Last news in Fakti

29 Ноември, 2018 15:33 2 106 20

150 000 остават без работа, ако "Марица-изток" затвори

  • марица-изток-
  • кт "подкрепа"-
  • димитър манолов-
  • енергетика

Работата на промишления комплекс е от жизненоважно значение, категоричен е Димитър Манолов

150 000 остават без работа, ако "Марица-изток" затвори - 1

"Ако се затвори комплексът „Марица-Изток“ има заплаха за енергийната сигурност, около 150 000 души ще останат без работа", сподели пред журналисти президентът на КТ „Подкрепа” Димитър Манолов по време на митинг-шествието в защита на добива на електроенергия от български лигнитни въглища.

Цитиран от агенция "Фокус", той посочи, че най-лошият сценарий е да няма никакъв ток.

„Междинният сценарий е да имаме някакъв, но безбожно скъп. А най-добрият сценарий е енергетиката да си работи. И този проблем не е само български, такъв проблем имат най-вече Полша, Словакия, Унгария и дори Германия“, заяви президентът на КТ „Подкрепа“.

Манолов посочи, че отдавна има контакт с правителството по тази тема. „И позицията, която изработиха съвместно Министерството на енергетиката и МОСВ, е добра и достойна и ще бъде представена на президента, с когото с Пламен Димитров имаме среща утре, за да уточним какво ще се прави. И ми се иска България истински активно да защитава позицията си и искаме ясни индикации от всички институции, че тя ще бъде твърда“, заяви той.

Манолов посочи, че в момента дерогацията не е на дневен ред.

Той обясни, че в момента държавата през НЕК плаща изцяло вредните емисии на два от ТЕЦ-овете в басейна „Марица-Изток“ и помага на третия. „Дали тази схема трябва да е така или не, е тема на друг разговор. Но няма как да бъде иначе, защото другата възможност е те да се включат в сметките ни, но такава възможност е страшна“, каза Манолов.

„Никой не може да направи прогноза каква ще е цената на тока, ако се спрат ТЕЦ-овете в страната. Ако сега трябва да внасяме ток, бихме го внасяли на около 170 лв. Но ако ние не произвеждаме тази електроенергия, скромните прогнози са за поне двойно увеличение“, допълни той.

Манолов обясни, че ако се затвори комплексът „Марица-Изток“, има заплаха за енергийна криза в страната.

„Това дори не е криза, това е край – всичко изчезва. Около 150 хил. души ще останат без работа. Това е индустриален район и там хората не могат и няма какво друго да работят изобщо“, заяви той.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 ванката

    33 6 Отговор
    каде са заблудените овчици любещи сащ да коментират как путин е виновен ???
  • 2 ай стига бе

    31 3 Отговор
    Опс, каква стана тя сега.......искат тотално да затрият България и нас като народ! Ай ся Боко тъпото да излезе и да направи една нищо неразбираща физиономия и да каже че нищо не е знаел и не му е ясно по въпроса, и да обвини пак своите предшественици.......!

    Коментиран от #6

  • 3 АААА БАЪ ТОШО Е ВИНОВЕН ЧЕ

    25 4 Отговор
    Е ПОСТРОИЛ ТЕЦОВЕ ВЕЦОВЕ ХИЛЯДИ ЗАВОДИ И ПЪТИЩА ДЕТ ЧАК СЯ СА РАЗКАПАХА ЩОТ ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ ГИ БУТНА А САМО СМУЧЕШЕ ОТ НАРОДА ВИНЕТКИ ГРАЖДАНСКИ... ПРИ БАЙ ТОШО ЩО НЯМАШЕ ГРАЖДАНСКА И СИИИИЧКО СИ БЕШЕ О.К. А...????

    Коментиран от #14

  • 4 Инкогнито

    31 1 Отговор
    НЕК плаща вредните емисии на Американските ТЕЦ те само прибират печалбата. А НЕК вади парите от нашия джоб! Крайния поребител обира финасовия негатив!

    Коментиран от #18

  • 5 Русенец

    21 9 Отговор
    Мариците освен да замърсяват и да източват бюджета нищо добро не правят. Трябва да се затворят мигновенно, а там земята е плодородна и хората да се занимават с био земеделие или да построят ВЕИ-та, като не искат Белене.

    Коментиран от #7

  • 6 боико борисов

    10 1 Отговор

    До коментар #2 от "ай стига бе":

    не сьм аз виновен за тец марица изток виновни са онези дето продадоха теца на американска компания много одавна и то по времето когато бях гавен секретар в мевере що не попитаите тях

    Коментиран от #8

  • 7 goni

    10 4 Отговор

    До коментар #5 от "Русенец":

    То и русенско земята е плодородна! Що не почнеш да се занимаваш с биоземеделие,или не направиш стотина декара фотоволтаици?!:)

    Коментиран от #17

  • 8 Енергетик

    9 1 Отговор

    До коментар #6 от "боико борисов":

    Мариците ги хариза НДСВ мумията която го направи генерал разпореди на Милен Велчев да изтъргува ТЕЦовете. Май забравяш че кариерата на Борисов тръгва именно от НДСВ!
  • 9 Centurion

    8 8 Отговор
    Да ги затварят тези централи.
    Сега щото кюмюрджиите щели да останат без работа,трябва да изтровим целият полуостров,така ли?А ми дрънкат за прахови частици,за мръсен въздух и прочие.Не са виновни толкова колите колкото въглищата и тяхният първобитен начин на употреба!
  • 10 Мдааа

    10 6 Отговор
    Европа да плати да я затворят тази централа и да се инвестира във ВЕЦ, слънчеви панели, термо помпи, които ще създадат 300 000 работни места. Снига са печелили мазните олигарси!!!
  • 11 абайахабах

    4 1 Отговор
    ⅞ млн@ ще останат без работа, мишкиии ахауахах
  • 12 Фатих Мехмед

    5 2 Отговор
    Споко бе Ердоган строи още аецове щото били нерентабилни и като си прибере територията такива дивотии нема да има и ще се живее в благоденствие и рахмет...до къде докарахте таз територия с това българско робство
  • 13 РАМБО

    3 2 Отговор
    До #10
    Предполагам че тия простотии ги пишеш с ток от слънчевия панел ( в 16.35 ) . Личи ти , яко си слънчасал или някой кюмюрджия здраво те е термонапомпил ! Защо овце не разбирате че това ще удари ВСИЧКИ , и хора и зеленчуци ! Ще внасяме ток от Черна вода ( една от целите на французите ) или от Турция ! Един въпрос - слънцето залязва , вятъра спира - е откъде ток ?
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Експерт

    3 1 Отговор
    София замърсява атмосферата повече от тецовете , време е да я закрием !
  • 16 възмутен

    0 0 Отговор
    KT ПОДКРЕПА са най-измислената и ненужна щатна дружинка. Нямали най-накрая да ги премахнат. Те са една държавна подлога, която защитава собствения си интерес за да получават заплати. То в България не останаха работещи, кой подкрепят и за какво се борят тези смешници от КТ ПОДКРЕПА.
    Как хора, които не са създали една работно място и не се заработили един лев осигуровка ще дават наклон на частния бизнес.
  • 17 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #7 от "goni":

    Че то в Русенско си има и биоземеделие и фотоволтаици.
  • 18 Димов

    1 1 Отговор

    До коментар #4 от "Инкогнито":

    Абе и аз се чудя на тая далавера. ТЕЦа пуши, не аз. ТЕЦа глобяват, не мен. А ТЕЦа ги начислява тия глоби на мен. Значи, все едно мен глобяват, въпреки, че не съм аз този, който пуши и трови. По този начин ТЕЦа не е глобен за замърсяванията си. Глобеният съм аз. Защо? Глобите за емисии не бива да са основание за повишаване на цената на тока. Въобще не бива да участват в ценообразуването му.
  • 19 бомбата

    0 0 Отговор
    Я и това проамериканско мереке с ракиджийската муцуна за хората се сетил...или май дъртия Тренчев го е сръгал че американските инвеситори трябва да им се угажда...май до 2025 ли Костов де се сврял в лабораторийката по демокрация завряна на завет като всички комунета в заветното свърталище на Нов Български Университет .....
  • 20 Гого

    0 0 Отговор
    Сега ли сетихте че този сектор с въгледобива че трябваше да се затвори това се говори от години
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове