2 Декември, 2018 15:12 14 828 78

Геноцид над софиянци

  • геноцид-
  • софия-
  • софиянци-
  • спаси софия-
  • въздух-
  • фпч-
  • замърсяване

Въздухът в столицата е над 20 пъти по-мръсен от допустимото!

Геноцид над софиянци - 1

Геноцид върху софиянци. Само така може да бъде определен убийствено опасният въздух, надвиснал над града, пишат от неправителствената гражданска организация "Спаси София". Вчера концентрацията на ФПЧ (фини прахови частици) 10 в някои квартали беше до над 25 пъти над пределно допустимата граница. Тази сутрин концентрациите вече са около 900 μg/m3 - около 20 пъти над границата.

Излагането на подобни нива на канцерогенно замърсяване значително увеличава риска от рак, респираторни и сърдечно-съдови заболявания, преждевременно раждане, дефекти при раждането, преждевременна смърт и др. Само днес в България, в резултат от замърсяването, ще умрат 40 човека, а София остава най-замърсената столица в ЕС.

По всички международни стандарти, концентрации над 200 μg/m3 (в София са над 4 пъти по-големи) се смятат за много опасни по здравето, а предприемането на мерки за неотложно. Париж например забранява работата на заводите, отопляване на твърдо гориво и употреба на автомобили под Евро 5 при нива между 80 и 150 μg/m3.

Според "Спаси София" при концентрации над 1000 μg/m3 Столичната община обаче продължава да крие информация от гражданите и да бездейства.

За днес управляващите са предвидили само две мерки - призив гражданите да ползват градския транспорт и призив при възможност да не се отопляваме с твърдо гориво. Ако не беше престъпно и опасно за здравето, щеше да е смешно!", допълват от гражданската организация.

Можете да следите качеството на въздуха в столицата на живо на https://airsofia.info/.

Стойности на ФПЧ10 в София в 15:00 часа на 2 декември 2018 г.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Емил

    43 56 Отговор
    Време е да се ограничат нафтовите печки!

    Коментиран от #36, #58

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Пешо пипалото

    41 5 Отговор
    Управление чрез призиви
  • 4 сисадмин

    90 11 Отговор
    СИСТЕМАТА НИ УБИВА! Всички. И тези, които не си дават сметка, все още.
    С ръцете на циганите или на лекарите, войната по пътищата, мръсния въздух, с решенията на "българската" "право"раздавателна система, дрога, чалга, невежество, гмо-, ментета, разврат, проституция, порнография, трафик на хора, търговия с органи...
    С мизерия в резултат на макрограбежи под прикритие на "пириватизация", "гарантирана печалба", "фалит", "усвояване на еврофондове", "социални помощи" за циганите...

    Коментиран от #46

  • 5 Стамат

    88 2 Отговор
    Сега Фандъкова ще пусне зелен билет и въздуха ще стане по чист и от планински

    Коментиран от #6

  • 6 СГС

    37 3 Отговор

    До коментар #5 от "Стамат":

    С електронна винетка - плащаш си, дишаш.
  • 7 Citizen

    74 14 Отговор
    Спасението: СОФИЙСКО ЖИТЕЛСТВО !!!!!!!!!!!!

    Коментиран от #15, #62

  • 8 нафто

    116 3 Отговор
    Призовавате,а не смеете да погнете циганите за това,че горят в печките си автомобилни гуми,пластмаси и всекакви вредни отпадъци.

    Коментиран от #14, #33, #52

  • 9 Какво е разкош

    19 26 Отговор
    Спрял на светофара с пуснат вентилатор,зад дизелов автомобил
  • 10 ганчо зубидренката

    71 7 Отговор
    Бегайте от село София...Елате в прованса...Ще работите за 50 % по-малко пари,но ще сте по-здрави...леле,леле...
  • 11 ХХХ

    52 7 Отговор
    Ай Вървете до Мариците или в Бургас или пък в Девня - Варненско да разберете какво е мръсен въздух. Геноцид :-(
    Хабер нямате какво е навътре в страната.

    Коментиран от #74

  • 12 брадвата

    62 2 Отговор
    Стана студено и вече не се вижда на 200 метра разстояние. Не е заради автомобилите, щеше да е лесно, ако беше от тях.
  • 13 от друг ъгъл

    46 20 Отговор
    Въздухът в София определено не е от най-чистите, но пък резултатите от тези "измервания" са меко казано спорни ! Те не се взимат от истнски уреди за измерване а от някакви бутафорни уредчета, които някакви фейсбук екоджендъри разпространиха преди време! Какво мерят, какво показват е супер спорно ! Иначе да циганските махали, а и не само яко горят, каквото им падне и от тях е най-голямото замърсяване, след това всякаквите избушени дизели и т.н. и като добавим, че София трудно се проветрява резултат е на лице! Все пак нека видим истнските данни от държавната агенция и тогава да се коментира !
  • 14 бензино наполони

    93 1 Отговор

    До коментар #8 от "нафто":

    Нафто,в София има над 200 хиляди цигани,което значи,че около 30 хиляди печки горят с цитираните от тебе отпадъци.От общината пълна тишина,но виж виновни са автомобилите според общината.На милите им цигани не смеят дори забележка да направят.
  • 15 Villager

    27 7 Отговор

    До коментар #7 от "Citizen":

    Силно се надявам! - Ако върнем жителството, ще затворим всичката сган софийска и ще сменим столицата :-)) Чудна картинка се очертава тогава. Глад, Глад ще има и бежанци

    Коментиран от #56

  • 16 Запознат

    38 9 Отговор
    Обаче искат да режат герберастите гората в,,,, Северния Парк""!! 20 декара гора искат да изсекът
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Гого

    37 16 Отговор
    Не ми дреме за селяните от гетото София дето си мислят че живеят в европейска столица
  • 19 Gero

    36 30 Отговор
    Време е провинциялистите да си ходят на село и да оставят София на софиянците!!! Така замърсяването ще се намали значително, без задръствания и хиляди коли по улиците на София!!!

    Коментиран от #55

  • 20 Пенислав

    20 13 Отговор
    Замерете около летището и спрете самолетите бе соффиянци.

    Коментиран от #48

  • 21 Монтреал

    61 1 Отговор
    От картата се разбира че повишените стойности са не в районите където има много автомобили, а където има много цигани.

    Коментиран от #24

  • 22 селчо

    62 15 Отговор
    Омръзна ми да слушам за проблемите на софиянци.А бе хора,не сте само вие хора,бе!Едни немали парно,едни немали топла вода,на едни им мръсен въздуха,едни не искат да им застрояват градинката!Да си бяхте седели на село бе!Що търсите в най-гнусния град в света?Пари?Колко съм недосетлив.Дишайте пари!В повечето села хората нямат никаква вода,нямат парно,нямат магазини,но вас това не ви интересува.Това е така,защото като пиявици изсмуквате всичките пари-всичко е за вас.Лошото е,че по тодорживково време беше същото!Мога още няколко десетки реда да напиша по темата и в нито един няма да има нищо хубаво за нито един от вас!Няма да е лошо да се посрамувате поне малко.Ако знаете какво е срам...
  • 23 Къде е фюрера

    25 2 Отговор
    На кой му дреме за хората бре????? .......На тях територията им трябва а не народа.........Работна ръка ще си внесат от Африка......
  • 24 Айхман

    31 2 Отговор

    До коментар #21 от "Монтреал":

    Абсолютно точно,ама циганите са им електорат.За тях дума не обелват.
  • 25 Западните Балкани

    26 2 Отговор
    София, както и България, е оставена на самотек - каквото се случи. Нито има стремеж да се подобри живота извън София, за да се намали населението, нито да се запазят зелените площи, да не се презастроява, да се чисти и мият улиците, да се направят транзитни пътни артерии, да се използват жп линиите за транспорт, да не се пускат големи камиони в града, ограничение на вредните производства, да има еко полиция и да след за замърсители и да ги глобява... То кое ли работи в София. Направиха се велоалеи, но така че да пречат и всъщност създават проблеми, вместо да помагат.
  • 26 Антисоциалист

    22 4 Отговор
    Господа, както винаги, не се съобщава химическия състав на замърсителите. Следователно, това е лъжа и геноцид няма. В момента съм в квартал "Иван Вазов" - показан на картата като особено замърсен и застрашен, а няма видимо замърсяване. Г-дата от гражданската организация не съобщават съобщат с какво е замърсен въздухът - химически състав, колко и къде са са измервателните пунктове, в какъв режим се измерва, какви са измервателните прибори, какви са снемащите пробите оператори и дали са професионали, каква е отговорността им за разпространяваната от тях информация или дезинформация и пред кого отговарят, кой ги финансира и защо. Досега неправителствените организации у нас доказват едно - след "еко-" и "евро-", "геноцид" и "НПО" следват лъжи.

    Коментиран от #27, #47

  • 27 Живите мъртви на България

    17 5 Отговор

    До коментар #26 от "Антисоциалист":

    Качи се на Клисурския манастир над Банкя и погледни София. Дано видиш нещо. Ако си късметлия ще видиш жълтата точка на кубето на Ал. Невски

    Коментиран от #29

  • 28 Садина

    19 8 Отговор
    Боли ме чурата за софиянци
  • 29 Антисоциалист

    17 4 Отговор

    До коментар #27 от "Живите мъртви на България":

    Уважаеми, микрочастиците с посочената от сайта концентрация не могат да затруднят видимостта в посочената от Вас степен. Пречи Ви на изгледа естествената за Софийското поле през зимата концентрация на пари. Мъглата не е средство за геноцид. ...Както и Вашият отговор не е на зададените от мен въпроси.

    Коментиран от #30

  • 30 Живите мъртви на България

    12 7 Отговор

    До коментар #29 от "Антисоциалист":

    Иди през лятото и тогава е същото. Смог като мляко. Дали е отровен или не, не знам дали е геноцид, но го дишаме и се съмнявам, че е полезен.
  • 31 волен сидеров

    25 4 Отговор
    ами върнете се на село-тази земя иска мотика-ко прайте в софето
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Хайл

    15 1 Отговор

    До коментар #8 от "нафто":

    Ще ги погне а после ще гласуват ли за нея...няма...а и софия не е България за да се вълнуваме всички за софиянци-като не им оттърва да си ходят по родните места...сигурно ще останат около 40-50 хиляди човека кореняци
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 ДРЪЖТЕ СЕ ПРИЛИЧНО

    13 7 Отговор
    ХАЙДЕ СЕГА И СОФИЯНЦИ В СОФИЯ , СЕЛЯНИТЕ ДА СЕ ПРИБЕРАТ ПО РОДНИНИТЕ СИ МЕСТА И ВЪЗДУХЪТ ЩЕ БЪДЕ КРИСТАЛНО ЧИСТ !
  • 36 бл.134 в Зап. парк

    3 3 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Нищо му няма на въздуха .
    Като запяля 3-4 мишелинки и 2-3 корморанки , ударя шише ракия.
    Халал дя са ви децата , който нямате или ще пратите в чужбина
    Халал да са ви и хубавите празни апартаменти
  • 37 гнида

    7 2 Отговор
    Сега е момента , някой от правителството (сещам се за един добър мат'риял) , да излезе и да каже : " За бога братя , не горете гуми и крадени дърви" !!!
  • 38 ФАКТ

    16 2 Отговор
    Държавата загива,а тук се оплюват на селяни !!! Аман от простотии!!! Българите не работят за промяна на манталитета !!! Липсва и духовност !!!
  • 39 НПО

    21 2 Отговор
    Кюмбетата във Факултето имат ли Евро-6, акциз,ддс,гражданска,данък,винетка....щото цапат в пъти повече от старите коли,ама пишман "кметицата" не вижда щото хелекторат няма как
  • 40 Веселба

    6 2 Отговор
    ...из лиза че перник е по чист от софия....справка . Слави трифу нов е с Пернишко жителство...тарикат
  • 41 Русенец

    3 8 Отговор
    Време е така наречените "софиянци" да се вървят у тях.

    Коментиран от #49

  • 42 Русенец

    6 3 Отговор
    И трябва със закон за градоустройството в столицата, да се постави макс лимит за гъстота на населението 500 души на км2. В момента май са към 900.
  • 43 гост

    13 5 Отговор
    Гъстотата не е проблем, хората които живеят също не са, стига с това разделение. Единственото което е важно какви са нормите и как се спазват от живущите в даден регион. Сега ако Асан запали наелони и всеки си трае, то няма значение къде живее Асан, дали в провинция или не, защото в панелките в малките градове не е по-различно. Да не мислите, че в големите конгломерати има под 900човека на кв.м? Ама я се пробвай в Сингапур да запалиш печка с наелон дали няма да те вкарат в ареста и да ти ударят глоба, която да изплащаш доживот? У нас всеки си изрязва пречиствателните системи на дизелите, печките горят какво ли не, мръсотията се вдига от пътищата, няма надзор над заводите. Е какво очаквате да е положението? Аз карам колело и преди 3г. не беше такъв проблем, но сега като карам по пътя и направо се задушавам от тежък (и със сигурност отровен) въздух от дизеловите смрадливци. Много по-зле става.

    Коментиран от #76

  • 44 gost

    12 1 Отговор
    Ами концентрираха цялата икономика в София. Сега изреждам оплакванята на шопа, мръсен въздух, пренаселеност, селяни........ ами или пазконъснете този град да се разраства на територия или разконцентрирайте икономиката. Хем ви сърби,хем ви боли м.........та ви
  • 45 пешо

    11 1 Отговор
    И сега какво да им съчувствуваме ли?Те да не би да подкрепят протестите в страната.
  • 46 пешо

    3 2 Отговор

    До коментар #4 от "сисадмин":

    Да ама никой не реагира.
  • 47 Черния

    3 6 Отговор

    До коментар #26 от "Антисоциалист":

    Като публикуват химичния състав и се окаже пагубен за здравето какво ще коментираш после, антисоцялист люлю с разграден двор

    Коментиран от #51

  • 48 Враца

    2 4 Отговор

    До коментар #20 от "Пенислав":

    Ти си извънредно тъъъъъъп
  • 49 гост

    12 2 Отговор

    До коментар #41 от "Русенец":

    Нещо бъркш! Софиянци правят гушка от несофиянците. Разбра ли дървена шопска главо.

    Коментиран от #77

  • 50 Георги

    3 11 Отговор
    Това го обяснене на ония идиоти дето блокират кръстовища за евнити застраховки и данъци на гробниците, които карат и тровят всички ни
  • 51 ТООООЧНО ХИМИЧНИЯ СЪСТАВ

    5 0 Отговор

    До коментар #47 от "Черния":

    ЩЕ Е ПЪЛНА ИЗВЕНАДА. АЛУМИНИИ УРАН И Т.Н. КЕМИКЪЛ ТРЕЙЛ ВЕ СПИРАТ ДА РЪСЯТ ОТГОРЕ.
  • 52 Кислорпд

    7 0 Отговор

    До коментар #8 от "нафто":

    Не верно, циганите се топлят на ток, държавата им гарантира безплатно ток, за сметка на българите!
  • 53 Царедворец

    7 1 Отговор
    Милите столичани … елате в Русе ! Провинциалисти, изпратете DMS София на 1117 .. да помогнем на нашите любимци !
  • 54 Бгеър

    7 3 Отговор
    Срам и Позор това ли е Европа това ли е Европейска столица ??
    Вижте картата с качеството на въздуха за цяла Европа,само ние сме в червено лилаво...а и Косово!
  • 55 Gero

    2 11 Отговор

    До коментар #19 от "Gero":

    Циганите бяха преди селяните в София, за товара си ходят първо селяците и после ще се оправяме с циганите!!!
  • 56 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 57 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 58 Провинциалист

    3 1 Отговор

    До коментар #1 от "Емил":

    Ти по жълтите павета , а аз на село на полето. Я ходи в Родопите , нали си пенсионер вече. А , ние ще работим за пенсия.
  • 59 Алфа Ромео

    7 1 Отговор
    Не бих живял в София и депутатска заплата да ми дават, отврат е.
  • 60 Мемфис

    4 7 Отговор
    В черноморският шелф на България има много нефт и газ!
    Но: ушанките не разрешиха на България да добива газ и нефт, с което да получи енергийна независимост и да не се налага да си сечем горите , да ги горим и да замърсяваме въздуха много над допустимото.
    Дори накараха “червените кхмери” в Добруджа да правят протести против разработки на шистов газ.
    Всичко това е планирано, финансирано изплатено от най-големият враг на българияРУСИЯ!!!!!
  • 61 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 62 Ацо

    4 1 Отговор

    До коментар #7 от "Citizen":

    Точно така! Бих добавил и мораториум върху безумното жилищно строителство! Не може половин България да се събере в София!
  • 63 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 64 Потомствен софийски циганин

    1 2 Отговор
    Българските селяни тровят моя любим град ! Ние само горим гуми и разни пластмаси за да си отопляваме многобройните чавета - бъдещето на столицата !!!
  • 65 гощо

    0 2 Отговор
    Много станахме тука. Да вземе да си ходите ли нЕкой от вас?!?! И да задължЪт газифицирането на къщите над околовръста.
  • 66 Шаран БГ

    0 1 Отговор
    Ако имаше някакъв поминък за хората по селата и малките градчета , нямаше да бягат по областните градове и в чужбина.Страната обезлюдя !!! Поляци,чехи и унгарци правиха социализъм, но земята и много от средствата за производство останаха у хората. У нас управляващите направиха " всичкото сиган " !!Вземаха земята, занаятчийските работилници и фабриките на хората -1947 г национализацията! След 10.11.89 г. унищожиха лека и тежка промишленост, и земята отиде в "латифундистите" Колко от нас са хванали мотика и лопата ? В София има хляб за много хора и за това се гъчкат там. Вече 2/два/ милиона човеци дневно щъкат из равното софийско поле, заобиколено от 12 /дванадесет/планини . хълмове и възвишения. По грозно и нездравословно място за столица може да измисли само български политик, готов да пълзи пред посланиците на "великите сили". А разумните хора са предлагали град Казанлък. Хубаво проветриво място, също със хубава планинска вода и просторни равни площи наоколо, годни за летища, в средата на държавата ! Сега летище София остана почти в центъра на града. Сакън, за да не избягат и преминават от друго място, всички транзитни камиони задължително преминават през София. Малка част се блъскат по Риш, Шумен, Бяла, Русе. Но там магистрален път няма да правим-ще опашем Софията с "тангенти" и "околовръстни" и ще се чудим, защо не можем да дишаме ?!?! Както всичките ни архитекти в областните градове на тесните улици, където е имало едноетажни къщи, разрешиха и се с
  • 67 Шаран БГ

    0 0 Отговор
    Строят 5-7 етажни кооперации. В европейските градове хората гледат да разширят улиците, да има простор, да е сгодно , проветриво и красиво... Спасението за столичани е тоталната топлофикация, максималното централно отопление ...!!!
  • 68 Лимонад

    2 0 Отговор
    Какви топлофикации, какви комини... на картата са маркирани местата с най голяма гъстота на населението. И за кьоравия е видно. Ако не се разрежда застрояването ще става все по зле. Забрана за строителство над 3 етажа в кварталите и над 5 в центъра ... разширяване на улиците и ще се оправят нещата
  • 69 123

    0 0 Отговор
    Къде е зеленото билетче?
  • 70 12345

    0 0 Отговор
    Къде е зеленото билетче?
  • 71 Емо

    2 1 Отговор
    Не се диша, не е въздух това, но не се оставяйте да ви манипулират и стресират повече от колкото е необходимо. Купете си уред за пм2.5 и ще разберете истината. Когато е мъгла и капчиците биват отчитани.
    Т.е. ако реално са 100х м3 ПМ2.5, уредите показват над 200 при мъгла. Влагата е висока. Колко от оплакващите се карат дизел? Дизела е номер 1 виновник за качеството на въздуха в градовете. С 2ч с колело в София на ден, можете да си докарате рак.
  • 72 Язе

    3 0 Отговор
    Ех тези дизели дето замърсяват само през зимата. Те са виновни да знаета. А десетките хиляди цигански кюмбета, богаташките камини и котлите на пелети отделят само благовоние.
  • 73 Ivan

    0 1 Отговор
    Сайта airsofia.info в момента не работи. Вероятно му е направена DOS атака от "доброжелатели", с надеждата да прикрият данните за замърсяванията на нашата любима задушаваща се София.
  • 74 Бенц

    1 0 Отговор

    До коментар #11 от "ХХХ":

    Е па тука са ни ГОЛЕМЦИТЕ...
  • 75 Бенц

    1 0 Отговор

    До коментар #56 от "селянин":

    Да бе евро 5, с какво се купува това ,с жълтите стотинки които дават "БАРОВЦИТЕ"-работодатели и няма как всичките да станем крадци то няма какво да се краде вече или да станем пешеходци, така ли, да не ви пречим за да ви е широчко.....
  • 76 Димов

    0 0 Отговор

    До коментар #43 от "гост":

    Какво те топли катализатора, като той улавя само един от многото боклуци в отработените газове? И да сме всички с чисто нови катализатори, те задържат само един компонент от целият коктейл. Останалото пак го дишаме. А за гъстотата на населението: Гъстонаселен район - много коли на едно място и пушат яко. Разредено население - малко коли на едно място - по-чист въздух.
  • 77 Русенец

    0 0 Отговор

    До коментар #49 от "гост":

    Как ще да съм шопска глава, като съм русенец?Това помислили го?Съгласен съм с твърдението ти, но не виждам как това те кара да ми противоречиш, че и обиждаш (типични черти на шопска глАва).
  • 78 Алооо

    0 0 Отговор
    Когато всички фирми бяха принудени да си изнесат централите в София - протестирахте ли? Когато хората от провинцията оставаха без работа - протестирахте ли. Когато всички банки се изтеглиха в София - протестирахте ли? Когато вземате няколко пъти по високи заплати от провинцията - протестирате ли? Сега защо плачете? За София се прави всичко - метро, улици, транспорт. Най-богатия град в България. Щом е толкова лошо - защо стоите там?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове