24 Ноември, 2018 10:55 2 003 14

На първо четене: Глобите ще се плащат веднага на пътя

  • глоби-
  • път-
  • пос-терминал

От ДПС подкрепят трите законопроекта, но заявиха, че отново се правят промени на парче

На първо четене: Глобите ще се плащат веднага на пътя - 1

Поставяне на ПОС-терминали в полицейските автомобили за заплащане на глобите на пътя, предвиждат гласувани от депутатите промени в Закона за движението по пътищата.

От 1 януари 2019 година винетките ще бъдат електронни, а от средата на август влизат в сила тол таксите за тежкотоварните моторни превозни средства, предвиждат други приети промени Измененията, внесени от депутатите от ГЕРБ, предвиждат санкции при плащане на съответните пътни такси - електронна винетка за автомобилите до 3,5 тона и тол такса за товарните автомобили.

Идеята на "Воля" е патрулните коли да бъдат оборудвани с устройства и при проверка на пътя глобите, включително и по-старите, да бъдат плащани веднага. БСП подкрепя по принцип промените, но депутатът Георги Свиленски коментира: "Явно черният петък е дошъл и в българския парламент, където българските граждани, гледайки един закон, ще получат три нови поправки в закона за движение по пътищата", каза Свиленски.

Станислав Иванов от ГЕРБ разясни защо и какво трябва да направи всеки водач на моторно превозно средство след няколко седмици: "Ще може да се конвентира след 17-и декември, но по желание. Ако водачът желае да се конвентира винетката, може да го направи. Ако не желае, може да продължи да си кара с винетката, която трябва да му остане обаче залепена на челното стъкло. За три години по 50 милиона от тази система ще бъдат платени за изграждането на тази система", каза Иванов.

От ДПС подкрепят трите законопроекта, но заявиха, че отново се правят промени на парче. Депутатите започнаха обсъждането на няколко предложения за промени в Закона за движение по пътищата, единият текст е от депутати от партия "Воля" глобите да се плащат чрез ПОС терминали в автомобилите на "Пътна полиция".

Идеята на “Воля“ е патрулните коли да бъдат оборудвани с ПОС терминали и при проверка на пътя глобите, включително и по-стари, да бъдат плащани веднага. В проекта на Министерски съвет се намалява броят на документите на хартиен носител, които заинтересованите лица трябва да представят за издаване на удостоверение за вписване в регистъра на лицата, осъществяващи пътна помощ.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ???

    3 9 Отговор
    Сега ще започнете да ревете че полицията ще ви рекетира и тн..... Ние сме свикнали да мрънкаме за всичко!
  • 2 Вуте

    11 5 Отговор
    Патрулки с банкомати?А касиер и счетоводител ще има ли вътре?А данъчен инспектор и ЧСИ ???А прокурор??? Еми направо пускайте микробуси бе!!!И задължително да е оборудвана с гилотина - ако нямаш пари и шат на патката главата!!!Простия народ няма място на планетата-пренаселена е!!!ГЕНОЦИД!!!
  • 3 Браво

    9 2 Отговор
    Стимулиране на корупцията на всички нива и с всички средства! Крадльовците от ГЕРБ, друго не могат да измислят
  • 4 некойси

    12 2 Отговор
    А ако нямаш пари като те спрат? Нека да позная, слизаш от колата и продължаваш пеша? :)
    Верно взеха да стават много нагли, на улицата ... излизайте веднага!

    Коментиран от #5, #10

  • 5 Милен

    6 8 Отговор

    До коментар #4 от "некойси":

    Нямаш пари а може да нарушаваш закона?!? Безплатен обяд няма! Българите не можаха да разберат че всеки трябва да си плаща когато нарушава правилата. Просто племе сме......
  • 6 Иванов

    9 0 Отговор
    Абе, направо да гласуват такса Герб секиш или Диш хакъ, по 50 лв. месечно на автомобил да се кротнат с това тяхно "законотворчество"!!!
  • 7 мнение

    8 1 Отговор
    Никъде по света глоби и такси не се събират от полицаите. Те не са касиери на НАП! Това, че държавата не може да си ги събира по нормален начин, не е проблем на пътните полицаи. То ако ще имат ПОС-терминали, дайте и данъците да си плащаме при тях! С това само ще се увеличи корупцията - вместо в НАП - глобите ще влизат директно в джоба на полицая.
  • 8 Фактолог

    7 0 Отговор
    Предлагам: наказанието също направо на пътя да се прилага – девет палки, осемнадесет палки, двадесет и седем палки; двойни палки; групови палки. Фактически "палката" да бъде въведена като правен параграф.
  • 9 Миризлив пор

    5 1 Отговор
    То идеята не е лоша, сега системата е "пишат актове и не ти пука, не плащаш и отпадат по давност". Така че на много хора въобще не им пука от актове и карат с по 40-50 акта. Само проблема е, кога КАТ ще си оправи системата и вече платени актове висят като неплатени и като те спрат и ти прибират книжката заради тях.
  • 10 Byg

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "некойси":

    Рядко неграмотно написана статийка , с цел да се наблегне на санкции , плащане и колко са лоши от ГЕРБ , са сътворили смешка , как да е . Дава ти се възможност да платиш веднага с 50% по малко от колкото ти е глобата , панимаеш за това са тези пос-терминали в колите , никог не те задължава веднага
  • 11 перко

    2 0 Отговор
    в Германия е така с пос терминали
  • 12 Антонн

    5 0 Отговор
    Глобите ще се плащат веднага на пътя:
    Единственото ново че има пос терминал,до сега само кеш.
    На касовия бон може би ще пише "дарение" на фирма ЕТ.
  • 13 незнайко

    4 0 Отговор
    В ОБЩИ ЛИНИИ, ПАРИ И ПАК ПАРИ !!! С увеличение на данъка за старите коли ще намалят ли замърсяването - НЕ !!! С увеличаването на застраховката, ще увеличат ли плащанията при инциденти - НЕ !!! Увеличават единствено печалбата която трябва да се ОТКРАДНЕ !!! ЕТО ЗАЩО ХОРАТА БЯГАТ ОТ БЪЛГАРИЯ !!!
  • 14 Ша може ли

    1 0 Отговор
    Да тегла от тоя пос ако съм закъсал да звънна на 112 да ми пратат една патрулка
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове