Last news in Fakti

3 Ноември, 2018 16:37 6 078 29

Бум на неплатените кредити

  • заем-
  • кредит-
  • кредити-
  • финанси

Дялът на некоректните платци вече е 54%

Бум на неплатените кредити - 1

Българските потребители все повече се затрудняват финансово и се увеличава бройката на тези, които не успяват да върнат кредитите си към банките навреме, съобщиха от Асоциацията за защита на потребителите .

От асоциацията допълват, че допреди година некоректните платци с кредити са били 48 процента от хората, дадени на колектори, сега техният дял вече е 54 процента. Това показва анализ на Асоциацията на колекторските агенции в България за първата половина на тази година.

В същото време, намаляването на лихвите по кредитите е довело до бум на търсенето на заеми, показват данните на БНБ. През септември тази година ипотечните заеми за първи път са надхвърлили 10 милиарда лева и достигат рекордната сума от 10.2 милиарда лева.

Потребителите попадат в редица капани, които правят трудно обслужването на кредитите им. Те са свързани най-вече с прекалено големите размери на взиманите заеми и с прибягването до бързи кредити. До трудности с плащането в срок все повече се стига и при покриване на вноските по кредитната ни карта. Ниските лихви подвеждат хората и замъгляват преценката на потребителите дали ще могат да плащат вноските си в бъдеще. Прогнозата за вдигане на лихвените нива би могло да постави много от тях в невъзможност да покрият задълженията си занапред, посочиха от АЗП.

Най-сериозен обаче е рискът при ипотечните кредити. За да покрият 100% от новозакупеното си жилище, много хора теглят жилищен и потребителски заем едновременно. В момента в София средният потребителски кредит е 17 000 лева, а в по-малките градове – между 9 000 и 12 000. За жилище средният заем в София е 120 000 лв., а в провинцията – между 50 000 и 90 000.

Най-бързо расте броят на хората, които задлъжняват заради различни телекомуникационни продукти - телефони, таблети и др. Техният брой сред исканията за просрочени задължения е скочил 2.5 пъти - до 15 на сто на фона на 6 на сто година по-рано.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Студент

    12 22 Отговор
    Дъртите комунофашизирани и техните правила за живота са виновни , както и техните подражатели ,които все още не са пенсионирани
  • 2 Студент

    22 4 Отговор
    С предложения за чистене на кенефи само до банкрут може да стигнем
  • 3 SAAB

    38 8 Отговор
    "Западно Балканският" оправач .......има ли нещо да допълни ? Освен файтона ...разбира се ! Кво стана с "високият ръст " ..... оказа се само във възпроидводството на " патладжани ".....:)

    Коментиран от #19

  • 4 Б.МЕТОДИЕВ. Б.

    52 6 Отговор
    Що така нали Боко постоянно повтаря че всичко е Ок?
  • 5 С ПАРТИЯ ГРОБ ДО ГРОБ

    21 4 Отговор
    ...........
  • 6 Стомаха

    26 13 Отговор
    ПОТРЕБИТЕЛИТЕ СЪС ЗАТРУДНЕНИЯ ДА СИ ПЛАЩАТ КРЕДИТИТЕ /ОКОЛО 1 МИЛИОН/ ДА СИ НАПРАВЯТ 1 СДРУЖЕНИЕ, ДА НАЕМАТ 1 КАНТОРА АДВОКАТИ И ДА СЪДЯТ ВСИЧКИ БАНКИ КОИТО СИСТЕМНО ПОВИШАВАТ ЛИХВИТЕ, ДА СЪДЯТ БЪРЗИТЕ КРЕДИТИ ЗА ЛИХВАРСТВО И ТН И ТН - ПОНЕ ЩЕ ПОСТИГНАТ ОТСРОЧКА В СЪДА ЗА ПЛАЩАНЕ ДОКАТО ТРАЯТ ДЕЛАТА И ЗАМРАЗЯВАНЕ НА ЛИХВИТЕ

    Коментиран от #7

  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Яко богати сме на мозък

    34 0 Отговор
    Вземаите спокоино заеми. В напредланите държави всички дребосъци са на заем. И са пълни тарикати. Поне по филмите де. И билетчета търкаите. По телевизията показват,че хората печелят. Щом банката ви дава значи имате. ЖИВОТ хахахахаххаха
  • 9 Радо

    37 2 Отговор
    "Гъс глава затрива" е казал народът.
  • 10 Bubbles

    37 5 Отговор
    Е как да стане тая работа?
    Лихвите по влоговете са няма и процент ГОДИШНО, а по кредитите над 10% МЕСЕЧНО. От тук се почва, прибави че МРЗ е 500лв. и чакай някой да е в състояние да ти обслужва кредит.
    Тъпото е че българина пробягва до тая мярка за да си купува глупости като телефони и други подобни джаджи или пластични операции, дрешки и пр. глупости.
    После гледаш някакъв те моли за 1 левче а в ръката си държи телефон за 2 бона. нема такава пародия!
  • 11 Ти да видиш

    15 2 Отговор
    Това показва, че забогатяваме или обединява ме?..??
  • 12 У лево е Крим

    29 2 Отговор
    Ако процентът на неспособните да върнат заема бе в рамките на 10 до 15% би било резонно да се заключи, че не са помислили добре за възможностите си. Само, че когато говорим за 54% от общото количество хора взели заем... - Тогава вече може да се говори за нещо съвсем друго, което е в противовес на думите изречени от селянина от Банкя и свитата му.
  • 13 Различен картоф

    16 1 Отговор
    Тази телевизия взе акъла на хората. Може ли нормален човек да вземе над 100 бона заем. Колкото и да изкарва сега.Никога неможе да знае какво ще изкарва утре. Самата идея че ще плащаш 20 години би трябвало да ти подсказва че тези пари не може да ги изкараш цял живот. Реално ако си на 30 имаш още 20 години живот като работник. Ако останеш без работа никои няма и да те вземе защото си дърт пес. Ако цената на апартамента дето си взел е паднала или пък никои не иска да го купи. Банката ще го продаде на половин цена.А ти ще имаш да и дават още 100. Процента може само да расте.
  • 14 Глупости

    15 2 Отговор
    От тези проценти съм сигурен че 75 процента са на цигани и вземат заем с ясната нагласа че няма да го върнат. Свидетел съм как двама искаха бърз кредит единият нямаше право вече да се възползва а другият не можеше да пише но в джобовете си имаха куп билети за търкане а парите им трябваха заоще билети. Като ги чух да си говорят че и този няма да го върнат те и без това нищо нямат за вземане. Не е прост народа не са ни малки заплатите просто процента от такива "ТАРИКАТИ" е по-голям и не Б Б е виновен за всичко просто така ви е изходно някой друг да ви е виновен мога да дам много примери но ще пиша до утре.

    Коментиран от #24

  • 15 Credit Crunch 2020

    15 0 Отговор
    Така се надува балона. И ... ПУК ! Ох недей кажи ми “да” !
  • 16 хахо

    22 0 Отговор
    Няма друга държава в която по телевизията основно се рекламират лотария и кредити!
  • 17 Гост

    21 0 Отговор
    Това е първият ясен знак за началото на новата финансова криза, след нея естествено започва политическа. На изтеглилите големи кредити мога да им кажа, че през следващите 7-8 години ще настъпи най големия ад за тях.
  • 18 стинката

    10 1 Отговор
    стига глупости! вземи кредит! - ако всяка вечер това ти го набиват по 10 пъти в главата, единственото което прави БГ юнака е да вземе!
    пък после що така, що не ги връщали.......ми щот ги давате!
  • 19 Да да

    25 0 Отговор

    До коментар #3 от "SAAB":

    Взимам "огромна" заплата по българския стандарт! Телефона ми струва 300 лв. и мъкна още един стар, дето преди 5 години струваше 600! Колата ми е на газ, старичка! Хора с 500-600-700лв. заплати имат телефони за 1500-2000 лв., кола над 150 коня, че другите не вървели и бърз заем за смяната на турбо или съединител! По-интересен е момента, в който хора с 3000-4000 лв.заплати не си обслужват кредитите и са постиянно в заеми, защото не ум стигат парите! Банките са виновни! Борисов им е виновен! А има хора с 200 лв. пенсия, които дават по 20 лв. на внуците и 20 кътат за друго! Когато харчиш повече отколкото можеш да си позволиш, е виновен друг. Курнелия и Доган ще ви спасят.
  • 20 MGewehr

    10 0 Отговор
    И някакво балонче в "недвижимият сектор" ще се приземи с ПУК`ване!
  • 21 Кабагайдаров

    3 0 Отговор
    Как няма да има като по телевизията ни заливат реклами които те приканват да теглиш обаче никой не казва от къде ще вземеш да ги върнеш.............
  • 22 гост

    12 0 Отговор
    Всичко е до възможности. Ако можеш да си позволиш нещо, направи го, но не се поробвай с големи заеми, които са ти точно на ръба на възможностите, защото винаги може да ти се наложи непредвиден разход. Вчера на съседната маса сядат две жени, над 40г. и си говорят, едната моли другата да й даде 100лв, защото трябвало да плати 120лв, а тя намерила 20лв и й трябвали още 100лв. Тези жени пиеха, хапваха и пушеха цигари, инаха смартфони и не изглеждаха като безпарични. Хайде някой да ми го обясни това, защото аз не го разбирам. Щом си закъсал толкова, че нямаш 100лв тогава какъв го дириш на заведение? Нали ако не седнеш на заведението ще ти трябват 10лв по-малко, ако не изпушиш кутия цигари днес ще ти трябват 15лв по-малко, и т.н. Сещате се. Това е скапаното мислене и консуматорщината, за глупости пари има, за здраве, квалификации и всякакво обогатяване на има, духа и тялото няма. Децата като гледат такива простотии дали ще се научат на различно поведение? Май не, защото се вижда, че смартфона е по-важен от блокчето по изобразително изкуство или книга.
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 некойси

    1 0 Отговор
    Що се отнася до банковия произвол и този на мобилните оператори, мисля че такова нещо никъде по света не съществува. Това е в резултат на лобизма и пазаруването на закони у нас, един вид попадаме в ситуация в която сме безсилни да разтрогнем договор с мобилен оператор или биваме мамени и изстисквани от банките до последен лев. Плодотворната среда за такива неща е на лице и то поне от 10 години насам, колкото и да ни обясняват че сме си добре така.
  • 26 възмутен

    1 1 Отговор
    Защо все още не са гласува частния фалит, нали сме в Европейския съюз.
  • 27 старт

    0 0 Отговор
    Започва се.
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове