27 Ноември, 2018 19:31 1 824 17

Корнелия Нинова: Внасяме бюджета на Здравната каса в Конституционния съд

  • нзок-
  • бюджет-
  • бсп-
  • корнелия нинова

Това е тежък удар върху българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент

Корнелия Нинова: Внасяме бюджета на Здравната каса в Конституционния съд - 1

Променяте 18 закона през Преходни и заключителни разпоредби на специален закон, какъвто е бюджетът на Здравната каса. Чрез Преходни и заключителни разпоредби на бюджета на Касата, променяте Изборния кодекс, Закона за обществените поръчки, Закона за данъците върху доходите на физическите лица, Закона за закрила на детето, даже и контрола върху прекурсорите. И така 18 закона. Това е звучен шамар върху българското право. Това е тежък удар върху българския законодателен процес и петно върху лицето на българския парламент. Ето защо, на основание на Закона за нормативните актове, правилника за неговото приложение и Конституцията на Република България, „БСП за България“ внасяме Закона за бюджета на Здравната каса в Конституционния съд.

По съдържанието на това, което предлагате – в програмите на ГЕРБ, ОП и Воля и в програмата на правителството, пише, че здравеопазването е от приоритети номер 1. Ето как се пази приоритет номер 1 от правителството на Бойко Борисов – четири часа дебати, едно изказване от ГЕРБ, нула от ОП и нула от Воля. Представям си, ако не им беше приоритет, какъв дебат щеше да се води тук. Второ твърдение на управляващите – няма алтернатива. 41 алтернативни предложения има в този закон от „БСП за България“, които представляват предложения за промяна на модела. Защото това, което правите днес, е от същото, но в повече – по-лошо здравеопазване, по-недостъпно и по-скъпо.

Имам простички въпроси, на които сигурно хората очакват отговори: с какво този бюджет им помага да стигнат по-лесно до болница, която в някои случаи е на 150 км от населеното място. Как решават проблема с достъпа да здравеопазване или с това, че личен лекар няма в целия регион и територии от над 80-100 км. Второ – как с този бюджет правят лекарствата по-достъпни и ограничават злоупотреби на фармацевтичната мафия? Стават ли по-евтини и по-достъпни лекарствата? Не, разбира се. Как с този бюджет им казват, че ще възстановят Конституцията, в която пише, че всеки здравноосигурен ще се ползват от безплатно лечение, установено от закон. Казват ли на хората, че всички, които се осигуряват, от тук нататък ще имат конституционна защита и няма да доплащат? И това не им казват. Следващ въпрос – гарантират ли, че ще има повече лекари, които няма да напускат страната, и медицински сестри там, където ги няма?

Уважаеми българи, с този Закон за бюджета не се решава нито един от досегашните ви проблеми. Напротив, те се задълбочават. А истината чухме от единственото изказване от ГЕРБ. То звучеше така: с този Закон за бюджета няма да направим по-лошо състоянието на здравеопазването. Това е „висока“ цел. Това е „амбициозна“ цел. Не да помогнат, не да подобрят здравеопазването, а да не стане по-лошо. Уви, то ще стане с това, което правят днес. Хубавото е, че има алтернатива. Че българските граждани я чуха и изборът е техен.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Костадин Станков

    12 4 Отговор
    Како Курнела , да вземеш да приватизираш здарвеопазването както приватизира Държавното предприятие . Дерзай!
  • 2 Пешо

    10 4 Отговор
    Тази с налудните си идей за изцяло държавно здравеопазване с което политиците да си уреждат калинките на корупционни службици по управитени и контролни бордове да се скрие някъде.
  • 3 1111

    6 2 Отговор
    Един познат се наложи да лежи в болница в Германия и не го пуснаха от там докато не се увериха че е излекуван и то само след представяне на здравна карта без никакво доплащане. Да не говорим за условията стая за двама с телевизия и интернет с сестра или (брат)на повикване с допълнителна дажба от храна ако желаеш. Всичко това платено от нашата здравна каса. Защо там може а тук не може. Кога ще ги стигнем когато вечно трябва да си доплащаме и да ни изритват на втория ден след операция или друга интервенция. Колкото и пари да наливат в тая сбъркана система още от създаването и ще си остане сбъркана но някой явно има полза от това.

    Коментиран от #16

  • 4 Много моля Ви

    7 5 Отговор
    Мадам. Защото ви изнася, затова внасяте. Иначе като вземете властта и вие ги въртите АБСОЛЮТНО същите номера. Жалкото е , че скоро няма да можете да ме опровергаете.
  • 5 Циркаджии

    10 1 Отговор
    Вие законите си ги разнасят е като мечки, от една институция на друга, и накрая пак ги поправяте по два пъти в годината. Имитирате законотворчество дейност, за да си оправдавате големите заплати. Но каква е ползата? Няма, дори има вреда от вашата дейност. Замразете си дейността за 1 година, ще спестим заплати, хартия, и други обслужващи разходи!
  • 6 Тръмп

    6 5 Отговор
    Нинова задава ”простички въпроси”,защото Сложните не са приоритет на Селянките от БСП!:):):)Прости селянки,прости въпроси!:):):)Да не забравят,да сезират и Путин!:):):)
  • 7 1111

    5 2 Отговор
    На този който е сложил минус само му пожелавам да влезе в наша болница и да няма средства да си доплати за да се сблъска с действителността в нашето здравеопазване. Това че те изритват на втория ден го знам от опит. След операция за присаждане на прешлен в гръбначния стълб за който беше заплатена сумата от 5000 лв. на моя позната я изписаха на третия ден след операцията и до месец почина. Това е нашето здравеопазване което не е мръднало от бай тошево време нито крачка напред защото и тогава имах вземане и даване с него когато за три месеца не можаха да направят идна диагноза за болест която се лекуваше а когато казаха че имат добри новини на следващия ден беше късно така опропастиха едно семейство.
  • 8 Патиланско царство

    4 4 Отговор
    Ама моля ви се бе другарко , хайде ,че утре всички сме на работа.
  • 9 Тръмп

    5 3 Отговор
    Нинов,кога ще бъде уволнен като шеф в Лукойл,та Радев и Нинова да разберат колко са незначителни и уязвими???:):);)
  • 10 Тръмп

    2 2 Отговор
    Здравеопазването е изцяло в комунистически ръце,повечето частни болници са на БСП и ДПС,та приятно лекуване при хора на Радев и Нинова,предатели и убийци!!;););)
  • 11 Тръмп

    5 3 Отговор
    На Йотова мъжа и е съдружник в Сити клиник,вървете там да ви лекуват комунисти!!:):):)
  • 12 Тръмп

    6 2 Отговор
    Нинова,Йотова и Йончева са се омотали в доста гнусни далавери,но ЦРУ не спи!!!:):):)
  • 13 Тръмп

    5 4 Отговор
    Нинова и за донор никой я не ще!!!:):)

    Коментиран от #17

  • 14 Условията за живот

    6 1 Отговор
    Са първото и най-важно условие за здрава нация! Цинизъм е да разболяваш нацията и след това да я “ лекуваш “ Всъщност ние имаме не министерство на здравеопазването, а на лечението! Само науката хигиена, във всичките й аспекти пази здравето! Не хирургия за десетки хиляди за часове труд!
  • 15 Гост

    3 0 Отговор
    Все нещо трябва да каже,и не може да не я отразяват!
  • 16 Таня

    2 0 Отговор

    До коментар #3 от "1111":

    Здравната карта на вашия познат е българска или немска?
    Защото ако е немска то значи ,че той си плаща всеки месец от заплатата 10 процента вноска от заплатата на здравната каса и за всеки ден престой в болницата по 10 евро.
    Така ,че безплатен обяд няма
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове