Last news in Fakti

12 Февруари, 2019 19:18 2 284 10

БСП напусна Сдружението на общините

  • сдружение на общините-
  • бсп

Оттегляме участието си от работата на Управителния съвет, заяви Владимир Москов, кмет на Гоце Делчев и член на Изпълнителното бюро на социалистите

БСП напусна Сдружението на общините - 1

БСП напусна сдружението на общините, след като властта не осигури общи критерии, по които правителството подпомага населените места.

Решението на членовете на Управителния съвет (УС) на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) от БСП да се оттеглят от участието си в работата на Съвета обяви кметът на Гоце Делчев Владимир Москов. Той е и зам.-председател на социалистическата партия.

„Няколко месеца настoявахме за изготвяне на правила и обективни критерии за разпределението на средствата, отпускани с постановлението на Министерски съвет за общините. Такъв документ УС не прие, въпреки нашето настояване. И затова обявяваме несъгласието си и ние, членовете на УС от БСП, оттегляме участието си от работата на УС и призоваваме всички делегати от БСП, които участват в днешното заседание, да се оттеглят заедно с нас“, заяви Москов, цитиран от агенция "Фокус".

От "Позитано" 20 съобщиха още, че ръководството на БСП, кметове и председатели на общински съвети и делегати на Общото събрание на Сдружението на общините от партията са провели среща в централата.

След обсъждане е взето решение кметовете от левицата, членове на УС на Сдружението на общините, да напуснат Управителния съвет. Мотивите са дългогодишната и целенасочена политика на правителството на Бойко Борисов за разделение на кметовете според политическата им принадлежност, с което се наказват жителите на общини, управлявани от БСП.

"Многократно сме алармирали, че средствата, разпределяни извън бюджета с решение на МС, се насочват към общини на ГЕРБ и ДПС. Финансирането се прави без критерии и процедури. Напускаме УС на Сдружението в знак на несъгласие с тази политика и липса на всякаква чуваемост от страна на правителството за проблемите на местната власт"- е позицията на БСП.

Социалистите неведнъж алармират, че парите за общините се разпределят на тъмно от кабинета. А на 27 декември 2018 г. по време на среща в централата на БСП беше обявено, че кметовете на партията обмислят да напускат УС на НСОРБ, ако не се реши въпросът с разпределянето на средствата.

Това стана, след като на 19 декември Министерският съвет отпусна с постановление 146 млн. лв. на български общини.

Тогава зам.-председателят на БСП Кирил Добрев заяви: „Най-важната дума е прозрачност и критерии. Как всъщност раздаваме парите на всички български граждани, защото мога да кажа, че към днешна дата не ГЕРБ, а БСП е първа политическа сила и ако критерий за това е подкрепата, то логично е БСП и ГЕРБ да получават, образно казано общините, едни и същи средства. Ние обмисляме напускането на УС, но запазваме участието в сдружението на общините, тъй като до изборите през сдружението ще минат друга група важни закони, които са елемент от предизборната кампания октомври месец. Това, което искаме е прозрачност, критерии.“

От общо 23 членове на Управителния съвет на Сдружението петима са от БСП.

Представители на ГЕРБ на събранието заподозряха, че кметовете - социалисти изпълняват поръчка на партийната си централа.

"Смятам, че решението за напускане не е взето в залата, а от някъде другаде", коментира, цитиран от "Фокус", кметът на Бургас Димитър Николов, който е и член на висшето ръководство на ГЕРБ. Той изтъкна, че сдружението "е платформа на приятелство и професионализъм" и призова кметовете от други партии да не се подвеждат.

Според председателя на сдружението и кмет на Велико Търново Даниел Панов (ГЕРБ) не може кметове от БСП, които получават средства, да напускат управителния съвет.

"В тези 130 общини, които колегите от БСП казват, че са на ГЕРБ, живеят 5.2 млн. жители. А в общините, в които те са кметове, са 560 хил. жители", изтъкна Панов пред журналисти.

"Колегите кметове от БСП в България са не повече от 40. Втора политическа сила в местната власт са всички онези, които са издигнати от независими сдружения и НПО – това са 50 души. Тези хора са получили по-малко от колегите от БСП. Според нас няма драма с постановленията. Но има политически натиск, защото не може кметове от БСП да получават средства и в същото време да подкрепят тази декларация", добави председателят на сдружението.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.



Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Tervel bitcoin

    12 3 Отговор
    ИЗНЕНАДА
  • 2 СссереМ

    14 17 Отговор
    Те никога не са подкрепяли общините ако няма аванта,направо да се изтеглят в матушка,румбата е запалил летящата чиния да се качват и беж.
  • 3 Браво Браво

    8 4 Отговор
    точно така се прави преди избори. Отварят се фронтове и се демонстрира нервност. Макар че Дж.Хелър би описал мъдростта на червените с лаконичното: "Е, при това положение Попинджей, ти наистина си тъгнал нагоре по лайняната река без гребла." Давайте мъдреци, така ще спечелите масова народна подкрепа..... Ти да видиш....
  • 4 Готин ама не съвсем

    7 7 Отговор
    Хайде да ме оплюете. Колкото и странно да ви звучи, са абсолютно прави. Съдя по състоянието на моя град Русе! На времето кмета в Русе бе син, а правителството червено, след това кмета бе червен, два мандата, а правителството синьо! Ми града отива на закриване!
    Защото за него все нямаше пари и хората помалко го напуснаха и вече нямаме и 80 хиляди! А сега изглежда като гробница. Ако го бяха бомбардирали, пораженията щяха да са по-малко! Като критерии ще кажа, че в момента на главната улица, само в един участък от 100 метра има над 10 празни магазина! Вие сами си правете извода!

    Коментиран от #5

  • 5 реалити

    5 1 Отговор

    До коментар #4 от "Готин ама не съвсем":

    Германската компания за автомобилни части Bader GmbH & Co. KG планира да инвестира в завод в Русе.Дружеството планира да инвестира във фабрика у нас за луксозно покритие на автомобилни седалки и щамповане на елементи, като целта й е да стартира производство през втората половина на 2019 г. При пълна заетост предприятието ще осигури между 700 и 800 работни места
    Witte Automotive

    която е в България от 2010 г., ще инвестира 12 млн. лв. през следващите три години за разширяване на производството на автомобилни заключващи системи в завода й в Русе. Допълнителната продукция е предназначена както за настоящите, така и за нови клиенти, сред които са големи автомобилни компании като Daimler, Ford, VW, Volvo и други. С новото вложение ще бъдат създадени около 300 нови работни места към сегашните 640. и много други , не лъжи
  • 6 Чичо

    5 5 Отговор
    Тук коментарът е лесен. Вече втори мандат ГЕРБерастите харчат пари с извънредни ПМС-та, а не чрез легитимните механизми на държавния бюджет. И за никого не е тайна, че пари се дават единствено на герберски общини и на техните ортаци от ДПС. Всички останали са наказани.Това е грозната картинка.
  • 7 Гост

    6 5 Отговор
    Да напускат! Да си вземат и шофьора на самолета,да се качват на чинията на Бузлуджа и да отлитат някъде надалече и никога да не се връщат!
  • 8 Другар

    2 4 Отговор
    Браво,сега е редно да напуснат,парламента президентството и най после тази държава да просперира,освободена от доктрината и утопията комунизъм.
  • 9 чичо

    3 0 Отговор
    От цялата работа само едно не разбрах-кой идиот е сложил портрета на ЛЕВСКИ на толкова неподходящо място. Пост 6 не е мой.
  • 10 факт

    1 1 Отговор
    тия най-добре да напуснат страната в посока сащ
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове