Last news in Fakti

12 Февруари, 2019 16:50 1 679 42

НФСБ настоява Васил Левски да бъде канонизиран

  • васил левски-
  • светец-
  • нфсб

В народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата

Националният изпълнителен комитет на партия НФСБ се обърна с призив към Светия синод на Българската православна църква да бъде спешно разгледан въпросът с канонизацията като светец на йеродякон Игнатий, познат със светското си име Васил Иванов Кунчев и тачен в паметта на народа ни като Апостола на свободата Васил Левски.

„По повод 145 години от мъченическата смърт на Васил Левски, преди броени часове христолюбивият български народ всецяло отдаде своята почит и признание към личността и делата му, към подвига и саможертвата му в името на освобождението ни от иноверски гнет и иго.

В народната памет Васил Левски отдавна е възприет като светец заради саможертвата му в името на свободата на българите – не само светска, но и да изповядват нашата православна вяра свободно, без гонения, хули и поругание!

Като основен мотив против канонизацията на Апостола на свободата Васил Левски често се изтъква, че той сам е напуснал манастира и се е отказал от своя сан. Но ето какво разказва поп Тодор за последните думи на Васил Иванов Кунчев: „Аз отидох при Левски и като го изповядах, почнах да чета отпуснатата за случая молитва и когато споменах името „раб божия Василий”, Левски ме прекъсна и каза: Споменувай ме в молитвите, отче-попе, с името Йеродякон Игнатий. Моли се, отче, не за мене, а за Отечеството България.“ - изтъкват от патриотичната формация.

От НФСБ съзнават, че нашата Църква има утвърдени със столетия правила за канонизация. Но припомнят, че като боголюбиви християни патриотите не са стояли и не стоят встрани от благочестивите нейни дела. "По наша инициатива и с наши средства бе въздигнат православен храм в квартал „Победа“ на град Бургас, десетки са даренията ни за православни храмове и параклиси, за почитането на паметта на видни дейци на БПЦ. И нашата твърда убеденост е, че не може да се вменява във вина на Васил Левски напускането на манастира, защото той не го е направил, за да се отдаде на светски удоволствия и начин на живот. Напротив!

С живота си на безсребърник и аскет след това, с делата си освобождение на христолюбивия ни народ, със самопожертвованието си, както и с последната си изповед, той е доказал неопровержимо своята неразрушима връзка с православната ни вяра и своята святост" - подчертава ръководството на НФСБ в лицето на Валери Симеонов, Данчо Хаджиев, Валентин Касабов и Борис Ячев.

Националният изпълнителен комитет на партията призовава и моли Светия синод на БПЦ да преодолее съмнения и колебания, ако има такива, и да започне процедура за канонизация на йеродякон Игнатий – Апостола на свободата Васил Левски!


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Бай Ганьо

    14 12 Отговор
    Това не е възможно защото Левски има извършено убийство.

    Коментиран от #3, #10, #18

  • 2 Психопат

    12 12 Отговор
    Няма как да стане,защото при обир е убил непълнолетно момче.Иначе да.Заслужава!

    Коментиран от #5

  • 3 Петър, свети Петър!

    10 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ганьо":

    Убийства патриота е убивал окупатори и свети Георги е убил Ламя а са го канонизирали!На Валерко евтините номера няма да минат, да се откаже да прави опити да се подмазва!
  • 4 Перър

    10 6 Отговор
    Аз съм за. Заслужил е много повече от други.
  • 5 Хисторик

    9 2 Отговор

    До коментар #2 от "Психопат":

    Тива според кой? Според русенския търговец? Или според масона Захари Стоянов предатела на четата на Хаджи Димитър?
  • 6 Васил Левски

    6 8 Отговор
    Беше надарен и пореше туркините
  • 7 Бесен Язовец

    17 3 Отговор
    Дори и да не го канонизират, за мен той и така си е светец !

    Коментиран от #9

  • 8 Петко Войвода

    14 3 Отговор
    Васил Левски си е дал живота напразно, както и много други патриоти. Овцете и предателите си седяха на топло в къщите докато две заптиета водиха патрито до София!
  • 9 Васил Левски

    2 8 Отговор

    До коментар #7 от "Бесен Язовец":

    Защото те оправих нали
  • 10 Василевски

    2 3 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ганьо":

    Убил е момче защото санбилингавжета
  • 11 Боли ме уя

    3 5 Отговор
    Хахаха
  • 12 Дурхан

    9 2 Отговор
    Доколкото знам той отива да рекетира чорбаджията ( бизнесмена който дава минимална заплата колкото за една чорба ) спречкват се с бодигарда и той го убива ..и затова църквата не може да го канонизира

    Коментиран от #23

  • 13 Валери Симеонов

    10 5 Отговор
    Ще го канонизират за идиот
  • 14 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 15 Буда

    4 5 Отговор
    Васил Левски се е преродил в Георги Димитров!
  • 16 Божее

    7 0 Отговор
    Като дъвка го ползват, светла му памет. Мине, не мине време и айде пак почнем да го разпъваме на кръст и да го канонизираме.
  • 17 Божее

    1 0 Отговор
    Като дъвка го ползват, светла му памет. Мине, не мине време и айде пак почнем да го разпъваме на кръст и да го канонизираме.
  • 18 арджентата

    4 0 Отговор

    До коментар #1 от "Бай Ганьо":

    СВЕТИ МИНА също е бил войн!
  • 19 nnn

    9 0 Отговор
    СМЪРДИ....на еФтин популизъм
  • 20 Груьо

    9 2 Отговор
    Първо убития чирак е бил около 20-24 годишен, не е бил момче. Второ има версия че друг човек го е убил и се е представил за Левски. Писмото изповед за това деяние, което се приписва на Апостола се е появило след освобождението и не е с оригинален печат. Цялата кореспонденция на Левски е попаднала в ръцете на турците и те са използвали факти от нея в процеса срещу него. Никъде в делото обаче не се споменава за това убийство. Ако имаха тази информация турците нямаше да пропуснат да го обвинят. Така че цялата тази история трябва да се ревизира и изследва щателно.

    Коментиран от #22

  • 21 Нещо далавери се е объркал

    5 7 Отговор
    Левски не може да се канонизира не защото е напуснал манастира, а защото е убил невинен беззащитен човек.
  • 22 Абе Грую

    5 6 Отговор

    До коментар #20 от "Груьо":

    Точно заради убийството на ратайчето е осъден на смърт

    Коментиран от #25

  • 23 Груьо

    7 0 Отговор

    До коментар #12 от "Дурхан":

    Според разпространената сред историците версия във фаталния ден Левски влязъл в дома на чорбаджи Денчо заедно със свой съратник, докато вътре нямало никого. По-късно обаче в къщата пристигнал ратаят Стойчо и започнал да вика, че има крадци. Възникнало спречкване между него и неканените гости, при което слугата бил намушкан с кама. Има обаче данни, че Стойчо добре е познавал Левски от времето, когато работил при съратника му Иван Драсов, така че не може да го е сбъркал с крадец, смята Неда Антонова. Според нея човекът, който проникнал в чорбаджийската къщата, действително се представил пред ратая за Левски, но момчето го уличило, че лъже. Затова започнало да вика за помощ и се нахвърлило върху крадеца, който го намушкал с камата си, а после избягал заедно със съучастника си. Навън се събрали и хора, които видели убиеца, но никой не го разпознал като Левски.

    Коментиран от #24

  • 24 Хисторик

    8 1 Отговор

    До коментар #23 от "Груьо":

    Тук не е важна истината, важното за сорисите Васил Левски да бъде оклепан като убиеци и обявен за терорист за да се сложат на шефчето!
  • 25 Груьо

    4 1 Отговор

    До коментар #22 от "Абе Грую":

    Извиняеам се, не се изразих правилно, никъде в делото не се споменава за писмото на Левски, в което той се изповядва за убийството. Показания дава срещу него един единствен човек, Вутьо Ветьов, неграмотен папукчия.
  • 26 УефскИ

    9 1 Отговор
    Може но трябва синьото отборче да се преименува, просто няма как да петнят името на един светец!
  • 27 Груьо

    5 4 Отговор
    Много хора мразят Сидеров, но не може да му се отрече че познава добре историята.

    Лидерът на Атака Волен Сидеров обяви, че ще предложи анкетна комисия в Народното събрание, която да изясни истината за т.нар. съдебен процес срещу Васил Левски, на който той е осъден на смърт от османската власт за криминално престъпление. Лидерът на Атака отбеляза, че вече е установено документално, че убийството на слугата Стойчо в една ловешка къща не е извършено от Левски. Има достатъчно документи, има Османски отдел в Народната библиотека, всичко това трябва да бъде проучено от една компетентна комисия, посочи Сидеров.Специалната отоманска комисия, в която участват и българи за съжаление, издава смъртна присъда на Левски въз основа на едно единствено свидетелство на неграмотен човек - някой си Вутьо, че Левски е убил слугата Стойчо, посочи лидерът на "Атака", цитиран от БТА. И припомни, че Левски всъщност е осъден на смърт за криминално престъпление по чл. 174 от тогавашния турски наказателен кодекс, а не затова, че прави комитети и организация за революция.

    Сидеров посочи, че за комитетите и комитетската дейност тогавашната османска власт е предвиждала заточение.

    В същото време, виждайки че това е предводителят на всички тези комитетски дела, те са бързали тихомълком, без много шум, такава е била директивата - да се направи процес тук, не в Цариград, в София, която тогава дори не е столица на вилаета, и да завърши със смъртна присъда, коментира Сидеров.
  • 28 ИМПЕРИАЛИСТ

    3 2 Отговор
    Като байрактар в четата на Панайот Хитов, Левски има няколко убийства на изнемощели четници...Четата се движи по билото на Балкана преследнана от потери и се добира с голями загуби до Сърбия.

    Коментиран от #30

  • 29 Сингханин

    3 3 Отговор
    Левски е бил предаден и осъден от българи това е факт. А дали е убивал или не, не е доказано, по скоро е бил набеден за да бъде осъден само и само да се умилостиви империята спрямо размирната България. А ония патриоти дето твърдят че са християни кръстейки се с две ръце да попрочетат тук там да видят че няма основания Васил Иванов Кунчев да бъде канонизиран. Моля драги не създавайте нови религии, придържайте се към библията щом твърдите че сте християни и вървете по християнския път. Православието не е основа на българщината, а на Бог. Амин.
  • 30 Психиатър

    4 0 Отговор

    До коментар #28 от "ИМПЕРИАЛИСТ":

    Добре императоре, време ти е за лекарствата преди лягане
  • 31 Васил

    0 1 Отговор
    Най добре НФСБ да канонизира Бат Сали защото много скоро ние ромите ще управляваме тази държава
  • 32 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 33 Асклепий

    2 0 Отговор
    Иисус от Назарет:"Царството небесно е във вас и вие сте в царството небесно."
    Времето е в нас и ние сме във времето.То нас обръща и ние него обръщаме"В.Левски
  • 34 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 35 Генерал

    2 1 Отговор

    До коментар #34 от "Osman":

    Има доста неверни факти в тази раздута случка с "убийството на момче", която е описана дори в писмо от самия Левски и в която няма нито тайни, нито страшни неща. Никакво момче не е 25-6 годишен мъж и Левски го ранява при самоотбрана, след като се опитва да го накара с леко боцване да го пусне. Да се остави да го удуши някакъв чорбаджийски слуга е смешно. Вината на дадения му за придружител Ветов, всъщност е много голяма - истинско предателство. Първо оставя Левски сам срещу якия мъжага, после лъжесвидетелства срещу него. Случката навява мисълта, че на Левски му е устроен капан. Защото предварителната информация, която му е дадена е, че слугата е информиран и е дал съгласие да помага при обира. И т.н.
  • 36 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 37 Дядо Вангел

    0 1 Отговор

    До коментар #36 от "Фатих Мехмед":

    Много жалък опит за провокация, Хасане, пробвай с нещо друго.
  • 38 Колко сте заблудени

    1 1 Отговор
    Тоз на снимката е терорист скачал против изконната власт на султана и благодарение на него и шаиката му сега имаме българско робство и царе комунисти мутри олигарси за робовладелци
  • 39 Фатих Мехмед

    1 3 Отговор
    Идете в Турция и вижте как живеят хората там вижте улиците градинките сградите пътищата магазините и ще разберете че сте в българско робство тука не е кенеф дори хахахахах преход 30 години и става все по зле хахахах хората се самоубиват от безизходица от час на час става невъзможен живота тука а в япония им метнаха атомни бомби и отдавна са сила а тука кво стана? Хахахха стана българско робство

    Коментиран от #40

  • 40 гютчия

    2 0 Отговор

    До коментар #39 от "Фатих Мехмед":

    Прав си Фатих но в Турция никога не е имало комунизъм затова са напред от нас а и такива като тебе дето се правят на Турци като ви ебаха и сменяха имената пак с комунистите се целувате
  • 41 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 42 КОЗА

    0 0 Отговор
    СВЕТЕЦ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ СВЕТЕЦ ДРУК ПЪТ ААА НАПРАВЕТЕ ГО ЧУДОТВОРЕЦ СМЕШНИЦИ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове