Last news in Fakti

19 Април, 2019 15:10 3 108 14

Рушат се и чезнат останките на Амфитеатъра на Сердика, институциите нехаят (СНИМКИ)

  • амфитеатъра на сердика-
  • руини-
  • софия

Виждаме каква огромна енергия влагат френската държава и общество във възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж, а в същото това време нашето Министерство на културата е напълно безучастно към скандалния факт

Рушат се и чезнат останките на Амфитеатъра на Сердика, институциите нехаят (СНИМКИ) - 1
Снимки: Сдружение "Зограф"

Откритите археологически останки от уникалния и датиран от края на III век амфитеатър на римска Сердика, намиращи се на ъгъла на столичния бул. „Княз Александър Дондуков“ и ул. „Будапеща”, продължават да се рушат и съсипват от природните стихии, като се и наводняват при всеки по-силен дъжд, а в същото това време целият човешки ресурс на Министерство на културата е ангажиран и впрегнат през последните месеци само и единствено като че ли в писането и разработването на обемисти дългосрочни стратегии, алармират от сдружение „Зограф”.

Ако институциите скоро не се размърдат и не предприемат спешни действия по опазване на находките от античността, разкритите вече фрагменти на Амфитеатъра на Сердика, който е обявен за паметник на културата с национално значение, ще изчезнат напълно и вече няма да има какво да показваме от неговото великолепие на многобройните гости на столицата ни, а причината е, че в изкопите на разкопките често се събира вода и никне буйна растителност, което застрашава физическата цялост на археологическия обект, предупреждават от сдружението.

Рушат се и чезнат останките на Амфитеатъра на Сердика, институциите нехаят (СНИМКИ)

За съжаление на практика нищо не се прави от години от страна на МК и за отчуждаването на имотите, под които лежи амфитеатърът, като не са предприети конкретни действия и за прехвърлянето на Столична община от страна на Българския енергиен холдинг и държавата на терена на бул. „Дондуков“ до Младежкия театър, под който е една голяма част от античната сердикийска арена, отбелязват от сдружение „Зограф”. Нещо повече - от години не се отпускат средства от културното министерство и за организирането на нови археологически проучвания на територията на Амфитеатъра на Сердика, което също буди тревога, допълват от гражданското сдружение.

Виждаме каква огромна енергия влагат френската държава и общество във възстановяването на катедралата "Нотр Дам" в Париж, а в същото това време нашето Министерство на културата е напълно безучастно към скандалния факт, че буквално пред очите ни в центъра на столицата се рушат и изчезват останките на величествения Амфитеатър на Сердика, вместо да бъдат подходящо експонирани и консервирани в автентичния им вид, коментират с възмущение в сдружение „Зограф”.

Рушат се и чезнат останките на Амфитеатъра на Сердика, институциите нехаят (СНИМКИ)

Амфитеатърът се е намирал на около 200-250 метра от античния град и се е свързвал с него през Източна порта на Сердика. Арената представлява голямо съоръжение с елипсовиден план и надлъжна ос в посока изток-запад. Външните размери на амфитеатъра са 100 х 80 м, а самата арена е 60 х 40 м. Следвайки естествения терен на хълма източно от града, той е изграден от два сектора, разположени във височина, разделени към арената помежду си от широка обиколна алея. Секторите за посетители са отделени чрез радиални стълбища. Сердикийският амфитеатър се е ползвал за циркови игри и гладиаторски битки, той е изграден върху останки на по-ранен театър от II век. Сега останките от амфитеатъра се намират между улиците „Малко Търново”, „Московска”, „Будапеща” и бул. „Дондуков”, а запазени части от него могат да бъдат видени във фоайето на хотел „Арена ди Сердика”. Смята се, че Амфитеатърът на Сердика, датиран от края на III век, се е доближавал по размери до прочутия Колизеум в Рим и е бил вторият най-голям такъв в пределите на империята.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 гост

    26 0 Отговор
    Е тва ни е държавата, е тва ни е и правителството.
  • 2 Бацето

    22 1 Отговор
    Трайте бре, рая непокорна ... Нали сега ще посрещам папата и трябва да му дам от парите ви за Нотр дам. Че и майстори еничари съм му обещал за реставрацията на парижката катедрала
  • 3 БКП мафия

    9 16 Отговор
    Ако беше античен паметник на съветската армия,нямаше да е в това състояние,нали?

    Коментиран от #5, #8

  • 4 ссср

    7 10 Отговор
    И Братската могила не смеят да пипнат.
  • 5 мафиот

    17 1 Отговор

    До коментар #3 от "БКП мафия":

    Тази мафия е в миналото, сега се преименува на ГЕРБ

    Коментиран от #6

  • 6 Позитано 20

    2 8 Отговор

    До коментар #5 от "мафиот":

    Хонорарите,след 18,00

    Коментиран от #7

  • 7 мафиот

    10 0 Отговор

    До коментар #6 от "Позитано 20":

    Ок, но първо ще мина през НДК-то - че там Цецо затваря в 17,30
  • 8 Ха ха ха

    5 0 Отговор

    До коментар #3 от "БКП мафия":

    Точно така, един паметник на барак Обама не се сетиха да направят, да сте доволни всичките видове джендъри!
  • 9 snail

    5 0 Отговор
    Бойко да събира пари и да ги праща за НОТР Дам
  • 10 Citizen

    6 2 Отговор
    Каква антична "Сердика",като в София е превзета от селяните?
  • 11 Човека с Големия Салам.

    8 0 Отговор
    По важното е Боко Тиквата да участва с Пари за Нотър Дама за да го заобича никрофила Макарон. Пък за Шипка Александър Невски и други го боли , .. нали знаете кво ? За това умната кого избирате.
  • 12 Все още работеща

    8 0 Отговор
    Да поискаме помощ от Франция! Да събираме капачки!Вторични суровини,ако са останали!За другите сме всеотдайни,а ьс нас самите?
  • 13 Рашка с прашка

    4 3 Отговор
    то Българския народ се руши , а сте тръгнали за камени боклуци да мислите
  • 14 незнайко

    1 1 Отговор
    Защо в ДУБАЙ няма никакви останки от миналото а цял свят иска да ходи там ??? А какви пари печелят не е истина !!!
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове