Last news in Fakti

17 Март, 2019 17:37 6 638 29

Колекторските фирми преследват наследници на покойници заради дългове

  • дълг-
  • колекторски фирми-
  • плащане

Рекетьори звънят по телефона и плашат със саморазправа

Колекторските фирми преследват наследници на починали хора заради натрупани дългове, които отдавна са погасени по давност. Това алармираха ужилени от наглите събирачи на дългове, пише в. "Телеграф".

Схемата, по която работят не минава изобщо през съда, тъй като няма законен ред, по който те да успеят да съберат дължимото.

"Баща ми почина през 2017 година и имаше кредит, чийто падеж бе всеки месец на десето число. Оказа се, че от 2012 година не е плащал редовно вноските си, защото работеше извън страната. В продължение на 5 години заемодателят не беше предявявал иск в съда и в крайна сметка всичко бе приключило по давност, когато извадих удостоверение за наследници. В началото на 2019 година обаче ме потърсиха от колекторска фирма с настояване аз да издължа кредита, тъй като съм наследник. След като им отказах, започнаха постоянен тормоз по телефона, включително и със заплахи към мен и други мои роднини", разказва една от жертвите на нерегламентираното събиране на дългове.

Въпреки че колекторите са наясно, че нямат законови основания, те не престават да търсят начини да изкопчат нещо. Знаят, че ако се опитат да съберат вземанията си чрез съда тяхната претенция лесно ще бъде отхвърлена поради изтекла погасителна давност. Поради този факт са наясно, че сезирайки съда, само ще направят допълнителни разходи, без да спечелят нищо. Ето защо колекторите често действат по ръба на закона, а не малко са и случаите, когато прилагат прийоми, характерни за мутрите от 90-те години на миналия век. Най-често разчитат на агресивното си поведение, всявайки страх у потребителя, за да го принудят да си плати.

Напористи събирачи на дългове тропат от врата на врата и размахват хвърчащи хартии, с които претендират, че им се дължат различни суми. Звънят по телефони и сипят всевъзможни заплахи. Според потърпевши в много от случаите колекторите търсят измислени вземания, които никога не са съществували. Потребителите трябва да знаят, че в общия случай, човекът от фирмата, който ви търси, няма много информация за дълга и най-вече на какво основание е възникнал. За да измъкне определена сума колекторът често респектира, плашейки със съд и съдебен изпълнител.В последно време има сериозен отлив на кредиторите, които използват услугите на съдебното изпълнение и се обръщат към съда. Независимо че ако банката събира дълговете си през съда, ще получи много по-голяма сума, тя предпочита колекторска фирма, защото така става много по-бързо изчистването на лошите кредити. По този начин банките само с една сделка изчистват целия лош портфейл и освобождават провизии към централната банка. По този начин спокойно продължават да се отпускат нови кредити.

Друго съществено перо в бизнеса на колекторите заемат мобилните оператори и фирмите, раздаващи бързи кредити. Причината е, че сумите са по-малки, колекторите изкупуват дълговете и след това с изнудване успяват да накарат длъжниците да си плащат дори неплатената сметка за телефон от преди 10 години. Дори сумата на неплатената сметка да е 20 лева, колекторите претендират за дълг от над 500 лева и правят печалба, като начисляват различни такси за обслужване и несъществуващи лихви. Има не малко тарикати с колекторски фирми, които изкупуват малки дългове и правят бизнес само от начисляването на юристконсулски възнаграждения. Средно за година делата срещу колекторите достигат 2 млн., а броят на жалбите срещу тях расте всеки ден. Най-често те са за търсене на дългове, погасени по давност, начисляване на допълнителни лихви и такси, с които просрочието скача в пъти, злоупотреба с лични данни, както и отправени обиди и заплахи.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 5555

    35 3 Отговор
    Умиране има,отърване няма
  • 2 nnn

    67 9 Отговор
    Добре дошли в губернията на Бойко

    Коментиран от #13, #29

  • 3 Коментар📝

    41 1 Отговор
    Ако не са се Разписали за Тяхни Порачители.НИЩО НЕ МОЖЕ ДА ИМ НАПРАВЯТ.
  • 4 Гад

    6 42 Отговор
    Га взимаа кредитите не реваа
  • 5 БорисГеоргиевБоридов

    12 3 Отговор
    НАМЕРИЛИ-ЦЪРКВА-ДАСЕ-КРЪСТЯТ!!!
  • 6 Японеца

    46 2 Отговор
    Кофти държава! Няма и за кой да гласуваш!
  • 7 гларус кръстоносец

    60 1 Отговор
    Просто трябва да разрешат ползване на личното оръжие и ще им намалее щата на колекторите бързо бързо. Ама няма да го разрешат щото и парламента ще се изпразни и ще трябват нови избори.
  • 8 Pain in your brain

    68 1 Отговор
    Мутрите идват по двама трима и със заплаха се опитват да измъкнат някой лев.Първото нещо е да им откажете.Ако пак дойдат и се държат агресивно, запомнете лицето на водача им.Дайте им парите или поне една частза да се успокоят.Не се дръжте агресивно.Напротив, правете се на шматки, все едно че много ви е страх. След това проследете водача им или този който ви е посегнал. Вижте го къде живее и го изчакайте някоя вечер като се прибира. Сложете си маска на лицето и го напръскайте с лютив спрей.Трябва да е спрей който пръска на струя, а не ГАЗ. Много по- безопасно е. След като се хване за очите и гърлото го съборете на земята. Имайте подръка полицейска палка. Струва 60 лв в оръжейните магазини. С палката го бийте само по ръцете и краката. Бийте силно за да сте сигурни че ще си избиете парите и притесненията които сте потрошили заради изрода. След това се оттеглете и изхвърлете маската на другия край на града. Приберете се в къщи и си налейте една ракия. На другия ден по новините ще съобщят за този случай и ще бъдете горди. В 95% от случаите няма да ви хванат. Трябва да сте голям кърък за да ви хванат.

    Коментиран от #12, #22

  • 9 1234

    34 0 Отговор
    При мен идваха двама да търсят някакви пари от преди 17 години ама се оказаха големи бързаци направо бяха по бързи от вятъра
  • 10 Киро

    30 3 Отговор
    При бойко е така.
  • 11 Гифон

    14 0 Отговор
    Нека дойде някой от тези, ще го носят с 5кг по тежък от оловото.
  • 12 Ицо

    8 1 Отговор

    До коментар #8 от "Pain in your brain":

    The best
  • 13 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 14 Порно

    14 1 Отговор
    Който им се връзва , да плаща. Само лаят , не хапят. Ако Ви търсят лично , бъдете готови със свидетели с какво са ви заплашили. После жалби до безкрай. Ако ви безпокоят по телефона , предупредете ги писмено , че не желаете да ви търсят по телефона. Ако се обадят след това , пуснете сигнал за злоумишлено повикване. За тормоза ги съдете , ще вземете малка , но сигурна сума. Ако дългът наистина е погасен по давност , няма смисъл да плащате.
  • 15 Тъпунгер 2

    12 2 Отговор

    До коментар #13 от "Тъпунгер":

    Абе щастливец,Бойко беше един от тях

    Коментиран от #18

  • 16 Иван

    15 1 Отговор
    До колкото знам, според новите ГДПР правила, фирмите нямат право да предават личните данни на други фирми, в това число и колекторски по никакъв начин, даже и длъжникът да е подписъл, че е съгласен. Предаването на личните данни автоматично прави изискването на парите невалидно. Единствено ако се получи заповедно производство от съда, задължително трябва да се оспори и после ония трябва да доказват в съда какво се дължи, и като им видят абдурдния договор и лихвите, ще им отхвърлят иска, а може да се наложи и да връщат пари.
  • 17 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 18 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 19 Spravedliviq

    3 14 Отговор
    Прости СЕЛЯНДУРИ,защо все Бойко ви е виновен.

    Коментиран от #28

  • 20 Обикновен човек

    14 4 Отговор
    Тези не са колектори а лешояди за тях закони няма .ако ги гръмнеш ще влезеш в затвора ако те те гръмнат ти ще плащаш от оня свят чрез семейството а те ще ядат и пият за твоя сметка защото за тях закони няма те са част от държавата мафия България .Това са хора без съвест без чувства без нищо и точно по това приличат на тези дето ни управляват и които ги защитават.
  • 21 Коко

    2 0 Отговор
    На ръба на закона. Бая ръб ми се струва
  • 22 Плах и жалостив

    9 0 Отговор

    До коментар #8 от "Pain in your brain":

    Накрая му покажете колко ви е симпатичен с много силен ритник в та.ш.ац.ите, за препоръчване е старият и изпитан шут “боц” но може и прав вътрешен ако сте жалостиви като мен
  • 23 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 24 Госあ

    5 0 Отговор
    Цацата нема ли за излезе пак да каже нещо за маршрута в България на терориста от Нова Зеландия ? Е така,да се види че има прокуратура 😂
  • 25 Той.

    10 0 Отговор
    Как не ми дойдат вкъщи такива, дето се мислят за страшни... Със страшна скорост ще се чудят накъде да бягат - с пълни памперси !!!
    Преди 2 години сина ми получи уведомително писмо, че дължи 1900лв. на мобилен оператор, заради неплатена сметка от няколко стотинки . Набрах посочения в писмото телефон, за повече информация по случая и да попитам в какво Магнаурско школо се научили да превръщат стотинки в хиляди и да си пестят канцеларските материали за уведомления до този адрес ! Отговора беше арогантно ръмжене ... Разбрах, че с такива олигофрени няма какво да си каже човек .Преди да затворя телефона, предупредих да дойдат, ама и с линейка, за да си изнесат пълните с олово гъзове ! Много време мина, но ни мутрите им видях, ни повече писма от тия помияри .
    Г - жо Султанска, ( шефка на въпросната колекторска фирма ) къде са Ви "ръмжащите котенца" ... ???
    Българино не давай и една стотинка на тия - не им се плашете на тия мишоци !!!
  • 26 селянин

    12 0 Отговор
    Преди години мой приятел го заплашваха , и той им каза ,че няма да им даде нищо и ако искат да си вземат парите да дойдат лично. Понеже сме от едно село а живота като млади ни мина във въргали със другите села , дето се вика затова живеехме да отидем петък или събота в друго село на дискотека и да се сбием . Та събрахме се няколко човека в кръчмата и зачакахме търпеливо дали ще дойдат мутрите . По обед верно дойдоха с един джип четирими с черни дрехи такива здрави момци , влизат и започват да го търсят по име. Разбира се , не се и обяснявах ме кой кой , и бързо заформихме хубав бой , първата една минута се държаха мутрите но после им падна гарда и такъв бой ядоха ,че сигурно още го помнят , едвам се качиха в джипа. После моя приятел го заплашваха още няколко пъти ,че щели да се върнат ,да го убият и подобни заплаха. Но момчето още си е живо и здраво и вече от 5 години не са го и търсили. Та за такива само бой , излъжете ги ,че ще им дадете парите насрочете им среща къде да дойдат и да си ги вземат и като дойдат здрав бой до припадане и това е .
  • 27 ежко

    2 0 Отговор
    Не на "ръба на закона", а в нарушение на закона, престъпно и криминално!Аз ако бяж министър -веднага им взимам лицензите!А който работи за тях -ще прекара поне 2 седмици в следствието!
  • 28 Pain in your brain

    1 0 Отговор

    До коментар #19 от "Spravedliviq":

    Навсякъде по света има единоначалие. Това означава че някой отгоре казва кой какво да прави.Издава заповеди.Както в армията има генерали и офицери така е и в цивилния живот. Най-отгоре е мутрата затова той е виновен. Ако не си ме разбрал мога да ти го напиша по-бавно защото знам че не можеш да четеш бързо.
  • 29 Мордекай

    0 1 Отговор

    До коментар #2 от "nnn":

    То тия говеда , бирниците се родиха преди Бойко , айде да не го споменаваме за щяло и нещяло , знам че сте влюбени, но не всичко е Бойко
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове