Last news in Fakti

6 Декември, 2018 10:40 1 577 26

Проф. Константинов: Правителството да увеличи зърнените запаси

  • проф. михаил константинов-
  • зърнени запаси

Чакат ни големи суши, ако 2-3 години няма добра реколта на зърнени храни, светът ще изпадне в състояние на масов глад, предупреждава анализаторът

Проф. Константинов: Правителството да увеличи зърнените запаси - 1
Снимка: БГНЕС

Правителството трябва да актуализира и увеличи зърнените запаси на страната. Това препоръча в обзорното предаване „Това е България“ на Радио „Фокус“ проф. Михаил Константинов.

Той аргументира изказването си с факта, че в бъдеще храната ще стане по-ценна стока от газа, както и че се очакват големи суши през следващите години. Ако 2-3 години няма добра реколта на зърнени храни, светът ще изпадне в състояние на масов глад.

„Като казвам глад – стоите и гладувате. Всичко лежи върху зърнопроизводството. Ако то падне и се редуцира 3-4 пъти, това означава буквално, дори Златният милиард да разбере какво е глад. България – не искам да съм лош пророк, но реколтата догодина може би няма да е такава, каквато си я мислим всички. Снегът дойде много късно, няма дълбок сняг в Добруджа все още и има опасност част от посевите да измръзнат. Ако това се случи едновременно в големите зърнопроизводители – Украйна, Канада, САЩ, Русия, става страшно“, каза още проф. Михаил Константинов.

Професорът допълни, че недостигът на храна и рискът от масовия глад са предизвикателствата, върху които държавите по света трябва да помислят. Те и в момента се опитват да се избият помежду си, обобщи проф. Константинов.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Правилното решение

    14 1 Отговор
    Е напояване , не запасяване огромно. Но напоителните системи изчезнаха, унищожени и разпродадени в Гърция
  • 2 ЪРП

    17 3 Отговор
    ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ УНИЩОЖИХА ГИГАНТСКИ ТЕРИТОРИИ БЪЛГАРСКИ ГОРИ С ЦЕЛ ЛИЧНО ПЕЧАЛБАРСТВО И ИЗРАВНИХА С ТРЕВАТА ЦЕЛИ ПЛАНИНИ.......,А КОНСТАНТИНОВ ТРЪГНАЛ ДА ИМ ОБЯСНЯВА ЗА НЕКВИ РЕЗЕРВИ НА ЗЪРНО..........
    ПРОФЕСОРЕ ,ТИ МАЙТАПИШ ЛИ СЕ НЕЩО ???
    ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ БИХА ПРОДАЛИ И МАЙКИТЕ СИ ЗА ЛИЧНО ОБЛАГОДЕТЕЛСТВАНЕ В ГУЩЕРИ И ЕВРО!!!!!!!!!!!
    ТУК ,НАЙ-МНОГО ДА ОСТАНЕ НЯКОЙ ДРУГ ТОН МУХЛЯСЪЛО ЗЪРНО ИЗ ХАНГАРИТЕ!!!!!!!
  • 3 Тръмп

    9 5 Отговор
    Това е Професор,а не ментето Христов!!!:):):)
  • 4 Съхранението

    5 1 Отговор
    На зърното е скъпо и краткотрайно! Суша глади, киша мори. Водица трябва може и втора реколта да има от фуражна царевица. България може и да е на далавера!

    Коментиран от #14

  • 5 ЪРП

    15 6 Отговор
    ПРЕДИ ДА СЕ ПРЕВЪРНЕ В ТОТАЛНА ПУСТИНЯ - АФГАНИСТАН Е БИЛА ЗЕЛЕНА ДЪРЖАВА!!!.....СЛЕД КАТО ИДВАТ НА ВЛАС ТАЛИБАНИТЕ ,ТЕ ИЗВЪРШВАТ ТОТАЛНО ИЗСИЧАНЕ НА ГОРИТЕ, В СЛЕДСТВИЕ НА КОЕТО ПРИРОДАТА ИМ НИКОГА НЕ СЕ ВЪЗСТАНОВЯВА , ПОЧВИТЕ ЕРОЗИРАТ И АФГАНИСТАН СЕ ПРЕВРЪЩА В ТОТАЛНА ПУСТИНЯ!!!!!!!!!!!
    ТАЛИБАНИТЕ В БЪЛГАРИЯ СА РОДНИТЕ, АЛЧНИ, КРАДЛИВИ, ГРАБЛИВИ И НЕНАЯДЕНИ УРОДИ - ГЕРБЕРАСОПИТЕЦИТЕ!!!!!!!!!!!!!.....ЖАЛНА И МАЙКА НА МАЙКА БЪЛГАРИЯ..........

    Коментиран от #24

  • 6 Нещастник

    7 9 Отговор
    Този да му направят паметник още приживе-той компетентен по всички въпроси. А ако е толкова умен трябва да знае, че който знае всичко всъщност нищо не знае. Ама то.......ако е малко умен няма да се изказва по всичко . Той направо гений бе. Сега ще си правя киселото зеле, та викам да го питам-той сигурно знае!!!!! ха-ха
  • 7 Бат Ганчо

    13 1 Отговор
    90% от житото на България се изнася Ве !
    Какви запаси Ве .
  • 8 Иванов

    6 1 Отговор
    Има начин. В момента близо една трета от обработваемите площи се засяват с рапица заради биогориво, поредната измишльотина на Запада. Второ- да се спре износа на пшеница. Трето- ако пшеницата измръзне да се компенсира с царевица, но не гмо на Монсанто!!! В Румъния домакинствата маат качамак вместо хляб и сърдечно съдовите заболявания са непознати! Четвърто, професорът да спре с изборните уйдурми, защото Мафията е на власт лично с негова помощ и това се знае добре. Пето, Златният милиард ако няма хляб, ще яде пасти. Тежко и горко на народа! И шесто, духовенството да се намеси за измолване на добра реколта при лоши климатични условия. Има специален Псалм за тази цел.

    Коментиран от #11

  • 9 Бат Ганчо

    2 6 Отговор
    Бангладеш е малко по-голяма от България и в нея живеят 163 милиона ( повече от колкото в цяла Русия)
    и се изхранват сами .
    И за какво да трупаме зърно резерв ? Да храним мишките ли?
  • 10 Радо

    5 2 Отговор
    Професорът да си гледа математиката и да се прави на голям оракул, пък и като няма хляб, ше ядем пасти.
  • 11 БатГанчо

    3 2 Отговор

    До коментар #8 от "Иванов":

    Като се спре износът , какво ще го правим това зърно ?
    Произвеждаме десет пъти повече зърно ( царевица , слънчоглед, жито)
    от колкото можем да изядем .
    За това олиото е почти на цената на минералната водя !

    Коментиран от #20

  • 12 Професор

    4 1 Отговор
    Този господин е на всяка манджа меродия. По добре да каже защо съботи а електронното гласуване и да не мисли за насъщния.
  • 13 Сталин

    4 0 Отговор
    Аре стига глупости съветската армия 45 година все със зимни гуми над 4 милиметра и зърно е настъпвала към европата муахахахаххаха
  • 14 Жарко патронааа

    0 3 Отговор

    До коментар #4 от "Съхранението":

    Вода има от црно море с инсталация зе обезсоляване и вода колко щеш
  • 15 999

    4 1 Отговор
    Може би на професора му е време да се оттегли, че в последно време гледам му "изтърва края". В Добруджата толкова рано не пада сняг. Иначе хубаво да мисли за резерва, но това означава Борисов да се разбере с мутрите от ТИМ. - Те изнасят от години зърното ни и внасят по- калпавото, дето го дават арабите на камилите си. Ние разбира се го ядем, с добре гарнирано допълнително количество глутен. - Факт!
  • 16 onq s konq

    4 5 Отговор
    Професор Константинов е РЯДКО ЕРУДИРАН И ТОЧЕН В ИЗКАЗА СИ ЧОВЕК.Естествено в случая е абс прав,защото ако зърнения резерв не е достатъчен при едни сушави години,ще се наложи ПО-СКЪП ВНОС,което вероятно ще рефлектира върху цената на хляба и фуражите.А тия серсеми дето предлагат да се забрани износа...ами същите да вземат да забранят и вноса както по Живково време,та да СЕ ГМУРНЕМ С КЕФ ОТНОВО В СОЦА както си беше 45г?!А иначе ЗЪРНОПРОИЗВОДСТВОТО И ТУРИЗМЪТ НИ са ДОКАЗАЛИ СЕ "ОТЛИЧНИЦИ" и икономиката ни определено разчита на тях,а като ги "бастисаме"- КОЙ ЩЕ ПЪЛНИ ХАЗНАТА?А на тая Хазна разчитат пенсионери,безработни и соц. слаби искат помощи,издържа се армия и Полиция,строят се и се рехабилитират магистрали и пътища...

    Коментиран от #19, #22

  • 17 Мая

    2 2 Отговор
    Тоя професор се оказва специалист по всичко!!!!!
  • 18 Зърнен баланс е името

    4 0 Отговор
    Излишното количество изнасяме, от южното полукълбо, Аржентина внасяме. Изяждаме военновременните запаси, по качеството на брашното се познава. Съвета на Константинов, не е най-правилният. Трябва да се мисли за напояване.
  • 19 999

    4 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    Селски гледам пак си ги натворил здраво! - Що не обясни на Константинов, че в Добруджата снегът идва по- късно. А иначе би трябвало да си наясно, че приятелите на Борисов от ТИМ от години изнасят нашето зърно и внасят калпавото. На ли си от Добруджата бе? - Трябва да ги знаеш тези работи! Иначе внос на зърно по времето на СОЦ-а и забрана за него до сега не помня! - Не знам от къде ти хрумват тези тъпотии! - Честно! Вър виж да ли зелето да не сте го пресолили и извади 2-3 глави лук и чесън за салатата. - С другото не се занимавай, щото не ти се отдава!
  • 20 999

    3 0 Отговор

    До коментар #11 от "БатГанчо":

    Нашето зърно е по- добро и за това се изнася, наред с това обаче тече и внос на фуражна пшеница, която я мелят и обогатяват с глутен и после я ядеш на хляб и закуски. Ако си над 30 може и да помниш какъв беше хляба преди и защо сега ядем някакъв абсолютен боклук - жалко подобие на хляб

    Коментиран от #21

  • 21 ОТ ТУРЦИЯ СА ВНАСЯ ИНА МАГИЯ

    4 0 Отговор

    До коментар #20 от "999":

    КАЗВАТ И - ВИТАМИНА. ОТ КИЛО БРАШНО СТАВАТ 5- 7 ХЛЯБА ИЛЕ ДВАЙСЕ БАНИЧКИ.
  • 22 Истинският кон ли си?

    1 0 Отговор

    До коментар #16 от "onq s konq":

    И да те питам. Как при продължаваща с години суша , ще се трупа резер от зърно, при слаба, или липсваща реколта? Константинов греши, а ти си го боготвори, но грешиш. Не очаквах това, от теб, истинският кон!
  • 23 Защо плодородни райони

    0 0 Отговор
    Стават пустини, а професоре? Поради липса на вода, нали?! И то си от масата “ професори “ , май. Правени на кило, ката ден. Не предполагах. Мислих, че си истински. Заблудил съм се!
  • 24 Как го изсмука това за Авганистан?

    0 2 Отговор

    До коментар #5 от "ЪРП":

    Каква флора има Авганистан? Колко гори? Какво изсичане те гони?
  • 25 ГОСТ 1

    4 0 Отговор
    Тоя многознайко започна да разбира и от земеделие и от метеорология,че и от геополитика.Само не разбрах защо прави това тъпо изказване.
  • 26 ПЕНКО

    2 1 Отговор
    НАПЪЛНО СИГУРЕН СЪМ ,ЧЕ В БЛИЗКО ВРЕМЕ ,НА ПАЗАРА И В ГОЛЕМИТЕ ХИПЕРМАРКЕТИ ЩЕ СА ПОЯВИ ПРОДУКТ С НАЗВАНИЕ : " УНИВЕРСАЛНА ПОДПРАВКА- ПРОФАН КОНСТАНТИНОВ " ...ЗА ВСИЧКИ И ЗА ВСЕКИ -ДА ПРЕБЪДЕ ВО ВЕКИ !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове