !Имаме едни "Планеристи" дето незнаят студено или е топло навън и са на 2000лв Капути недни Нито един работодател не е осъден това държава ли е ! Това е ТИКВУНДИЯ за затвора сте за лагери за Аушвиц еднопосочно !!!!
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове