Факти.БГ

Росен Желязков: Не сме загубили битката за пакет "Мобилност"

Транспортният министър прогнозира, че всичко ще бъде решено по време на финландското председателство

Венцислав Михайлов

Не сме загубили битката за пакет "Мобилност". Той няма да бъде във вида, в който е гласуван в пленарната зала на този Европейски парламент. Това заяви в интервю за „Тази сутрин“ по bTV министърът на транспорта Росен Желязков.

Той подчерта, че не се е стигнало до триалози и в рамките на този парламент няма да има законодателни изменения, гледани на второ четене. Неговите очаквания са триалозите да се провеждат по време на финландското председателство.

"Възможно е обаче да се върне за ново разглеждане в транспортната комисия", уточни Росен Желязков.

Той коментира и акциите в "Автомобилна администрация", като последната бе в Перник.

"На всички е ясно, че в "Автомобилна администрация" корупция има. Дали тя е на ниво рушветчийство, или на ниво по-големи взаимоотношения, би била невъзможна, ако няма тясно корелиране между контрола по пътя и издаването на разрешения и лицензи от страна на самата администрация", каза транспортният министър.

"По отношение на функционалните и структурни промени до 2 месеца ще съобщим какви са мерките, в това число и намаляването на административните предпоставки – разрешителни и лицензионни, които дават възможност за "тясно" взаимодействие между бизнеса и администрацията", заяви Желязков.

Министърът се е срещнал с турския посланик у нас във връзка с проблема на българските превозвачи, блокирани на границата с Турция заради неплатени глоби. Желязков уточни, че правилата в Турция не са нови, а става въпрос за интеграция на толсистемата заедно с граничната и митническа система.

По думите му затруднения има само на един граничен пункт с Турция – "Капитан Андреево". На останалите пунктове няма сигнали за подобни случаи.

"Правилата в Турция са такива, че ако не се платят такси и глоби, превозното средство не може да премине границата", отбеляза Росен Желязков.

По думите му турският посланик е уверил, че няма преднамереност към български превозвачи. Транспортният министър е получил сигнали за прекомерност на глобите и за неизясненост на основанията, на които са налагани.

"Имам уверението от турска страна, че тези случаи ще бъдат разгледани и ще се даде по-голяма информираност за правилата. Те могат да бъдат оспорвани и по основание, и по размер, но след тяхното заплащане", заяви Желязков.

"България също предстои да въведе толсистема, която ще бъде интегрирана с граничните и митнически бюра. Предполагаме, че началният период също ще ни изправи пред подобни трудности", допълни министърът.

България