30 Октомври, 2018 11:31 5 727 60

Скандални и грозни текстове за България в македонски учебници

  • учебници-
  • история-
  • македония

Говори се за български репресии срещу македонците през Второто световна война

Българската държава е правила много грешки по отношение на Македония и това са резултатите, посочи проф. Иван Илчев в предаването „Тази сутрин” по bTV. Така той коментира скандалните твърдения за България в учебниците по история в Македония.

Ето и част от тях:

„Создаваньето на македонскиот народ бил долг процес коj почнал во VIII век пр.н.е.” „Како скитачко племе, Бугарите постоjано го менувале местото на живеенье. Се занимавале со одгледуванье коньи, со лов и ограбуванье.”

„ Св. Консшаншин – Кирил и неговиот брат св. Мешодиj, во 855 година ja создале словенска азбука наречена глаголица. Глаголицата се состоела од 38 букви. Токму во тоа време во североисточните области на Македониja почнале бугарските напади, па светитие брака морале да ja напуштат Македониja”

„Прабугарите им припагале на турската етническа група племиньа" „Со Веpcajскиот договор била потврдена поделбата на Македониja мегу Србиja, Грциja,Бугариja и Албаниja. Со тоа била разбиена компакноста на Македониja, бил оневозможен демографскиот, економски, културен и национален развоj на македонскот народ. Македонскиот народ под властта на соседните држави бил подложен на денационализациja и асимилациja.”

Според проф. Иван Илчев - член на Съвместна българо-македонска комисия по историческите и образователни въпроси, с тези твърдения се създават определени настроения в Македония и те са антибългарски.

Според него тонът в учебниците трябва да се промени.

„В учебниците има страшно много липси, говори се за български репресии срещу македонците през Второто световна война, но няма дума за сръбските репресии в Македония срещу хората с българско самосъзнание. Няма дума за края на 40-те години, когато стотици граждани на Македония са избити заради това”, припомни проф. Иван Илчев.

Това което искаме с колегите от Македония е да се публикуват извори – да се посочат източниците, отбеляза проф. Илчев.

По думите му с македонските историци са постигнали съгласие да се публикуват източниците без да се превеждат на съвременен македонски език.


Поставете оценка:
Оценка 1 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 няма такава държава

    50 3 Отговор
    Жельо Желев ги призна, Борисов ги легитимира и бетонира !

    Коментиран от #20

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 гощо

    40 2 Отговор
    Тия са си 100% българи.Само ние се топиме и плюем един друг.
  • 4 11ап

    41 1 Отговор
    До КОГА ще им търпиме Коминтерновската шизофрения на тия!?
  • 5 Meganoob BG

    15 4 Отговор
    Човек ти хубаво ги показваш тия текстове ама трябваше да ги преведеш че думичка не разбираме от езика им. LMAO
  • 6 педал от банкя

    22 4 Отговор
    боко нали им направи свирка,нека ни е
  • 7 стоян георгиев

    26 3 Отговор
    и кво стана?уж имаме договор за приятелство както и комисия която трябва да изчисти спорните моменти в историята ни,а се оказва че това няма да се спази.българия даде разрешение македонците да влязат в нато и ес без да получи тва което и се полага при решаването на българо-македонския въпрос.затова и сега и за в бъдеще ще си останем за тях турско племе дошло на балканите да ограбва тях великите македонци.интересно кво ще кажат по въпроса каракачанов и борисов ,двамата специалисти по темата!
  • 8 истината

    17 0 Отговор
    Македонските учебници са като българските......но МАКЕТАТА да погледнат, че тук са били траките и да НЕ ГОВОРЯТ МНОГО, МНОГО
  • 9 Коментара

    23 1 Отговор
    Какво очаквате от изкуствено създадена държава?! Огледайте се и няма да се изненадте. Ама да си имат едно наум относно съдбата на подобни държави (Бивша Югославия е достатъчно пресен пример), нашите "политици" къде спят? Или в името на измислени добросъседски отношения са готови да пуснат и майките си....

    Коментиран от #49

  • 10 Пешо

    21 2 Отговор
    Нашите политици от Желев до Борисов до един са измекяри и предатели!
  • 11 Генерал Гурко

    20 0 Отговор
    Тежка форма на шизофрения е македонската история в учебниците им.

    Коментиран от #29

  • 12 Моля

    23 0 Отговор
    За пръв път чувам че Македония се зародила през 8-ми век това истина ли е ?
  • 13 Истината е, че

    11 5 Отговор
    В българските училища ни учиха същото - че прабългарите са тюрки и са се молели на бог Тангра. Учи се също и, че Кирил и Методий са създали славянска азбука. Същите неща ги пише и в македонския учебник. Къде е скандалът? Тази статия е пълна с правописни грешки, автора да се ограмоти малко и тогава да дава акъл. А България навремето участва наравно с Югославия в създаването на македонска нация и език, дори са били готови да предадат Пиринския край на Република Македония. Сега с какви очи обиждате хората които вие сами създадохте? Добре, че се скараха Тито и Сталин, иначе днес и Благоевград щеше да е в Република Македония.

    Коментиран от #15

  • 14 Истината е, че

    15 7 Отговор
    Моите дядо и баба са от Пиринския край и навремето България насила ги е карала да се пишат македонци вместо българи. България ги е карала, не Сърбия! Докарали са учители от Югославия да ги учат на македонски език, вместо на български! И сега искате тези хора да ви уважават, не ви ли е срам?

    Коментиран от #16

  • 15 Македонец

    5 13 Отговор

    До коментар #13 от "Истината е, че":

    Така е, но в днешно време истината се премълчава. В Пиринска Македония даже е спроведено обучение на майчин Македонски език, но се прекъсва от Тодор Живков. Хиляди Македонци завършват по български затвори заради репресиращата Живкова политика за това че се определят като Македонци. За съжаление днешните популистки центар-десно партии взаимстват Живковото становище, че македонски етнос не съществува въпреки на наличието на независима държава и че сме 21 век. А отнешенията помежду двете страни биха могли да се далеч по силни и здравословни.

    Коментиран от #17, #18

  • 16 Така е,това предателство

    14 1 Отговор

    До коментар #14 от "Истината е, че":

    към България е било извършено от комунистите начело с Георги Димитров по нареждане на Сталин.
    За съжаление в днешно време с цялата си тъпотия и невежество народът продължава да гласува за наследниците на тези предатели - БСП и ГЕРБ,които са двете лица на бившата БКП.

    Коментиран от #53

  • 17 Анонимен

    7 2 Отговор

    До коментар #15 от "Македонец":

    Ти май си пил белина тази сутрин, та ръсиш тия глупости.

    Коментиран от #31

  • 18 Истината е, че

    14 1 Отговор

    До коментар #15 от "Македонец":

    Трябва да признаем македонската нация и език, но да се признае истината - че през 1944 година се създават. Както казах, дядо ми и баба ми са живи свидетели, родени са като българи, но комунистите ги правят македонци. Обаче и в Скопие се правят на интересни с тая антична история, а това са пълни глупости. Трябва и двете страни да приемем истината.

    Коментиран от #22, #23

  • 19 Хаха

    12 4 Отговор
    Албанците ще Ви сипят да хапнете с големия черпак,само почакайте

    Коментиран от #21

  • 20 Ако не беше ги признал

    6 1 Отговор

    До коментар #1 от "няма такава държава":

    какво - мислиш че щяхме да ги присъединим към България ли? Заедно с войнственото албанско малцинство,което скоро ще е мнозинство в Македония.И какво щеше да остане от родината ни? Цялата й южна част щяха да я заграбят заедно с турците.
  • 21 Македонец

    1 14 Отговор

    До коментар #19 от "Хаха":

    На вас циганите и турците.. Ха ха ха
  • 22 Македонец

    2 14 Отговор

    До коментар #18 от "Истината е, че":

    Моя дядо е лежал по затворите из България защото се определял като Македонец, също като неговия дядо. Защо тази истина се премълчава в България?

    Коментиран от #24, #25, #27

  • 23 Да приемат истината

    10 0 Отговор

    До коментар #18 от "Истината е, че":

    и македонците! А тя е че те са българи по произход в по-голямата си част,а езикът им е западен диалект на българския.
    Още българските възрожденци и борците за национално освобождение са подчертавали че България е съставена от Мизия,Тракия и Македония,т.е. това са трите основни области на нашата родина.
  • 24 Истината е, че

    6 0 Отговор

    До коментар #22 от "Македонец":

    Прав си, както казах и двете страни трябва да приемат истината. Премълчава се това което казваш, но и в Македония се премълчава, че хора са лежали в затвора защото са отказали да се пишат македонци. И двете страни са допуснали грешки.

    Коментиран от #26

  • 25 стоян георгиев

    11 3 Отговор

    До коментар #22 от "Македонец":

    тва не е вярно лъжецо.дядо ти е лежал в затвора за друго,но сега се опитваш да го изкараш репресиран.в българия процеси срещу македонците е имало само срещу тия дето не са искали да се пишат македонци.
  • 26 стоян георгиев

    9 2 Отговор

    До коментар #24 от "Истината е, че":

    лъже ,не приемаи лъжата му за истина.никои македонец в българия не е лежал в затвора заради етническото си самосъзнание.

    Коментиран от #30, #35

  • 27 Македонецо,защо

    9 1 Отговор

    До коментар #22 от "Македонец":

    трябва да тачим предателите на България,нарекли се македонци? Македонската нация е измислена от Коминтерна,за да сее вражда и недоверие на Балканите. "Разделяй и владей" - не съм сигурен кой първи е измислил и приложил този принцип: Британската или Руската империя.
  • 28 123

    9 0 Отговор
    Да не забравяме, че тези смешници твърдяха , че Майкъл Джексън е с македонско потекло(сериозно).Очаквам скоро в учебниците им по история да разкрият истината и за батман , той е роден в Прилеп!
  • 29 Не е шизофрения,а

    8 0 Отговор

    До коментар #11 от "Генерал Гурко":

    съзнателно изопачаване и фалшифициране на историческите факти.Така е,защото учебниците по история в Македония ги пишат сръбски мекерета,сътрудници на УДБА -сръбската Държавна сигурност.
  • 30 ГОЛЯМ ПРОПУСК!

    11 0 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Македонските "историчари" са пропуснали да се похвалят че първият астронавт,стъпил на Луната е македонец!
  • 31 Анонимен,корекция

    2 0 Отговор

    До коментар #17 от "Анонимен":

    Пол е не белина,а някакъв наркотик,предизвикваш затъпяване.
  • 32 Някой

    1 0 Отговор
    А колко горди бяха някои с договора за "добросъседство".
  • 33 Македонец

    2 6 Отговор
    Кой мисли за Македония? Вярно е, че ние българите не говорим за Македония, но има и други, които говорят и мислят за нея – това са самите македонци. Искайте вие не от нас, а от македонците да престанат да говорят и мислят за Македония. Не забравяйте, че македонците са истинските славянски ирландци, в които националното съзнание е силно развито и които се раждат борци.” Александър Стамболийски
    (извор: весник „Земледелско знаме", 18.11.1922)

    Самия Стамболийски прави разграничение помежду Македонци и българи.

    Коментиран от #36

  • 34 Няколко думи от дипл историк

    10 1 Отговор
    Нямам време за дълги постове.Сърбия окупира Македония, а не България.Пълен нонсенс, България да окупира българи??!!!.В Македония са избити около 2000 учители, близо 50 хиляди са подложени на гонения и затворени в затворите.Създадено е специално репресивно звено политикотерористично явление"Мъртва глава", дядо ти македонецо да ти каже няколко думи за това сръбско творение.Идеята е замяна на учителите и такива да бъдат назначени от Сърбия и друга от етнически българи-учители да преподават измислена история.Как я наричате " идентитетот", това нещо започва още през 1913-1914г.След 1944г. в България идват комунистите и заедно със сръбските и руските комунисти донагласят новата идентичност на населението от българи на македонци.Даже имаме един български идиот Блаже Коневски, завършил само 2-ри курс Софийският Университет, който изпълнява поръчение да напише македнска азбука и език.Шлокавица от сръбски думи, промяна на някои букви в автентични български думи и друга подмяна.Така днес да признаваме искат от България.КАКВО да признаваме???смешно е.
  • 35 Македонец

    2 4 Отговор

    До коментар #26 от "стоян георгиев":

    Псевдото Стоян Георгиев е мацка, герберка. Димитър Благоев, депутат в българският парламент заявява: Аз съм родом от Загоричане, но между другото аз не съм българин, аз съм македонец, македонски славянин! (Смях) И като такъв, ако искате да знаете, аз съм за Македония като славянска земя, която ще има собствено управление.
  • 36 Истината

    2 0 Отговор

    До коментар #33 от "Македонец":

    А защо тогава Стамболийски нарежда да се закрие ВМРО? И затова ВМРО го убива и прави преврат.

    Коментиран от #40

  • 37 ПАРОДИЯ по македонски :

    7 0 Отговор
    Това е "Трагикомедия" -та на едно ИЗГУБЕНО, ЗАБЛУДЕНО и ШАНТАВО ПЛЕМЕ самонарекло се македонско!!!
    П.П. Все едно Шопите да си нарекът областта в която живеят велика шопска държава "Шоплука" и диалекта на българския език който говорят да го нарекът "шопски език"!!!
  • 38 дипл историк

    2 0 Отговор
    Господата от комисията или ще вземат документите, с които се доказва произхода на съвременните държави или да се анулира т.н "договор за добросъседство".Преди години пишеше други глупости, че сме татари и монголци, т,н прабългари.сега някоя умна чутура е измислила турски произход на т.н Прабългари".Българите са назовани в Анонимния римски хронограф 354г., както и в арменския летопис за народите, като сармати(западни ирански племена) "Ашхарацуиц" се казва арменския източник.В превод на български"География".
  • 39 Ссссс

    5 0 Отговор
    "И само слънцето е по старо от Македония " щях да падна когато го видях по една тяхна телевизия.
  • 40 Македонец

    2 4 Отговор

    До коментар #36 от "Истината":

    Защото народът е Организацията и Организацията е надорът. ВМРО е Македонска организация. "М"-то е за Македония. Елементарно! Македония на Македонците!

    Коментиран от #41

  • 41 Ко ко каза НЕ пххххх

    4 1 Отговор

    До коментар #40 от "Македонец":

    ВМРО(Вътрешна македоно-одринска организация).Тези одринци, какви са бе.Айде тук е български сайт, работещ с факти и документи.Заповядай подготвен на дебати, ако имаш какво да напишеш

    Коментиран от #50

  • 42 Изстрадал поданик на ЕС

    3 2 Отговор
    Кое е скандалното? Някой от Външно да не би, да е имал въздух да се възмути? Кой е вдигнал скандала? Има ли реакция от институциите? Това Правителство, чака с нетърпение именият ден на Вожда - Хелоуин, когато тиквите са най-популярни, а скандалите са само в провокиращото заглавие, защото народа е наплашен, беззъб и смирен. Това да не ти е ГЪрция или Румъния - това е БЪлгария!
  • 43 Истината

    4 0 Отговор
    Друго нещо те питам, що ВМРО убива Стамболийски? Щото е искал да продаде Македония на Сърбия. Ама те сами се продадоха, сегашния македонски език е сръбско-македонска чорба. Гоце Делчев е пишел така - Македония, а днес македонците пишат Македониja със сръбски букви. Да бяха запазили истинския македонски език, щяхме да го признаем, ама тая сръбска чорба - никога!
  • 44 Тъпомер

    7 0 Отговор
    Нещастни мегаломани-говорещи развален ,селски български. Също като измислените укри в Украйна,които говорят на руско-полски смесен език. Македонският е смесен български със сръбски ругатни. Нещастници чакат гърците или ЕС да ги оправят ,че и фараонско знаме със слънце си измислили-големи абдали.
  • 45 ТОЧКАТА

    3 1 Отговор
    Ми какво искате да се говори...ГЪРЦИЯ си постави условията БЕЗАПЕЛАЦИОНННО...НИЕ някакви условия да сме поставили?А как мислите се създава ДЪРЖАВА---естествено ЗА СМЕТКА НА НЕЩО И НЯКОГО.Ех захариева ,захариева---ти захарче ,но не за нас.
  • 46 ТОЧКАТА

    0 2 Отговор
    /Падна ми се код 855!!///Та,да знаете НЕ Македония дрънка това ,а НАТО!!!>
  • 47 Българин от област Тракия, демек "майна"

    6 0 Отговор
    Аз имам 2(два) основни житейски проблема :
    1. Първият е :
    Не признавам живеещите в така наречената географска област "Македония" за отделна част от българския етнос и България като цяло!
    2. Вторият (по-сериозения) е :
    Не искам да имам НИЩО ОБЩО със същите, нито исторически, нито НИКАКСИ!

    Коментиран от #48

  • 48 Баси майната

    0 2 Отговор

    До коментар #47 от "Българин от област Тракия, демек "майна"":

    Начи хем са българи, хем не искаш да имаш нищо общо с тях, да не би да си тракиец от Източна Румелия? Горд наследник на Орфей ли беше, къв беше оня певач, хахаха
  • 49 6андера

    1 0 Отговор

    До коментар #9 от "Коментара":

    Това май се случва и с Украйна сега,да взема да се вземат :)
  • 50 Македонец

    1 5 Отговор

    До коментар #41 от "Ко ко каза НЕ пххххх":

    Това е ВМОРО, а не ВМРО. Одринци са траки, а не бугари(турци).

    Коментиран от #51, #52

  • 51 Ти кажи за ДЖЕНДЪРА Александър Македонск

    2 2 Отговор

    До коментар #50 от "Македонец":

    и за североизточно ИНДИЙСКИЯ му произход !!!
    Което значи, че вие македонците като негови наследници сте ИНДИЙЦИ, които живеете на изконно наша БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ-геогравската област Македония!!!
    Така ще си страдате от както свят светува като не знаете да целувате "ръка" ще целувате "г&з"!!!
    Пукате се от напъни на злоба и завист!!!
  • 52 Истината

    3 1 Отговор

    До коментар #50 от "Македонец":

    Стига глупости. Едно и също са македонци и българи, тея два народа насила са разделени.

    Коментиран от #56

  • 53 ТОЧКАТА

    0 2 Отговор

    До коментар #16 от "Така е,това предателство":

    А бе ПРОСТАК...Признаването на нация НЕ Е РАВНОСИЛНО на признаването на ДЪРЖАВА!!!!СЪС ВСИЧКИ!!!!АТРИБУТИ....НАЦИЯТА ,ГЛУПАКО Е РЕГИОНАЛНА ОБЩНОСТ СЪС СПЕЦИФИЧНИ ХАРАКТЕРИСТИКИ....Едно е да признаеш нация,ДРУГО Е ДА ПРИЗНАЕШ...ДЪРЖАВА....
  • 54 Гост 124

    3 0 Отговор
    СЕВЕРНА СЕГА СИ ЗНАЕТЕ ИМЕТО КАКТО СИ ЗНАЕТЕ И КОГА ВИ Е НАПИСАНА АЗБУКАТА ДАТА ПО ДАТА АКО В БЪЛГАРИЯ МИНИМАЛНАТА ЗАПЛАТА Е 900 евро А ЗАПЛАТАТА 1500 евро ОТ ВАС ПО ГОЛЕМИ ВОЙВОДИ (БЪЛГАРИ) НЯМАШЕ ДА ИМА :-) ДА СТЕ МИ ЖИВИ И ЗДРАВИ НЕ МИ ПРЕЧИТЕ.НИТО ЩЕ МИ ПРОМЕНИТЕ ГЛОБАЛНАТА ПРЕДСТАВА ЗА СВЕТА.ДЖОКЕР (ЕДИНСТВЕНИТЕ ТРЕЗВОМИСЛЕЩИ В СЕВЕРНА СА АЛБАНЦИТЕ) ЗА ТОВА ИМАТЕ ЛЕКО КИСЕЛ ВКУС КОГАТО ВИ КАЗВАТ ИСТИНАТА :-) ОТ БОГА БЪЛГАРИ ОТ ТИТО МАКЕДОНЦИ) Подпис Сашо Северния (нищо лично)
  • 55 Кръст

    4 1 Отговор
    Всичко тръгна от непризнаването на Санстефанска България. В Берлин евреинът д’Израели разкъса картата на три и остави Тракия и Македония извън нашата страна. Оттогава историята е катастрофа след катастрофа. За жалост и днес сме лесна плячка в ръцете на евреите. Те няма да ни позволят да се справим нито с циганите в България, нито с албанците в Македония. Тези два ислямски етноса са маши в ръцете на евреите и ние, православни християни, говорещи един славянски език, не виждаме истинската опасност. Ахмет Давутоглу я нарича “стратегическа дълбочина”. Сорос я нарича “отворено общество” - да пуснеш диворасляк в твоята градина и да гледаш троскота как я превзема бавно и невъзвратимо. Братя Православни Християни от двете страни на границата, ОСЪЗНАЙТЕ СЕ!
  • 56 Гост 124

    3 0 Отговор

    До коментар #52 от "Истината":

    По точно е : ”Стига глупости.Едно и също сме.Един народ на сила разделен. :-) (на две) :-)
  • 57 Усмивката

    0 0 Отговор
    Това е дългата ръка от Кремъл. Докато не се отреже все така ще е.Американското разузнаване в лицето на другарят Цецо спят ли.Или спът ,или спиат.
  • 58 Хасабне Имичборе Тосум бей

    2 0 Отговор
    Пак се пишеш манафин-македонец.Върви си паси овците.
    Аз, ако съм представител в тая комисия по историческите въпроси бих поискал доказателства за турския произход.Понеже нищо няма да излезе, тогава ще им покажа документи за произхода на българите и на други народи.Казани и написани от съседни на българите народи.Ако и тогава ще ми спорят по доказани факти и действителни събития, то тогава разтурям комисията.С псевдо историци няма какво да си губим времето, троловете като Хасаня са достатъчни

    Коментиран от #59

  • 59 Македонец

    1 2 Отговор

    До коментар #58 от "Хасабне Имичборе Тосум бей":

    Какво толкова ти трябва за да докажеш произхода на българите? Омуртаг е турско име. Използва се ден днешен в Турция, пр. Йълдъръм Омуртаг е известен турски професор от българското племе. В днешна България няма и "Б" от българите. Всичите са: Македонци, траки и мизи.
  • 60 вмро

    1 1 Отговор
    те са сръбски боклуци,щом и ВАПЦАРОВ си присвояват а дали знаят какво училище е учил.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове