30 Август, 2018 11:11 2 753 10

Майката на Ники: Убийството му е с благословията на държавата

  • никола терзиев

Две години след смъртта на Никола Терзиев убиецът му Бейтула Исмаил все още е на свобода и шофира. Почернената майка на момчето, Анелия Терзиева, е посветила живота и усилията си на това да повлияе за промени в законодателството, които да противодействат на войната по пътищата. Тя е на мнение, че държавата е съучастник на убиеца Бейтула.

Ето какво още сподели за Varna24.bg почернената майка:

"На 20 септември чакаме потвърждение на присъдата от Висшия касационен съд. От там нататък се надяваме, че убиецът ще си получи заслуженото и ще влезе в затвора. Бейтула продължава да шофира, книжката не му е отнета до произнасянето на съда. Такъв е законът.

За две години се случиха и някои хубави неща, но нищо свързано с действия на държавата. През ноември миналата година се обединихме много неправителствени организации, експерти, пострадали в катастрофи и близки на загинали, и създадохме Институт по пътна безопасност. Колегите на добра воля изготвят становища за всичко, което им прави впечатление като нередности по пътищата на България. Тези становища остават в чекмеджетата на номенклатурата.

Денят преди голямата катастрофа край Своге, отнела живота на 17 човека, нашите колеги издадоха становище точно за този пътен участък, че е много опасно, че има нередности в мантинелата, в настилката, в обезопасяване на скалната маса и др. Ден по-късно стана най-страшното.

По телевизията се юрнаха министри, прокурори и специалисти да се обвиняват взаимно. Защото в тая катастрофа са засегнати 11 институции. Но ще го отнесе само шофьорът. Някоя малка риба по веригата може да бъде наказана, за да има изкупителна жертва и да не се пречи на по-нататъшните далавери. Защото сега никой не носи персонална отговорност при катастрофа.

Аз дълго време обвинявах само убиеца на моя син за това, че е причинил смъртта му. Но осъзнах, че вина носи държавата и системата, която управлява пътната безопасност. Бейтула има богато криминално минало. Убил е жена на пешеходна пътека. Награден е с условна присъда. Има куп актове за нарушения, отнемана му е книжката за превишена скорост и агресивно поведение на пътя и държавата не е реагирала с нищо на това поведение. Той е с толкова устойчиво чувство за безнаказаност, че си позволява да кара с 220 км.ч., с тунингована кола, с благословията на държавата!

И при последния случай край Своге ние всички се нахвърляме върху шофьора. Той безспорно има вина, но къде е системата за управление на пътя? Няма безгрешен човек. Системата е за това да минимализира последствията от грешката на даден човек. Трябва да има много сериозни промени. 30 часа шофьорски курсове не възпитават по никакъв начин чувство за отговорност в един млад водач. Те ти дават само право да държиш правилно волана. Затова в кауза се е превърнало за мен да убедя управляващите в това, че е нужно да бъде въведен час по пътна безопасност в училище.

Задължителен предмет като всички останали часове. Защото от това дали не мога да различа Бах от Бетовен не ми зависи живота, но от културата на пътя зависи. Опитвам се също така да убедя управляващите, че трябва да бъде въведен терминът "пътно убийство". Убиецът на моя син е нарушил три закона умишлено, а се третира като непредумишлено убийство. Ако той знае, че ще лижи минимум 10 години дали щеше да кара с 220 км.ч? ", коментира Анелия Терзиева.

Ето и нейното обръщение към всички, които на пътя натискат педала на газта на мощните си автомобили с чувството за безсмъртие и с пълната безотговорност към останалите участници в движението:

"Искам тези хора да отделят от живота си само един час, да се усамотят и да си помислят какво биха преживели, ако в една слънчева сутрин докато си пият кафето позвъни полицията както при мен на вратата и ми казва:

"Ти повече нямаш син!"...Нека за миг си представят погребението на любим човек, как го засипват с два тона пръст...Да си представят как след погребението влизат в неговата стая, виждат вещите и осъзнаят, че тези вещи никога повече няма да бъдат докосвани от него, няма да има кой да ги използва...Ако си представят това ще се доближат на една милионна част до мен и болката, която изпитвам аз и другите родители, загубили децата си. Защото по-жестока болка няма. Ние спираме да живеем. Ние вегетираме. Няма за кого да живеем. Чувстваме се ненужни, изоставени. И изпитваме гняв. Затова, че твоето дете е имало право да живее живота си, да посреща изгрева, да бъде с приятелите си и всичко това му е отнето с благословията на държавата. Тук е момента да благодаря на шефа на КАТ Варна Петко Камбуров. Само след една моя молба по телефона вчера обезопаси мястото, където моето момче беше убито, за да можем ние да му отдадем почит. Мило е, неочаквано е, когато някой, който има власт направи такъв жест", допълни Нели Терзиева.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бат Саше

    26 1 Отговор
    Този Бейтола е ясен. Държавата ни също. Ама се чудя на майката толкова ли няма 2000 лева, да плати на хората да го заровят някъде без следа.
  • 2 Ххххх

    17 1 Отговор
    Кольо Босия изглежда е последният българин с мозък и морал останал в България.
  • 3 Гост

    17 1 Отговор
    Приятелю, отмъщението няма да намали болката. Жената е права, че всички ненаказани престъпници са подкрепяни и благославяне от държавното безхаберие! И думите и носят много истинско послание! Ама кой от управляващите чете, мисли и състрадава на обикновения човек!

    Коментиран от #4, #8

  • 4 Бат Саше

    12 1 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Болката винаги ще я има и няма да отмине от възмездието. Но правосъдие трябва да има и обществото трябва да се чисти от гнидите. Иначе никому ненужният Бейтола, ще затрие още няколко живота. А тук не става дума за случаен инцидент, а за върховна наглост. Когато държавата не раздава правосъдие, засегнатите трябва да раздадат възмездие. Така е откакто свят светува.

    Коментиран от #6

  • 5 Брат ми

    8 1 Отговор
    Тоя Бейтола много отдавна трябваше да е заровен и забравен...
  • 6 гост

    4 1 Отговор

    До коментар #4 от "Бат Саше":

    Саше, това не е правосъдие, защото утре ти ще се завъртиш на някой път и друг ще прецени, че заслужаваш да не живееш, след като си ударил колата му. Права е жената, че дъжавните органи всячески стимулират нарушителите с мижави присъди за убийства. Развитите страни са си решили тези проблеми, но у нас нори данъците отказват да приравнят към формулата по-стара - повече, камо ли за сигурност, възпитание на пътя или така необходимата толерантност. Държавата убова хората, защото не наказва нарушителите. Какво му е лошото да отнемат на някого колата, книжката доживот и ако се качи на кола да го вкарат за 10г. в затвора? Нарушителите нямат ли страх? Имат, но няма кой да им го вземе. Вижте тази Лерца, има хиляди като нея, убийци пуснати с позволението на държавните органи.

    Коментиран от #9

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 ВНИМАНИЕ УТОЧНЯВАМ ЗА ЦЯЛА БЪЛГАРИЯ

    3 0 Отговор

    До коментар #3 от "Гост":

    Нямали възмездие,няма оправия!Всичко останало са пълни глупости.
  • 9 Бат Саше

    2 0 Отговор

    До коментар #6 от "гост":

    Естествено, че си прав и ти. Не си ли вършат работата институциите, става джунгла. А в джунглата няма морал, правила и ред. Добре поне, че се поразредихме малко с тази емиграция, че колко прост народ сме, не е истина. Трудно се живее, когато концентрацията на човешки фактор е по-голяма.
  • 10 Свинщина

    3 1 Отговор
    Какво искате от държава, където и бащата на президента блъска по улиците и не изпитва вина?
    Няма и последствия за него!
    Какво да очакваме от синчето му?
    Съдебна реформа??
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове