Last news in Fakti

29 Ноември, 2018 17:37 14 127 46

Цветанов бламира Борисов! 11 лв. остана партийната субсидия

  • пленарна зала-
  • партийна субсидия-
  • партия-
  • пари

Мълчаливо мнозинство в Народното събрание

Цветанов бламира Борисов! 11 лв. остана партийната субсидия - 1

Субсидиите, които получават партиите в Народното събрание за всеки получен глас на изборите, остават 11 лева. Това решиха депутатите при гласуването на текстове от бюджета за 2019 година. Това стана без каквито и да било дебати в пленарната зала, а няколко члена бяха гласувани анблок от народните представители. Така те бяха гласувани със 97 гласа "за", само 46 "против" и едва 3 "въздържали се".

Онези партии, които са останали извън парламента, явили са се самостоятелно на вота, но са спечелили най-малко 1 % от гласовете също имат право на партийна субсидия. Това не важи за онези формации, които са участвали в коалиция на изборите.

По този начин председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов бламира партийния си лидер и премиер Бойко Борисов.

Само преди седмица при гостуването си в bTV в предаването на Слави Трифонов Бойко Борисов заяви, че ще предложи субсидията да стане 1 лева, но уточни, че това е в ущърб на малките партии, а големите ще станат зависими. Само няколко дни по-късно в същото предаване шефката на НС Цвета Караянчева обясни, че ГЕРБ не са съгласни на 1 лева партийна субсидия.

Според Борисов, ако субсидиите са ниски, то олигархията ще има огромна власт над парламента, тъй като партиите ще станат зависими от бизнеса.

Въпреки че е против самата мярка, Борисов пое ангажимент да прокара решението, което бе гласувано на референдум преди две години.

Самият Борисов в деня на вота за президент и референдума заяви, че ангажира ГЕРБ заради волята на народа да внесе три от точките, гласувани на референдума като предложения в Народното събрание. Това се случи по отношение на мажоритарната изборна система с абсолютно мнозинство в 2 тура, чрез създаване на 240 едномандатни изборни района в страната, което предложение обаче не събра необходимото мнозинство и не мина на първо четене в пленарната зала.

Тогава Слави Трифонов заяви в отворено писмо, че депутатите в Народното събрание са суспендирали българската Конституция.

Припомняме, че референдумът, иницииран от Слави Трифонов, се проведе на заедно с президентските избори в страната на 6 ноември 2016 г. Избирателната активност в националния референдум беше 50,59%. Разликата е 0,67% по-малко от необходимите гласове, които можеха да направят резултатите от допитването задължителни. Тричленен, и петчленен състав ВАС решиха също, че референдумът не е задължителен.

След като 43-то Народно събрание беше разпуснато напълно отпадна и възможността референдумът, организиран от "Шоуто на Слави" да бъде разгледан от депутатите.

Остана възможността гласуваното на референдума да бъде прокарвано от отделни партии като законодателни промени, като това се отнася и намаляване на субсидията за партиите - предложение, което може да бъде предложено в Закона за държавния бюджет от Министерски съвет.

Именно за това настояваше и Слави Трифонов пред премиера Борисов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 кобрети

    103 5 Отговор
    ДРЪН ДРЪН...СЛАВИ И БОРИСОВ ЗА ПРЕД ХОРАТА....
  • 2 Гербестан на герберастите

    109 4 Отговор
    Герберастията е блато от което няма измъкване, "честитУ" на попадналите в него! ....в това число и на мен !

    Коментиран от #44

  • 3 Иванов

    111 3 Отговор
    Ясно беше, че така ще стане. Вече са го правили относно референдума и според Мистър 20% партията му се развивала, еволюирала и така нататък. Демек и Вълкът сит и агнето цяло- Боеко си изпълни обещанието, но ето виждате ли каква демокрация цари в ОПГ Герб, депутатите му гласуват срещу Дона си. Извинете, но това е цирк, ЦИИИИРК. България е демократична Мафия, СМЕХ!!!
  • 4 ЕвроЗона

    91 5 Отговор
    И що си мислят. че ние пасти ядем като гледаме тоя цирк? Доброто и Лошото ченге а и двамата популисти!
  • 5 1222

    85 2 Отговор
    Тия боклуци трябва да бъдат изметени и колкото по бързо стане това толкова по голями шансове имат децата ни за по добър живот
  • 6 Цурко

    64 3 Отговор
    Косматко бламирал тиквата........ Бандитски сган.
  • 7 Няма бламиране

    76 1 Отговор
    а са се разбрали така, за да не излезе, че Борисов е излъгал. Така негативите обира Цветанов, а Борисов отново е "чист" като сълза. Плоски игри за плоски хора - тичай, народе, да гласуваш за добрия Вожд, на който все други му пречат да върши добрините си.
  • 8 Никол4о

    58 3 Отговор
    Те нищо не мислят, защото са кухи тикви, а бързат да се нагушат, докато не ги е отвял народният гняв? (Кога ? Дай, Боже, по-скоро!!!)

    Коментиран от #14

  • 9 ПЕНСИОНЕРА

    53 2 Отговор
    ТИНТИРИ МИНТИРИ, ЩЕ СИ ЛАПАТ И ТОВА Е.
    НЯМАЛО ПАРИ ЗА ПЕНСИОНЕРИТЕ, А ЗА ТЮФЛЕЦИТЕ ИМА .
    УВОЛНЯВАМ ГИ ДО ЕДИН, НА СЛЕДВАЩИТЕ ИЗБОРИ С ГОЛЯМАТА МЕТЛА И ОСНОВНО ПРОВЕРТРЯВАНЕ НА ПАРЛАМЕНТА И В ДЪРЖАВАТА .
  • 10 Пукнете

    70 5 Отговор
    Дано се задавите с тия 11 лева помяри уморихте народа
  • 11 Doni Brasko

    49 2 Отговор
    Никой нищо не е бламирал. Вдичко е проформа.
  • 12 Цвик нокио

    56 3 Отговор
    До кога ще има заблудени хора който да вярват на тия престъпници гробари.Те доведоха страната до най голямата катастрофа в цялата история .Никога хората не са били унижавани по такъв начин.Една група ченгета да безчинстват,но вина имат началниците от Брюксел който си затварят очите защото така им изнася.
  • 13 Све

    52 6 Отговор
    Щом народът е прост и гласува за мутрите от ГЕРБ, БСП, ДПС, ОП, ВОЛЯ… Пада ни се
  • 14 Све

    56 1 Отговор

    До коментар #8 от "Никол4о":

    Бъркаш овчето блеене с народен гняв. Само прост народ може да се вдигне за 3 дни заради цени на бензина, електричеството и подобни…
    Майките стачкуват година, унищожиха 2 АЕЦа, откраднаха златото, водата, БТК, морските плажове, Европейските субсидии, сега остава Летището….. Циганите ограбват и унищожават селата, А НИЕ ЧАКАМЕ НАРОДНИЯ ГНЯВ
  • 15 Хмхмхм

    4 15 Отговор
    До някъде имат право за зависимостта. НО трябва да има лимит на сумата или да се разпредела по равно, именно заради малките партии.

    Коментиран от #43

  • 16 Българин

    22 0 Отговор
    Така си гласуваха началото на собствения край.
  • 17 СТАН

    28 0 Отговор
    СГАН ОТ НАГЛИ ,ЛЪЖЛИВИ И МЕКО КАЗАНО КРАДЛИВИ ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИ!!!!!!!
  • 18 ТОЧКАТА

    26 0 Отговор
    Как си плащаме за ...мизерията!!!!!Гласуваш ..и си плащаш ......
  • 19 СссереМ

    0 35 Отговор
    Ами прав е Цветанов,ако държавата не дава пари,ще ги дават олигарсите,както е в Русия и БСП-то и ще станем батака на света.

    Коментиран от #20

  • 20 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 21 Метко

    25 2 Отговор
    Докато тоя боклук Цв.Цв. е там няма да се оправим.Затова не трябва да гласуваме и те няма да вземат тия 11лв.на глас.

    Коментиран от #25

  • 22 Истината

    22 1 Отговор
    Е поне шкембе воевода няма да вземе субсидия защото никой няма да гласува за тях
  • 23 Ventura

    21 0 Отговор
    Щели да станат зависими!
    И при11лв. и при1 лв. пак
    сте зависими,лобирате за
    пари от вън.
    Е че сме заблудени да, ама
    не сме слепи!
  • 24 боцмана

    12 2 Отговор
    Без гласуване и няма да има субсидии. Да си плащат партиите членски внос и да се издържат а не с нашите пари да си правят кьор софри. То така и така като ги гледам няма за кой да се гласува , всички са маскари.
  • 25 Poooing

    14 0 Отговор

    До коментар #21 от "Метко":

    Ако не гласуваш, пак се брои все едно си гласувал и се разпределя между партиите, преминали %-тната бариера. Затова, хайде стига с тия призиви за негласуване, защото по този начин подкрепяте статуквото! Не успяхте да го разберете това и после се чудите ама за к'во иде реч!? Еми, за таквоз! Размърдайте си тоя път задни@ите и гласувайте протестно, за малки партии, за който си искате, НО ГЛАСУВАЙТЕ!!! Иначе все едно сте дали гласа си за герб, бсп, дпс и псевдо-патриотите!
  • 26 ДА БЕ ДА

    20 1 Отговор
    Ми то сега при 11 лева на глас ,не е ли пак олигархат???горанчето е на квартира у кръснико както и други лични гербери.Ама видиш ли не били зависими от хазяина.Де по-дебело дърво,де
  • 27 Бесило или гилотината?

    10 0 Отговор
    Мутри мафиотски
  • 28 Guest

    11 0 Отговор
    Някой да не би да е очаквал нещо по различно?
  • 29 Гост

    8 0 Отговор
    Помяри....
  • 30 Шаран БГ

    2 5 Отговор
    Не го разбирам това- не съм гласувал или никой не е гласувал ,примерно за БСП, и това мое или наше негласуване ще се брои ВСЕ ЕДНО СЪМ ГЛАСУВАЛ ИЛИ СМЕ ГЛАСУВАЛИ за БСП и тя /БСП/ ще взема пари от хазната за нашето негласуване...... Нали на база 1 /един/ вот = 11.20 лева те доят изпостялата крава България ежегодно ??? НАЙ-ПРАВИЛНО /СПОРЕД МЕН/ ДА СЕ НАПРАВИ БОЙКОТ НА ИЗБОРИТЕ !! Никой да не гласува за никаква партия !! Тогава и целия свят ще разбере, че са некадърници, които хората не желаят да им дерат по-вече кожите !! НЕКА СЕ НАМАЛИ БРОЯТ НА ДЕПУТАТИТЕ В ПАРЛАМЕНТА !! Пресметнете - в залата е имало 146 /сто четиридесет и шест / избраници ,не на народа , а на съответните партии. А къде са останалите стотина човека, които винаги липсват ? Явно няма нужда от тях !! И тези 146 човека решават да няма мажоритарен вот, партиите след избори да цицат по 11.20 лева за серсемин, гласувал за тях и т.н и т.н . И крадците остават същите !Защо не се вземе като пример Словения. Половината - партии, другата половина мажоритарно избрани и определен бройки процентно за малцинствата. И къде е волята на народа, когато депутатът се окаже пълен некадърник и работещ против този народ ?????
  • 31 Шаран БГ

    4 2 Отговор
    Продължение: Противоконституционно е ,да имат право на глас хора, които живеят в чужди страни, плащат данъци и всички тегоби там !! Те не бива да гласуват за български властници, които ще имат право да харчат парите смъкнати от моя гръб !!Те не плащат данъци на тази държава !! Нито е морално, нито е законно, нито е човечно дори, да не говорим за Конституцията, която никой за нищо не спазва от политиците ни !! А там пише някой неща по този повод !!!!Единствено застават зад нея всичките , дори и тъй наречения Конституционен съд, когато трябва да си защитят властовите позиции !! Българите в чужбина нека си имат българските паспорти и гражданство!! Но има ли примерно представа някой БГ гражданин от Анадола, за кого гласува ? Знае ли, че същите тези лидери на етническите / също противоконституционни/ партии бяха очи и уши на ДС и те ги прокудиха на практика в Турция? Ако знае - няма да гласува! Освен ако няма друга -много по-мръсна предателска игра спрямо страната ни !!!Трябва да се въведе и образователен ценз за гласуващите !!Не ми е ясно, защо винаги се вземат за пример големите, великите народи, а не се спира вниманието върху малките като нас, но проспериращи народи и държави и не се учим от тях !?!?
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Бойко ефенди

    8 0 Отговор
    за каkво им са тези 11 лева ,те за народа не работят
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Путкин

    7 1 Отговор
    Измекяри долни и алчни!
  • 36 онзи

    3 2 Отговор

    До коментар #34 от "Гост":

    Акоо всички мислещи хора откажат да отидат на избори набързо ще се разделят със субсидиите. Най много да платят на 50 хил. цигани по 50лв=2 500 000лв. От субсидиите ще вземат 50 000цигани по 11лв.=
    550 000лв. Дори ще влязат вътре с около 2млн.
  • 37 изроди

    6 1 Отговор
    Вие да не очаквахте Гробарите да си намалят субсидите..та те точно си ги вдигнаха от 5лв на 12 лв .. След това си ги намалиха с 1лв на 11лв Колко благородно ....Само да не вземат да си ги вдигнат на 20 лв . от изроди всичко може да се очаква .
  • 38 Карагенан (Е-407)

    2 5 Отговор
    Субсидийте за партийте са да създаваме политическа класа на БЪЛГАРИЯ, а не алкохолизирани всезнайковци от махленските капанчета.
  • 39 Илия

    3 2 Отговор
    Ако не им стига сибсидията, ще взимат подкупи? Излиза, че ако човек не му стигат доходите, ще краде, така ли?!
    Бяха контрирали, че в Германия субсидията била по-малка, защото имало повече гласоподаватели и съответно те компенсирали, но да не забравят, че всички дейности, кампании, мероприятия и проекти, които се случват с тамощните субсидии са в пъти по-скъпи от тук. Там населеноето е 10-тина пъти в повече, но тук субсидията е над 20-пъти пп-голяма.
  • 40 ОНЯ ПОД КОНЯ

    2 1 Отговор
    кво плюете само по ГЕРБ ? Нима не разбрахте,че тази субсидия е дори ниска, не само за нас, а и за всички останали партий!
  • 41 Възмутен

    1 1 Отговор
    Аз няма да гласувам и няма да им дам мойте 11лв.
    Щом не приемат премахване на субсидиите не ми оставят друг избор.
  • 42 аката

    2 0 Отговор
    герберасите са крадливци съдя по нунев
  • 43 Сатаната

    1 1 Отговор

    До коментар #15 от "Хмхмхм":

    Те на малките им дават. 1 на 100 и вземат субсидия. Готино нали 100 човека и никой с никой не е съгласен но за всеки има папо.
  • 44 стоян

    1 0 Отговор

    До коментар #2 от "Гербестан на герберастите":

    Има около 40 партии -как да няма =гласувайте недейте само рева
  • 45 Иван

    1 0 Отговор
    Боклуци
  • 46 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Само да уточня: Субсидията за гласувал за партия юнак бе 12 лева годишно. След усилени и изтощителни дебати си я намалиха с цели 80 /осемдесет/ стотинки !! Сега тя е точно 11 ,20 / единадесет лева и двадесет стотинки// лева.Ако Ви се виждат малко тези 20 стотинки и не им обръщате внимание, смятам, че за 500 000 гласували за тази партия - това са 100 000 лева годишно. Годишната пенсия на комшията с почти 50 годишен трудов стаж е 3 360 лева !!! Грубо казано,тези 100 000 лева са годишните пенсии на 30 /тридесет/ нещастници като него !!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове