Last news in Fakti

31 Октомври, 2018 14:57 3 886 29

Експерти: Новите данъци за колите няма да изчистят мръсния въздух

  • данъци-
  • коли-
  • мръсен въздух

Данъчните промени за автомобилите са крайно недостатъчни, за да решат проблемите с чистотата на въздуха. Това показват анализите на Асоциация „Активни потребители”, съобщи БТВ.

Според асоциацията и с увеличението на данъците за по-старите автомобили, които са масови в страната, за тях отново ще се плаща значително по-малък налог, отколкото за едно сравнително ново возило, което отговаря на по-високи екологични стандарти.

В същото време у нас няма предвидени субсидии за гражданите и фирмите, които купуват електромобили. А по данни на асоциацията в различни страни в Западна Европа покупката на електрически коли се подпомага с различни суми, за да има повече „чисти возила” на пътя.

Венцислав Гоцков, който си избира стар автомобил, казва, че ако има субсидия от поне 20% за електромобил, ще обмисли покупката му. „Ако имах повече пари, бих купил и аз по-нецапаща, по-нова, свързано е със средствата”, категоричен е той.

От „Активни потребители” пък освен липсата на субсидия за по-чистите коли виждат и друга несправедливост. Няма облекчения за автомобилите с газ.

„50% редукция на данъка на газовите автомобили, защото те реално замърсяват най-малко”, настоява Богомил Николов от асоциацията.

Вносителите на нови коли не виждат смисъл колите със стандарт „Евро 4” да ползват данъчни облекчения.

„Това, което се стимулира с новото данъчно законодателство, са автомобили на 20 години, а автомобилите на 20 години замърсяват 30 пъти повече, отколкото новите автомобили”, коментира Храбрин Иванчев от Асоциацията на автомобилните производители.

Красимир Георгиев има малка фирма и за лекотоварния си автомобил досега е плащал 8 лева данък, а с промените ще дава много повече.

Той призна, че се чувства леко излъган предвид, че обещанията са били за 4-годишния мандат да няма сериозно увеличение на данъците.

От Столичната община пък обясниха, че само в София има над 74 хиляди лекотоварни автомобила, като част от тях всъщност са скъпи джипове, които досега са плащали малък данък, но вече ще плащат много повече. При реалните товарни автомобили увеличението ще е по-символично.

„Защото реално това са автомобили с не толкова голяма мощност на двигателите и при тях разликата във финансово изражение няма да е толкова голяма, че да затрудни техния бизнес”, обясни зам.-кметът на София Дончо Барбалов.

Предстои данъчните промени да бъдат одобрени от парламента.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ЕДНИ И СЪЩИ УМНЬОВЦИ

    37 4 Отговор
    Храбрин Иванчев да мълчи,защото хал хабер си няма от коли!!!!Ако питаш него,България има два огромни проблема-старите коли и хроничната липса на бежанци.И да не се прави на глупав,че не знае ефектът от една газова уредба,па макар и на много стар,но изправен автомобил!!И сигурно не забелязва пушиляците от РУСКИЯТ ЛУКОЙЛ Нефтохим Бургас,да не говорим пък за КРОНОШПАН-БУРГАС!

    Коментиран от #7

  • 2 BG1000

    22 5 Отговор
    Нямат топки нашите политици да въведат истински закони които да подобряват качеството на въздуха.
    Има три неща които трябва да се направят и въздуха ще е в пъти по чист.
    1. Редовно( един път месечно) миене на основните булеварди - а не един път годишно.
    2. Такса за вход на автомобили в центъра на града - както е във всички големи европейски градове.
    3. Пълна забрана за отопление на твърдо гориво в рамките на град София.

    273

    Коментиран от #6

  • 3 Миризлив пор

    27 1 Отговор
    Е колко да е данъка че да е проблем? А това че законодателството имаме "противозаконно отнемане" и реално човек хванат в крадена кола реално може да се оттърве само с глоба? Така, че сложете и 1500-2000 лева данък "каско" за новата кола. Отделно никой не го казва НО при студен катализатор емисиите на евро 3 и евро 6 са почти еднакви и на къси дистанции под 10 километра и ползата от катализатор е спорна?
  • 4 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 5 ytdhb

    26 2 Отговор
    ТОВА НЕ Е ИСТИНА КОЛА НА 20 ГОДИНИ С ГАЗ ЗАМЪРСЯВА МНОГО ПО МАЛКО ОТ 5 ГОДИШНА --НАФТОВА ПЕЧКА --- НО ТОВА Е ВДИГАТ СИ ПЕНСИИТЕ И ИМ ТРЯБВАТ ПАРИ
  • 6 ЕДНИ И СЪЩИ УМНЬОВЦИ

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "BG1000":

    Ако топлофикация в град София не се управляваше от тъпаци,къде директно къде индиректно,никой нямаше да се занимава с твърдо гориво!Ама никой!!Няма логика да пожелаваме на тия същите тъпаци да забраняват твърдото гориво!Колкото до твърдото гориво има си пиролизни домашни котли,чешки на дърва,че и на въглища със поразителен екологичен ефект!!!Ама тя целта на това дрънкане,на такива като Иванчев е съвсем друга!Закача се газанализаторът на ауспуха автомобил с газова уредба или на изхода на пиролизен котел,отчитат се стойностите и ИВАНЧЕВ млъква!Когато показателите говорят и такива,като ИВАНЧЕВ мълчат !!!
  • 7 Бай Тошо

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "ЕДНИ И СЪЩИ УМНЬОВЦИ":

    Точно
  • 8 Крадец

    29 2 Отговор
    Кой ти гледа въздуха !Номерът е да си вземат парите на хората !
  • 9 то е ясно

    28 1 Отговор
    Не е нужно да си "експерт" за да ти стане ясно че новите по-високи данъци са за да напълнят сметките на определени хора , а не да се изчисти въздуха.
  • 10 мид

    20 2 Отговор
    Ако ви е грижа за въздуха дайте държавна субидия на хората с ниски доходи да си сменат колите с нови.Но вие сте човекомразци и директно режете хората в истинска нужда.
  • 11 ads

    15 5 Отговор
    Защо не дигнете данъка на хората с новите коли ? Те могат да го плащат ....
  • 12 123

    18 1 Отговор
    Стига с тия лъжи щели да намалеят праховите частици а общините кога ще измият улиците или като влезат още пари в общините ще има още за крадене питайте Фандъкова защо София и най-мръсната столица в Европа
  • 13 няма

    14 3 Отговор
    само ще напълнят продънения джоб на БОКО )))

    вместо да ги накарат да си сложат катализатори, тия им вдигат данъците...
  • 14 Стаматя

    17 1 Отговор
    Парите от данъците отиват за заплати. Как го пречистват тоя въздух не знам.
  • 15 брег

    7 1 Отговор
    как не си гледат работата сервизите с техническите прегледи,коя повече цапа старата с метан или пропан,или по новата която гори от буламачестата нафта.

    Коментиран от #20

  • 16 555

    11 2 Отговор
    Разликата в замърсяването между станадарт евро 3 и евро 6 е минимална в проценти.Публикувайте една таблица на емисийте и ще се убедите! За справка,излитащ самолет замърсява колкото 1000 автомобила чакащи на червено.
  • 17 Гост

    14 1 Отговор
    Да не ми вдигат данъците, а да вдигнат заплатите и пенсиите ,за да може бедният Българин да си задоволи нуждите в семейството и след това да си купи по-нов или нов автомобил. Нима всеки не иска да кара нов автомобил?

    Коментиран от #24

  • 18 Куровед

    9 2 Отговор
    И електрокарите няма да го изчистят, макар и формално да не замърсяват директно.
    Освен това чистия въздух е морков, който се вее от лобита, желаещи печалби. Не им дреме въобще за въздуха и т.н.
  • 19 тошибиян

    10 1 Отговор
    И по зле ше става стадото намалява прштока на пари от него също обаче разходите остават същи кражбите скачат главоломно полит шайката иска да краде още и още и всичко това се разпределя върху все по малко офце от стадото
  • 20 Хахаха

    5 0 Отговор

    До коментар #15 от "брег":

    То пък една нафта...
  • 21 бах негоата мама хабиби

    6 1 Отговор
    Бай иван със опела на 20 години с който минава 3000км годишно цапа въздуха много повече от една нова кола която минава 30 000км на месец.Тия вафли и ричи не ги яде.
  • 22 Бай Ганьо бедняка

    11 0 Отговор
    Колите им виновни, що не се заемат с циганите дето горят кабели и парцали и гуми и какво ли още не за да се топлят,ама те са вота на изборите те не замърсяват ,
  • 23 НАТО ВЕЦ

    7 0 Отговор
    Публикувано във факти.бг: коментира Храбрин Иванчев от Асоциацията на автомобилните производители - Оставяйки на страна глупостите, които тоз индивид дрънка, може ли да ми обясни някой, що за "автомобилен производител" е тоя?! И аджеба, какви автомобили произвеждат членуващите в тази "Асоциация", щото искам да си купя български автомобил, но нещо и със свещ не мога да намеря такъв.
  • 24 Бай Ганьо бедняка

    8 0 Отговор

    До коментар #17 от "Гост":

    За доходите ни никой от тия там в онази сграда не мисли.има още за цедене от нас, но докога ще ги търпим
  • 25 999

    7 0 Отговор
    Кой замърсява повече? - Да ли Мерцедес, БМВ или Ауди с V12 с Евро 6 замърсява по- малко от тези, които са с двигател 1-1,2-1,4 или пък 1,6 дори 2.0 с Евро 3 или 4 ? - Отговорът е ясен! - Тези данъци бяха направени за да вдигнат приходите на общините и така шопите да отделят по- малко пари от централният бюджет за останалите общини извън София. Така ще остават повече пари в министерствата, които както знаем на практика работят като второ кметство на София. Парите ни се харчат за комфорта на кестените

    Коментиран от #26

  • 26 ДРР

    5 0 Отговор

    До коментар #25 от "999":

    Да точно така е измислиха как да финансираме общините защото всяка община пращи от електорат - чиновници на които трябва да се плаща, всеко село може да и с с 5 - 10 души с кметски наместник пък и да има повече харчилък и за кмета . Изборите се задават.
  • 27 Тъпота

    6 0 Отговор
    Една стотинка от тия пари няма да отиде за така наречения чист въздух, всичко е извиване на ръце и пълнене на касички, това правителство е пълен боклук
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 агент08

    1 0 Отговор
    Новите данъци не са за да изчистят въздуха, а герберастките изедници да пълнят гушите! И въобще герберастката политика е насочена към ограбване на бедното население и унищожаване на българската нация!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове