Last news in Fakti

15 Септември, 2018 14:12 5 511 35

Румен Радев: Няма как да подпиша указ, когато не е спазен законът

  • оставки-
  • румен радев-
  • младен маринов-
  • мвр

Няма как да подпиша указ при положение, че няма съгласуване, аргументира се президентът

Румен Радев: Няма как да подпиша указ, когато не е спазен законът - 1

„У нас някак си се превърна в норма погазването на закона, а когато някой го спазва, вие ме питате защо. Аз мисля, че това вече е диагноза за нашата демокрация. Няма как да подпиша указ, при положение че няма съгласуване, което законът изисква за всеки проект на акт, който съдържа предложение за указ.“ Това заяви президентът Румен Радев пред журналисти в Казанлък. Държавният глава отговори на въпрос дали ще подпише указ за освобождаване от поста на главния секретар на МВР Младен Маринов, който беше номиниран за министър на вътрешните работи от премиера Бойко Борисов.

Това стана след заседание на Коалиционния съвет на ГЕРБ и Обединените патриоти в началото на седмицата.

Държавният глава подчерта, че ясно е посочил какво трябва да се направи и го е обяснил където трябва. „Законът трябва да се спазва на най-високо ниво, ако искаме да се спазва и по-надолу“, категоричен беше Румен Радев.

„Мисля и че е малко странно да ми задавате този въпрос след случая в Перник с арестувани журналисти, който вече ни прослави по страниците на световния печат, докато вие удобно мълчахте“, посочи още президентът.

Попитан за предстоящото участие на делегация, водена от българския министър-председател, която ще представи страната ни на заседанието на Общото събрание на ООН, държавният глава подчерта, че „обилните обяснения от Министерски съвет категорично не отговарят на истината.“ „Проблемът изобщо не е дали ще ходи президентът или премиерът. Проблемът е дали се спазва законът, как се вземат решенията и дали се спазва духът на Конституцията“, заяви Румен Радев. Президентът посочи и че Министерство на външните работи е нотифицирало в ООН премиера като ръководител на българската делегация без абсолютно никакво уведомяване на президентската институция.

„Всички други впоследствие срещи, писма, те са постфактум. А между другото от писмата много ясно личи липсата на съгласуване“, подчерта още държавният глава.

Припомняме, че гласуването на оставките на Николай Нанков, Ивайло Московски и Валентин Радев и избора на новите министри от пленарната зала бяха предвидени за около 9,30 ч в четвъртък. Малко преди откриването на заседанието обаче става ясно, че президентът не е подписал указа за освобождаване на главния секретар на МВР Младен Маринов, който бе предложен за нов вътрешен министър. Така планираните рокади в кабинета се оказаха невъзможни.

Ден по-късно Александър Манолев се оттегли като кандидат за министър на транспорта.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Bahti

    42 4 Отговор
    ОБЯВИ ИЗВЪНРЕДНО ПОЛОЖЕНИЕ! СЕГА!

    Коментиран от #5

  • 2 Петър

    52 12 Отговор
    Айде сега всички фенове на ГЕРБ да започнат да пищят като леки жени-мразя еднакво и ГЕРБ и БСП, да не кажете че съм комунист.

    Коментиран от #32

  • 3 Plovdiv

    85 11 Отговор
    Добре, че в Президентството не присъства оня плужек плевнелиев, а има човек като Радев, който, ако не друго, поне казва нещата точно такива, каквито са. Само че времето за това истината само да се казва почна да свършва, време е вече да се спре с приказките и да се хване тоягата.

    Коментиран от #33

  • 4 ЙОНАК

    67 10 Отговор
    Само така господин президент стига си ги търпял.
  • 5 777

    7 4 Отговор

    До коментар #1 от "Bahti":

    ! ! ! ! ! ! ! !
  • 6 Мизирабъл

    45 6 Отговор
    В Държавата на Тиквата е нормално с една дума на премиера да се задействат институциите, да ама не.Президента не е като марионетката Росенчо да изпълнява без да мисли каквото му нареди Винету и шайката.Време е законите да започнат да важат и за политиците, така че да пуснат обществена поръчка за нов затвор който да напълниме с тях,на никой няма да липсват.

    Коментиран от #34

  • 7 Пеньо

    10 50 Отговор
    Имам желание да повярвам на фатмака, но не виждам доводи за това. Да припомня на избирателите му, че не съм гласувал Борисов и не ми дреме за него. Но за разлика от вас следях всяка дума на фатмака още от преди да се кандидатира за президент. Ще ви задам само еди въпрос и отговорете на себе си. Аз знам отговора. С колко годни за летене изтребителя остави той родната авиация в качеството си на ръководител на ВВС, а преди това и заместник и се ПЕНСИОНИРА за да се включи в изборите за президент?

    Коментиран от #12, #16

  • 8 ГосТ

    38 7 Отговор
    Евала, президента просто трябва да използва всички свои правомощия за да озапти по някакъв начин тая пасмина в парламента. Ако и народа помогне ще е друго.но Славейков е казал нещо за българският народ ;)
  • 9 Браво Р.Радев!

    33 5 Отговор
    За първи път казвам браво на Р.Радев, че не подписа нарочно указа и развали седянката на БКП/БСП в СПА центъра.
    Те бяха дошли в Парламента само за гласуването, но Радев ги прецака и те останаха с пръст в уста...
    Указът е внесен към обяд и му е съобщено, че трябва да го подпише.
    Очаквало се е това да стане в рамките на деня, до вечерта.
    Той само е казал: "Ще видим..." и толкова.
    След това не го е подписал и на следващия ден е заминал за Латвия.
    Вече е ясно, че това е направено нарочно.
  • 10 ПЕЕВ

    5 50 Отговор
    НЕВЕРОЯТНО ТЪП ПРЕЗИДЕНТ.

    Коментиран от #13, #30

  • 11 За президента

    25 3 Отговор
    Да направим референдум да станем президентска република
    Или ще се оправим или ще изчезнем
    Видя се че в парламента нищо не се прави освен да се краде

    Коментиран от #14

  • 12 Не е баш така

    17 1 Отговор

    До коментар #7 от "Пеньо":

    И какво зависи от него колко гофни самолета ще има когато тия в парламента се почудиха как да откраднат парите за самолети
    Като пример ще посоча фиаското с миговете

    Коментиран от #15

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Джудже

    10 1 Отговор

    До коментар #11 от "За президента":

    Ти мислиш ли че такъв референдум ще мине, или ще стане като с предишният? Партиите лесно няма да си отстъпят кокала.
  • 15 Пеньо

    1 13 Отговор

    До коментар #12 от "Не е баш така":

    Когато правиш всичко зависещо според теб, но не се получава това, което желаеш-достойният изход е ОСТАВКА. Всичко останало е прах в очите на простолюдието.

    Коментиран от #17

  • 16 У лево е Крим

    21 3 Отговор

    До коментар #7 от "Пеньо":

    За да си отговориш на въпроса, който си поставил трябва да отговориш на няколко въпроса от типа на:
    - Зависи ли от него бюджетът на ВВС? Тоговорът е НЕ! - Зависи от Министъра на Финансите и Премиера и в известна степен от НС.
    - Зависи ли от него покупката на нови самолети? - Отговорът е отново НЕ! - По посочените по-горе причини!
    - Зависят ли от него ремонтите на самолетите? - Отговорът отново е НЕ! Пак по горните причини и разбира се трябва да се добави към всички отговорни лица Военният Министър. Когато отпуснат пари и се подпише договорът от Министъра тогава може!
    - Зависят ли от него летателните часове? - Отговорът е отново не, когато става въпрос за пари. Пак решава министърът на Финансите и Премиера.
    Та дай пак да помислиш, за каква отговорност говориш. Та иначе не знам колко си гласувал, но ти личи към кого клониш. А аз иначе следя всяка стъпка на говедото Борисов. Би трябвало да заостриш вниманието си в тази посока. - За лъжите и кражбите разбира се! Борисов лъже след всяка втора дума. Да не говорим за последната наглост с придобиването на ТЕЦ Варна от Доган и с голямата помощ на Бойко Борисов пред очите на всички. Това разбира се е друга тема, но най- добре си отговори на горните въпроси и съм убеден, че тогава едва ли ще задаваш такъв тъп въпрос за самолетите. - Има прости правила и начин на работа на държавната администрация, които явно не познаваш.
  • 17 Джудже

    9 2 Отговор

    До коментар #15 от "Пеньо":

    То по твята логика всички, които са на ръководни постове трябва да си подават оставките, или може би те достигат до това, което желаят?
  • 18 Bahti

    6 5 Отговор
    Учете Цигански и арабски. Тва е!
  • 19 гост

    2 15 Отговор
    Този пък,кой ще те пита теб бе? Хахахах
  • 20 дяда гошо

    19 3 Отговор
    Министерството на външните работи нотифицирало ПРЕМИЕРА вместо ПРЕЗИДЕНТА без изобщо да уведоми Р Радев И това е свършено от тая ПИКЛА Е Захариева Ми тя голяма лизачка тая ПРЪДЛА бе Няма да се очудя ако понякога нощува в БАНКЯ
  • 21 1944

    1 1 Отговор
    да изгоним от българия румен, бойко, цвета и сотир. замовете на парламента пък до един са в групата за приятелство с русия. ти да видиш.
  • 22 Курнелчо

    4 17 Отговор
    Ако го беше предложила Курнелия шеше да хо подпише за 15 секунди.Дс му свършва мандата и да се пребира на графа ме в Бояна не му е мястото.

    Коментиран от #24, #26

  • 23 Аз съм българин

    3 1 Отговор
    Време е да изметем всички до един
  • 24 1944

    3 1 Отговор

    До коментар #22 от "Курнелчо":

    мястото му е в нои.
  • 25 Чичо

    11 3 Отговор
    Абсолютно прав е Президентът! Крайно време беше някой да заяви и на наглата ГЕРБерастка шайка и на подлизващите ги журналиЗки, че така повече не може!
  • 26 Бай хой

    1 4 Отговор

    До коментар #22 от "Курнелчо":

    А ве неграмотен. Не разбра ли че точно курнелийка му го е пробутала в последния момент. Да еа и гербавите ангусти да еа.
  • 27 Бай хой

    6 2 Отговор
    Гербавите се оляха.
  • 28 Толи

    4 3 Отговор
    Разбира се ,че няма да подпише от днес за утре.Ама как така се пдписва указ за няколко часа.Тъпанари.Главен секретар това е отговорна позиция Герб какво искат Хоп натам,хоп насам Днес едно ,утрре друго.Затова е този хаос и тая въртележка
  • 29 Кво туй

    5 3 Отговор
    Само мога да кажа че президента ни е точно на място
  • 30 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 31 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 32 ОФ Деятел

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Петър":

    А-а-а ти ли, ти ли! Номера с еднаквото мразене го знаем. То е за пред хората . Ама иначе пеем Частушки на Позитано и се качваме на Бузлуджа за безплатни кебапчета.
  • 33 Кондуктор

    1 0 Отговор

    До коментар #3 от "Plovdiv":

    Радев надмина и плужека Плевнелиев по тъпотия. А пък избирателите си мислеха ,че избират мъжкар . Егати мъжката фльорца.
  • 34 Каскет

    1 0 Отговор

    До коментар #6 от "Мизирабъл":

    Като гледам Тиквата е Цигулка и е на раменете на Льотчика.
  • 35 Сульо

    1 0 Отговор
    Обадиха му се по Петолъчката на нашта Партия. Да заминава да представлява България в Евразия. Десито много искала в Ню Йорк.
    Иска ама нанай . А в Кабасакал не иска ли да отиде. Комунетата в Евразия , нямат работа в Ню Йорк. Иначе много плюем Америка ,ама искаме в Ню Йорк. Пердета - текезесарски.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове