6 Ноември, 2018 14:58 1 507 8

МВР прави Единен център за обработка на пътните нарушения

  • катастрофи-
  • кат-
  • проверка

Увеличаването на глобите и налагането на санкции дава резултати, но не трайни

В процес е изграждането на Единен център за обработка на нарушенията. Това означава, че всички генерирани нарушения ще се изпращат автоматично в този център и там ще се обработват от системата. Това каза пред медиите вътрешният министър Младен Маринов, който присъства на форум за безопасност на пътя.

По думите на Маринов този Център ще повиши с близо 50 процента ефективността на процеса, при който първо полицейския служител трябва да регистрира определен брой нарушения, а после да ги обработи и изпрати за налагане на санкция. Той ще освободи и време на полицаите да вършат повече работа.

Министърът отбеляза още, че такива центрове съществуват в много европейски страни. Предстои българският такъв да заработи в най-скоро време, като в момента се изготвя процедурата за обществена поръчка.

По отношение на промените, които се предвиждат за застраховката "Гражданска отговорност" министър Маринов коментира, че темата трябва да бъде подложена на широка дискусия. Като отбеляза, че може да се помисли и за това - формирането на цената на тази застраховка да зависи от поведението на водачите на пътя. По думите на министъра това може би ще е справедливо решение.

По време на форума за пътна безопасност бяха изнесени резултати от анкета на Съюза на българските автомобилисти, в която са взели участие 6000 души. Около 83 процента от анкетираните смятат, че за да намалеят инцидентите на пътя е необходимо да се засилят санкциите и контролът. Само 14 процента смятат, че не са необходими още мерки.

Анкетата сочи още, че голяма част от анкетираните са ставали свидетели на агресия на пътя. Това, което най-често дразнело водачите пък било лошата настилка и неадекватното регулиране на пътя.

Пред журналисти вътрешният министър коментира, че според статистиката три пъти е завишен размерът на санкциите, контролната и наказателната дейност. Маринов отбеляза, че има три пъти повече наказани водачи и значително повишение на събираемостта на глобите.

По думите му, увеличаването на глобите и налагането на санкции дава резултати, но не трайни. Според него не трябва хората да привикват с външния контрол, като така да бягат от самоконтрола. Министърът допълни, че и за следващата година са заделени средства за модернизация на контролната дейност.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 боцмана

    4 0 Отговор
    И какво от това?

    Коментиран от #2

  • 2 АУДИттрс420

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "боцмана":

    ще ни плякат здраво

    Коментиран от #3

  • 3 Гост

    3 3 Отговор

    До коментар #2 от "АУДИттрс420":

    Да те "плякат"! Като нямаш самодисциплина и нарушаваш правилата, ще си носиш и последствията! Или караш по правилата и всичко е наред! Имаш избор!
  • 4 избирател но

    5 1 Отговор
    Не важи за цигани и герберасти !
  • 5 Зайко Байко многознайко

    5 0 Отговор
    Нова ясла за да пълнят джобовете на наши хора. Този управленски кадрил го танцуват от както се помня!
  • 6 Зайко Байко многознайко

    4 0 Отговор
    Нова ясла за да пълнят джобовете на наши хора. Този управленски кадрил го танцуват от както се помня!
  • 7 Бако

    5 0 Отговор
    Уважаеми господа цялата работа е не заради пътната безопасност или нещо подобно а заради написаното по-гори в статията ": в момента се изготвя процедурата за обществена поръчка". Иначе казано има едни пари за усвояване.Ефект за съжаление едва ли ще има.
  • 8 112

    2 0 Отговор
    този център го правят от 2007 година, но досега е само на хартия май. иначе наказали повече водачи, събрали повече глоби и като резултат повече убити и ранени. ама от семейната фирма мвр какво да очакваш? биещото сърце на партията.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове