Last news in Fakti

23 Ноември, 2018 15:37 5 060 34

Интеграцията (не)възможна!?

  • интеграция-
  • цигани-
  • детска градина-
  • роми-
  • сливен-
  • зорница русинова

Институциите уверяват, че приобщаването на малцинствата е осъществимо. Така ли е наистина?

Интеграцията (не)възможна!? - 1
Снимки: Fakti.bg

По данни на Съвета на Европа близо 10% от населението на България са цигани. По неофициални данни общността им е още по-голяма. Повечето от тях живеят необразовани в изолирани гета, крайно бедни общности, нямат доходи, нито достъп до качествени социални и здравни услуги. Така малцинството се превръща в мащабен държавен проблем. Циганите са бомба със закъснител, която ще помете бъдещето на всички в България, наред с тяхното собствено. Има ли и бегла надежда така нужната интеграция да стане факт? Работи ли държавата по елиминирането на надвисналата заплаха или поне по нейното забавяне? Възможно ли е уязвимите групи у нас да бъдат десегрегирани и да заживеят нормално?

Както "Факти" вече отбеляза, циганското гето "Надежда" в Сливен се сдоби с първата си детска градина. Наред с образователното учреждение, открито на 22.11, е изграден и мултифункционален център за култура и здравеопазване.

Интеграцията (не)възможна!?

Проектът на местната община е изпълнен в рамката на Програма ЗОВ (Здраве и Образование за Всички) на Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Стойността му е близо 2 800 000 лв. - 85% от средствата са швейцарското финансиране, а останалите 15% - националното съфинансиране.

Интеграцията (не)възможна!?

Ръководителят на ЗОВ, Ирина Файон, изтъкна целта на програмата да подпомогне социалното включване на ромите и останалите уязвими групи. В периода от 2013 до 2019 година, партнирайки си с три министерства (МТСП, МОН и МЗ), ЗОВ се опитва да подобри достъпа на циганите до качествено образование в детски градини и начални училища, както и до първично здравеопазване, репродуктивно майчино и детско здраве. Програмата подкрепя и съхраняването на културната идентичност на ромите, както и техните традиции. Надеждите са ЗОВ да устои като проект, който, с правилната политика от страна на местната власт в различни населени места у нас, да бъде мултиплициран колкото се може повече пъти... докато не достигне нужните мащаби, за да усетим интеграцията.

Интеграцията (не)възможна!?

От ляво надясно: директорът на детска градина "Надежда" Катя Вълева, посланикът на конфедерация Швейцария Мюриел Берсе Коен и зам.-министърът на труда и соц. политика Зорница Русинова.

„Много съм щастлива, че Швейцария успя да допринесе за създаването на мултифункционалния център в квартал „Надежда“ в Сливен. Подкрепяме правителствените Ви усилия да осигурите достъп до образование на всяко едно дете. Важно за бъдещето на България е всички да бъдат образовани. Развиваме проекти на още няколко места тук – в Русе, Монтана, Пловдив, Шумен и Бургас“, сподели от своя страна посланикът на Швейцария Мюриел Берсе Коен по време на откриването.

„Смисълът на този проект е една политика, която от години социалното министерство подкрепя, а именно инвестициите в ранно детско развитие. Стремим се да създадем интегриран подход на работа на всички институции“, отбеляза зам.-министърът на труда и социалната политика Зорница Русинова.

„Вече има промяна в правилата, по които се отпускат семейни помощи. По предложение на директорите на учебни заведение те могат да се изплащат под формата на такса за детска градина, например, както е в случая“, добави зам.-министърът на образованието Деница Сачева.

Тя допълни още, че от следващата година започва и голям проект по програма „Наука и образование за интегриран растеж“ на стойност от близо 80 млн. лв, който е насочен само към детските градини. Целта му е да обхване повече деца от уязвими детски групи в ранната им възраст.

Интеграцията (не)възможна!?

„На първо място се опитваме максимално да ориентираме българската образователна система към това да подготвя децата с конкретни умения. Кариерното ориентиране и професионалното ориентиране да стават по-рано, така че децата да могат сами да правят своя избор накъде биха искали да се реализират. Опитваме се да направим така, че образование да значи добра работа“, поясни Сачева.

Интеграцията (не)възможна!?

Да спрем за момент със сладките приказки и се върнем в суровата реалност, тъй като по неофициални данни циганите в България са над 600 000 души. Създаването на проект като детската градина в квартал „Надежда“ несъмнено е стъпка напред, но нека не се залъгваме – капацитетът ѝ е ограничен до едва 134 места за деца от 0 до 6 години. Същевременно само в това гето живеят няколко хиляди деца, а годините си текат. Колко подобни стъпки са нужни, за да не продължим да „изпускаме“ поколение след поколение при малцинствата? Има ли и искра надежда циганите и останалите малцинствени групи у нас да бъдат интегрирани преди кофата с вода да прелее и насрещният процес да стане необратим?

Именно с подобни въпроси се обърнахме към зам.-министъра на труда и социалната политика Зорница Русинова. Ето какво сподели тя пред „Факти“:

„В квартал „Надежда“ досега нямаше детска градина. Преди няколко години, когато за пръв път започнахме да работим с общината, си дадохме сметка, че в този голям квартал с над 25 000 жители би било целесъобразно да се направи такъв тип инвестиция, наред с останалите услуги, които осигуряваме. Считам, че мерките, подпомагащи уязвимите деца в най-ранна възраст, които с годините предприемаме, на територията на 64 общини, функционират центрове за ранно детско развитие, които осигуряват освен образователни услуги, услуги, свързани с подкрепа на децата, които имат нужда от специални образователни потребности, рехабилитация, когато говорим за здравна помощ, консултиране на родителите. Всички тези мерки ще дадат ефект заради голямата реформа в социалната сфера. Надявам се проектозаконът за социалните услуги да бъде приет от парламента“, сподели зам.-министърът.

Интеграцията (не)възможна!?

Зам.-министър Зорница Русинова

Русинова е убедена, че след едно или две поколения в голям мащаб ще има видими резултати в интеграцията на циганите.

„Мерките, които в момента взимаме - да не допуснем нито едно дете да е извън училищната система, ще дадат резултати, след като завършат училище. Паралелно с това има множество инициативи, които организираме. Предоставяме комплексни мерки - консултиране на родителите в отношение на семейното планиране, докато децата са на ясла. Търсене на мотивация, защото част от родителите нямат такава да работят. Паралелно с мотивацията, една от мерките, които дават огромен ефект е спирането на социални помощи, защото не говорим само за социолози, които трябва да ги мотивират, но и дисциплинарни мерки“, разясни Русинова пред „Факти“.

„Една от най-действащите политики на пазара на труда е работата на трудовите медиатори. Те влизат и работят там, където има по-големи ромски общности, за да ги мотивират. Обикновено те са хора от същата общност, което дава по-голям ефект. Другата ни добре действаща мярка е синхронизираната мярка с министерството на образованието относно ограмотяването на възрастни, тъй като много трудно можем да намерим работа на нискоквалифицираните хора, регистрирани в бюрата по труда. Те нямат нито основно, нито средно образование – не можем да ги включим в квалификация. И все пак, водейки се от данните от пазара на труда и данните, които министерството на образованието изнася за деца, включени в образователната система, считам че ефект ще има“, заключи зам.-министърът на труда и социалната политика пред медията ни.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 синя трева

    80 1 Отговор
    Съвета на европа да ги взима и да ги интегрира. Стига с тия констатации.
  • 2 гост

    77 2 Отговор
    АААА може може да се интегрират. Еднопосочен билет или кастрация !!!! Друго спасение НЯМА !!!!!
  • 3 Юдеите ни на е ха

    62 2 Отговор
    Запомнете тези думи БЪЛГАРИЯ ЩЕ Е ЕДИНСТВЕНАТА ДЪРЖАВА В ИСТОРИЯТА ИЗЯДЕНА ИЗПИТА, ИЗИКАНА И РАЗРУШЕНА ОТ ЦИГАНИ! Особен вид животни несъвместими с човека и държавността към които ние се стремим и постигаме вече 1400 г.

    Коментиран от #24, #33

  • 4 Ако

    35 2 Отговор
    Това е долната махала! Ако и горната има 10 000 значи са повече от българите в града!
  • 5 Ади

    54 3 Отговор
    От личен опит мога да кажа,че....това не са хора,а само наподобяват!Има един начин на интегриране-към перилен препарат :)

    Коментиран от #7

  • 6 Morgoth

    56 0 Отговор
    Всяка интеграция е болка и за двете страни. Ако правителството си позволи да натисне циганите да се интегрират (а там ще трябва много бой, защото на тях изобщо няма да им хареса) ще се сблъска с грантаджиите, на които това би им коствало работата. Ако пък си позволи да натисне българите да приемат 10-20% циганчета в училищата при собствените си деца директно ще бъде свалено. Нестабилни правителства като тези от последните години не могат да провеждат реформи, още по-малко интеграционна политика. Да не говорим, че никой не е мотивиран да работи за нещо, от което резултата ще дойде след 20-30 години. Всички тупат топката и гледат да захапят някое европейско финансиране, така че хем някой лев да влезе по джобовете, хем да има да се хвалят с някоя детска градина, докато племето расте, множи се и става все по-диво, все по-бедно, все по-неграмотно и все по-агресивно.
  • 7 гост

    27 1 Отговор

    До коментар #5 от "Ади":

    Ти би ли си прал дрехите с такъв препарат? ГНУСОТ!
  • 8 Българина

    44 1 Отговор
    Коментарите са излишни. Всяка държава чиито етнос 10 или 15 процента от него няма връзка с останалите 85 е изправена пред етнически войни. решението е изселване в Индия която ги припозна в началото на годината като техни хора. Ще гласувам на изборите за този който представи програма от една страничка как да стане това, лесно е по принцип. Пуска се заповед от мин съвет с указания и държавата се задейства, безплатен транспорт до всяка точка на света, след напускането лк и гражданствоти се анулират служебно. Основанието, ОТКАЗ НА ЛИЦЕТО ЗА ИНТЕГРАЦИЯ В ДЪРЖАВА ОТ ЕС.

    Коментиран от #16

  • 9 От Варна

    35 2 Отговор
    Дайте да направим нещо за арменците, евреите, помаците в Бг! За българите дайте да направим нещо!

    Коментиран от #19

  • 10 boreto2

    42 1 Отговор
    А догодина дали ще я има детската градина? Снимайте след една година.
  • 11 Един

    32 2 Отговор
    Решението е работещ Концлагер!!!
  • 12 ****

    30 2 Отговор
    Дайте рецептата за НОВИЧОК,и гетата ще се опразнят много бързо.
  • 13 Интеграцията е

    37 1 Отговор
    ВЪЗМОЖНА, и се нарича Евроинтеграция- в нашия областен град болшинството ромове се изселиха в западноевропейските държави, където им е мястото, това е !!! Колкото повече толкова по добре

    Коментиран от #17

  • 14 Димов

    36 1 Отговор
    Публикувано във факти.бг: „Много съм щастлива, че Швейцария успя да допринесе за създаването на мултифункционалния център в квартал „Надежда“ в Сливен." А защо не си го създадохте в Швейцария? Да те видя, колко щеше да си щастлива, тогава.
  • 15 Българин

    38 0 Отговор
    Могат да се интегрират ако се трудят и работят достойно като българите, но те не искат да работят, следователно не могат и не искат да се интегрират .
  • 16 Димов

    13 0 Отговор

    До коментар #8 от "Българина":

    Имаш още един глас +.
  • 17 Димов

    13 0 Отговор

    До коментар #13 от "Интеграцията е":

    Още едно добро решение. Подкрепям.
  • 18 боцмана

    29 0 Отговор
    Предлагам да се създаде комисия по интеграция на циганския етнос , с председател Самуел КОЛТ , подпредседатели , КАЛАШНИКОВ , ДЕГТЕРЬОВ и ТОКАРЬОВ. 100 % интеграция гарантирано от мен.

    Коментиран от #28

  • 19 NikNay

    17 2 Отговор

    До коментар #9 от "От Варна":

    Помаци са български етнос за разлика от циганите, евреите, арменците, турците, власите, гагаузите, татарите и разни други малцинства.
  • 20 живеете в саксия

    30 0 Отговор
    Кви 10% и кво малцинство.Ехо не всички работят във офис като вас.Я излезте от саксията в която се намирате и се разходете навън малко.И тогава ще видите че циганите вече са навсякъде.
  • 21 ало кой ти бяга от рая за пуста интеграц

    31 0 Отговор
    Абе кой ще иска да се интегрира.Интеграция означава да учиш,да работиш,да спазваш законите,да си плащаш данъците и сметките и да живееш порядъчно.Кой луд циганин ще остави помощите , пиенето от сутрин до вечер,сватбите през два дни по три дни,сношаването с малолетни ромки,да не носиш отговорност за дейстеията си.
  • 22 Никол4о

    27 0 Отговор
    От тази измет матреал не става!
    По времето на Тошо им даваха жилища. Познайте в какво ги превръщаха за отрицателно време!!! Даваха на децата им безплатен обяд в училище (ако са в клас, но идваха само да вземат купона и да хапнат). Работеха в ТКЗС, но също толкова "успешно", колкото и учеха.
    НЕ СТАВА!!! Еврейката Коен да си ги води в Швейцария. След време дано не ни ги връща като французите.
  • 23 Циганин

    4 24 Отговор
    Ревете колкото щете и без това след 20 години няма да ви има. Простено ви е.
  • 24 Шансу Имамов

    1 25 Отговор

    До коментар #3 от "Юдеите ни на е ха":

    Добре че са ромите чее да ви осигуряват пенсиите на родителите ви,и детските на децата ви,ние работим без да мрънкаме и живеем мизерно ама си плащаме данъците а вие знаете само да стачкувате и друг да работи зарад вас,и при нас има черни овце ама при вас са много повече.
  • 25 Конспиратор

    13 0 Отговор
    Посланик Мюриел Берсе КОЕН. Фамилията казва всичко... Нали и ние имахме за външен министър Надежда Михайлова-Нейнски и Соломон Паси, Русия пък има Дмитрий Медведев (Давид Ааронович Мендел), във Франция президент беше Никола Саркози, и още, и още...
  • 26 сноу

    20 0 Отговор
    Зорке ,Зорке-е.то на вашите рИформи като им знам темпото скоро очаквам нас българите, да ни интегрират мангустите.И бъдете сигурни , толкова набързо ще ни интегрират, че крак български няма да остане.Това долно племе е така надъхано от омраза и така напомпено с величие от едролиберастите,че дори наум не му идва да благодари за хрантутлъка, от бедния български данъкоплатец.Единственния реалистичен начин за интеграция се оказа един добре зареден АК и то не за друго, ами защото тия новичоци,се оказаха бозачоци.
  • 27 ИМС

    12 3 Отговор
    За да се интегрират циганите трябва да се плащат майчинство и детски до 3-то дете. Сумите да са по-големи, но за 3 деца. Така ще се прекъсне безумното раждане на деца за препитание и циганките ще могат да отглеждат децата си, тъй като не е все едно за 3, за 6 или за 10 деца се полагат грижи. Ще ценят повече своите деца, когато а 3, а който иска повече - да работи здраво и да си ги гледа сам.
  • 28 Димов

    8 0 Отговор

    До коментар #18 от "боцмана":

    А Молотов в изпълкома ли ще го сложим?
  • 29 Преброяване на бесните язовци

    15 0 Отговор
    Има само един начин за интеграция на циган - > под формата на ярма за прасяата.
  • 30 мъдрост от богатите

    11 0 Отговор
    Както е казал Зукърбърг - Един циганин на марс е по-полезен от 100 такива на земята.Това което е искал да каже е че трябва да ги интегрираме и да ги направим космонавти изследователи на нови светове в които човечеството да ги последва...евентуално.
  • 31 tapanar4o

    12 0 Отговор
    Тази сган не подлежи на нищо друго освен кремация.Тази сган има една единствена цел-момчетата да завършат някакво образование и да изкарат шофьорска книшка.От там натаък нищо друго не ги интересува.Как може подобна пасмина да се интегрира и да станат хора?Те самите не желаят тази промяна.
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Да го духате

    0 12 Отговор

    До коментар #3 от "Юдеите ни на е ха":

    Каква държава!! Какви 1400 години? Искарай турско и гръцко... Добави и руското и сега европейското та колко остава? Аза животни, ако говорим то по големи животни от вас има ли?, най голямата грешка на господ е, че създал българите вие сте грешка на природата!!!
  • 34 непер

    1 0 Отговор
    Интеграл от е на хикс-та де хикс?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове