Last news in Fakti

29 Ноември, 2018 10:24 2 696 16

До 4500 лв. заплата за чиновници

  • чиновници-
  • заплата-
  • администрация

Готови са промените за обещаното 10-процентно увеличение

До 4500 лв. заплата за чиновници - 1

Основната чиновническа заплата да стига до 4500 лв. на месец. Това е увеличение с 500 лева на най-високите заплати в държавната администрация в момента.

Това предвиждат промени в наредбата за заплатите в държавната администрация, подготвени от правителството и публикувани за обществено обсъждане. Те са изготвени, за да стане факт обещаното увеличение на чиновническите заплати средно с 10%, разкрива в. „24 часа“.

Най-високите заплати са за главните секретари на Министерския съвет, парламента и президентството. При тях долната граница на заплатата от 1000 лв. се вдига на 1500 лв., а горната - от 4000 на 4500 лв.

Между 1300 и 4300 лв. ще е заплащането пък на главен секретар на друго ведомство или на шеф на дирекция в зависимост от това каква е степента му. Досега на това ниво заплащането бе от 900 до 3900 лв.

В администрацията в момента се расте в рамките на 6 степени. В наредбата се предлага намаляването им до 4, за да се стопят разликите в заплатите на служителите на еднаква длъжност в различните ведомства.

При шефовете на отдели и директорите в по-малките ведомства таванът на заплатите се вдига от 3800 на 4100 лв. Минималната за тези длъжности пък се увеличава от 700 на 1100 лв.

При назначените на експертна длъжност възнаграждението вече може да стига 3400 лв., което е увеличение с 300 лв. спрямо сегашните нива. Чиновниците на изпълнителски длъжности, каквито са например ведомствените шофьори, може да се разписват срещу най-много 1200 лв.

Увеличение е предвидено и за заплатите на дипломатите Така например най-високата за посланически ранг ще стане 3850 лв. вместо досегашните 3500 лв., съобщава "24 часа".

С други промени пък заплатата на областните управители вече ще е равна на 80% от министерската. В момента основната заплата на министър е 4602 лв., което означава, че тази на областен ще стане 3681 лв. Тя ще се вдига на всеки три месеца като депутатските, тъй като заплатите на министрите също се влияят от заплатите на народните представители.

Допълнително се увеличава и процентът, с който ще се вдигат чиновническите заплати. Досега той бе от 1 до 15 на сто в зависимост от годишната оценка за изпълнение на задачите, а се вдига в диапазона 2-20%. Въвежда се и изрично изискване служители с еднакви оценки да получават еднакво увеличение, когато работят в една и съща структура.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Беден

    3 20 Отговор
    Стига си настройвал хората един срещу друг,това е само проект и не е гласувано и няма да се приеме.
  • 2 гост

    39 1 Отговор
    Браво. Чиновниците може да взимат голяма пара, но хората по заводите са принудени да работят за 500лв., пенсионерите трябва да изпадат във възторг от 12лв увеличение, лекарите в регионални центрове на 600лв вероятно също. Наглост е думата. Президентът го каза: ако стандарта на хората се е повишил значително и заслугата е на политиците, то е основателно да гласуват увеличения. Но това не е така, следователно по-високи заплати са напълно неоснователни.
  • 3 Пешо

    26 0 Отговор
    Парите, които не се откраднат се разделят от калинките и циганите - за останалите няма.
  • 4 БайМиле

    26 1 Отговор
    Ваш'та М...ка !!! Вдигнете им заплатите на тези търтей на 10 000лв., нищо че има инженери които взимат под 700лв.
  • 5 У лево е Крим

    23 0 Отговор
    Нека да напомним, че чиновниците са не производствен парсонал! Тяхният доход е ненормално да бъде значително по- висок от този на мениджъмнта в частният сектор, особено като се има в предвид, че фирмите с персонал над 250 души са под 1% за страната, а повечето от половината фирми от общото количество са без персонал защото собствениците нямат възможности да наемат такъв заради ниската принадена стойност. При тази структура на бизнеса и при условие, че водещият сектор продължава е износ на суровини намирам за твърде нагло чиновниците да разпределят такива заплати.
  • 6 Ужас

    13 2 Отговор
    Е добре де на дипекторите разбрахме, а на служителите - дребните, колко ще бъде? 680лв. ? А иначе за частния сектор, че са ниски заплатите е така, но са такива поради факта, че не сме претенциозни да искаме повече, защото след като искаш повече те махат и идва следващия, който е доволен на заплащането и това е! Работодателите в частния сектор са наясно с това и се възползват! Те си правят милиони печалба и защо да се лишават от нея за дметка на работниците, като овцете си траят и са взаймозаменяеми!!
  • 7 Мануш

    6 0 Отговор
    Нека вдигнат и на жено ми парите за самотна майка инак не е чесно, заклевам се!
  • 8 Аййдааа пак Илия в тия

    10 0 Отговор
    Действат като в бай ТОШОВО време , големи привилегийи на комунисти и партийци.
    А днес ??? на чиновника който ще осигури гласове на изборите, и те са си почти БИВШа компания.
    Много хитър ход , брао на комунягите, така бяха преди и ся.
    НишТо ново под слънцето.
    САМО НОМЕРА И ИНТРИГИ ОТ МИНАЛОТО, МАЛКИЯТ ЧОВЕК И ПЕНСИОНЕРА СА ОБРЕЧЕНИ С МИНИМАЛНИ ДОХОДИ.
  • 9 Цирей

    12 1 Отговор
    Ще се оправим, ама друг път.Не се ли редуцира администрацията до такива нива, че заплатите им да са
    до 80% от заплатите на работещите генериращи национален продукт, ще затъваме всички дружно.
  • 10 Гост

    13 0 Отговор
    Невиждана наглост. Една чиновническа заплата равна на годишна заплата на средностатистически работещ човек.
    Извод ГЕРБ не могат да управляват пбличните средства. Време е да се махат.
  • 11 Истината е

    14 0 Отговор
    Ппц това не са високи заплати и е нормално един чиновник да започва с минимално нетно заплащане от 2000 лева на месец и да се стига до 10 000 лева. Лошото е, че в България администрацията е 3 пъти по-голяма отколкото е нужна!!! В България чиновниците са толкова многобройни, защото са най-верните гласоподаватели на статуквото!!! Другото лошо нещо е, че администрацията не разчита на пари за заплатите си от концесии на суровини и големи предприятия, а разчита на удръжки от заплатите на бедните работници, и от данъци за малкия бизнес. Това прави чиновниците второто най-голямо ЗЛО след политиците!!!
  • 12 лупи

    6 0 Отговор
    Голяма част от администрацията са връзкари завършили образованието си с родилни мъки.Когато вече са зачислени на държавна хранилка цялата им дейност е свързана с безумие , безхаберие и корупция.Е затова Б-я е на дъното.
  • 13 Общество основано на знанието

    7 0 Отговор
    Заплатата на един доцент в зависимост това, къде работи, е около 700 до 900 лева, а на една секретарка в държавната администрация - над 1500.
  • 14 Русенец

    2 0 Отговор
    Масово няма работници. Няма специалисти, майстори.... Няма един стругар от де да намериш. Не се стимулират с нищо. Техните заплати седят ниски. Но видиш ли, стимулирането на държавни чиновници се вихри безспирно. От чиновници има нужда тази държава. От още и още чиновници. Още бумажтина, още бюрокрация, още чиновници да я обслужват и забатачват. Да расте сляпото черво, от което няма никаква полза, а смао се вдигат данъците за обслужването му.
  • 15 Гост

    2 0 Отговор
    Не се наядохте боклуци
  • 16 Стайков

    0 0 Отговор
    България винаги е страдала от излищък на чиновници след 1962 год. През 1976 год., на Берлинското съвещание на СИВ: чиновници - ГДР - 4,5 процента; Чехословакия - 5 ; Полша, Съветския съюз и Унгария - 6; България - 14. Чиновничеството се съсредоточава в столицата. Бае ви Тошо даде началото на нарастване на излишъка от чиновници в противовес на старите комунисти след 9 септември. Тодор плю на завещанието на Георги Димитров, да не се допесне ЧИНОВНИЦИТЕ ДА ЗАВЗЕМАТ ВЛАСТА. Точна тава се случи. Каквато и партия да дойсе, какъвто и цвят да има - винаги ще се проваля, икономиката ще буксува. Затова България крета. Навсякъде бюрокрация, прехвърлят те от чиновник на чиновник, много често некомпетенти. Да протестирате и дап не протестирате, след като има такъв голям процент чиновници в държавата, нищо няма да постигнете.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове