Last news in Fakti

12 Февруари, 2019 11:46 2 231 20

Експерт за случая "Гебрев": Хлорпирифос няма нищо общо с "Новичок”

  • емилиян гебрев-
  • емилиан гебрев-
  • гебрев-
  • новичок

Основно въздейства като блокира ензима холинестераза, който от своя страна разгражда ензима ацетилхолин, където се прекъсва предаването на дразненията между централната и вегетативната нервна система

Експерт за случая "Гебрев": Хлорпирифос няма нищо общо с "Новичок” - 1

Веществото хлорпирифос не е от групата на отровните вещества като "Новичок". Той е от групата на фосфорорганични пестициди. Той е един от силно токсичните инсектициди, но няма нищо общо с "Новичок". Това каза експертът по химически оръжия доц. Иван Попов в ефира на "Здравей, България" по повод на съмненията за връзка между отравянето на Емилиян Гебрев от 2015 г. и това на Сергей Скрипал и дъщеря му.

Той обясни, че веществото не може да се намери като чист продукт на свободния пазар.

"Той е забранен за използване в домашни условия", уточни той.

Хлорперифосът има поразяващо действие, както всички останали фосфорорганични отровни вещества.

"Основно въздейства като блокира ензима холинестераза, който от своя страна разгражда ензима ацетилхолин, където се прекъсва предаването на дразненията между централната и вегетативната нервна система. Натрупва се ацетилхолин, който практически отравя организма. Симптомите са миоза, затрудняване на дишането, гърчовете и в зависимост от погълната доза може да се стигне до парализа на дишането, нарушаване на кръвооросяването и до смърт", обясни експертът.

Веществото може да бъде закупено от аграрни магазини, но не в чист вид. "То е трудно разтворимо във вода, но добре разтворимо в органични разтворители, особено в спирт", поясни доц. Попов.

Той добави, че може да се постави в смляно кафе. В руколата може да се съдържа като остатъчни количества в растениевъдството. "Но това са толкова незначителни количества, че не могат да доведат до това отравянето, за което става въпрос", обясни той.

Доц. Попов добави, че наличието на хлорпирифос в организма може да се установи до два дни след приема му. Бързината на действието му зависи от приетото количество.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 НАТО

    9 1 Отговор
    "зеленчуци който не яде той от новичок няма да се посере"
  • 2 позор

    20 3 Отговор
    Ами сега продажници и лъжци ще се извините ли за лъжите и провокацията?!

    Коментиран от #8, #17

  • 3 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 4 Сссерем

    2 26 Отговор
    Защо криете истината продажни русофили,на всички е ясно че руснаците използват Новичок навсякъде и без да се съобразяват че е забранен.Трябва да им се наложи пълно и тотално ембарго от страна на НАТО,докато започнат да зачитат международните закони,сега се държат като стадо шимпанзета с пушки,ами спрете им бананите и готово.

    Коментиран от #5

  • 5 ИМПЕРИАЛИСТ

    5 22 Отговор

    До коментар #4 от "Сссерем":

    В момента в който се озъбим на "братушките" ние "умиргаме"! Русия няма нужда да ни бомбардира, достатъчно е да активира своите "спящи клетки". Министър председател на БЪЛГАРИЯ в периода 1950-1956 г. е полковник от НКВД с псевдоним Спартак. Става въпрос за сатрапа - вълко червенков. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Лубянка... Цялата ни държавна структура е окупирана от руските \"спящи клетки\", единствено ген. Б. Борисов успя да пробие ограниченията с хитрост, защото го подцениха интелектуално него, а и БЪЛГАРСКИЯ НАРОД е умен и мъдър. Освен това, честно казано имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ е Българин, че хватката се охлаби и бързо България пое глътка въздух....

    Коментиран от #15

  • 6 Завеждащ 2 хирургия д-р. Т.о.ш.и.б.и.я.н

    2 0 Отговор
    Я кажи за клайзон 44 че в нета няма абсолютно нищо за него дори името е непознато
  • 7 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 8 има нещо гнило

    5 5 Отговор

    До коментар #2 от "позор":

    Не бързайте с глупостите. Финладската лаборатория става вече много съмнителна, колко е финландска и доколко разбира от пестициди.

    Коментиран от #10

  • 9 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 10 любопитен

    15 0 Отговор

    До коментар #8 от "има нещо гнило":

    Ти по-малко съмнителен ли си и разбираш ли повече от пестициди от една финландска лаборатория? Или руснаците трябва да са виновни и за смяната на сезоните?

    Коментиран от #14

  • 11 гер

    12 0 Отговор
    Лъжата в БГ е на почит, ходиха на инструктаж в САЩ и запяха дружно нашите подлоги
  • 12 Кирo

    13 0 Отговор
    Един търговец на оръжие,за да прави бизнес,работи със специалните служби,поне на 5 страни.Сега се сетили,англичаните да създават новина за отрови прилагани за разчистване на сметки от мафията.Нас за малоумници ни ли имат,че не можем да различим пакистанско-английска пропаганда отправна към олигофрени.Отровили го с РАУНДЪП,ама трябва да е руски,на всяка цена.
  • 13 Batushka

    9 0 Отговор
    Това е пълен цирк...и за Скрипал и за тоя ....и всичките са живи накрая....а куршума не прощава...
  • 14 същият

    1 6 Отговор

    До коментар #10 от "любопитен":

    Аз съм трезвомислещ и търпелив както изисква протоколът, не припкам като пърле пред майка си, и съвестта ми не е гузна. С две думи свободен човек, а не зависим от гаспадари твои.
  • 15 ТОЧКАТА

    7 0 Отговор

    До коментар #5 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    ПРАВ СИ...Най голямата им спящобълнуваща клетка е на ,,козяк,,...Тя така добре си върши работата,че даже и от молитвени закуски в Москва ...няма нужда...тези във Вашингтон са достатъчни......просто всичко е ,,О,КЕЙ,,...
  • 16 ТОЧКАТА

    5 0 Отговор
    НЯКОЙ трябва да е на ,,позорния стълб,, и да го трепеме с камъни...
  • 17 Доктор Менгеме

    1 6 Отговор

    До коментар #2 от "позор":

    Що се занимавате с глупости . Какво от това да ли Гебрев е отровен с НОвичок или с друго вещество. Тук явно става дума за отравяне . 5тата колона рипна щото едва ли не ако не е Новичок любимците им от Евразийската съветска република са невинни. Скрийте се бе другари ,снишете се поне кат другаря ТЖ докато отмине бурята ,а вий се превърнахте в пишман адвокати на империята на злото. И какво толкова се радвате , експерта го каза ,че ако използвано това вещество тое смъртоносно в определени количества.
  • 18 ОПРС на КСДС

    1 1 Отговор
    Долу отровителите!
  • 19 роско плювнев

    2 0 Отговор
    МЛАДОЖЕНЕЦ отровен от синоптичка-ял супа от манатарки.Не умрял,спокойно,само се е насрал.Сега МИ 5 ще търси отровителите.Изявление на ЦРУ-Путин лично брал гъби по улица ,,Козйак,,за супата.
  • 20 КИТАЕЦ

    0 0 Отговор
    Глупаците се управляват с "Хляб и зрелища". Пускайте им псевдоновини и им гледай сеира. Да гледат "Биг брадър" и силиконки и да точат лиги. До вчера бяхте за дядо Иван, днеска сте за чичо Сам, а утре като дойдат китайците, кой ще им е виновен и какви ще ги приказват за "хамериканците"? От "мъже" дето петстотин години са се крили под полите на жените си, а преди това още двеста и петдесет, как да очакваш нещо. Все другите са им виновни и чакат някой друг да им свърши работата.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове