Факти.БГ

Адвокат Илиян Василев: Държавата взе за заложник сина на Ветко Арабаджиев

Мария Атанасова

Родителите на Вълчо Арабаджиев ме ангажираха. Майката ми се обади по телефона и ми каза "Моля те, помогни на детето ми". Аз не познавам семейството, за разлика от много магистрати. Това каза в предаването "120 минути" по БТВ адвокат Илиян Василев.

Той заяви, че не познава семейство Арабаджиеви, никога не е бил на техни празненства, за разлика от много магистрати. Попитан кои са те, адвокатът отказа да отговори с мотива, че не иска да коментира чужди отношения.

"При разговора си с майката не се поинтересувах къде е тя, а какви доказателства има срещу това момче, което беше взето за заложник. Една държава престава да бъде държава, когато започне да взема заложници. Добре че съдийката прояви някакъв родителски инстинкт да пусне това момче на свобода", посочи адвокат Василев.

"Вълчо е на 21 години, като в последните 8 години прекарва в чужбина, последните 5 години учи право в Лондон. Очевидно желанието на родителите му е било да навлиза в техния бизнес. Какво лошо има в това", риторично попита юристът.

"Притеснява ме това, което прокуратурата се опитва да пробута като доказателства, за да бъде задържано това момче. Те използват един кратък период, в който клиентът ми е бил в България, и е наел касета, където има семейно имущество – 2,5 млн. евро. На семейството са правени проверки и е установен законнен произход за около 25 млн. лева. Личните им пари са повече от 20 млн. лева. Част от тях в един момент са решили да внесат в банкова касета. Проблемът е в друго – това младо момче е обвинено в пране на пари, а няма никакви доказателства за това. В момента прокуратурата въобще не се опитва да твърди, че тези 2,5 млн. евро са с престъпен произход", каза адвокат Илиян Василев.

Той бе категоричен, че Вълчо Арабаджиев няма да се укрие.

Адвокат Василев заяви, че не би убеждавал родителите му да се предадат в България. „Това щеше да има смисъл, само ако може да защитят интересите си тук и да изчистят името си”.

Прокуратурата в нарушение на правилата и повдига задочно производство на семейство Арабаджиеви. Няма как в един и същи ден да се повдигне обвинение и да се намери на адрес лицето, срещу когото се готви обвинение.

Бил съм съдия и прокурор и напуснах системата заради несъгласие с началниците си. Няма да ми позволят да се върна отново, защото знам твърде много за корупцията в съдебната система. Имам достатъчно акъл, за да дам доказателства за нея и достатъчно съм луд, за да го направя, заяви адвокатът.

България