12 Януари, 2019 10:10 1 857 27

Боят на деца става престъпление

  • бебе-
  • бой-
  • побой-
  • деца

Това предвижда проект за национална стратегия за детето за периода 2019 - 2030 г.

Боят на деца става престъпление - 1
Снимка: Shutterstock

Да се въведе пълна забрана за телесно наказание над деца, криминализиране на домашното насилие и ефективна работеща система за превенция и наблюдение. Това предвижда проект за национална стратегия за детето за периода 2019 - 2030 г., която е публикувана за обществено обсъждане.

Една от целите е да се създаде система за детско правосъдие, която да защитава правата им. Друга пък е въвеждане на забрана за задържането и лишаването от свобода на деца под 14 години.

Държавата си поставя за цел до 2030 г. случаите на тормоз, насилие и агресия срещу децата да намалеят наполовина. А браковете на деца да са поне 70% по-малко. През 2017 г. пострадалите от престъпления деца са 4106, от които 1811 са под 14 години. Най -разпространено е незаконното брачно съжителство, от което са пострадали 670 деца. Жертви на катастрофи пък са били 223 деца, а на трафик - 39. За същата година прокуратурата е наблюдавала общо 2650 престъпления, извършени от непълнолетни.

Близо 500 хил. деца в момента живеят в риск от бедност или социално изключване.

Една от целите на документа е в предучилищните групи да са обхванати 90% от децата в тази възраст. През 2017 г. в детските градини и яслите е имало 52 522 деца, което е едва 20%.

Държавата си поставя за цел да стимулира критичното мислене и прилагането на изследователски подход в обучението на децата. Тя трябва да създаде и условия за формиране на дигитални знания и умения, както и да стимулира гражданско участие на децата в обществото. Една от целите е и да се създадат условия за повишаване на образователните резултати на всеки ученик чрез подкрепа за личностното му развитие, основана на индивидуалните му способности и заложби.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Д-р Фройд

    37 4 Отговор
    Децата трябва да имат респект от родителите си, а в тази възраст до 12г.се постига единствено с прдах! Иначе на 11 - 12 г. вече пушат, крадът, друсат. Някои! Чичко психолок не върши работа защото децата не го взимат насериозно! Няко иска анархията да завземе света! А йерархията се постига с шамари!

    Коментиран от #14

  • 2 гост

    32 5 Отговор
    ХАХА И ЕДИН ШАМАР ЛИ НЕ Е РАЗРЕШЕНО? ТОГАВА ТЕЖКО И ГОРКО НА ТАЯ ДЪРЖАВА. ПРЕДСТАВЯМ СИ КАКВО НИ ОЧАКВА ОТ ГЛЕЗЕНИ МАМИНИ РОЖБИЧКИ.

    Коментиран от #4, #5

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Гост

    19 2 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Мамини са, защото авторитетът на бащата е сведен до нулата. Бащите са натикани в миши дупки и дори не могат да се запознят с наследниците си.
  • 5 Гост

    20 1 Отговор

    До коментар #2 от "гост":

    Ролята на бащите така или иначе в момента е сведена до осеменители и банкомати. Тези забрани за насилие са предимно към бащите. Мамите могат да пердашат децата безнаказано и да им крещат истерично по улиците. Мамите с цигари и бири по детските площадки са вече нещо съвсем естествено. Даже си отхвърлен социално ако не крещиш на детето с бира и цигара в уста. Мамите са друга бира дет се вика. Щото са мами важат други закони.
  • 6 hmhmhm

    19 1 Отговор
    Като не може да удариш дупе, гъз ще ти седи на главата! Или се-ре!
  • 7 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    17 0 Отговор
    Супер щом ше станат недосегаеми чаветата до 14 годин значи сметаи кви неща ше им се възлагат за поръчки убииства трафик на дрога секви други неща дето носят много пари и наказателна отговорност нагоре във годините
  • 8 Не е тук мястото

    6 2 Отговор
    За да има ефект мнението ви, мястото за коментари, съгласие/несъгласие е страницата където е публикуван закона за обществен дебат. Нека, Анатоли Стайков го помести в статията. Така тя, освен информативна, ще бъде и полезна за интересуващият се читател.
  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 11 гост

    20 0 Отговор
    То се вижда какви общества се изграждат като няма един шамар за детето. Да, престъпление е да се пребива и малтретира, но не е грешно да го шляпнеш по дупето като се е разбесняло и като ти се качва на главата. Детето трябва да знае кой командва у дома инак настава анархия и ако му се оставиш да властва над теб в един момент детето може да реши да прави извънредно глупави и опасни неща, без да има уважение от родителското тяло за каквото и да е. Не е случайно, че на 18г. е прието да се обявява детето като зряло, трябва му време и житейски опит. Примерите на изпуснати деца са видни навсякъде. Лигави, продажни, без никакъв морал и етика, камо ли уважение. Ценностите се ограничават до материални и угоднически неща. На моите им казвам, че ще са напълно свободни да правят каквото си изберат като станат на 18г. и могат да ме послушат само ако сметнат това за уместно, но дотогава аз нося отговорност за тях и ако трябва ще му плеснеш един шамар по дупето два пъти в годината, за да разбере, че си сериозен и шега не бива.

    Коментиран от #20

  • 12 Петър

    11 0 Отговор
    Преди малко дъщеря ми изяде един шамар,от пет дни я предупреждавам да гаси лампите че тока е скъп,а тя продължава да ги оставя да светят,да не ме за съдите сега,съдете ЧЕЗ за скъпият ток.
  • 13 бял

    6 0 Отговор
    Айде сега да го приложите ,закона де ,на орките дето само не си ядат децата.

    Коментиран от #17

  • 14 бял

    1 13 Отговор

    До коментар #1 от "Д-р Фройд":

    Когато си безпомощен комплексар, действаш със шамари,горките ти деца.

    Коментиран от #15

  • 15 Петър

    12 2 Отговор

    До коментар #14 от "бял":

    Ако и веднъж не си шляпнал по задника детето си или си с биволски нерви и не ти пука за нищо,или изобщо не си гледал детето за по дълго време.
  • 16 Orthodox

    10 1 Отговор
    Бий дупенце, за да не биеш дупище...
  • 17 неЕС

    11 0 Отговор

    До коментар #13 от "бял":

    Орките си имат БХК и един куп еврогейски организации.Тях и с пръст не може да ги бараш! Тази забрана е за бялото българско население.
  • 18 Bahti

    5 0 Отговор
    А ако Дете, родило дете го бие? Кво става?
  • 19 ТОЧКАТА

    8 0 Отговор
    Ето как се връща ИСТНБУЛСКАТА К....Даваш права на безотговорни ,незрели субекти и гледаш сеир и разруха....И поколение,което вече не е наше , а на НПО/МАЩЕХА и за нищо не става освен да поглъща и трупа боклуци.
  • 20 ТОЧКАТА

    2 0 Отговор

    До коментар #11 от "гост":

    Това е гласът на разума и отговорността...Но къде си ги видял в начина на управление на страната?
  • 21 Bubbles

    7 0 Отговор
    Прекрасна идея, нека на чавенцата да им се угажда за всичко, да им се разказват приказки за супермени и принцеси... Чакак не супермнени че това е насилие, по-добре за принцове и принцеси, за розови слонове и дедо коледа, да им се говори колко са УНИКАЛНИ, УМНИ и СПЕЦИАЛНИ...
    За сметка на това узаконете убиването и насилването на старци от цигани, обявете хвърлянето на личета с пари от балоните за национален спорт и го включете в ЮНЕСКО като национално богатство и на всеки ъгъл огромен портрет на великата Тиква гушнал Цецко и "майката на нацията"!
    ...мдааа после не се чудете че децата са дебилчета а вече и много от 18-20 годишните!
  • 22 Ккк

    9 1 Отговор
    Шамари му е майката. Иначе става като в скандинавските страни. Бездушни джендъри.
  • 23 Бамбо

    7 0 Отговор
    И настигаме Норвегия да ср отнемат деца от билогичните йм родители от социалните служби при оплакване от децата и се дават за отглеждане приемуществено на еднополови семейства
  • 24 Демон страция

    1 0 Отговор
    Едно време имах даскал, които се целеше в главата с пръчка от разстояние и беше лошо ако се наведеш и не уцели, защото те караша да му я донесеш и после те спукваше от бой. Имах и друг дето също шамареше с една дряновица и пердаха беше такъв, щото после в стаята се чуваше само как му цъка часовника! А сега да си даскал не е работа...щото лапетиите не само те уволняват ами има и последствия, когато са деца на мутри!
  • 25 Old Time

    1 0 Отговор
    Бий докато е време, за да не те бият след време...
  • 26 Димов

    0 0 Отговор
    Това е първа крачка, към ювеналната юстиция. Такъв закон ще развърже ръцете на соц службите, да отнемат българчета от родителиге им. Познай, дали ще се занимават с циганите, или само бели българчетата ще са им на мерника. Ще станем втора Норвегия. ТОЗИ ЗАКОН НЕ БИВА ДА СЕ ДОПУСКА! ПРОТЕСТИ, ПОДПИСКИ, ОБЩЕСТВЕНО ГЛАСУВАНЕ. Това не е като опорочен обществен търг, че да си затворим очите. Става въпрос за децата ни.
  • 27 Димов

    0 0 Отговор
    В този проектозакон, определението за насилие над деца включва всяко поведение, с което детето бива унижавано или изолирано. Т.е. - дори да му се скараш или да го пратиш наказан в ъгъла, дава повод на соц службите да ти отнемат детето. ТОВА Е УЗАКОНЯВАНЕ НА ЕНИЧАРСТВОТО!!! Хора, докато ни занимават с брекзит, Ф-16, и винетки, разни чиновнички дълбаят трап за семействата ни. Ще го допуснем ли?
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове