8 Ноември, 2018 15:40 1 374 9

Димов: Чист въздух ще има само с политическа воля

  • нено димов-
  • въздух-
  • фини прахови частици-
  • екология-
  • чист въздух

България не спазва изискванията за пределно допустимите концентрации на фини прахови частици

Димов: Чист въздух ще има само с политическа воля - 1
Снимка: БТА

"За да имаме по-чист въздух е необходим политически консенсус и воля за предприемане на непопулярни мерки. Конкретни резултати могат да бъдат постигнати само със съвместни действия на всички институции на национално и местно ниво".

Това е казал министърът на околната среда и водите Нено Димов по повод полученото днес официално уведомително писмо от Европейската комисия, с което призовава България да изпълни изцяло решението на Съда на ЕС от 5 април 2017 г., съобщиха от Министерството на околната среда и водите /МОСВ/.

Съдът е установил, че България е нарушила задълженията си съгласно Директивата за качеството на въздуха, като не спазва изискванията за пределно допустимите концентрации на фини прахови частици /ФПЧ10/ в атмосферния въздух.

По думите на министър Димов общините са тези, които имат задължението за постигане на нормите за качество на атмосферния въздух, но голяма част от тях все още не припознават този проблем. "От ключово значение е той да се припознае и като национален и в решаването му да бъдат въвлечени всички отговорни институции с ясното съзнание, че без съвместни, последователни и съгласувани усилия няма да успеем да се справим", е призовал министърът.

От МОСВ припомнят, че за България изискването за постигане на нормите е било поставено още с приемането на страната като пълноправен член на ЕС през 2007 г. През 2010 г. страната ни е била първата, срещу която Европейската комисия започва наказателна процедура. На 5 април 2017 г. Съдът на ЕС е постановил решение срещу България за неспазване на нормите за ФПЧ10. С полученото днес официално уведомително писмо ЕК придвижва процедурата срещу България на следващ етап, като все още не се пристъпва към налагане на финансови санкции срещу страната.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Замърсител

    8 1 Отговор
    Истината е,че не се говори за замърсяването на въздуха и как да се постигне чрез катализатори или други методи,а само се говори за данъци.Няма как да се пречисти въздуха с данъци. Това за въздуха не е мярка.Пак пари,пари,пари за ненаситните ни държавници, защото те не са глупави- просто са предатели!!!! И кой ще внася данъците-пак бедния народ дето е успял да си купи стара трошка за 3-5 хиляди лева. И това пак са хора от средна възраст нагоре- плащачите! Е затова ще си подарим нашата мила РОДИНА на някои други държави късно или рано. ЖАЛКО,много жалко- никой не мисли за средния човечец. Истината е че всички ще отидем на едно и също място-с разлика само някои с по-луксозни ковчези!!!!!
  • 2 избори идат

    3 7 Отговор
    има как чрез данъци да се изчисти въздухът !
    1 По-висок данък за замърсяващите коли - респективно действителни, а не фиктивни ГТП - затвор за собствениците на такива пунктове !
    2 По-висок данък за 2-а, 3-та кола на човек/семейство!
    3. Платено паркиране навсякъде в големите градове - безплатно за една кола на човек/семейство по местоживеене!
    и ето така бързо ще се оттървем от замърсяващи коли, и такива коли-паметници заемащи места по улиците, паркиращи по зелени площи превръщащи ги в кални и замърсяващи и прочие !
    с данъци всичко се постига !
    искат се топки за такива политики - а нашите политици нямат такива, а и избори има догодина , така че......
  • 3 Гост

    1 1 Отговор
    Ще си плащат бедните,макар и трудно данъците,но колите им пак ще замърсяват въздуха. Просто .трябва да се мисли в друга посока-не с наказания.Да се предприеме как да се отстрани това замърсяване-може би наредба за всички коли да си сложат катализатори или .... там каквото е необходимо........
  • 4 Петър

    6 0 Отговор
    Значи Европа ще ни санкционира заради саждите от дизеловите двигатели и от бензиновите двегатели с директен шприц например ТСИ и ФСИ на Вагиналната група и тям подобни от други производители и от тези, които горят масло. Как ще го обясним това на циганина от Монтана, чиято прогнила Мазда на газ не харчи грам масло? Хората ви казаха, че газовите горива не отделят сажди. Никой не говори тук за въглероден двуокис. Но хората са го казали. Невеж народ, лесно се управлява. Данъците ще ги отнесат тези с газовите уредби за сметка на супер модерните джипове и лимузини на политици и бизнесмени, които на година правят по 100 000 км.
  • 5 САМОЛЕТИТЕ ЗАМЪРСЯВАТ ЯКО

    4 0 Отговор
    КОЙ ГИ КОНТРОЛИРА ...?????
  • 6 За старите дизелови

    5 0 Отговор
    Камиони и автобуси не се ГОВОРИ! За качеството на дизела също! Вретенното масло, в дизела пуши!
  • 7 ормв

    3 0 Отговор
    докато не заработят като в др.страни газовите анализатори и да се спре с горенето на гума и пластмаса ще е така.
  • 8 Когато дизеловият двигател

    0 0 Отговор
    Работи отлично, което не зависи предимно от възрастта му, а от състоянието, газовият анализатор отчита качеството на горивото!
  • 9 Бай Иван

    0 0 Отговор
    Г-н министре, За да имаме чист въздух преди всичко трябва да ограничим корупцията! Иначе как да си обясним факта, че на 2 км от идеалния център на София ще строите инсталация за горене на отпадъците на София, защото някои хора ще лапнат големи комисионни, а ще вадим душата на клетниците, които за да не умрат от студ ще се греят на дърва! По голяма наглост трудно може да се измисли, но нашите управници са хора без граници на нахалството и лицемерието! Тяхната логика е смазваща-създаващ си замърсяване в центъра на София и после купуваш редовно скъпи филтри за да го премахнеш (което е твърде съмнително, но затова пък регулярно ше се получават комисионни при закупуването им). Но така им се полага на дебилите, които ви избират на власт!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове