11 Септември, 2018 18:42 2 311 8

Висши офицери от запаса бяха удостоени с орден „За военна заслуга“ - I степен

  • за военна заслуга-
  • орден-
  • офицери-
  • военни-
  • армия-
  • въоръжени сили

Президентът награди и поздрави четирима военни за достойната им служба

Висши офицери от запаса бяха удостоени с орден „За военна заслуга“ - I степен - 1

„Удостояването с днешните високи отличия е безспорно признание за професионализма на тези български офицери, за тяхната компетентност и всеотдайност, за достойната служба в редовете на Българската армия, за безспорния им принос за развитието и укрепването на Въоръжените ни сили“.

Това заяви днес, 11 септември, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили на Република България Румен Радев на церемонията по награждаването на български военнослужещи. О.з. вицеадмирал Румен Николов, о.з. генерал-лейтенант Пламен Атанасов, о.з. генерал-лейтенант Галимир Пехливанов и о.з. бригаден генерал Светослав Даскалов бяха отличени с орден „За военна заслуга“ – I степен за големите им заслуги за развитието и укрепването на Българската армия, дългогодишната им и безупречна служба и приноса им за националната сигурност на Република България.

„Уважаеми господа генерали и адмирали, използвам повода да изразя своето лично уважение към вас, защото за вас понятията – дълг, чест, достойнство, отдаденост на Родината – не бяха празни думи, а изпълнено с дълбок смисъл ежедневие“, обърна се към отличените военнослужещи президентът.

Висши офицери от запаса бяха удостоени с орден „За военна заслуга“ - I степен

В своето слово-отговор от името на наградените с високите държавни отличия, началникът на отбраната в периода 2014 – 2016 г. о.з. вицеадмирал Румен Николов благодари от свое и от името на колегите си. „Това е израз на вниманието и оценката, която се дава за нашата почти 40-годишна служба за защита суверенитета на Република България, изграждането на Българската армия, издигането й на пиедестал сред колегите и за уважение сред противниците“, заяви той.

„Вярвам, че в близко бъдеще усилията на нашите колеги – тези, които остават в бойния строй, ще бъдат подкрепени, ще бъде осигурено развитието на Българската армия, за да бъде тя достоен член на Алианса, за да може да изпълнява достойно всички поставени й задачи, а мотивацията сред личния състав ще бъде безспорна“, категоричен бе о.з. вицеадмирал Николов.

О.з. вицеадмирал Румен Николов започва службата си като командир на бойна част на противолодъчен кораб. Впоследствие е заемал длъжностите помощник-командир на противолодъчен кораб и командир на дивизион патрулни кораби. Бил е заместник-командир и командир на военноморска база Варна, както и началник на Оперативно управление към Главния щаб на Военноморските сили. По-късно о.з. вицеадмирал Николов е заместник-командир и командир на Военноморските сили. През юни 2014 г. е назначен за началник на отбраната. На тази длъжност той работи последователно и упорито за поддържане на съществуващите и изграждането на нови и адекватни на средата за сигурност отбранителни способности, изпълнение на коалиционните ни отговорности и повишаване мотивацията на личния състав.

О.з. генерал-лейтенант Пламен Атанасов, който е преминал през всички командни длъжности в Българската армия, през основни длъжности в Командването на Сухопътните войски, бе национален командир на 23-тия български контингент в Кабул, Афганистан. През 34-годишната си служба той се изявява като мотивиран войн, командир и лидер, успява да постига целите на командваната от него войскова единица и служи за пример на своите подчинени. От ноември 2015 г., като заместник-началник на отбраната, служи високоотговорно и целенасочено за усъвършенстване способностите на Българската армия и на Въоръжените сили като цяло.

От 2010 г. до 2015 г. о.з. генерал-лейтенант Галимир Пехливанов заема длъжността „Военен представител на началника на отбраната във Военния комитет на НАТО и във Военния комитет на Европейския съюз“. Тези години на военно-дипломатическа длъжност в Брюксел са само финалът на завидна воинска кариера, включваща всички основни командни длъжности. О.з. генерал-лейтенант Пехливанов е бил началник на дирекция „Операции“ в Генералния щаб на Българската армия и заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по операциите и подготовката. Между 2008 и 2009 г. заема отговорната длъжност „Началник на Съвместното оперативно командване и заместник-началник на Генералния щаб на Българската армия по операциите и подготовката“.

Доскорошният ръководител на Служба "Военна информация" о.з. бригаден генерал Светослав Даскалов получи висшето държавно отличие за големите си заслуги за развитието и укрепването на Въоръжените сили, дългогодишна и безупречна служба, както и за приноса си за националната и колективната сигурност, за проявения висок професионализъм и за личния си принос в процеса на реформиране и изграждане на българското военно разузнаване в съответствие с новите глобални предизвикателства.

На тържествената церемония присъстваха министърът на отбраната Красимир Каракачанов и началникът на отбраната генерал Андрей Боцев.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Готин ама не съвсем

    9 1 Отговор
    Тази държава ще се оправи, когато хората отдали се на бизнес и работили и внасяли данъци по 40 години в тази държава, почнат да получават ордени и медали и нЕкой почне да ги забелязва и да им признава труда!
    А не такива, дето цял живот са били на казана и са получавали всичко на готово и са се чесали по гъзовете по 40 години, а сега са на медали и максимални пенсии, за сметка на "глупаците" бизнесмени и работодатели!

    Коментиран от #4

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Ристе

    3 0 Отговор
    Срам, шумкар до масона, обезцениха ордена, а това е най-вишето отличие в армията.
  • 4 Петак

    4 1 Отговор

    До коментар #1 от "Готин ама не съвсем":

    А кои са тези бизнесмени, които плащат данъци и не укриват доходи.Това че сме член на НАТО влияе на едни кредитни рейтинги и от тях зависи какви заеми срещу каква лихва се вземат и плащат.Народ дето не си уважава армията ще уважава чужда.Ако считат заплата от 1850лв към 2015 година за голяма на фона на други в бордове

    Коментиран от #5

  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пловдив

    4 0 Отговор
    Всички знаем, че армия няма, има едни хора на високи заплати военни и полицаи, но никой не се интерусува от продукта, който трябва да произведат за тези пари. Тези на снимката също имат вина за разсипването на армията и държавата.
  • 7 Чорба

    4 0 Отговор
    За какво са тези отличия? За това, че тези, които трябваше да изметат наглата паплач, която ни управа, си трайкат!? Винаги в историята военните смазват разпищолената 'политическа класа' и нещата тръгват. Затова, едно от първите неща, което затриха е армията!
  • 8 вмро

    1 0 Отговор
    какви ордени какви награди като ги гледам няма един да е участвал във война.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове