12 Октомври, 2018 12:48 2 518 9

Чумата в Странджанско се разраства

  • чума-
  • странджа-
  • странджанско-
  • добитък

. Трябва максимално бързо да се приключи с тази зараза, за да може хората да продължат да си развиват бизнеса

Чумата в Странджанско се разраства - 1
Снимка: БТА

До 28 декември са в сила европейските рестрикции по посока на реализацията на животни заради огнищата на чума по стадата в Странджа. „Т.е. животните трябва да се колят и консумират само в забранената територия. Млякото може да се изкупува, преработва и консумира в тази зона. Движение на животни се допуска само за незабавно клане до кланица, не се допуска преместването на животни от един обект в друг обект, което в голяма степен затруднява населването на обектите с нови животни“, коментира в „Преди всички“ по БНР д-р Георги Чобанов от Агенцията по безопасност на храните.

На 18 септември БАБХ поиска за пореден път съдействие от прокуратурата, като изпрати писмо до държавното обвинение, във връзка със заразеното с чума стадо в Болярово, до което местните стопани дълго време не допускаха ветеринарните власти.

„Прокуратурата е сезирана още в началото, когато стартираха проблемите. Сезирана е прокуратурата в Ямбол, в Елхово, но на този етап не знам да има отговор или становище, изразено от прокуратурата по този казус“, каза той.

Според д-р Чобанов ветеринарното законодателство е достатъчно ясно, но проблемът е друг – че то не се „чете от други структури, включително и фермери“. Той поясни:

„В самия закон за животновъдството е записано, че когато фермерът се занимава с някакъв вид животни, той трябва да е достатъчно компетентен да се занимава с тях, т.е преди да се започне да се гледат животни, трябва да е ясно какво се случва, когато се стигне до такава ситуация. Затова нашите основни мерки са насочени към превенция, затова и сега говорим за птичи грип, за африканска чума, говорим и за биосигурност, за изолиране на животните, за недопускане на заболяването във фермата. В момента, в който заболяването е допуснато във фермата - и то е допуснато пак от хората, които се грижат за животните – няма много варианти за решаването на казуса. Трябва максимално бързо да се приключи с тази зараза, за да може хората да продължат да си развиват бизнеса“.

Чумата по дребните преживни животни продължава да се разпространява в Странджанско, след като в нови селища продължават да бъдат откривани животни с антитела, заяви Чобанов. Откриването на антитела означава, че животни са боледували от чума или са били ваксинирани, обясни той:

„Чумата при дребните преживни животни е такова заболяване, което не се среща повсеместно и България беше свободна от това заболяване. В този случай, когато заболяване не циркулира в дадена територия, тогава животните не са го срещали и те нямат антитела. Освен това в България е забранена ваксинацията с такава ваксина, няма и такава ваксина на пазара, която да се ползва, така че се очаква нашите животни да са чисти от антитела или от вируси. Всяко едно животно, в което бъде открит наличие на вирус, това означава, че то е инфектирано и че това е огнище на заболяването. Когато това животно не бъде забелязано или не бъде докладвано, че е заболяло, има един период, през който то боледува, преболедува и практически вирусът не може да бъде открит в кръвта, а започват да се образуват антитела. По принцип антителата се изграждат в два случая – или след ваксинация, или след боледуване“, каза той. Според него обаче се спекулира с възможността животните да са ваксинирани.

Преди няколко дни министърът на земеделието каза в НС, че при последните пробив Странджанско у 256 животни са открити антитела.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Маличка

    5 3 Отговор
    Олили чумаааа бягайтееее .. аааа
  • 2 Пламен

    1 2 Отговор
    Добре
  • 3 От Пирдоп

    9 3 Отговор
    Ех Чобанов, Чобанов язък ти за фамилията!!! Най - после постигнахте своето! Не знам да ли има хора които ти вярват ОЩЕ??
  • 4 Помнещ

    6 3 Отговор
    Първо едните овчици , после другите , а на края и двукраките
  • 5 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 6 Пешо

    6 3 Отговор
    Чобанов, подай оставка веднага! Ти си нямаш и представа, какво се случва в района. Естествено, че от Турция са си внесли ваксини хората и са ги поставили на животните. Това е причината добитъка да е изградил имунитет и да има антитела. А това, че чиновниците - в България и в Брюксел сте идиоти и забранявате ваксинацията показва, че сте корумпирани и безполезни.
  • 7 Иван Гешев

    7 3 Отговор
    Турци идват в Странджа и купуват животни на в пъти по-високи цени от тези, които се предлагат тук. Но изискват животните да са с ваксина. И вие, като искате да обслужите местни спекуланти прекупвачи избивайки животните на хората. Но прокурорите този път не искат да участват в далаверата страхувайки се от обществената реакция.
  • 8 Вонави

    5 3 Отговор
    Няма да спра да питам-КОЛКО ЖИВОТНИ СА ПОЧИНАЛИ ОТ "ЧУМА ПО ДПЖ"?
    (От чумата ГЕРБ се споминаха към 4000).
  • 9 Бо75

    1 0 Отговор
    Героините баба Дора и Ана Петрова, както и тяхните пордръжници и съучастници СЕГА ?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове