Last news in Fakti

29 Август, 2018 22:01 2 813 15

Деца на системи след почивка по морето

  • деца-
  • болница

Детското отделение на една от големите болници в Пловдив е пълно с малчугани след почивка по морето. Повечето от родителите пристигат направо от магистралата, тази нощ приехме 5-годишно дете с висока температура и с повръщане по бански костюм, съобщи педиатърът д-р Анелия Балабанова. Момиченцето е включено на системи, а родителите споделили, че детето се влошило на плажа. Те веднага потеглили към Пловдив. По пътя потърсили личния лекар, но не успели да се свържат и затова потърсили помощ в спешния педиатричен сектор, пише plovdiv24.bg.

Тригодишно момченце, доведено също от аутобана, повръщало 2 дни в Равда. Семейството го лекувало с различни препарати, които им дали от местната аптека, и след като видели, че няма подобрение, запалили колата към Пловдив.

Случаите на вирусни инфекции след почивка, които при децата често протичат с висока температура, безапетитие, гадене, разстройство и повръщане, нараснаха сериозно през втората половина на август, посочи д-р Балабанова. Според нея проблемът е, че децата бързо се обезводняват, а това налага да бъдат поставени на системи, като най-тежко протича заболяването при възрастовата група до 3 години. В повечето случаи вирусните инфекции преминават за 3-4 дни .

Препоръката на д-р Балабанова е при появата на някой от симптомите на инфекцията родителите да се консултират с лекар, най-добре с педиатър. За жалост след прегледа обикновено се налага да прекъснат и почивката си, но е немислимо посещенията на плажа да продължат.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 не стъпвам там

    35 3 Отговор
    Това си е част от екстрите предлагани по л@йноморието, продължаваш да харчиш и след като се прибереш !

    Коментиран от #2, #8

  • 2 Гост

    14 24 Отговор

    До коментар #1 от "не стъпвам там":

    Ай сиктир с тези простотии! Перфектни места, с перфектна храна и обслужване си има по Черноморието! Това, че масово сте туристически не ориентирани и се врете по класически оср.ни дупки, не Ви дава право да обиждате моренцето ни!

    Коментиран от #6

  • 3 Някой

    10 14 Отговор
    Е сега, господа коментиращи, кой Ви е виновен. Обичаен летен вирус комбиниран с настинка. В събора вечер до морето беше 16 градуса. Не е храната виновна. От 10-на години насам си е обичаен летен вирус с повръщане и разстройство. Мой приятел, 140 кг, свали 20 кг за 3 дни едновременно разстройство и повръщане. Нито е ял по заведения нито е дете - сериозен спортист. Това лято и аз го минах, за 3 дни за мой късмет. Само плюете морето за щяло и не щяло. Ами не идвайте - онзи ден еди софийски селянин се опита да ме изпревари отдясно докато правя ляв на кръстовище. С децата си беше, страшен пример. Беж до Гърция и Турция хич не ми идвайте на морето. Тъкмо ще спрат да строят измислени хотели.

    Коментиран от #9

  • 4 Гост

    19 2 Отговор
    Много е просто. Откакто не стъпваме южно от Каварна нямаме проблеми. В гръцко също никой не се е посирал. Изводите вече си ги направих
  • 5 Петър плет плете

    6 3 Отговор
    Да, както сме коментирали немалко пъти, плащаме доста повече в Гърция например, но ако залога е именно такъв - да не рискувам здравето на децата си, пък и собственото ми здраве, то предпочитам да си плащам повече. Проблем обаче има и в Гърция и той ще се задълбочава - комарите. Гърците не пръскат, незнам поради каква причина, а западнонилската треска настъпва все повече. Увеличи ли се тази тенденция, съм убеден, че и там ще намалее потока от българи. Лошото е, че Испания е далеч, остава ни Италия.

    Коментиран от #15

  • 6 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 7 Диди

    7 1 Отговор
    Докато фикалии се изхвърлят в морето,ще има вируси .Докато ,,готвачи,, готвят с негодни продукти, ще има вируси. Човек трябва да знае къде плажът и морето са чисти,за да може спокойно да се наслади на почивката си.Когато съм във Варна,не влизам във морето.
  • 8 Сиромаха

    2 2 Отговор

    До коментар #1 от "не стъпвам там":

    От доста време чакам да ПО намалеят ТуриститИ че да се " отвори " малко място и за нас Сиромасите. НО те се Увеличават ! А УЖ " не стъпвате " ????
  • 9 Ivan

    5 2 Отговор

    До коментар #3 от "Някой":

    Ха ха, да си болен на море е нормално викаш?!?!?
    Лайноморието е опасно за нас, почиващите.
    Тази година за последно ходих на нашето море.
  • 10 SSS

    10 0 Отговор
    Не бях ходила 14год.на нашето Черноморие,поради факта,че работих в чужбина-току-що се прибирам от Равда-вярно,неузнаваема е-строежи,басейни,но пълна мръсотия в града,на плажа,водорасли.Изумена бях,че е пълно от почиващи турци и цигани.
  • 11 Анонимен

    2 2 Отговор
    От първо лице ще ви поясня , още не сме
    почнали работа и ни посрещат , че туристите , възрастни и големи са оповръща ли чаршафи те , с този аилклозив , ядът като не видели , и още толкова трупат чиниите и ги носят по стаите , стават , от закуската и веднага на лобиране бара на басейна , наново се тъпчат , детето преди 2 години случи с висока температура , сменяйки чаршафите попитах майката какво е яло 7 сладоледа и 3 пасти беше отговорът и на 4 години беше детето какво да говорим , ако е на свободна дали ще си поръчват това което вземат от шведската маса на да ли или ще ядът по цял ден и ще трупат чиниите и после имало мравки колко може да изяде един човек бе хора и колко храна се изхвърля за прасетата на някой , че морето не чисто да ама цял ден да се тъпи и с пълен корем във водата , ще си болен не ами , и още как , покрай тях и ние цяло лято на количката държа сметка дихание, спрат и сполети казвам ви го , защото съм свидетелка на това

    Коментиран от #12, #13

  • 12 Анонимен

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Имам много грешки , но в бързината така се получава , мисля че тези дето ще го прочетат са ме разбрали, сметка и диган
  • 13 JEEP

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "Анонимен":

    Мда, това с олинклузива и мен ме дразни. Обикновенно почивам на дюни и после едно море в Гърция. Интересното е, че най-много грабят румънците. Няма такава гледка. Влачи се като за последно, а там храната никога не свършва. Продуктите от година на година са с все по-лошо качество, а това е скъп комплекс. Не ми се мисли по по-малките какво е. В Гърция не съм видял подобно нещо, но не почивам където има много сънародници, а и рядко ползвам олинклузив, защото така мога да опитам местната кухня.
  • 14 да за съжаление

    1 0 Отговор
    така е по родното лаЙноморие.....
  • 15 гост

    0 0 Отговор

    До коментар #5 от "Петър плет плете":

    Баш доста повече не е, защото и аз ходя там и цените на тяхните курорти по Халкидики, не луксозните разбира се, покрай Кавала и Керамоти, са същите като тези на Созопол например. Само че там е много над нивото на нашето фекаломорие. Там плуват рибки и октоподи, а у нас щипалки и превръзки. Там за два шезлонга и чадър даваш 2евро и ти носят малка минерална вода или безалкохолно, а у нас ти искат 24лв и то за мръсни шезлонзи и проскубан чадър. И ето ти ги 100евро напред за 10 дена само от тази такса. Наем на стая за двама плюс малко дете е 60евро, у нас пак толкова. Горивото до Гърция пак е същото. Храната е същата, като там чинията ти е пълна и храната прясна, докато тук не е баш така. И най-вече си спестяваш от лопедиум и престоят ти минава на плажа, а не в тоалетната и медицинските центрове.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове