Last news in Fakti

10 Ноември, 2018 15:12 15 838 58

От 2019 г. без 1650 пенсионери в държавната администрация

  • власт-
  • пенсионери-
  • мвр-
  • администрация

Информационните и комуникационните системи на МВР са застрашени от блокиране

От 2019 г. без 1650 пенсионери в държавната администрация - 1

Над 1600 пенсионери, които в момента работят в държавната администрация ще останат без работа от Нова година. В преходните и заключителни разпоредби на Закона за държавния бюджет за догодина е включен текст, според който пенсионери няма да могат да са на държавен пост, припомня бТВ.

Информационните и комуникационните системи на МВР са застрашени от блокиране заради Закона за бюджета на държавата, предупреждават от синдиката на МВР.

„Най-много ще бъде засегната системата - дирекция кис, която поддържа системата на гранична полиция, системата кпп, другите системи 90 на сто от тези служители ще бъдат засегнати от тази реформа и работата там ще спре”, Илия Хрисимов, заместник-председател на СФСМВР.

От началото на месеца за 13 вакантни места в системата са обявени конкурси.

„Пускат се разни митове и легенди, че там 90% са пенсионери, имаме достатъчно добри специалисти и считам, че ще намерим такива, които ще заместят хората в компютърните ни отдели”, посочи Стефан Балабанов, заместник-министърът на вътрешните работи.

„Определено ще има известни затруднения, но ако има такъв закон, говорим само за МВР, те са 250. Те работят по трудови отношения по Закона за държавния служител, това не засяга служителите, които работят по закона за МВР – полицаи, пожарникари, тях промяна не ги засяга”, поясни вътрешният министър Младен Маринов.

В цялата система на държавните служители засегнатите са 1650 души.

„Това са хора, които получава пенсия от бюджета на държавата и отново получават заплата от бюджета на държавата, те заемат по-високи позици, за които има много млади хора, които трябва да бъдат стимулирани да работят в държавната система”, заяви Менда Стоянова, председателят на бюджетната комисия в НС.

Според Менда Стоянова, освободените от държавна служба пенсионери, биха могли да се реализират успешно в частния бизнес.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Реалист

    68 24 Отговор
    Ама много много верен ход! Трябваше по-рано да стане. Отивам в кметството за информация или бележка - бабите си говорят и не е...т да те погледнат. Все едно е пенсионерски клуб. Била се пенсионирала ама шефа и разрешил да работи още 2 години. Още 2 години ще я чака някой млад да освободи мястото за работа. Айде сега да чуя ония дето ревяха срещу увеличаването на пенсионната възраст как ще ми възразят. БЪЛГАРСКИЯ ПЕНСИОНЕР Е СВЕТОВЕН ФЕНОМЕН - ниска пенсия дето не стигала, а хвърля десетки хиляди евове от прозореца. Реве срещу годините за пенсия, а не ще да се пенсионира. На всичкото отгоре някои получават и по 12 заплати накуп И ПАК НЕ СЕ ПЕНСИОНИРАТ. курна трябва да почерпи бацето - увеличи и електората от озлобени пенсионери с 1650 бройки.

    Коментиран от #17

  • 2 Гост

    66 12 Отговор
    Като са пенсионери,защо ощеги държат на работа? Да се пенсионират!
  • 3 Будалата

    85 13 Отговор
    Да махнат всички работещи пенсионери от държавните предприятия. ВИК, Енерго, Болници, Армия, Полиция, Жандармерия, Училища и Детски градини. Както и назначени в Общински и Кметски Администрации. Незаменими хора няма. Нека работи младежта а не да се лута по чужбина. Пенсионерите като са толкова ценни да работят в частния сектор.

    Коментиран от #4, #32, #41

  • 4 КАК

    53 27 Отговор

    До коментар #3 от "Будалата":

    КОЯ МЛАДЕЖ ЩЕ РАБОТИ ЗА 800ЛВ В ТАЗИ СКАПАНА ДЪРЖАВА БЯГАЙТЕ ХОРА В ЧУЖБИНА ДА НЕ ХРАНИМ ТЕЗИ ИЗЕДНИЦИ УПРАВЛЯВАЩИ ТЕ
  • 5 До 3

    57 6 Отговор
    Напълно прав си и те подкрепям !!! Много млади хора работещи в тези служби стоят на ниско ниво , въпреки образование и езици по 5-6г защото нямат шанс за развитие от тези "незаменими" хора на пенсия и заплата! !!! Крайно време беше да освободят местата и да отидат в частния сектор , да видят там как работиш 3 длъжности , а получаваш 1заплата ! Същото трябва да стане и в НСО. ...дайте път на млади хора и отрежете ширещата се корупция от зам. шефовете там....виж Терминал 3.бг подробно описващи това !!!
  • 6 Гост

    53 8 Отговор
    Правилно,да се измете цялата пенсионирана гад от всички държави работни места,нека да ходят при частници да видят как се изкарват пари.Намърдали са се на службички и докато дишат не мърдат,а иначе и за да не ги измести някой по млад-интригантстват
  • 7 Знайко

    55 8 Отговор
    Какво правим с пенсионерите в МВР. Там са великите и незаменими професионалисти. Дето не си показват носа на улицата, че видиш ли някой млад служител да ни му седне на столчето. И така брат до 60. Значи миналия протест , защо вдигате годините за пенсия, сега не ни махайте млади сме. Е за това има една приказка . Хем душата в рая хем х... до края. До кога така по 2700 на месец.

    Коментиран от #14

  • 8 774

    29 6 Отговор
    Престанете с тия млади хора бе ненормалници. Хората на средна възраст са без никакъв шанс!

    Коментиран от #11

  • 9 Ауууууу

    59 7 Отговор
    Всички пенсионери вън от МВР. Хрантутници. И заплата, и пенсия ще вземат, и то какви пенсии, а за пет стотинки работа не вършат. Живи мършояди са за тази държава.
  • 10 Бухал

    17 8 Отговор
    Хайде сега Нинова и Йончева пак да искат оставката на правителството.
  • 11 Димитър Радев

    19 7 Отговор

    До коментар #8 от "774":

    Само да попитам. Пенсионерите хора на средна възраст ли са?

    Коментиран от #12

  • 12 774

    16 0 Отговор

    До коментар #11 от "Димитър Радев":

    Въобще не споменавам пенсионерите. Говоря за младите хора съпоставени с хората на средна възраст които не са пенсионери. Прави се всичко за младите хора чрез програми финансирани от ЕС или правителството за заетост до 29 години, а хората на средна възраст са без никакъв шанс при кандидатстване за работа спрямо един млад човек!
  • 13 Учуден

    9 5 Отговор
    Ау ама идват избори защо ГРОБ си намалява гласоподавателите като и баз това вече са пътници
  • 14 Гост

    38 3 Отговор

    До коментар #7 от "Знайко":

    А за пенсионерите от МВР въобще да не говорим,това са хора, който цял живот са живяли на гърба на обществото и никаква полза от тях никога не е имало.И продължават да смучат като паразити.

    Коментиран от #20

  • 15 никси

    19 5 Отговор
    тая зган от мвр незабавно дасе маха и другите господа администратори в германия им казват иззххааабееееенннн
  • 16 Панов

    20 1 Отговор
    Преназначават ги с граждански договори за външни услуги и старата песен на нов глас
  • 17 545

    23 17 Отговор

    До коментар #1 от "Реалист":

    И ти ще остарееш, и като постъпят по същият начин с теб на стари години тогава друга песен ще пееш!

    Коментиран от #27

  • 18 ттвввх

    9 0 Отговор
    това което са ви написали в статията е измамно...ще уволнят специално в армията и полицията много малко хора пенсионери с заплата..подиграват ви се...те са назначени ро 2 различни закона и те уволняват тези които са ро малкото назначени по определения закон
  • 19 Мунчо

    22 11 Отговор
    Няма по безотговорно нещо, от пенсионер на заплата.
  • 20 ПСИХО

    4 12 Отговор

    До коментар #14 от "Гост":

    KATO НЯМА ПОЛЗА ОТ МВР ЗАЩО ГИ ТЪРСИШ ОПРАВЯЙ СЕ САМ НАЛИ СИ ОТВОРКО

    Коментиран от #33, #46

  • 21 Трезор

    18 8 Отговор
    За много от позициите няма млади и кадърни ландидати.Дънят се на психо защото повечето са на ти с марихуаната и други неща.Нямат изградени трудови навици и бързо се отказват защото никой не иска да работи кофти работа за малко пари
  • 22 Споко

    11 0 Отговор
    Никой няма да махнат само ще бъдат назначени на граждански договор, нали са "незаменими"
  • 23 Гост

    15 4 Отговор
    Щели да останат без работа? Що за наглост - та те вземат тавана на пенсиите! Ами върнете всички пенсионери на работа тогава, по тази логика и те са без работа!
  • 24 Дядо Йоцо

    22 0 Отговор
    Четете внимателно текста!!! Махат 250 пенсионери, които са преназначени по закона за държавния служител, а оставят 3000 пенсионери по закона за МВР!!! Това си е жива дискриминация - или всички пенсионери вън или никой да не махат. Няма да бъдат засегнати и лицата работещи по трудов договор. Много обезщетения ще има да плаща за осъдителни присъди в Страсбург. Остават дори и склададжиите с по 1500 лева заплата - т.нар. нови ЛРТП- та, много от които са и пенсионери. Господ да пази МВР от ГЕРБ. Амин!
  • 25 Стойко

    23 6 Отговор
    Престъпление е на длъжности, дето от бюджета се плащат осигуровки.да работят пенсионери. Да му плащаш заплата, пенсия и осигуровка все от бюджета и с вноската за осигуровка да му повишаваш пенсията дето я плащаш пак от бюджета. А на бизнеса и другите трудещи се- да му стягаш примката. Докога бре господа. Без пенсинери и в МВР и военните.
  • 26 пипи дългото чорапче

    14 5 Отговор
    Ами останалата администрация по болници,училища,общини?Познавам хора работещи в администрацията и в Пирогов и на друго място...Пенсионерки в уще взимат пенсия по болест,пенсия за старост и заплата.Отговорът нямало кадри.Полагат им се и 4 заплати през учебната година....Да им имам съкращенията
  • 27 Реалист

    8 2 Отговор

    До коментар #17 от "545":

    Някъде да съм писал че съм млад? "Песента" ми е една и съща - пенсионираш ли се, отиваш на частното. А там оцеляват 1-кадърните 2-работливите 3-търсените като образование. Кое не ти харесва? Избери си една от трите категории и действай.
  • 28 Густо Майна

    8 7 Отговор
    Прав им път на потомствените милиционери. На бас, че 500 души съвременни специалисти в бранша ще им вършат работата, два пъти по-перфектно!
  • 29 Матей

    19 0 Отговор
    А кога ще забранят на пенсионерите в съдебната система да работят? Заплатите им са шест, седем пъти минималната плюс максимална пенсия и големи бонуси. И как и кога млад специалист да израстне?
  • 30 Машинист

    14 0 Отговор
    И при нас е пълно с пенсионери,има хора на 65г 70г ,как минават мед. преглед очен,ушен?А психопреглед? Това ужасно демотивира другите колеги
  • 31 гост

    15 1 Отговор
    Има много пенсионери които работят в съдебната система които не стават за нищо само заемат щат и се натискат с колеги това е долно при тези пенсионери е ИЗОСТАВЕН ВСЯКАКЪВ МОРАЛ те мислят само за разврат и корупция -ДЯВОЛА ГИ Е ПРЕВЗЕЛ.
  • 32 Младеж

    11 3 Отговор

    До коментар #3 от "Будалата":

    "Младежта" избяга отдавна. Останаха само наркоманите и циганите.
  • 33 BG пич

    7 3 Отговор

    До коментар #20 от "ПСИХО":

    Ама ти наистина си ПСИХО. Много често съм имал нужда от помоща на полицията през последните 30 години но никога не съм я получил.Напротив ! Само нищо правене от тяхна страна ! А пък ако случайно ги обвиниш в некадърност и корумпираност ще видиш какво ще ти се случи! Примери хиляди !!! А ако искаш можеш да провериш реалноста на свой собствен гръб ! Излизаш на едно централно кръстовище и почваш да крещиш:"Помощ полиция обраха ме!Помощ полиция бият ме!Помощ полиция убиват ме!" Ако дойде някой до 2-3 часа пак добре!Ех може и да не си между живите дотогава!
  • 34 Владо

    14 0 Отговор
    Пенсионерите ще ги махнат. Добре. Какво ще правим с назначените по роднинска линия в администрацията? Дето само се почесват по междукрачието и никаква работа не вършат,а взимат заплата?Сегашната администрация е раздута 2-3 пъти, в сравнение с бай тошовото време.
  • 35 брег

    6 7 Отговор
    който вземат пенсия и заплата вън от системата ще се реализират в охранителните фирми и там има полицай.
  • 36 Реформи

    11 9 Отговор
    Най после някой да се сети да направи нещо. Браво.
    Няма незаменими хора.
    Ще дойдат млади еродирани хора да раздвижат нещата.
    Само да не са празни приказки, че последните 15 г. така става.
  • 37 Възмутен

    8 4 Отговор
    Защо изобщо се позволява на хора, заемащи дадена длъжност да се пенсионират и за продължават да заема тази длъжност? Ако не стигат кадри решението не е "той/тя/то е пенсионер, но знае как работим", а е наемаме човек и го обучаваме за няколко месеца, ако не става, наемаме друг. Ако си достигнал възраст за пенсия и си си съгласил да се пенсионираш, живей си старините, освободи място за по-младите...
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 софи

    10 2 Отговор
    защо Менда дава само такива акъли.........пък стои загнездена в парламента..и не си отиде ..
  • 40 Гими

    6 4 Отговор
    Навсякъде е бъкано с пенсионери работари. Управданието е няма млади кадри да работят,глупости колко млад кадърен народ стой без работа.Накрая напуска страната.....Всички пенсий вън от Държавния сектор..
  • 41 Гими

    3 2 Отговор

    До коментар #3 от "Будалата":

    Бъркани е с пенсионери от който младите не могат да започнат работа.Айде стига де, всички ПЕНСИОНЕРИ вън от държавния сектор.
  • 42 Dsgr

    2 6 Отговор
    Никой няма да разбере че пенсиите ги няма, защото от години не работят. Пърдят и се услушват, това е
  • 43 Васил Априлов

    6 0 Отговор
    Менда като се пенсионира да се реализира в частния сектор!

    Коментиран от #44

  • 44 Ванко

    0 1 Отговор

    До коментар #43 от "Васил Априлов":

    Преназначават ги от държавни служители по ЗДСл на трудов договор по КТ и старата песен на нов глас. Само дигате пушилка. Споко!
    Не виждам вероятност някой млад човек да работи за 500-700 лв на месец.
  • 45 реалист истински

    1 0 Отговор
    Много млади хора са идвали да започнат работа в държавната администрация и когато научат за заплатата и то при каква натовареност, си заминават. Кой младеж ще започне работа с 7-800 лв. Оставете пенсионерите на мира, защото те са пенсионери но пенсиите не са истински и само с тях не може да се живее!
  • 46 Animediator

    0 0 Отговор

    До коментар #20 от "ПСИХО":

    Случайно да си полицай ?!
    Какво е мнението на обикновените хора за полицаите ?!
    Че са кебапчии,изнудват хората, нискограмотни.....
    Нека останат в системата тези на които им се работи.Да им се дадат двоино по-голями заплати и да отпадне ранното пенсиониране.
  • 47 Бончо

    0 0 Отговор
    Насочете вниманието си към Държавната агенция електронно управление - ДА-ЕУ !
    Познавам хора там които "работят " с години а не са там .
    Нямат контрол , работят си на други места , почиват си по чужбина дори си ходят..
    Такова чудо няма в държавата . Има и пенсионери на по 70 години и
    те така си карат ,колкото могат да откарат ....
    Имат си шефове в столицата , а шефовете си имат кадри и така ...
    Дано някой министър разбули тази агенция .
  • 48 Бончо

    0 0 Отговор
    Насочете вниманието си към Държавната агенция електронно управление - ДА-ЕУ !
    Познавам хора там които "работят " с години а не са там .
    Нямат контрол , работят си на други места , почиват си по чужбина дори си ходят..
    Такова чудо няма в държавата . Има и пенсионери на по 70 години и
    те така си карат ,колкото могат да откарат ....
    Имат си шефове в столицата , а шефовете си имат кадри и така ...
    Дано някой министър разбули тази агенция .
  • 49 Бончо

    0 0 Отговор
    Насочете вниманието си към Държавната агенция електронно управление - ДА-ЕУ !
    Познавам хора там които "работят " с години а не са там .
    Нямат контрол , работят си на други места , почиват си по чужбина дори си ходят..
    Такова чудо няма в държавата . Има и пенсионери на по 70 години и
    те така си карат ,колкото могат да откарат ....
    Имат си шефове в столицата , а шефовете си имат кадри и така ...
    Дано някой министър разбули тази агенция .
  • 50 Бончо

    0 0 Отговор
    Насочете вниманието си към Държавната агенция електронно управление - ДА-ЕУ !
    Познавам хора там които "работят " с години а не са там .
    Нямат контрол , работят си на други места , почиват си по чужбина дори си ходят..
    Такова чудо няма в държавата . Има и пенсионери на по 70 години и
    те така си карат ,колкото могат да откарат ....
    Имат си шефове в столицата , а шефовете си имат кадри и така ...
    Дано някой министър разбули тази агенция .
  • 51 Бончо

    0 0 Отговор
    Насочете вниманието си към Държавната агенция електронно управление - ДА-ЕУ !
    Познавам хора там които "работят " с години а не са там .
    Нямат контрол , работят си на други места , почиват си по чужбина дори си ходят..
    Такова чудо няма в държавата . Има и пенсионери на по 70 години и
    те така си карат ,колкото могат да откарат ....
    Имат си шефове в столицата , а шефовете си имат кадри и така ...
    Дано някой министър разбули тази агенция .
  • 52 Бончо

    0 0 Отговор
    Насочете вниманието си към Държавната агенция електронно управление - ДА-ЕУ !
    Познавам хора там които "работят " с години а не са там .
    Нямат контрол , работят си на други места , почиват си по чужбина дори си ходят..
    Такова чудо няма в държавата . Има и пенсионери на по 70 години и
    те така си карат ,колкото могат да откарат ....
    Имат си шефове в столицата , а шефовете си имат кадри и така ...
    Дано някой министър разбули тази агенция .
  • 53 Николов

    0 0 Отговор
    Държавна агенция „Електронно управление”
    Има такава агенция ! Нищо не се споменава за нея .
    Незнаен е броя на пенсионерите назначени там , а и
    други "специалисти " с изнесени работни места ,
    които не ходят на работа с години но си получават заплатите .
    Ще си я карат така и за напред докато някой не се сети да им потърси сметка на ръководството им .
    Тези пари които потъват в агенцията може да отидат за полиция пожарникари и ...
  • 54 Kaliari

    0 0 Отговор
    Много се изприказва за пенсионираните служители на МВР и МО , но нищо не се направи. Те все още си кретат на службичката и сучат от две цицки..... пенсийка и заплата. Нека да им е зле. Хората с по 200 лв. пенсия да мрат в мизерия, кой както се преди! Ама ХОРА.... НЕ ВИ ЛИ ПИСНА ДА ГЛЕДАТЕ АБСУРДИ! Какво ще свърши дърт военен или полицай....как ще покрие този пенсионер физическите нормативни? Защо ми харчат данъците за дъртаци... щом се е пенсионирал да си ходи вкъщи. ИЗЛИЗА ЧЕ ЕДИН ДЪРТАК ВЗИМА ОТ МОИТЕ ПАРИ ДВА ПЪТИ..... ЕДИН ПЪТ ОТ НОИ И ВТОРИ ПЪТ ОТ БЮДЖЕТА ЗА ЗАПЛАТИ! Е СТИГА ДЕ!!!
  • 55 пешо тъпото

    0 0 Отговор
    до кога тези мишки полицаи- пенсионери ще цицат парите ни .един такъв носи вкъщи по 3000лв пенсия и заплата. никъде не пише в закона за МВР че може да работи пенсионер същия взима повече от на чалник на РУ на МВР
  • 56 Бобчев

    0 0 Отговор
    Държавна агенция „Електронно управление”
    Колко много пенсионери в тази агенция и всите от МО и МВР .
    Каква е числеността на персонала и какво работят един бог знае .
    А колко обществени поръчки минават там също няма кой да контролира .
    Отделно се плаща на охранителни фирми охраняващи нищото ...
    Нямали най - после някой да разследва тази агенция ?
  • 57 Бобчев

    0 0 Отговор
    Държавна агенция „Електронно управление”
    Колко много пенсионери в тази агенция и всите от МО и МВР .
    Каква е числеността на персонала и какво работят един бог знае .
    А колко обществени поръчки минават там също няма кой да контролира .
    Отделно се плаща на охранителни фирми охраняващи нищото ...
    Нямали най - после някой да разследва тази агенция ?
  • 58 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове