5 Ноември, 2018 10:49 9 748 54

Цената на „Гражданска отговорност“ скача при промени в Застрахователния кодекс

  • гражданска отговорност-
  • застраховка-
  • цени

Според решение на ВКС се разширява кръгът на лицата, които могат да търсят обезщетение заради смъртта на близък

Цената на „Гражданска отговорност“ скача при промени в Застрахователния кодекс - 1
Снимка: БТА

„Цената на застраховката трябва да се качи около 5-6 пъти, системата "бонус - малус" няма да реши този проблем. Тези, които имат пътнотранспортни произшествия, ще трябва да плащат много високи суми”. Това коментира в предаването „Тази сутрин” по bTV Цветанка Крумова - експерт по застрахователно право, по повод промените в кодекса на застраховането.

Премиерът и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов разпореди на парламентарната група на партията да не гласува внесените промени в Кодекса за застраховането, докато не бъдат подложени на широк обществен дебат.

Промените бяха внесени от председателя на бюджетната комисия Менда Стоянова и касаят реда и условията за определяне на имуществените и неимуществените обезщетения при застраховка „Гражданска отговорност“.

„Цената на застраховката е пряка функция на размера на обезщетенията. Ако погледнем статистиката имаме 3 800 загинали през последните 5 години, ще са нужни 900 милиона”, посочи още Крумова.
„Ако кажем, че 5 или 6 пъти се увеличи себестойността на тези застраховки, това означава, че цената на застраховката трябва да се качи 5 или 6 пъти“, обясни експертът по застрахователно право.

Според решение на ВКС се разширява кръгът на лицата, които могат да търсят обезщетение заради смъртта на свой близък. Досега компенсации се полагаха само на семейството, като средното обезщетение е в размер на 95 000 лева. По силата на това решение вече е възможно обезщетение да търсят и братя и сестри и всеки, който докаже трайна емоционална връзка.

Юристът Илия Тодоров от Асоциацията на пострадалите при катастрофи сподели, че не приема предложенията на Менда Стоянова и ГЕРБ за намаляване на обезщетенията при смърт от катастрофа. Според него това е направено за печалба на застрахователните компании.

„Пострадалите приключват с тези 20 000 лева, нямат право да предявят повече искове и от виновните, тогава излиза, че ако ваш близък почине от друго, не от катастрофа, вие имате право на обезщетение, което съдът ще ви присъди по справедливост, но ако го е блъснала кола ще страдате пет пъти по-малко за загубата му, защото тогава обезщетението ще е регламентирано със закон“, отбеляза юристът Илия Тодоров.

Румяна Чобанова, която загуби съпруга си при катастрофа на „Хемус“, изрази мнение, че чрез " Стоянова се вмъква законопроект, който е абсурден и се вмъква „на тъмно“. Според нея това е поправка, която би лишила от финансова подкрепа деца, които са загубили достатъчно, както и правото си на достойно съществуване. Възможно е застрахователите да намалят обезщетенията за по-широкия кръг от близки, предложи тя.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 пътъпъ

    36 2 Отговор
    "Тези, които имат пътнотранспортни произшествия, ще трябва да плащат много високи суми”.
    Или тези които са причинили ПТП ще плащат много високи суми?
  • 2 Гост

    33 8 Отговор
    Предложението е абсурдно! Напълно прав е г-н Илия Тодоров! Предложението е направено, за да обслужи застрахователните компании, чиито основен портфейл е застраховка "гражданска отговорност", всички знаем кои са те! Едиственият изход е висока стойност на застраховката, но и големи отстъпки за изрядните водачи! Също така, застраховката може да остане към регистрацията на автомобила, но да се избират хората, които ще имат право да го управляват и застраховката ще покрива евентуалните щети причинени от тях. Може да има и застраховки без лимит на хората, които ще управляват автомобила, но тяхната цена следва да бъде достатъчно висока. Така собственикът ще има право на избор какъв вид застраховка ще прави / ограничен брой водачи или безограничение/ и кого ще упълномощава да управлява автомобила му, ако избере вариант с ограничение. Това е работещ вариант във всички НОРМАЛНИ държави! А не всички да са под общ знаменател, и всички да плащат заради безхаберието на този или онзи водач!
  • 3 Решението е просто и ясно :

    18 12 Отговор
    Обезщетението не може да надвишава 20 000 лева на загинал и точка. Че това не им изнася на някакви НПО - та си е техен проблем.

    Коментиран от #8

  • 4 Без име

    27 18 Отговор
    Гражданската трябва да бъде по именно за всеки и над две коли на един човек да скача двойно. Бедния човек има един автомобил.
  • 5 ЩШШЩШ

    61 4 Отговор
    ВСИЧКО ЖИВО ЩЕ КАРА БЕЗ ГО -----ТОЛКОВА Е ПРОСТО
  • 6 Гост

    7 1 Отговор
    Но за да се получи работещ вариант е необходимо единна информационна система! Без нея нищо няма да работи и ще продължаваме да сме там, където сме сега!
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 Гост

    31 6 Отговор

    До коментар #3 от "Решението е просто и ясно :":

    Дай Боже никога да не ти се налага да загубиш близък човек в катастрофа! Тогава друга песен ще пееш! Не, че парите ще ти решат проблема, но представи си вариант, ако имаш семейство и деца и заради някай безхаберник ти или партньора ти загинете.. Или пък и двамата... Хайде сега си представи живота на тези деца... Или може би си недосегаем, безсмъртен?!

    Коментиран от #13, #24, #47

  • 9 винп

    44 0 Отговор
    Всичко е толкова свързано, че тиквите в НС няма къде да мръднат. Ако нямаше толкова корупция, то щяхме да имаме безопасни пътища, строг контрол за джигитите по пътя и съответно минимален брой инциденти. Съответно нямаше да е проблем да се изплащат огромни суми при такива инциденти на близките и това да не доведе до значителни оскъпявания на застраховките. Сега крадците от НС са в кофти ситуация защото всяка стъпка е грешна. Не могат да направят средата за шофиране безопасна без да спрат да крадат. Не могат и да сложат "цена" на човешкия живот. Също така не могат да спорят с ВКС. Така е като се отлагат реформите.

    И да попитам - защо аз, който имам златен талон и където има ограничение 50км/ч карам точно с толкова, да плащам ГО колкото глупака, който не зачита правилата и има ПТП по няколко пъти годишно?
  • 10 Анонимен

    24 3 Отговор
    Какъв е този социализъм? Нали сте десни? Всеки да се застрахова сам - застраховането е доброволно.

    Коментиран от #11

  • 11 mmmm

    14 9 Отговор

    До коментар #10 от "Анонимен":

    Приятелю, доброволно можеш да застраховаш себе си, или собсвения си имот /кола/ Гражданската отговорност не застрахова теб или колата ти. Тя е застраховка, която ще изплати евентуални щети на човек, когото ти си ударил или си виновен за негова щета. Тя е точно твоята отговорност като гражданин към останалите хора в обществото. А вече застраховката, която е на твоята кола си е напълно доброволна и се нарича АвтоКаско.

    Коментиран от #27

  • 12 шксншщ

    7 2 Отговор
    Дрън дрън ярина. Карайте си колите и не четете простотии. Няма правителство , което може ефективно и трайно да вдигне застраховката повече от два пъти. А 60% от тези два пъти вече ги вдигнаха.

    Коментиран от #25

  • 13 Грую

    5 1 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    Според мен е цинично да се определя цена на човешки живот. Следващата стъпка ако трябва да погледнем по-абстрактно на темата е цената на това, че ако съм неудобен за някой ще може да ме смачка на пешеходната пътека срещу 20 бона и да си проблемите поне с мен. За бонусът това да се случи и за 15 бона да не говорим. При вариантът обаче да се плаща по-висока застраховка от причинилите произшествия поне засега няма как да стане, защото се застрахова автомобил, а не шофьор. Би трябвало застраховката да е на шофьора или частично на шофьора и частично на автомобила и тогава на шофьорите , причинили произшествия да им искат ако е необходимо и по 3 хиляди на година за да има право да карат отново, а не всички да плащат по равно защото някой някого утрепал на пешеходната пътека!

    Коментиран от #20

  • 14 Топлата вода

    21 0 Отговор
    Във Великобритания са много прости значи щом ползват системата "бонус - малус". Затова от десетилетия досега се чудят как да ни достигнат. Ваше Височество, поканете Цветанка Крумова - експерт по застрахователно право да Ви разясни!
  • 15 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 16 нннъхйъ

    18 1 Отговор
    Тя ще скочи 5 - 6 пъти ок . В англия е 70-100 GBP на месец ..
    След като я повишат , въпросът е дали ще има кой да я плаща ..
  • 17 БИВШО Ченге

    17 0 Отговор
    Пак гювеч за ЗАСТРАХОВАТЕЛИТЕ ,А та са на НАШИЧКИТЕ хора!!! Ставайте , ДА ИЗМЕТЕМ ТЕЗИ АЛЧНИЦИ ОТ СЪБРАНИЕТО!!! 120 депутати,без заплата,а в полза РОДУ и до 3 "Шкоди"-чки на партиина група !!!
  • 18 Сатаната

    9 0 Отговор
    Всички водачи сме пълнолетни по закон, нали така? Стига с тези глупости ГО на автомобила. Какво е виновна колата, че аз съм пиян, примерно, и като е виновна да пишат акта на колата, да си ги събират там актовете и догодина да и вдигат ГО. Не ми се пишат глупости обаче. И още глупости прочетох, аз имам 4-ри коли, някой беше писал да плащам по 4-ри, а бе аланкуолу, да не ги карам едновременно, аз карам, аз нанасям ЩЕТИ / не минал на тъмно жълто, има разлика, нали така /, аз плащам висока ГО и всички знаят кой е виновен, не ХХ 2437 ХХ. Моля ви стига тъпи разсъждения по темата.
  • 19 АзСъм

    18 0 Отговор
    Менда Стоянова и 5,00 лева не струва
  • 20 Гост

    2 2 Отговор

    До коментар #13 от "Грую":

    Да, цинично е да се слага цена на човешки живот, но на този етап няма друга алтернатива. В някои държави, се изчислява средният годишен доход на пострадалия, и в зависимост от възрастта му и средната продължителност на живот се определя обезщетението към близки и роднини. Ако пък не е загинал, а пострадал, не дай Боже инвалид за цял живот, се изчислява загулата на доходите му и разходите за доживотното му лечение.
  • 21 Гост

    3 0 Отговор
    С това предложение ще се наказва пострадалият и близките му, за каатастрофа за която той НЕ Е виновен, а не ВИНОВНИЯТ или застрахователната му компания!
  • 22 Гнида

    12 0 Отговор
    Без коментар , като сравня позитивите и негативите на това правителство виждам един провал !
  • 23 666

    1 20 Отговор
    Драги братленца, батенца и браточки, в цяла Европа колата е лукс и който неможе да си го позволи няма да кара колииии!!!!

    Коментиран от #26, #40

  • 24 Анонимен

    4 4 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    За доброволна застраховка Живот чували ли сте? А и на който му е скъп живота, може да внимава и повече, или няма да ходи при мечките в гората. Знае се, че на пътя е опасно и се знае, че застраховките няма да променят този факт. А за Каско чували ли сте? Който има скъпа кола, да си я застрахова сам, а не този с кола за 300 лв да плаща колите за 300 000 лв.

    Коментиран от #31

  • 25 Анонимен

    13 0 Отговор

    До коментар #12 от "шксншщ":

    Невярно. Могат, и още как. Фашистите вече вдигнаха рекета ГО цели 10 пъти. Преди ЕС беше 20 лв, след това стана 200, а сега - 300 и нагоре. Защото на Запад е още в пъти по-скъпо. Даже и затвор за неплащане на рекет въведоха, никой не ги е спрял. Пак си гласувате за тях.
  • 26 гост

    16 1 Отговор

    До коментар #23 от "666":

    в България, колата не е лукс а НЕОБХОДИМОСТ !!! И това си го набий в кухата кратуна.

    Коментиран от #29

  • 27 Анонимен

    4 1 Отговор

    До коментар #11 от "mmmm":

    Да. На който му е скъп живота или колата, може да се застрахова сам. Или просто да внимава повече, а не да се втурва на пешеходна пътека като че е цар в танк - по начин, който не предполага животът му да му е скъп, или гледайки си в телефона.
  • 28 норка

    8 0 Отговор
    Те нека я двигнат, да вдигнат и данъка за стари коли, както планират. Но в крайна сметка трябва да има кой да го плати. Ако едни 5-10% от шофьорите ударно откажат да плащат, то лавинообразно ще падне правителството и всякакви застраховки. Да не говорим, че т.нар. "застрахователи" търсят всякакви начини да не ги изплащат и да обявят за нередовни всякакви претенции.
  • 29 666

    0 6 Отговор

    До коментар #26 от "гост":

    Не бе, лукс е ама ти не си го разбрал!!!
  • 30 Rado

    9 0 Отговор
    Евала затворен кръг, пътища убийци скъпи застраховки, геноцид
  • 31 Гост

    2 1 Отговор

    До коментар #24 от "Анонимен":

    Явно си неграмотен в застраховането, но това не ти дава право да го афишираш! Най-малко не е в твой интерес! Какво общо има доброволната застраховка "живот" със задължителната застраховка "гражданска отговорност"?! А какво означава "ва не ходи в гората"?! Да не излиза от вкъщи?! Ти в кой век живееш?! Ако ти живееш в гора и пещера, където няма автомобили, то болшинството от хората живеят в съвременни общества! Не коментирам изказването ти за "каско", защото то потвърждава първото ми изречение.
  • 32 агент08

    13 0 Отговор
    Нема по-просто същество от българина! Е затова вечно ще сте роби- кога на византийци, кога на турци, кога на американци и европейци, кога на своите малоумни управници.....

    Коментиран от #38

  • 33 хаха

    4 0 Отговор
    Няма такава държава!!!!
  • 34 Лошо

    4 0 Отговор
    Вече вдигнаха цената и то не малко, а не получихме нищо различно, като услуга. При нова по-висока цена, просто цена без по-добра услуга ще е сериозен проблем! Ще е поредната котва в продънения сал на това правителство ако позволят да ни искат повече за същото, което са ни предлагали на по-ниска цена просто ей така.
  • 35 Още по-лошо

    4 0 Отговор
    Моля онези, които очакват това да отсее неплатежоспособните шофьори да помислят, че това дава повод на много услуги също да скочат и то пак без да станат по-добри за парите си!
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Тоти

    10 0 Отговор
    Менда, от такова име кво чакаш
  • 38 Кочо

    0 2 Отговор

    До коментар #32 от "агент08":

    Абе лешпер ,а руснаците ? Или те са ни ,,братя,, ?
  • 39 Лупи

    8 0 Отговор
    Щом баба Мента е намесена тука бъдете сигурни, че всичко се прави в името на народо! По 1000 лв гражданска ще ни подари, тази радетелница за човешки права и социална справедливост!
  • 40 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 41 123

    5 0 Отговор
    Колкото по-висока е цената, толкова по-малко хора ще правят ГО.

    Коментиран от #43

  • 42 бай ганьо

    5 0 Отговор
    Знаете ли, че:
    От целият ЕС, българина е най-окраден, гладен и лъган и то от не кой да е, а от неговите управници, сънародници, които на всичкото отгоре той си е "избрал", на които им плаща, защото го крадат.
    Българинът е ограбван от неговите управници, дори и в чужбина!
    Пример: Посолството на България в Лондон има импулсен телефон! Всяко обаждане се таксува различно, на много по висока тарифа, въобще да общуваш със сънародници не се отразява добре на джоба, особено ако са с власт, тогавва става страшно.
  • 43 бай ганьо

    4 0 Отговор

    До коментар #41 от "123":

    Абсолютно вярно, просто спираме да им плащаме и това е, купувам си един курник за 1000 лв и само карам, без да плащам.
    Ченгетата, ако не приемат подкуп, им хвърлям ключовете за колата и тва е.
    Най-добре това да стане МАСОВО, ако се обединим и спрем масово да не плащаме, какво ще направят????? Няма да ни глобят всичките!
    Трябва да сме обединени, само тогава ще сме силни, иначе ще ни рекетират до дупка.
    Застрахователите си имат лобисти в парламента, които обслужват техните интереси.
  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 666

    0 1 Отговор
    Както казва един приятел; И 10 лв да станат цигарите, пак ще пуша!!! Така ,че изборът е ваш!!!
  • 46 Димитър Иванов

    3 0 Отговор
    ГО не може да се качва при тези доходи, които ги имаме. За изрядни водачи трябва да е ниска, при първо ПТП да се покачва и т.н.
  • 47 Монтоя

    3 0 Отговор

    До коментар #8 от "Гост":

    А някой знае ли какво изпкащат въобще тея хитреци?Нека независими външни проверяващи има направят една ревизия на приходите и разходите и да видим тогава ква песен ще запеят,но...никога няма да се допус не от управляващата хунта,която е собственик на ЗК.Застраховката трябва да е лична и за МПС,което е твоя собственост,а не безумието,което е сега.
  • 48 АЛ КУРОПАТКИН

    1 0 Отговор
    започна се
    вчера при опит да направя нова застраховка на 4 вноски ми предложиха 650лева за първа вноска и по 530 за останалите
  • 49 Абе алоо

    3 0 Отговор
    На крак, о парии презрени,
    на крак, о роби на труда!
    Потиснати и унизени,
    ставайте срещу врага!
    Нек' без милост, без пощада
    да сринем старий, гнилий строй!
    Светът на нази днес се пада,
    напред в решителния бой!......
  • 50 Анонимен

    1 0 Отговор
    Не аз съм неграмотен, а казвам, че трябва да смените постановката. ГО в такива размери и задължителна въобще не трябва да има. Ако има задължителна, трябва да е в размерите преди ЕС, символично. Останалото трябва да се поеме от споменатите от мен доброволни застраховки. Моделът в ЕС и света е грешен. Там населението обича да го грабят и не протестира - те затова и го грабят. Да, който може, няма да пътува излишно, а като толкова държи, ще си плаща доброволна застраховка. Има хора, които 20-30 години не са излизали на извънградско.
  • 51 ДОКО

    2 0 Отговор
    ЦЕНАТА НА ЗАСТРАХОВКАТА ТРЕБЕ ДА Е 4000 ЛЕВА МИНИМУМ,КОЛИ НА ПЪТЯ САМО ОТ НСО И ПАРЛАМЕНТА..ДА МОЖЕ ГЕНЕРАЛ БОКО ТЪПОКО СПОКОЙНО ДА СЕ РАДВА НА МАГИСТРАЛИТЕ СИ..ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ПОЛИЦАТА ИДВА ДИРЕКТНО ОТ ГЕНЕРАЛ БОКО ТЪПОКО ЗАЩОТО БЪЛГАРИНО НИКОГА НЕ ЗАБРАВЯЙ БОКО ТЪПОКО ОБСЛУЖВА ИНТЕРЕСИТЕ НА МАФИЯТА ЗАЩОТО ТОЙ ИДВА ОТ НЕЯ..А МАФИЯТА ИСКА ПОВЕЧЕ ПАРИ ..
  • 52 Brv

    2 0 Отговор
    Какво означава 5-6 пъти 1500лв? Ще работим за едната гражданска само и това е!
  • 53 Пешко

    1 0 Отговор
    От 1966г. съм шофьор-жигула.Под 1000км на година.
    Всяка година плащам.Нямам провинения .
    Защо трябва да плащам на луди глави...
    Нека има ГО,НО ДА НЕ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНА.„След това бройте ПТП...
    На 73 и кусур години с 207лв. пенсия зя 40 години учителски стаж,КАК ДА ПЛАЩАМ. ОТ ГРАДА ОТИДОХ НА СЕЛО,ЗА ДА ЖИВЕЯ-ВОДА ОТ КЛАДЕНЕЦА,ОТОПЛЕНИЕ ОТ КАСТРЕНИ ДЪРВЕТА,ПЛОДОВЕ И ЗЕЛЕНЧУЦИ ОТ ГРАДИНАТА,ХЛЯБ ОТ РЕНТАТА,МЛЯКО ОТ КОЗИЧКАТА,МЕСО ОТ ЯРЕТО.....ЖИВУРКАМЕ С БАБАТА И ТЯ УЧИТЕЛКА-ПЕНСИОНЕРКА.КОЛАТА ДО ГРАДА ЗА ЛЕКАРСТВА И ЛИЧНИЯ..
    АМИ СЕГА...
  • 54 Въпрос

    1 0 Отговор
    А допреди 3 месеца при цена 150-160 лв. как успяваха да се справят застрахователните компании? На мен ми се струва, че няКОЙ ги рекетира
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове