29 Октомври, 2018 11:05 10 416 43

Близо 2/3 от българите трябва да бъдат глобени

  • преглед-
  • здравеопазване-
  • профилактичен преглед-
  • нзок-
  • галина йорданова

Над 60% от гражданите не ходят на профилактични прегледи

Близо 2/3 от българите трябва да бъдат глобени - 1

2/3 от българите трябва да бъдат санкционирани за това, че не са проверили здравния си статус. Освен глобите, в закона е предвидена и друга мярка – загуба на здравноосигурителните права за един месец. Засега обаче санкционирани пациенти няма.

„Около 38% от населението са осъществили профилактични прегледи. Това обаче са предимно хора, които страдат от хронични заболявания и по един или друг повод те са посетили своя личен лекар, при когото са се информирали за това, че имат право на профилактичен преглед”, обясни д-р Галина Йорданова от НЗОК пред bTV.

„НЗОК не следи и не санкционира, само събира информацията кой е минал и кой не такъв преглед”, посочи още Йорданова. За тази година няма глобени пациенти.

"В бюджета на НЗОК са предвидени средства за значително малък брой профилактични прегледи годишно", заяви д-р Станимир Хасърджиев – председател на Националната пациентска организация.

„И Касата, и хората, които правят бюджета, знаят много добре, че пациентите няма да отидат на профилактичен преглед. Причините са много, но основната е, че не е създадена добра организация", отбеляза той. Според него пациентите не са достатъчно информирани.

„Често прегледът се случва проформа или се дублира с прегледите, които се правят чрез допълнителното здравно застраховане от работодателите”, каза още д-р Станимир Хасърджиев.

„На повечето хора е ясно, че трябва да минат на профилактичен преглед. Тежката административна работа на лекарите обаче е причина за опашките пред кабинетите и това често отказва пациентите да ходят на преглед”, обясни пък д-р Николай Брънзалов – зам.-председател на Българския лекарски съюз.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Перър

    53 3 Отговор
    Да и 100% от фирмите също защото не им правят изследвания
  • 2 пенкелер

    103 8 Отговор
    ГЕРБ знае само да глобява, да дере, по две кожи да съдира !!!
    Намажете с крем "Боко" и ще мине, може да се ползва и като лубрикант. Странични ефекти: оредизвиква нелечима герберастия, възможна е и 80% поява на дебилизъм.
  • 3 Eee

    83 10 Отговор
    Ей нямат спирка тия от ГЕРБ пак измислиха от къде да доят народа.
  • 4 S74LK3R

    74 6 Отговор
    Да бе, като идеш до доктора и ти вика "Ся за кво ми идваш, нищо ти няма, айде, че имам друга работа"
  • 5 Именно

    54 0 Отговор
    Какво мисля по този въпрос ще оставя на Стоичков да ви обясни и с жестове за по-ясно!
  • 6 гост

    54 1 Отговор
    При положение, че не останаха читави доктори, а такива които ми обясняват, че те самите пиели само по 120мл вода на ден според тяхната диета и висок пулс за тях придръжен с абсцес не е спешен нито належащ за приемане, при тези ли лекари да ходя на профилактичен? Смешни са. И какво като отида, да не би някой да се загрижи и да ми прилага лечение на хроничните проблеми? Аз плащам по няколко стотин лева, а не позлвам нищо, в същото време като отида кабинетите са пълни с цигани, които едил лев не са платили, а лекаря те връща и казва, че макар и да не си добре ще ти дадат час за след 36часа, ти отиваш в спешното и там ти казват, че това е практика на лекарите и в работно време те трябва да те поемат, а не спешното. В същото време за същата вноска в частен застрахователен фонд застраховката ми покрива цялото семейство, лечение в чужбина на стойност 1млн. лв и консултации с лекари. А ЗК какво ти предлага? Да лекува циганите и тарикатите с моите пари ли?
  • 7 Стаматя

    29 0 Отговор
    Аз работя в БДЖ и минавам всяка година профилактичен преглед в транспортна болница Пловдив. Какво съм им виновен, че болницата няма връзка с личната ми лекарка. А?
  • 8 Коментар

    19 0 Отговор
    Профилактичен Преглед под 40г.
    През 4г. КРЪВНА ПРОБА🤗ЕГАТИИ ПРОФИЛАКТИЧНИТЕ ПРЕГЛЕДИ
  • 9 Миризлив Пор

    46 0 Отговор
    Айде стига бе, а някой от тези дето мрънкат да се е замислял как се ходи на такъв преглед? АЗ лично тази година съм стигал до личния лекар 3 пъти и какво заварвам - 10 човека кихащи кашлящи за моя личен лекар за другите 2-ма в съседство още по толкова. Та господа от здравното министерство, на ясно ли сте, че аз като отида ЗДРАВ и стоя 90 минути в компанията на 30 човека кихащи и кашлящи то като изляза ще бъда със абсолютно същата диагноза като тях??? Та следващата 1 седмица болничен работодателя ще ми я изкара "през носа" следващите няколко месеца от бонусите, отделно под 30 лева за лекарства няма да падна. Аре моля ви, нека този дето мрънка за глоби да ми се обади и да мине вместо мен или да ми плати лекарствата+пропуснатите бонуси за 2-3 месеца.
  • 10 Давайте,

    27 0 Отговор
    Глобете ги- знаем къде сте силни. Можете след налагане на глобата, да ги опънете всички - анално, за да няма сърдити лица от двата пола.
  • 11 НАТО ВЕЦ

    18 0 Отговор
    Ако така се правеше профилактика.....

    Коментиран от #12

  • 12 антрашпиц

    19 0 Отговор

    До коментар #11 от "НАТО ВЕЦ":

    То пък една профилактика..и техниката е на ниво...
  • 13 Vuicho Vanio

    15 2 Отговор
    И след прегледа на 60% от българите, здравните заведения трябва да бъдат глобени, че не 100 % от 60 % са изкарани болни. "Здравните работници" ни налагат повече голби от КАТ-те. Умрете у кофите.
  • 14 Бял боклук

    22 2 Отговор
    Да ви кажа какъв преглед ми прави ди дито. Отивам казвам имам проблем с дишането, тя ми казва:Това е от смяна на времето, нищо ти няма. И така 2-3 години, Няколко пъти я Молих за направление за кардиолог. Накрая чух за безплатни прегледи в трета градска и там ме приеха по спешност с диагноза сърдечна недостатъчност...
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 Бял боклук

    9 2 Отговор
    Да ви кажа какъв преглед ми прави ди дито. Отивам казвам имам проблем с дишането, тя ми казва:Това е от смяна на времето, нищо ти няма. И така 2-3 години, Няколко пъти я Молих за направление за кардиолог. Накрая чух за безплатни прегледи в трета градска и там ме приеха по спешност с диагноза сърдечна недостатъчност...
  • 17 Бял боклук

    5 1 Отговор
    В болницата ми поставиха диагноза инсуфиенция и още една торба други диагнози. Моето дипше ми каза: Ама ти много бързо си се влошило и за еди месец ми даде още 5 направления за кардиолог. Между другото инсуфиенция :сърцето връща кръв към белия дроб.
  • 18 Бял боклук

    5 1 Отговор
    В болницата ми поставиха диагноза инсуфиенция и още една торба други диагнози. Моето дипше ми каза: Ама ти много бързо си се влошило и за еди месец ми даде още 5 направления за кардиолог. Между другото инсуфиенция :сърцето връща кръв към белия дроб.
  • 19 Бял боклук

    5 2 Отговор
    А за профилактични те ваксини, които са задължителни, диджито ми каза, че не трябва да ми я слага, защото често боледува и може да стане по лошо. Тя ще пише, че ми я е сложила, а аз като съм по здрава да отида да ми я тури. Нали се сещате, че вече пет години още не ми я е турил., но още се води, че съм имунизирана.

    Коментиран от #29

  • 20 Ахаха

    14 3 Отговор
    Герберските боклуци пак искат да крадат хазната и да глобавят стадото!!! Техните профилактични прегледи са пълен фейк! Една пълна кръвна картина нищо не показва!!! Истинската профилактика е кръвен тест с много показатели, който излиза над 1000 лева!!! Трябва посещение на кардиолог, невролог, унг и така нататък. Също така трябва сканиране на цялото тяло на магнитен резонанс. Всичко останало е ала-бала. Един истински профилактичен преглед излиза 2-3000 лева, който само богатите могат да си позволят
  • 21 Бял боклук

    7 1 Отговор
    Работих в медицински център и видях как се източна здравното каса на Маркс. Няма да пиша сега, макар, че имам документи за твърденията си. Единственото мога да кажа, че трио доктори са били с студенти. 1.има медицински център 2. Работи в офис на здравната каса 3. Прави проверки за живи и мъртви. Направленията се казват Кухи сами съдене защо...
  • 22 Бял боклук

    10 1 Отговор
    После си правете сметка за профилактиката. За мен те са търга ши защото търгуват със здравето на хората. Не ти наричам търговци.
  • 23 Бял боклук

    5 2 Отговор
    Обаче той е повече от мен, защото е учил повече с 5 години от мен. И ма титла Доктор пред името си. Но речник на каруца. З. Веднъж ми каза, че колегата си чеше мъ... Те бЕЗИзвинение и аз го кръсти доктор чешалко мъ... Чев бясизвинениев. Ха сега ходете на профилактика. Ще ви кажа, че сега е джиджи на Красно село. Успех на пътя към гробището.
  • 24 Бял боклук

    3 2 Отговор
    Обаче той е повече от мен, защото е учил повече с 5 години от мен. И ма титла Доктор пред името си. Но речник на каруца. З. Веднъж ми каза, че колегата си чеше мъ... Те бЕЗИзвинение и аз го кръсти доктор чешалко мъ... Чев бясизвинениев. Ха сега ходете на профилактика. Ще ви кажа, че сега е джиджи на Красно село. Успех на пътя към гробището.
  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 27 1994

    10 2 Отговор
    Ей това е държавата на Бойко-циганите бият полицаи,а пенсионерите биват глобявани ...
  • 28 Компетентен

    16 0 Отговор
    Всичко е ДЕМАГОГИЯ ! На никой не му пука за здравето на хората . Тук главната цел е да се " усвоят" едни пари , отпуснати от здравната каса !
  • 29 НАТО ВЕЦ

    3 1 Отговор

    До коментар #19 от "Бял боклук":

    Вероятно става въпрос за митрална инсуфициенция. Това не е причина за отлагане на имунизация, а точно обратното, стига да не сте в декомпенсация, тоест с белодробен застой и плеврални изливи.
  • 30 Аааа

    13 1 Отговор
    Никой няма право да ме принуждава да отида на "профилактичен" преглед !
  • 31 Реалист

    6 1 Отговор
    А като ги избирахте тези мутри акъла ви къде беше ! То и сега веднага може да ги свалим ама няма кой да се надигне само коментираме плащаме и търпим,няма да бъдем добре никога с този овчи български характер,утре пак ще ги изберат и всичко продължава жалко МНОГО ЖАЛКО !!!
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Правда

    11 0 Отговор
    Според мен тия ЗАПЛАХИ с НАСИЛСТВЕНИ профилактични прегледи трябва да се санкционира като пропаганда на ФАШИЗЪМ!!!

    Все пак в Конституцията и в ХАРТАТА ЗА ПРАВАТА НА ЧОВЕКА, изрично е споменато, че НИКОЙ НЕ МОЖЕ ДА БЪДЕ НАСИЛСТВЕНО ПОДЛАГАН НА МЕДИЦИНСКИ ИНТЕРВЕНЦИИ!!!

    Защо няма наказани за идеята и пропагандата на НАСИЛСТВЕНИ медицински процедури?!
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Гост

    9 0 Отговор
    Някакво ново даначе или глобичка няма ли да ни измислят още? Примерно че сме оцелели още една година.
  • 36 сори

    6 0 Отговор
    То пък е един профилактичен преглед ...пълна порнография кръв, урина и кардиограма ...ЕДНО НИЩО .......Къде са сериозните иновативни прегледи ...Компютърен Томограф ..Ядрено магнитен резонанс ...изследване заранно диагностициране на рак ...което струвало уж 8000лв....за което пациента трябвало да плати само някакви си 2000лв останалите разходи от 6000лв поемали уж здравната каса и Боко тиквата ...С прегледи и без прегледи ще продължават да умират в повече 50 000 българи от калпаво здравеопазване и мутринско управление което с високите си такси направи недостъпно здравеопазването за 2млн българи .
  • 37 Манда биджетна

    5 0 Отговор
    В нормална държава могат да ти изпратят съобщение на телефона и да те предупредят кога и къде да се явиш.
    При нас всичко е направено сложно за за "кихаш" кинти.
    Талони , малони , направлениея, п-ки майни.
    Дори и електронна карта си нямаме, за да не лъснат простотиите , които личните доктори са писали без наше знание.
    Законите се "творят" така за да са в полза не на народа, а на малка част от него.
    Инак сме "уж европейци".
    И то бая години вече, но си оставаме все на дъното.
    Показатели и разчети на хартия едно , а в живия живот разликата е огромна.
  • 38 гост

    5 1 Отговор
    Аз от къде да знам кога трябва да ходя на профилактичен преглед , като веднъж на 3-4 години ходя до участъковия лекър за някое медицинско.И още нещо , профилактичния преглед включва ли магнетен резонанс , биопсия за рак , електрокардиограма и т.н? Защото ако няма ЯМР само за едното здрасти няма смисъл.
  • 39 ДАУЕ

    6 0 Отговор
    Е вземе да ме глобите и ще ви глобя солидно аз хахаха. Малий, че сте смотани. Забравяте че сме Европейци.
  • 40 Бай

    5 0 Отговор
    За цяла година осигуровки и няма 6лв.за преглед!!!!!! Каде ми са осигуровките бе ейййййййййй!!!!!!!!
  • 41 брег

    2 0 Отговор
    ходя на всеки три месеца за рецепта аз ли трябва да и казвам какво да прави.
  • 42 Глупавсъм.

    1 1 Отговор
    Пак Народа срещу Здравния работник! Затворете Болниците и ги пратете в чужбина да се лекуват! Тогава ще видите кой кого ще глоби! Здравето не е само пари, има и Ефективно лечение за, което никой не говори!Болниците не са банка да наливаш пари!
  • 43 гнида

    1 0 Отговор
    В частния сектор , никой работодател няма да те пусне да се размотаваш при гп-то просто ей така , за профилактика ! ЗАДЪЛЖЕТЕ РАБОТОДАТЕЛИТЕ ДА ПРОВЕЖДАТ ПРОФИЛАКТИЧНИ ПРЕГЛЕДИ ! Вярно е , че гербаджии не ставате за чеп за зеле-всеки ден го доказвате !
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове