30 Октомври, 2018 18:48 1 900 15

400 млн. лв. очаква АПИ от винетки и тол такси през 2019 г.

  • апи-
  • свлачища-
  • винетка-
  • тол такса

140 млн. лв. за свлачища в бюджета на Пътната агенция

140 млн. лв. са предвидени в бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура“ за 2019 г. за свлачища по републиканската пътна мрежа.

Това съобщи в Габрово министърът на регионалното развитие и благоустройството Петя Аврамова. Тя е в града за последния полуфинал на кампанията на МРРБ „Моят град е моята крепост“.

Министърът напомни, че агенцията е имала дефицит през тази година и със средствата, които са новост в бюджета й, АПИ ще може да работи за овладяване на тези процеси по републиканските пътища в държавата.

В бюджета на агенцията за следващата година са заложени около 200 млн. лв. приходи от винетни такси. За тежкотоварни автомобили винетките ще важат до 16 август 2019 г., от когато влиза в действие тол системата и водачите им ще плащат тол такса. Други над 200 млн. лв. са планирани в републиканския бюджет от тол такси. Тези средства ще бъдат прехвърлени на АПИ за ремонт и изграждане на пътища.

Имаме готовност за зимното поддържане, каза още регионалният министър. За областите, за които процедурите за избор на нови изпълнители не са приключени, договорите със сегашните фирми ще бъдат анексирани. В опорните пунктове са резервирани необходимите химикали. На прохода Шипка, като един от по-натоварените, ще има денонощно дежурство, така че по всяко време на денонощието да има информация за пътната обстановка.

В отговор на въпрос регионалният министър обясни, че целта на промените в Закона за регионалното развитие е регионите в България да се развиват еднакво и да няма отлив от един регион в друг, както е в момента в Северна България. Ще се в посока развитието й да е еднакво с това на Южна България. Една от мерките, които се планират, е доизграждането на магистрала „Хемус“.

Бизнесът търси добри пътища. Ние сме длъжни да ги осигурим. Инфраструктурата и пътищата трябва да изпреварят демографските процеси, за да останат хората там, където живеят, и да имат добра инфраструктура, по която да се движат. Инвестираме в Северна България. Вертикалните отсечки са не по-малко важни от магистралните, които свързват България, посочи министър Аврамова. АМ „Русе-Велико Търново“, скоростният път „Видин – Ботевград“ и обходът на Габрово, заедно с тунела под връх Шипка, са едни от важните проекти, по които се работи и които са важни за развитието на Северна България.

Строителството на обходния път на Габрово се движи с добри темпове, но има малко забавяне заради намерени археологически находки и изкопни дейности. Работи се по четири от общо петте участъка на пътя. Последният, заедно с тунела под връх Шипка, е с индикативна стойност 520 млн. лв.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 куку руку ку

    11 1 Отговор
    АПИ ги 'апят щъркелите! Но нищо, колкото по-късно "гражданите за еврогейско разбиване на България" паднат от власт, толкова по-тежи присъди ще имат!
  • 2 Потев

    11 1 Отговор
    САМО ШАРАТ ИЗ БЪЛГАРИЯ РАЗНИ ДЖИПЧЕТА И ЛУКС ЛИМУЗИНИ, ВСИЧКО С ПО 1 ШОФЙОР, МАКСИМУМ 2 ДУШИ, ЯВНО ШОФИРАТ ЗА УДОВОЛСТВИЕ
  • 3 ОХИ

    11 0 Отговор
    Ша ги съберат от нас дали караш 1000 км. на година или 10 000 цената на винетката е еднаква. Това се казва кражба.

    Коментиран от #15

  • 4 Хасанчо

    5 0 Отговор
    Застраховката не е ли кражба? Какъв е риска в големите градове спрямо селата и областните градчета ? Защо ще свалят от регистрация автомобил на човек който примерно 3 месеца е в чужбина и за какво плаща? За кола в собствения му гараж ли ? Дето стои даже с откачен акумулатор. Купил си и годишна винетка за това ,че ходиш до големия града по дупките примерно 100 км на седмица и 50 км изцяло в дупки до малко градче и за това плащаш колкото онези дето не слизат от колите и магистралите. Налага се да заминеш и както със застраховката. Да не си плащал ,нали? Като бай Ганя - Имал си бол пари-платил си . На много хора им писна от дрането на кожи при това по най-несправедлив начин основан на "Общо основание " .Знаем че сме данъчна държава,че намаляваме като народ ,но поне да направят грабежа поносим спрямо финансовото състояние на хората. София заплата 1500 .За същата работа в " провинцията " -600-700 лв и договор за 510 ,ако въобще намериш какво да работиш. Крадлива работа от всякъде . Надявам се нищо от това което искат и смятат да не могат да съберат.Иначе ще вдигнат всичко още след 6 месеца. Един е учителя на тоя премиер сега ,както и на всички останали политици . По неговите сметки всичко е отлично ,но по народните стигаме до извода "За бога братя ,не купувайте " Не плащайте докато тези са на власт. Циганизирайте се докато разберат ,че има едни места и махали в които данъчните да влязат и да си съберат версиите. Стига от работещите бедняци. Махали с тр
  • 5 апи

    6 0 Отговор
    не се знае този който ги събира колко ще отчете и колко ще прибере

    Коментиран от #6

  • 6 rfch

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "апи":

    Хасанчо и Гражданската отговорност е същото като да имаш винетка от 97 лв. и да караш колата си 1000 - 2000 км. на година
    пак вид кражба. Мисли се само как да се краде , а демек се мислело за народа.
  • 7 Трънчев

    3 0 Отговор
    Като си спомня колко пъти електронните системи, плозвани от държавни фирми се разваляха, ме е страх да си помисля за електронната винетка....
    Все още не съм разбрал, как ще се купува и използва.
  • 8 ШОФЬОР

    2 0 Отговор
    С тази Г.О.която замисляте
    да се вдигне безобразно,
    едвали ще останат автомобили
    които да се движат по МАГИСТРАЛИТЕ.

    Коментиран от #13

  • 9 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    3 0 Отговор
    Ше има пари за острови ламборжинта ролсове самолети яхти силикони филип плейн дубай казино
  • 10 Коко

    1 0 Отговор
    Ако шофьор на камион си купи Годишна винетка на 01.01.2019г. след 19.08.2019г. Не трябва ли да кара без да плаща тол такса до 01.01.2020г. или ще го дерат и с винетка и с тол такса.
  • 11 Хик

    2 0 Отговор
    Е нали уж чакахте годишни приходи до 1млрд. Лева. Кво стана че сега чакате 400млн. То и досега годишно влизаха по 200-300млн. Май нещо почвате да ни коркате от сега. ГАДОВЕ ИЗЕДНИЦИ ГРОБАДЖИИ НАГЛИ.
  • 12 Trikove

    0 0 Отговор
    Какво да очакваш от полицай премиер - непрекъснато увеличаване на рекета. Следващият премиер трябва да е умен и да не е от ГЕРБ или БСП, от ДПС пък хич. Умен и висок човек от чужбина ще ни оправи.
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 vasik atanasova

    0 0 Отговор
    А ТАКА
    ПЛАЩАЙ НАРОДЕ
  • 15 Някой си

    0 0 Отговор

    До коментар #3 от "ОХИ":

    Те всяка година санират доста пари и през цялата година санират а къде са им пътищата омръзна ми да сменям окачване срамота и застанал милиционера ДАй туи ДАИ унуи и гледа да те санкционира не да ти помогне .Пътя Турия Брезово е ужас храсти клони дупки ужас едва позапълниха преди година криво ляво но пак се отвориха но пишат тук Спи сабраки толкова пари
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове