Last news in Fakti

28 Ноември, 2018 14:21 9 214 19

Каракачанов, Захариева и Ковачев – замесени в скандала с българските паспорти

  • дабч-
  • красимир каракачанов-
  • екатерина захариева-
  • македонци-
  • паспорти

Премиерът Бойко Борисов изненадващо обяви, че Агенцията, която е инструмент за издаване на паспортите, ще бъде закрита

Каракачанов, Захариева и Ковачев – замесени в скандала с българските паспорти - 1
Снимка: БТА

Вицепремиер, министър и български евродепутат са отговорни за незаконното продаване на български паспорти на чужденци, съобщи свое разследване EURACTIV. Медията се позовава на пакет от документи, които изглежда потвърждават обвинението.

Вицепремиерът Красимир Каракачанов, бившият министър на правосъдието Екатерина Захариева (сега външен министър) и евродепутатът Андрей Ковачев (от партията ГЕРБ на Бойко Борисов) са хората на най-високи постове, обвинени в извършването на измама, която позволи на хиляди чужденци да получат български паспорти срещу пари, като с тези документи предлагат безвизови пътувания в целия ЕС, съобщава информаторът.

Тези твърдения бяха отправени към EURACTIV от лицето, подало сигнал – Катя Матева, бивш директор на Съвета за гражданство, орган, участващ в процеса на вземане на решения за предоставяне на българско гражданство на чужденци. Матева бе уволнена от Захариева през 2016 г., след като отказва да участва в измамата, разказва Матева.

Държавната агенция за българите в чужбина участва в огромен скандал след разкритията, че е издала фалшиви удостоверения от български произход, документ, въз основа на който могат да се издават български документи за гражданство и документи за самоличност.

Няма агенция, няма проблем

Скандалът с паспортите срещу корупция може да свали правителството на Бойко Борисов. Ръководителят на агенцията Петър Харалампиев бе арестуван по обвинения, че е част от организирана престъпна група. А Харалампиев бе назначен по препоръка на ВМРО, партията на Каракачанов.

След като разследването на агенцията продължава, еквивалентът на приблизително 285 000 евро в брой бе открит в сейф, който принадлежи на Красимир Томов, главен секретар на тази институция. Томов е в ареста, заедно с Харалампиев и още двама служители, заподозрени в участие в организирана престъпна група.

В понеделник (26 ноември) Борисов изненадващо обяви, че Агенцията, която е инструмент за издаване на паспортите, ще бъде закрита. Борисов твърди, че има други институции, като министерството на правосъдието и вътрешните работи, които да изпълняват тази задача.

По-късно обаче в понеделник Каракачанов излезе със собствено предложението – вместо Агенция за българите в чужбина, да бъде създадено министерство.

Нестабилна коалиция, тромави съюзници

Парламентарното мнозинство в парламента на Бойко Борисов зависи от коалицията му с Обединените патриоти: „Атака“ на Волен Сидеров, „Националния фронт за спасение на България“ (НФСБ) на Валери Симеонов и ВМРО – политическа партия, която твърди, че е наследник на историческия вътрешен македонски революционер Организация. ВМРО се ръководи от Красимир Каракачанов. Когато правителството е създадено през май 2017 г., Симеонов и Каракачанов са назначени за заместник министър-председатели, а Сидеров става лидер на групата на Обединения патриот в Народното събрание. На 16 ноември Валери Симеонов подаде оставка като заместник министър-председател, след седмици улични протести от страна на майки на деца с увреждания, които той обиди, и които настояха той да напусне поста си.

Подалата сигналите Матева потвърди пред EURACTIV, че основният източник на доходи за ВМРО, под ръководството на Каракачанов, е схемата за паспорти срещу пари, която по времето, когато тя е била в Съвета за гражданство. Тя споделя, че е казала на българската прокуратура, че Каракачанов е получил между 550 и 1500 евро за всеки македонски гражданин, получил български паспорт от тази измама. Броят на кандидатите на ден е бил 150-200, заявила Матева пред прокуратурата.

Според измамната схема македонците плащат пари, за да получат фалшив сертификат от български произход. Матева се противопоставила на измамата и блокирала над 7000 заявления. Каракачанов (тогава в качеството си на председател на ВМРО) оказал натиск върху министъра на правосъдието Захариева да я уволни и да деблокира заявленията.

Матева заяви, че Каракачанов е под натиск от македонци, които са платили подкупи, но са с блокирани документи и си искат парите обратно.

Според Матева самата Захариева е била подложена на натиск от страна на Каракачанов и се е противопоставила в първоначално, докато евродепутатът Андрей Ковачев не организира среща на 3 юни 2016 г. с представители на българска неправителствена организация в Македония.

Оттогава Захариева направила завой, казва Матева, и настоява за задоволяване на политиката на Каракачанов да дава паспорти на клиентите си. В същото време Захариева полага усилия да премахне Матева от вземането на решения и скоро я изритва от поста.

Ковачев е виден български евродепутат, заместник-председател на групата на ЕНП.

Матева твърди, че е предоставила достатъчно доказателства за твърденията си пред прокуратурата, но никой от тримата високопоставени служители, посочени в тази статия, не е разследван. Тя твърди, че отстраняването й и последователното игнориране на нейните свидетелски показания е част от коалиционното споразумение между Каракачанов и Борисов.

Европейската комисия критикува България за прекомерните правомощия на главния прокурор, над който няма институционален надзор. Сегашният главен прокурор Сотир Цацаров се възприема като приятелски настроен към Борисов.

ЕURACTIV покани Каракачанов, Захариева и Ковачев да отговорят на обвиненията срещу тях. Захариева нарече изявлението на Матева „изненада“, защото твърди, че като ръководител тя винаги е предлагала „пълна подкрепа“. Захариева казва, че Матева отхвърлила предложението да назначи още пет служители и да въведе подобрения в Ай Ти системата.

Документите, предоставени от Матева, обаче показват, че тя е казала на прокуратурата, че подобни опити „да спомогнат за работния поток“, насочени към посредници, които имат за цел да улеснят незаконното доставяне на сертификати, а не да подобрят ефикасността на процеса.

Ковачев също казва, че е изненадан от тълкуването на Матева за неговата роля. Евродепутатът заяви, че срещата, която е улеснил с българската неправителствена организация в Македония, има за цел да преодолее блокираните от нея кандидатури. По-специално, едно от заявленията се отнася до внука на историческа фигура и води до смущение. „Жалко, че тази тема се използва за политически обвинения и дивиденти“, коментира Ковачев.

Бившият посланик на България Велизар Енчев каза пред EURACTIV, че е изпратил писма до Комисията, включително до председателя Жан-Клод Юнкер, комисаря по вътрешните работи Димитрис Аврамопулос и комисаря по правосъдието Вера Журова, като предостави подробности за измамата и поиска от изпълнителната власт на ЕС да предприеме действия. Енчев твърди, че ЕС не може да си обърне главата в обратна посока, когато европейското гражданство се предоставя по криминален начин на хиляди чужденци, които плащат подкупи. Много от тях са арестувани в чужбина за престъпления.

Корупционната измама с български паспорти бе спомената накратко на стр. 19 от последния доклад на Комисията за напредъка в рамките на така наречения механизъм за сътрудничество и проверка

Превод bnews


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 бббббб

    53 2 Отговор
    Мафия. Само трепане .
  • 2 Т.о.ш.и.б.и.я.н

    33 4 Отговор
    Да гърми аеца оправия нема
  • 3 На бунт революцияяя

    54 2 Отговор
    Най големите престъпници ни управляват

    Коментиран от #9

  • 4 Македонец

    46 2 Отговор
    Падат маските!
  • 5 опг

    49 2 Отговор
    Боко реже поредната опашка и пак е той, а после ми разправяйте, че не бил рептил ?
  • 6 Ryty

    51 2 Отговор
    Нашия мил елит... Тая паплач е за белене да чука камани и да връщат всеки един откраднат милион чрез мъки! МНОГО ВИ Е НАБРАЛ НАРОДА КРАДЦИ
  • 7 Лъвский

    30 3 Отговор
    Цацаров? Народе?
  • 8 Бачо Киро

    40 2 Отговор
    Оппаааа и кво правим сега? Говната врат толкова силно, че повдигат капака, въпреки, че отгоре седят и натискат дружно герб, патреоти и прочие... Накрая ще избухне здраво и един няма да остане, който да не е охвърлян от глава до пети...
  • 9 Срам ме е

    34 2 Отговор

    До коментар #3 от "На бунт революцияяя":

    Това е политически елит ! Майко мила ! Срам!
  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 кокото

    34 1 Отговор
    Шкембе Войвода е вече със скроено дървено пардесю ....
    Каракачанов е под натиск от македонци, които са платили подкупи, но са с блокирани документи и си искат парите обратно ....
  • 12 Иван

    30 2 Отговор
    Браво на Катя Матева
  • 13 Мизерията

    24 1 Отговор
    БЕЛЕНЕ. БЕЛЕНЕ. Само,че народът спи. Този целия боклук трябва да се изрине заедно с Европейската пасмина, която разказа играта на цяла Европа.
  • 14 Пеньо

    11 3 Отговор
    " Матева твърди, че е предоставила достатъчно доказателства за твърденията си пред прокуратурата"
    Защо разчита само на прокуратурата? Защо не ги предостави на няколко медии? Има ли въобще доказателства или ще си остане с "Матева твърди..." и то след уволнението!!!
  • 15 АНАНИ от ЧАКАНЧЕВО

    7 1 Отговор
    КРАЙНО ВРЕМЕ е. ДА ВЪЗТЪРЖЕСТВУВА ИСТИНАТА а ВИНОВНИТЕ да ПОНЕСЪТ ОТГОВОРНОСТ КАТО ИЗМЕННИЦИ НА ДЪРЖАВАТА и да бъдат съдени ПУБЛИЧНО БОГ да ПАЗИ БЪЛГАРИЯ от ТАКИВА....,,.........
  • 16 Пашапортин ШМЕНДИ. КАПЕЛИ

    12 1 Отговор
    Пак ги избирайте, гоолями паатриоти.
    ХА ХА ХИ ХИ ХИ ОХххххх , Хи. Хи хи мошшшеннижи айдуци.
  • 17 Патриот

    0 1 Отговор
    Велизар не може да прости на Валери Симеонов Винкела че го изрита от НФСБ безапелационно и сега търси да си отмъщава. Каракачанов е железен патриот.Това са фейкнюз иницийрани от руската пропаганда.
  • 18 Защо

    0 0 Отговор
    Защо Каракачанов още е във властта , а не в затвора ? Защо ли главата на властта го закриля ? Явно има защо. Финикийски знаци.А Ковачевата защо е повишена сега ? Нали и тя е за затвор? Видите ли , Борисов закрил агенцията! Брей , че работа свършил ! А извършителите помилвал. Защо ли ? Вече знаете защо.Дори и в поговорка се казва : Рибата мирише от главата.
  • 19 Сербез

    0 0 Отговор
    Националист търговец мисли за бг пълни си джоба
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове