2 Декември, 2018 21:29 13 780 45

Търговци: Има картел между "Лукойл" и държавата

  • лукойл-
  • бензин-
  • държавата

Според Симо Симов държавата има интерес от високи цени на горивата

Картелът не е между фирмите на пазара на горива, а между "Лукойл" и държавата. Тя има интерес от високи цени, защото печели от ДДС. Това коментира в студиото на "120 минути" по bTV Симо Симов от Националното сдружение на търговците и превозвачите на горива.

В него влизат по-малки фирми, които протестираха срещу новия регламент, който значително вдига изискванията за участие на пазара. Според сдружението текстовете са лобистки и обслужват интересите на едрите играчи.

"Фирма с оборот от 1 млн. лв. ще трябва да плати 500 000 лв. гаранция и "Лукойл" с няколко млрд. оборот годишно също ще даде 500 000 лв.", посочи Симов. По думите му дребните търговци са "естествен регулатор на пазара" и с тяхна помощ могат да се избегнат скокове на цените, идващи "със странни обяснения" от производителя.

По отношение на афишираните намерения с текстовете да се пребори сивата икономика, Симов посочи, че държавата има ресурсите да спре и нелегалния внос, и превръщането на излишъци във фиктивен износ. Всичко това, обаче, е свързано с производителите и вносителите, а не, например, с малките бензиностанции.

Председателят на организацията Иван Кашилски подчерта, че той и колегите му също са срещу сивата икономика, защото тя убива бизнеса им с дъмпингови цени.

Той посочи, че битката вече не е по площадите, а се мести в съда. За тази въпросът ще бъде поставен и на вниманието на... Доналд Тръмп, обясни Симо Симов: "През януари е планувана среща с нашия премиер, искаме да зададем въпрос на нашия премиер чрез президента на САЩ за лобисткото положение на "Лукойл".


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Иванов

    67 7 Отговор
    Златев лобист? Ъпсурт! Агент на гру не може да прави такива неща.

    Коментиран от #30

  • 2 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 ники

    51 15 Отговор
    Ето, че сме под политическо и икономическо кагебейско иго!
    Истинските премиери са валентин златев и пеевски и се отчитат директно на путин - борисов е за парлама за пред мат'ряла.

    Коментиран от #45

  • 5 пипера

    70 4 Отговор
    Отказът на държавата да изпълни функциите си в защита на конкуренцията и в борбата с картелирането на пазара на горива означава или некомпетентност или съучастие, гарнирано обилно с корупция.
  • 6 Дърт ДС орунгел

    32 31 Отговор
    Златев е до толкова русийски агент, колкото ЛУКОЙЛ е Руска... За сведение основен собственик на ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ е Британска компания.

    Коментиран от #40

  • 7 Дърт ДС орунгел

    60 1 Отговор
    Също така, ЛУКОЙЛ БЪЛГАРИЯ е раздробен на десетки фирми с ЦЕЛ ДА СЕ ПЛАЩАТ (не се плащат е по-точно) минимални данъци.. Ако се разнищят нещата в счетоводството, ще се наложи да се лишим от няколкостотин бивши и настоящи управници-депутати, министри, зам., данъчни и т. н.
  • 8 Бачо Киро

    44 2 Отговор
    Тц, абсурд... Баце каза, че няма такава работа. Цацаров тоже. Как смеете да не им вярвате...
  • 9 узи

    64 1 Отговор
    В Румъния, също продадоха една от рафинериите си на Лукойл. Обаче, преди няколко години шефовете не румънския Лукойл с озоваха в ареста, че някак си, пропуснали да платят към 300 милиона евра данъци...!
  • 10 ванката

    36 1 Отговор
    това е обществена тайна
  • 11 уий

    50 6 Отговор
    Ваньо Костов, че продаде "Нефтохим" на руснаците (да се мъчат с него, горките) и то за колосалната сума от 80 милиона долара, равняваща се на декларираната му печалба за цели 5 (пет) месеца и оборота му за 15 дни.......
    Оттогава гордите собственици са неизменно щастливи и направо недоумявам как не са му вдигнали паметник в цял ръст на портала.......
  • 12 руския лукойл

    47 3 Отговор
    1. Ако държавата реши още днес може да разбие монопола на Лукойл. Просто трябва да отвори пазара и за други доставчици. Това е работата на държавата в либералните пазарни икономики - да разбива монополите.
    2. Монополът го създаде ГЕРБ и изискването за данъчни складове за горивото, които над 80 % са собственост на Лукойл, а за останаллите има скрита собственост и картелни договорки.
    3. Държавата още днес може да влезне в Росенец и изведнъж да се "появи" печалбата....

    Коментиран от #14

  • 13 kick

    5 32 Отговор
    Ми направете си картелче и вие дребните играчи, съберете някаква 6 цифрена сума евраци, обадете ми се и ще ви премахна проблема! Какво толкова има да умувате!!!
  • 14 Сашето

    4 25 Отговор

    До коментар #12 от "руския лукойл":

    Кой ти е затворил пазара бе Глупендър ?.

    Коментиран от #33

  • 15 КАЛДЪРМЪША

    20 1 Отговор
    ЗАЩО В ИНДОНЕЗИЯ НА ДИЗЕЛА ЦЕНАТА Е 1 лв на бензиностанция SHELL

    Коментиран от #29

  • 16 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Злати

    27 2 Отговор
    Златев си направи закон да отсрани малките търговци и го даде на големия борец с контрабандата РЕВИЗОРО да го внесат за гласуване е това не е ли картел и то платен
  • 19 antimediator

    13 27 Отговор

    До коментар #3 от "knywy45dynb bw34x5if 4jyub 4cn4hpb":

    Чалгар , за какви протести се опитваш да пишеш ?!
    Това , че някой иска да клати правителството и протестите са организирани на всички е ясно!
    Така беше и с протестите за шистовия газ.Руснаците развързаха кесията , излязоха няколко хиляди фалшиви природозащитници и Бат Бойко клекна.
    Що не стачкуват срещу работодателите си за по-високи заплати?!
    Защото не смеят, а и идеята е друга да се клати правителството.
    Така стана и с протеста на ,,майките,,.

    Коментиран от #24, #25

  • 20 Ася

    16 4 Отговор
    Положението е много повече от лобистко.
    Тук имаш господстващо монополно действие на Българския пазар
    на горивата, единия път чрез" Нефтохим" с производство на петролни продукти.
    Втория път, със собствена верига от бензиностанции, това е против , закона за конкуренцията в ЕО.
    Не може и рафинерия и будка .
    НИКОЙ, НЕ ГИ ПИПА ,ЗАЩОТО ТЕ СА ПРАВИТЕЛСТВОТО!
    Виж Норвежците какво правят със Стат Ойл в Скандинавия.
    Защо, не купи "Лук Ойл" рафинерия във Финландия например?
    Да дойде оня ,кравар ще ги направи луди калинки.
    Кравара, не иска, да се конкурира, с изпаднали в енергийна зависимост държави ,нарича такива,не приятели.
  • 21 некойси

    17 0 Отговор
    Пълнят партийните касички на поразия и то не само от петрола ...
  • 22 Някой

    26 0 Отговор
    Хора зареждайте на малки Бензиностанции по-добре някой човечец да печели отколкото руски ,австрийски ,гръцки и тем подбни фирми ,в малки бензиностанции е по вероятно и да уцелиш хубаво гориво . Незареждай те при големите измамници.

    Коментиран от #37

  • 23 vasik atanasova

    0 3 Отговор
    много ясно
  • 24 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 25 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 26 На баба Хвърчилото

    12 2 Отговор
    Лъжа безподобна !!! Вчера и днес на всички бензиностанции в Добрич , цената на бензина и дизела до стотинка е еднакъв. Големи вериги( Лукоил, ОМВ,ШЕЛ) и малки бензиностанции, едно към едно ! Това са частни търговци !
  • 27 5555

    35 2 Отговор
    То няма държава . Има една мафия която си открадна една държава . И методично елиминира населението .
  • 28 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 29 Кочо

    5 1 Отговор

    До коментар #15 от "КАЛДЪРМЪША":

    Да ама от индонезия до българия като дойде и затова е по скъпо.
  • 30 команч

    18 3 Отговор

    До коментар #1 от "Иванов":

    Боко, лобист??? Абсурд! Лъжлив ГЕРБер не може да лобира, той просто служи, на който го е назначил.
  • 31 гощо

    15 0 Отговор
    Зареждам от малка бензиностанциа на мой познат. Когато по големите вериги беше 2,46 нафтата при него беше 2,34лв. Освен това е раздал на някой от нас карти с отстъпка от 0,10ст на литър. Та заредих на 2,24 и той пак е на печалба!
  • 32 Разочаровен

    12 2 Отговор
    Добър ден това всеки го знае. Вдигнаха цените на горивата за да могат да закърпят бюджета и Златев да лапа win-win ситуация. Хората обаче се вдигнаха и супер умният ход от ББ намали цената на бензина половината от хората да са доволни но дизелът оставиха скъп където са основните приходи. В. Златев си го каза едно към едно като го питаха защо дизелът е 20ст. по скъп от бензинът , ЗАЩОТО ИМА ПОВЕЧЕ ДИЗЕЛИ ОТ БЕНЗИНОВИ КОЛИ!!!!!!!!!! Тоест той си предлага че за дизелът си слага чиста печалба над 30ст. което от своя страна е добре и за държавата. Другата наглост на В. Златев бил платил колко милиарда ДДС и акциз абе тъ....нар кой го плаща акциза и ДДСто на горивата скрии се някъде. Извода обаче за държавата е ясен разделиш ли хората на две( бензин и дизел) и всичко утихва и хората се прибират защото няма толеранс.
  • 33 държавна мафия

    9 1 Отговор

    До коментар #14 от "Сашето":

    Саше, ти в коя държава живеш? Не е задължително да ти затварят пазара, просто, ако си неудобен на държавната мафия ти пращат всякакви служби и те рано или късно ще открият "нередности", щеш нещеш ще затвориш, няма къде да ходиш!
    Те колят и те бесят, нищо не може да направиш!
  • 34 държавна мафия

    13 2 Отговор
    Лукойл е руска фирма, Костов е руски агент, както и много други, продадоха на руснаците Нефтохим, за да могат да контролират енергийно държавата!
    Казано накратко, България в момента дори да е в НАТО и ЕС е изключително зависима от Русия, която постоянно се меси във вътрешните работи на страната. Докато сме васална държава на руснаците, ще има и Монопол, за да могат да котролират пазара. Боко и Герб НЕ ПИПАТ статуковото, защото са част от него, Боко и Златев, както и Златев БАЩА са част от една групировка!!!!!!
    Има снимки в интернет, напълно оригинални, Бойко, Златев Баща, Тодор Живков и други индивиди от БКП на една маса, ядат и пият и договарят, как ще порят овцете за вбъдеще.
  • 35 боцмана

    10 2 Отговор
    Здрасти , та това е известно много отдавна. На удобните далавери между Златев и правителството на Борисов се вижда края , на Борисов му стана доста горещо в последните студени дни , защото каквото и да направи ще се окаже от грешната страна на барикадата. Този път изтегли най късата клечка.
  • 36 19653548

    11 1 Отговор
    ....и децата в детската знаят кои са: златев, донев, минев, вутов, ковачки................фундаментите на КОМУНИСТИЧЕСКАТА НИ - ПАЗАРНА ИКОНОМИКА !!! .........интересното е че и на ЕС не му пука и не иска възмездие след като и бг народа не иска....но ЕС не иска да прави бизнес с господата
  • 37 Лимонад

    2 2 Отговор

    До коментар #22 от "Някой":

    Ох, колко мъка и простотия има по тоя свят!
  • 38 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 39 РОСФАКТ

    1 0 Отговор
    Лукоил си е чисто руска компания със замаскирана офшорна собственост, отчита се директно на Путин и олигарсите.
  • 40 стоян

    1 1 Отговор

    До коментар #6 от "Дърт ДС орунгел":

    Това от Лукойл ли ти го казаха или защитаваш руските интереси с фалшиви новини спуснати от кгб =Нали руснаците винаги са невинни
  • 41 НЕМА ТАКАВА ДЪРЖАВА

    2 0 Отговор
    А според господин Димитрий Флориски фирма Лукойл няма пари за заплати на работниците по бензиностанцийте..Пълен абсурд,подигравате се с хората,условията за работа по бензиностанции Лукойл са повече от мизерни,изисквания големи а заплати 500 лева,ПЪЛНА ПОДИГРАВКА
  • 42 Дядото

    4 1 Отговор
    1.Виждали ли сте стачките в Гърция???
    2.Видяхте ли неотдавна как е и в Румъния?
    3.Гледате ли как се прави в Париж???! ...
    Знаете ли по колко коледни бонуси ще лапнат депутатите,??..Знаете ли какви сметки ви чакат от януари?!!??? Българино... приспаха те с по ниска цена на бензина с 15 ст. и ти се прибра да пийнеш ракийка...?!?! ТЕЖКО ТИ НА ТЕБ И НА ДЕЦАТА ТИ С ТОВА СТРАХЛИВО ПОВЕДЕНИЕ!!! На мен нека да ми плащат достойна заплата пък нека някой да реве, че са ми платили за да стачкувам..на площада!!!
  • 43 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 44 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 45 Дръндери

    1 2 Отговор

    До коментар #4 от "ники":

    Само дето Лукойл не е руска а еврейска.Вземи се поразрови малко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове