Last news in Fakti

28 Ноември, 2018 11:23 2 078 25

"Марица-изток" протестира!

  • марица-изток-
  • марица-изток 2-
  • енергетика-
  • теменужка петкова

Работниците настояват за нова енергийна стратегия 2030-2050 г.

"Марица-изток" протестира! - 1
Снимка: БГНЕС

Миньори и енергетици от "Марица-изток" се събраха на протест в Раднево.

"Състоянието се влошава, настояваме за ясни и видими мерки, срокове за реализация - това се посочва в декларация до президента, премиера и Народното събрание. Искаме до края на февруари правителството да разработи и внесе програма за дългосрочна работа за мини "Марица-изток" със срок до 20 години. Настояваме за разработване на нова енергийна стратегия 2030-2050 г., в която да има разписан дял за работа на топлоцентралите в комплекса с местни въглища. Искаме ясна национална позиция пред ЕК по повод шоковото поскъпване на въглеродните емисии".

"Силни сме, защото сме заедно. Без ТЕЦ "Марица изток" държавата не може да функционира нормално", заяви министърът на енергетиката Теменужка Петкова, която присъства на протеста.

Тя съобщи пред протестиращите, че има решение за безсрочна дерогация за ТЕЦ "Марица-изток"- 2.

Тя обеща до края на ноември ще бъдат заплатени част от въглеродните емисии, а до 21 декември - останалата част, за да може ТЕЦ "Марица-изток"-2 да заработи в нормален ритъм.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    10 3 Отговор
    Значи 500 милиона от парите на всички данъкоплатци , за да имат десетина хиляди заплати , май скъпичко излиза , да не говорим кой са питали дали е съгласен така да харчат данъците му !!! Май по-евтино да им плащат заплатите без да работят , само 24-25 милиона , 20 пъти по-евтино !!!

    Коментиран от #2, #17

  • 2 гост

    9 2 Отговор

    До коментар #1 от "гост":

    И това всяка следваща година с увеличение , може и двойно !!!

    Коментиран от #3

  • 3 НАТО ВЕЦ

    5 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Колко му е бе?! И сега плащаме на двете "американски" Марици да не работят.

    Коментиран от #4, #6

  • 4 гост

    5 4 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО ВЕЦ":

    Ами като гледам до една две години максимум цената на американските ще е само мечта за "родната" , да не говорим , че никога не са искали да им плащат "емисиите" !!! Само за твое сведение за две години това са повече от милиард (!!!!) , това е горе долу една нова централа изпълняваща изискванията за емисии !!! А между другото за твое най-голямо съжаление "американските" ги изпълняват и сега !!!

    Коментиран от #7

  • 5 Демократ

    7 0 Отговор
    Хората вече тотално изтрещяват! Няма ли някъде мисъл или някой ги манипулира? Съгласен съм, че е по-евтино да получават заплати без да работят, щото ще е по-евтино за държавата, т.е за всички нас - данъкоплатци!
  • 6 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #3 от "НАТО ВЕЦ":

    И надявам се не си въобразяваш , че "безсрочното" разрешение означава , че ТЕЦ 2 няма да си плаща таксите за емисии , ядец !!!!
  • 7 НАТО ВЕЦ

    4 4 Отговор

    До коментар #4 от "гост":

    За твое сведение, "американските" са "студен резерв" и "покриват" изискванията за "емисиите", щото не работят, също като ТЕЦ Варна. А колко им плащаш за удоволствието си провери сам, щото после ще кажеш, че написаното е тенденциозно.

    Коментиран от #9, #10

  • 8 Ryty

    7 1 Отговор
    Герб са напълнили мижавите си гласоподаватели там на хранилка, крадат яко от там, накрая доган ще го купи и чиста работа
  • 9 гост

    3 4 Отговор

    До коментар #7 от "НАТО ВЕЦ":

    А за твое сведение американските работят откакто са открити и всеки лев е за реално произведена енергия , така че "студения" ти резерв си го резервирай в собственото си образование !!! И ако не вярваш просто се разходи до Гълъбово и можеш да се увериш с очите си !!! И работят с НАМАЛЕН капацитет именно за да може уж"евтиния" държавен да работи повече !!! И накрая какво , 500 милиона подаръче от държавата , искаш ли да ги разхвърлим на киловат да видиш каква ценичка ще лъсне , ще те заболи главата , ама за постоянно !!! И американските са с друга технология и очистки , пак за твое най-голямо съжаление и още при строежа са смятани да изпълняват нормите до 2030 !!!!! Та ТЕЦ Варна си го носи у дома да се успокояваш с него !!!
  • 10 гост

    5 1 Отговор

    До коментар #7 от "НАТО ВЕЦ":

    И също за твое сведение AES Гълъбово има персонал 260 човека за 700 Мвт инсталирана мощност , сравнено с ТЕЦ 2 над 2500 човека за 1600 Мвт !!!! Найс , а ??!! Да хвърлят въглищата с лопати сигурно ги държат , а ??!!
  • 11 Ахаха

    4 4 Отговор
    За жалост в 21 век след Христа се използват методи за отопление от 21 век преди Христа!!! Много мошеници и идиоти казват, че капитализмът носил голям прогрес и ето това е пример за капиталистически прогрес!!! Половин България се отоплява на дърва, а другата половина на парно отопление захранвано с въглища!!! Това е капитализмът - прогрес, със заден ход !!!!

    Коментиран от #12

  • 12 гост

    2 1 Отговор

    До коментар #11 от "Ахаха":

    А случайно да уточниш по конкретно коя е тая "половин България" , дето се отоплявала на парно на въглища , ама без общи приказки и да знаеш , че ще ти отговоря ТЕЦ по ТЕЦ на идиотщините , дето предполагам ще изръсиш !!!!

    Коментиран от #14, #15, #23

  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 До 12

    1 1 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    София и Пловдив на какво се отопляват масово и с какво се захранват Тец-овете им?

    Коментиран от #16

  • 15 До 14

    1 2 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    Лично аз не знам с какво се захранват повечето ТЕЦ-ове. Пише че е природен газ, но дали е само той? Предприятията дали само с газ се захранват? Чудно ми е как имаме 40 пъти по-малко коли от Германия и по-малка индустрия, а се водим ТОП замърсител на въздуха? Едва ли в Германия по планини и села използват масово термо помпи, ток и газ, защото дървото е по-евтино
  • 16 гост

    0 1 Отговор

    До коментар #14 от "До 12":

    Божее , това наистина ли го написа или просто нямаше какво да правиш ??? За начало ще ти препоръчам да погледнеш колко стотин милиона Топлофикация София дължи на Булгаргаз и колко на която и да е фирма , доставчик на въглища ??!!! Ще те улесня , втората цифра е 0 (НУЛА) !!!!! Същото се отнася за Топлофикация Пловдив , собственост на ЕВН , а за твое най-голямо съжаление и на Топлофикация Варна и Топлофикация Бургас !!!! Единствената топлофикация в България на въглища е тази в Сливен , но не за дълго , а и тя топли не повече от 30тина хиляди души , така че е пренебрежимо малка !!!

    Коментиран от #22

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 гост

    2 0 Отговор

    До коментар #13 от "Някой си":

    Оооо ама разбира се , тия 10 000 издържат бюджета с "данъците си " !!!! Ти въобще смятане учил ли си или си мислиш , че всички са будали ??? 500 (ПЕТСТОТИН ) МИЛИОНА само за емисии !!!! И това с увеличение всяка следваща година поне 20-30 % !!!! Тия 10 000 да взимат по 10 000 на месец , не могат събра и една десета от тия пари от данъци , не плямпай като партиен секретар на партийно събрание !!!!
  • 19 Някой си

    0 1 Отговор
    Точно затова тази държава е на този "хал".
    Смятане съм учил и то повече от теб(със сигурност).
    Всички сте много умни зад телефоните и на компютрите,но само малцина излизат на улицата на някакви протести.Всеки сам заслужава съдбата си.Затворят ли мините и тецовете само стойте и гледайте какво бъдеще има държавата.Не ревете срещу работниците,а срещу политиците,които имат други интереси и лични облаги.
    Между другото,незнам защо ми изтриха предния коментар,но няма да се учудя,ако се допускат мнения,които са изгодни само на определени политически интереси.
    Айде със здраве!
  • 20 ениергетик

    2 1 Отговор
    Американските централи го нямат този проблем, защото по договор вредните емисии им ги плаща НЕК
  • 21 Sultan Selim

    2 0 Отговор
    Какви 20-30 год. бря оная вечер казаха, повечето страни в ЕС гледа възобновяемите енергийни източници, къв тец кви 5 лева. Слънце и ветрец има, ЕКО ТОК ще произвеждаме, хем по евтино, ама чакай и там по някоя програма има за крадене, само да му дойде времето. Пак обществена поръчка ще спечели фирмата на някой от 240-те . Има за доене, само се чака подходящия момент.
  • 22 Ахаха

    1 1 Отговор

    До коментар #16 от "гост":

    Ами аз не съм платен трол и лично не борява с такава информация като теб! Но щом казваш, че 2рия най-голям замърсител на Европа (по данни на ЕК) отоплява само 30 000 човека , то това означава тотална правителствена гавра с БГ населението!!! Това , което ти каза е много по-зле за политиците от това , което написах аз!!! Относно сметките на предприята хич не им вярвам!!! ТЕЦ София е почнал като централа на въглища и мазут и ппц това е най-евтиното. Голяма далавера е да пишат, че ползват газ, а да ползват въглища, защото така разликата отива в нечии джобчета!!!
  • 23 До 12

    1 3 Отговор

    До коментар #12 от "гост":

    А лично твоята забележка няма относно коментара ми!!! Дори с газ да се захранват ТЕЦ-овете пак е старомоден и вреден метод, който не би трябвало да е масово явление в 2020 година!!! Да не говорим, че това ще продържи още няколко десетилетия!!! Това доказва, че капитализма е западнала система!!!
  • 24 Обективен

    3 1 Отговор
    Пряко зависимите от ТЕЦ - вете в региона са далеч над 10 000... По - скоро са около 50 000, ако броим семействата на работещите и всички навързани фирми около тях, а те са много... Ако ги спрат без да се даде някаква сериозна алтернатива, област Стара Загора ще стигне до икономическа катастрофа.
  • 25 Прос Балгарин

    0 0 Отговор
    - Никой не смее да застане и да оправи нещата....- Пичове господа миснистри и мисирки, а вие за какво сте там за да прайте далаверистан ли или да развивате азиатски пакистан. Айде малко да почнете да работите, че далавера не остана! Просто не съществува и нито БСП нито Руснаците нито Европа нито нещо друго освен вие има като виновен. Стягайте си задните части и на работа, че ако оставите 50000 семейства с завишени смети и без топлина няма да има нито договор нито институция да ви опази.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове