29 Октомври, 2018 14:37 9 883 8

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

  • аденом-
  • простата-
  • лазер-
  • нейков-
  • операция-
  • дарение-
  • кувейт

Здравеопазване

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата - 1
Снимки: М. Богданова ©

Аденомът на простатата е едно от най-коварните заболявания сред мъжете. За съжаление, болестта не е сред тези, от които човек може да се предпази чрез превенция. Годишно в отделението по урология към Университетската специализирана болница за лечение на онкологични заболявания (УСБАЛО) в София се правят по около 800 операции на аденом на простата. От тази година техният брой ще се увеличи с близо 100. Това е възможно благодарение на апаратът от ново поколение Mega Pulse 70+. Това е лазер за лечение на заболявания на простата и пикочната система. Апаратът, на стойност 130 000 EUR, е единственият на територията не само на страната, но и на цяла Източна Европа и е безвъзмездно дарение от посолството на Кувейт у нас.

Освен аденом на простата, апаратът ще се ползва и за премахване на камъни в бъбреците, в уретера, в пикочния мехур, уточни за ФАКТИ проф. Красимир Нейков, началник на Клиниката по урология и член на Съвета на директорите на УСБАЛО.

Проф. Нейков, колко операции годишно правите на аденом на простата?

За 2017 г. те са 810. С новия апарат се очаква техният брой да се увеличи с около 100.

Какви са предимствата на апарата?

За разлика от другите лазерни апарати, които се намират в България, това не е лазер за изпаряване, т.е. винаги осигуряваме тъкан, която се изследва в патологичната лаборатория.

Съществуват лазери, които се използват в България и са рядкост. Това са т.нар. диотни холмиеви зелени лазери, които са пулсови лазери и които изрязват простатната тъкан.

С местна или пълна упойка се извършва интервенцията?

Прави се под спинална анестезия (упойка от кръста надолу). Възможно е и с обща. Процедурата продължава около час-час и половина.

Нарастват ли случаите на аденом на простата?

Да. Има случаи, когато човек е мълчал достатъчно време и се сеща, че има болници, където правят по-специализирани лечения. За да се стигне до операция, е необходимо пациентът да направи повече изследвания. Все още у нас има места, където не знаят достатъчно за аденома на простата и това са новопоявилите се случаи. Важно е да се отбележи, че вече налице са много начини за установяване на аденом на простата – с изследване на остатъчна урина.

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

Какъв съвет бихте дали на мъжете?

Всеки един мъж, който има проблеми с уринирането, трябва да дойде в клиниката, да бъде прегледан от специалист. Със специален апарат на пациента се извършва оценка на акта на микция. Болният уринира в специален апарат и автоматично се отчита запис. След това се измерва количеството на остатъчна урина. Нормално за мъже до 50 години остатъчната урина да е до 50 милилитра. Ако остава 100 и повече това, вече не е нормално, защото следва увреждане на бъбреците.

Даваме на пациента въпросник за попълване, за да установим какви микционни оплаквания има – колко пъти става през нощта, колко пъти отива да уринира, слаба ли му е струята, има ли императивен позив, има ли случаи, когато иска да уринира, но не може веднага да тръгне да уринира. Това са все оплаквания свързани с аденома на простатната жлеза. На база резултатите следва преценка дали е необходима операция или не.

Важно е да не разширяваме индикациите излишно – в смисъл пациентът няма оплаквания, но му казваме „Хайде сега да направим лазер. Защо? Защото има финансова изгода”.

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата
Снимки: М. Богданова ©

Възможна ли е превенция?

Няма превенция, тъй като това е прогресиращо заболяване. Няма нещо, което да спре развитието на аденома на простата. Не съществува лекарство. Аденомът не винаги е злокачествен. Говорим за доброкачествено образувание.

Големината на простата също не означава, че пациентът трябва да бъде подложен на някакъв вид хирургия. Простата може да е като мъжки юмрук и да няма оплакване, може да е като топче, което застава от вътрешната страна на пикочния мехур и той да не може да уринира.

Колко време е възстановяването?

Ако отчетем, че се маха цялата простата, за да се покрие с лигавица откъм мехура и да се покрие с лигавица откъм пикочния канал, възстановяването е един месец. Това е възстановяването на анатомичните граници на самата рана вътре. Пациентът може да се върне към обичайния си ритъм на живот още на втория-третия ден.

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

Каква е разликата по отношение на възстановяването спрямо класическата интервенция?

При класическата възстановяването е 10 дни, а тук е до 3 дни. Лазерната енергия се поема добре от хемоглобина в кръвта. Поема енергията и запечатва кръвоносните съдове.

За какви други заболявания може да се ползва лазерът, освен за отстраняване аденома на простата?

Може да се ползва за камъни в бъбреците, в уретера, в пикочния мехур. Направо ги „взривява”. Излизат на песъчинки. Има апарати, които допълнително могат да се приложат да доразбият образованията.

При наличието на голям тумор на пикочния мехур, който е на краче, с лазера може да се отсече самият тумор, независимо колко е голям и след това да бъде изгребан отвътре.

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата

България с най-модерния апарат срещу аденом на простатата


Поставете оценка:
Оценка 4 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Др Александров

    12 0 Отговор
    Добра новина! Надявам се колегите да бъдат изпратени на обучение как да ползват новия апарат и много спасени пациенти.
  • 2 hmhmhm

    2 0 Отговор
    Трябва и практика за да се каже дали този апарат върши работа. Иначе на теория добре на практика и теория понякога се разминават. И да има хора който желаят да го тестват и хора които да желаят да бъдат тествани.
  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Бат Саше

    12 1 Отговор
    Много хубаво, но като си помислиш, че струва само 130 000 евро, а е единствен на Балканите и то някой го дарява.... може да си направим сметка какви индианци сме.
  • 5 Анонимен

    0 2 Отговор
    То само определени хора ще бьдат убучени а консуматива кой обикновен човек ще со го позволи
  • 6 георгиев

    0 0 Отговор
    Този лазер притежава напълно достатъчна мощност за енуклеация на простатата. Освен това има и морселатор за раздробяване на изрязаните части от простатата, които се събират в пикочния мехур. По съотношение цена/качество тази машина е лидер за страната. Направете справка в Урологичната клиника към Онкологията на Дървеница.
  • 7 чичето

    0 0 Отговор
    За да се работи с апарата е нужно хирурга да притежава дългогодишен опит с трансуретралната хирургия на простатата преди това. Изискват се много качества за работа с такъв вид лазер.....
  • 8 чеченов

    0 1 Отговор
    Заслужава си човек да опита премахване на простата. Простата сметка показва, че илачите не помагат особено, простатата расте и след това - хоп има и рак....
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове