27 Август, 2018 10:49 21 393 36

Покойните братя Илиеви се превърнаха в продаваем бранд

  • георги илиев-
  • васил илиев-
  • бранд

Снимки и клипове в социалните мрежи на несъществуващата от години групировка ВИС-2 припомниха за годишнината от смъртта на един от основателите – кюстендилецът Георги Илиев. Той бе разстрелян показно преди 13 години, а извършителите остават неизвестни и досега.

Не са ясни и администраторите на Фейсбук групата, където написаха „Едно широко сърце и две силни ръце спряха да бият… поклон пред това момче. Завинаги ще си остане най-добрият. 13 години без ГЛАВНИЯ“. Другият надпис пък гласи „В кръвта ти беше свободата, днес нагоре полетя сама душата, тръгна тихо, без да разбере, понесъл се към други небеса… не знам дали просто такава е съдбата, но ние те помним и оставаме в играта“.

Гробът на Георги Илиев е в Централните софийски гробища, а тялото на брат му е положено в траурния парк в родния Кюстендил. До него се намира павилионче под формата на гъба, където и до днес стоят пазачи. Те обаче не признават кой им плаща, пише struma.bg.

Дни преди годишнината на Фейсбук страницата започна и онлайн търговия с черни тишъртки с ликовете на братя Илиеви. Сред най-търсените от бранда Илиеви се оказаха стикерите за автомобили, които се поръчват от шофьори от цялата страна. Те струват 12 долара.

Цените на предлаганите продукти незнайно защо са в щатска валута. Една тениска с лика на двамата братя върви по 19 долара. Бройките вече са оскъдни. Незнайните администратори на групата ВИС-2 предлагат и календари, въпреки че годината вече преполови. Календарите вървят на цената на стикерите. Разновидностите са джобен и стенен формат.

„Знаем, че е убит в Слънчев бряг и дотам. Той дори не е погребан тук, защото жена му Мая, не позволи. Жоро е кремиран, като една част от прахта е предадена на майка му, втората част е запазена от вдовицата Мая, а третата е положена в Софийските централни гробища“, обясняват още кюстендилци. „Когато те бяха силните на деня, в Кюстендил беше много добре развит спортът, имаше и бинго зали“, спомнят си съгражданите им.

Георги Илиев е убит на 25 август 2005 г. пред заведението му „Буда бар“ в курорта Слънчев бряг. Тогава снайперист го прострелва пред десетки свидетели, а убийството беше определено като сходно с това на собственика на МГ Корпорация Илия Павлов.

Илиев умира на място – с един куршум в сърцето, а по него е стреляно от съседен хотел. Основната версия е, че убиец на Илиев е Васил Арарски, по-известен като Райко Кръвта.

В Кюстендил част от имотите на братята наследи кумът на Васко Илиев – Антон Боянов. Негова собственост са хотел „Пауталия”, кино „Владимир Заимов” и хотел „Велбъжд”. Първите два така и не се използват, Боянов не ги й поддържа.

Някогашният хотел „Пауталия” е омотан в зелено зебло. На няколко пъти общината го санкционира заради това, че не си е плащал данъка сгради. Единствено хотел „Велбъжд” функционира, и то отчасти. За нощувки се ползват само няколко от общо 13 етажа. Големият ресторант пък се пълни основно по време на баловете и сватбените церемонии. Малко след като наследи имането в Кюстендил, Боянов извади големите намерения да прави спа хотел от Пауталия с топла връзка към бившето кино, начинанието му така и не видя бял свят.

В памет на братята Илиеви в Кюстендил всяка пролет се провежда и турнир по борба.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Групи

    263 6 Отговор
    Колко трябва да си смотан,за да си сложит такава тениска и да излезеш сред хора с нея?!

    Коментиран от #2

  • 2 гост

    177 4 Отговор

    До коментар #1 от "Групи":

    Много
  • 3 овци

    153 21 Отговор
    Е затова ни управлява Боко !
  • 4 Гнида

    181 8 Отговор
    Не разбирам носталгията към мутренските години ..... Българите наистина са лош мат'риял !

    Коментиран от #7, #25

  • 5 месара

    80 6 Отговор
    колко тъжно и трогателно! просълзих се, чакам да се разплача и ридая!
  • 6 Torlak

    83 2 Отговор
    Калпав народ изпълнен с комплекси
    "ама ти знаш ли кой съм аз,, Мн ясно че да цар говно от фъшниената планина
  • 7 Пламен

    70 7 Отговор

    До коментар #4 от "Гнида":

    Едва ли има реална "носталгия". По-скоро някой си спомнят за младостта(бизнесмени на 60-на вече). А иначе структурите от онези години успено се трансформираха в местен бизнес, че и партия на власт си имат. Октопода държи всичко, от което се точи държавната пара. Това са борците на 21-ви век! Ей, виж ремонта в Своге за 23млн. евро - те ти ги борците...
  • 8 Niki

    74 14 Отговор
    Toва е същото като да харесваш Боко.
    Харесваш Илиеви , харесваш Маргините , харесваш Пашата, харесваш и Боко.
    Жалка история.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 bbb

    42 9 Отговор
    Родна картинка: BMW E39 на 110 години и 6 милиона км с лепенка ВИС-2.....

    Коментиран от #32

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Byg

    38 3 Отговор
    Мисля че само журналята се сещат за тях , ако тези списващи тука са журналисти въобще. Едва ли липсват на някой
  • 15 Илиев

    28 5 Отговор
    Стар мерцедес до 99г и лепенка вис2 а вътре некой хлапак на 20 смех във залата
  • 16 459

    26 2 Отговор
    Празник в чест на Мафията, ама защо ли не се очудвам.
  • 17 герб

    39 4 Отговор
    само ненормалници биха се облекли с такива тевиски.
  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Българин

    19 3 Отговор
    От тъпо по тъпо.
  • 20 Bossman

    15 1 Отговор
    Това хубаво че се е сдобил с толкова имоти,обаче не всеки разбира от бизнес.Друг на негово място ще го разработи и ще печели.
  • 21 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 22 Радо

    6 17 Отговор
    Едно голямо сърце и две здрави ръце спряха да бият завинаги!!!

    Коментиран от #31

  • 23 гост

    11 2 Отговор

    До коментар #21 от "LEGIONARIVS":

    Ти ако си жив от кои си? Един приятел пита
  • 24 Дядката

    15 1 Отговор
    По онова време в Павел баня работещи не можеха да се уредят от мутрите. Тях много ги боляха ръцете от побоите над рекетираните. И получаваха карти от министерството на здравеопазването.
  • 25 Патриот

    19 5 Отговор

    До коментар #4 от "Гнида":

    Не виждав причина за носталгия! Тези години все още не са отминали.
    Няма и как при такъв екземпляр на ключов властови пост.
    Днес мутрите са по-силни от всякога.
    Абсолютно всички банки и застрахователи компании са собственост именно на такива бизнесмени, а един от тях дори притежава съдебна система, полиция, ДАНС и някой друг тон суджук и филе Елена.
  • 26 КОК МАЛАК ДИК

    3 4 Отговор
    че си купим такаа тениска и като слезна от бвм е34 с айфона в рака ше ви чупа главите понеже тренирам бокс и ше ви ева жените с дебелиа

    Коментиран от #35

  • 27 vasik atanasova

    19 5 Отговор
    НА ДНЕШНАТА ДАТА Е РОДЕН
    ГОЛЕМИЯ ТОДОР КОЛЕВ
    ПРЕДИ 79 ГОДИНИ
    НЕКА СИ СПОМНИМ ЗА НЕГО
    ТАМ ДЕТО ПОИСКАХ БЯХ
    ВЗЕХ КОЛКОТО ПОЖЕЛАХ
  • 28 беден

    10 3 Отговор
    мисля да взема заем и да си купя стикер......до заплата има доста време....страх ме е да не сваршат!
  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Към гибел

    18 1 Отговор

    До коментар #22 от "Радо":

    Едно голямо сърце , и две здрави ръце щяха да бият с кирката в Белене , преди 1988г. Голям късмет извадиха боклуците ,че се ликвидира държавата, и боклука преуспя , а някой и поумря.
  • 32 BMW

    2 2 Отговор

    До коментар #12 от "bbb":

    Колега не обиждай марката,имал съм такова и мога да ти споделя,че старите са модели по нищо не отстъпва на новите, иначе за другото съм съгласен!!!

    Коментиран от #36

  • 33 Сандо

    9 1 Отговор
    Егати. Ташаците абе вие. Ги направихте като мъченици а. Що. Не. Питате колко майки. Са. Разплакали добри бяха. Ама за там. Си. Бяха
  • 34 гощо

    2 3 Отговор
    СмЕтай колко и къде си спрел през годините?!?!
  • 35 Оутпут

    1 1 Отговор

    До коментар #26 от "КОК МАЛАК ДИК":

    Ше чупкш на дедо си лчилата на стената. Аз тренирам лека атлегика, ще те поврда с две обиколки на улицата и че ти гепна бмвето, докат ма гониш. После, че проьам пепенката на ВИС-2,че ти бухна челно тенекията в цветята на центро и тъкмо като додат полицаите и ти ще дофтасаш с изплют език. А ти им обясни що гониш цветята...
  • 36 Е 39

    0 0 Отговор

    До коментар #32 от "BMW":

    Прав си колега и други който казват,че там им е мястото,а тези който обиждат марката или никога не са имали такава или не могат да си я позволяват!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове