Last news in Fakti

15 Май, 2019 16:01 14 546 16

Секс в затвора само пред камери и надзирател

  • затворници-
  • секс-
  • затвор

Според лишените от свобода тези условия нарушават основни техни права

Секс в затвора само пред камери и надзирател - 1

15 затворници, повечето закоравели убийци с доживотни присъди, спечелиха делото "секс без камери". Става въпрос за искането на Ангел Велков, Светломир Нешков, Станислав Методиев, Марио Пеев, Джок Полфрийман (австралиецът, който уби 20-годишния Андрей Монов), Мирослав Събев, Галина Манолова-Влаева, Юлиян Зашев, Назъм Азис, Йордан Петров, Здравко Петров, Антонин Влаев, Александър Джунджуров, Митко Харакчиев, Енчо Енчев, Валентина Петкова и Халил Хасан интимните им свиждания да се провеждат без камери и без присъствието на надзиратели.

Тричленен състав на Върховния административен съд (ВАС) отмени заповедта на директора на Главна дирекция "Изпълнение на наказанията" (ГДИН) за реда, по който се провеждат т.нар. удължени свиждания, съобщи "Лекс".

Затворниците обаче нямат повод за радост, защото въпреки решението на магистратите камерите и надзирателите ще останат.

Причината е, че докато съдът разглеждаше делото, беше променен правилникът за прилагане на Закона за изпълнение на наказанията и задържането под стража, като в него вече е залегнало изискването помещенията за интимни свиждания да бъдат оборудвани с видеонаблюдение и срещите да стават в присъствието на надзиратели.

Според лишените от свобода тези условия нарушават основни техни права и тези на семействата и близките им. Те твърдят, че са нарушени чл. 3 и чл. 8 от Европейската конвенция за защита правата на човека, тъй като са подложени на унизително отношение и не се зачита правото им на личен и семеен живот. Казват и че има нарушение на международни актове за защита на личните данни.

Административен съд София-град (АССГ) отхвърли жалбата на лишените от свобода срещу заповедта на директора на ГДИН, защото тя е издадена заради констатирана липса на конкретна регулация на интимните свиждания. Наред с това АССГ посочи, че удълженото свиждане е "с характер на награда и се предоставя именно с цел поощряване на лишените от свобода и гарантиране на техните права на лични контакти с близките и семейството".

Тричленен състав на ВАС обаче отмени решението на първата инстанция основно с два аргумента. От една страна съдът намира, че заповедта на директора на ГДИН не е мотивирана, а от друга - заявява, че затворниците са имали право да вземат отношение по нея.

Магистратите подробно се спират на аргументите на затворниците, че с въпросната заповед се нарушава Общият регламент за защита на личните данни (GDPR), защото се заснемат лицата на техните посетители.

Позовавайки се на масовата практика на Съда на Европейския съюз (СЕС) и на Европейски съд по правата на човека (EСПЧ), върховните съдии изтъкват, че предвиждането по принцип на видеонаблюдение и присъствието на надзирател при удължените свиждания може да представлява нарушение както на чл. 8 от ЕКПЧ (право на зачитане на личния и семейния живот), така и на чл. 7 и чл. 8 от Хартата на основните права в Европейския съюз (защита личния и семейния живот и на личните данни). Нещо повече, в редица свои решения СЕС казва, че образът на лицето, заснето с камера, представлява лични данни.

При все това, ВАС отбелязва: "От друга страна, предвид обстоятелството, че засегнатите лица от мярката са осъдени за извършени престъпления и изтърпяват наложени наказания "лишаване от свобода", административният орган дължи отчитане и на съображенията за опазване на обществения ред, които са свързани с възможността при налагане на мярката да бъдат преценени персоналното ниво на обществена опасност на засегнатите лица и вероятността общественият ред, както и здравето и живота на други лица да бъдат поставени под угроза.

Очевидна е при това необходимостта при определяне на начина за удължено свиждане административният орган да отчете посочените обстоятелства по отделно и в тяхната съвкупност и да предприеме мерки, отговарящи едновременно на изискванията за спазване на целта на закона и на пропорционалност".

Съдът добавя обаче, че ГДИН трябва да съобрази и изискванията на GDPR, транспонирани с измененията на Закона защита на личните данни.

Наред с това върховните съдии цитират препоръка на Комитета на министрите на Съвета на Европа за етичните и организационни аспекти на здравеопазването в затвора, съгласно която: "Трябва да се направи възможно затворниците да се срещат със своите сексуални партньори без визуално наблюдение по време на свиждането".


Поставете оценка:
Оценка 5 от 1 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 Крадец

    40 3 Отговор
    Ако може,камерите да предават на живо по някой ТВ канал !
  • 2 Ники

    17 1 Отговор
    Абе да не се стига до там ... не си е оферта тая работа ...
  • 3 Хахохи

    36 4 Отговор
    Секс в килията...само с "колегата"....
  • 4 Перър

    38 4 Отговор
    нарушавали им правата а те що са там? Като не са стояли мирно и на това да са доволни че и толкова можеше да няма.
  • 5 хфйх

    36 4 Отговор
    Онаа мое си вкарала нещо в сливата.по добре да нямат секс тия идиоти.да са мислили преди да убият
  • 6 Хаджи хаджи Българин

    35 2 Отговор
    Толкова дълга статия, и за кого? А за над 1 мил. българи, дето с данъците си плащат уюта на затворниците, а те няма какво да ядът, КОГА?
  • 7 Воайор

    17 1 Отговор
    Ставам надзирател.
  • 8 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 9 Бачо Киро

    8 5 Отговор
    Стига сте дрънкали глупости. Затворниците сами със себе си ли ще правят секс? Тоя дето ше го поема не е съден. Най-малкото неговите права нарушават. Или има свиждане, или няма. Като има свиждане, чикиджиите пазачи да ползват Интернет, не камерите.
  • 10 Драйвър

    21 2 Отговор
    Тези хора са С ДОЖИВОТНИ ПРИСЪДИ ЗАЩОТО СА ОТНЕЛИ ЧОВЕШКИ ЖИВОТ!Какво ни интересуват техните права,те трябва да са номер в тефтер и това е !Правата на жертвата кой ще ги защити?Щом се оплакват,трябва да се внесе предложение да СЕ ЗАБРАНЯТ СЕМЕЙНИТЕ СВИЖДАНИЯ ЗА ДОЖИВОТНИТЕ присъди и готово,всичко "цъфнало и вързало",пенсионерите ни стотинки броят-ние за комфорта на доживотните пандисчий сме се загрижили!Поредния абсурд !
  • 11 Този коментар е премахнат от модератор.

  • 12 Рошко

    1 1 Отговор
    Аааа секс бой и сръбска музика ако може ,какво ревете бе ,затвор е ше недоволствате ако сте по един в килия
  • 13 Ротшилд с бастуна

    2 0 Отговор
    секс в затвора винаги ще има,с,без камери.....
  • 14 стоянов

    2 2 Отговор
    Голяма чст от посочените с от много години в затвора, със заменена смъртна присъда, така че намат жени. Други са пе..си,т.е.също нямат жени. Да си платят първо кръвнината към близките на жертвите и после д имт претенции. Стига им че са живи. Търсят развлечение с тези ходения по дела.

    Коментиран от #16

  • 15 Лудия Макс

    1 2 Отговор
    За първи път чувам,че осъдени на доживотен затвор имат права!?
    Според мен имат само едно право, и то благодарение на липсата на смъртно наказание, а то е, че са още живи. За разлика от тези които са убили и деянието им е доказано.
    Ако имаше смърно наказание дали щеше да им се иска секс?
  • 16 Съпруга

    2 0 Отговор

    До коментар #14 от "стоянов":

    В случая става въпрос не само за доживотни и закоравяли престъпници,а и за всеки попаднал в затвора.Просто тези хора нямат какво да губят и имат куража да излязат и да алармират за проблема.На тези свиждания ходят съпругите,децата,майките,роднините на осъдените.Не става въпрос само за секс,а да гушнеш любимата или детето си без да бъдеш следен и записван.Тези свиждания мотивират лишените от свобода към добро поведение,за да могат да бъдат със семейството си макар и за два часа.Те се дават много рядко,от един до няколко пъти в годината и са наистина за забележителни резултати и постижения в културно-масовите прояви на затвора.Отказвайки им правото на споделена интимност,системата насърчава еднополовата любов,а тези хора един ден ще излязат от там и ще се слеят в обществото.Въпросът е какви искаме да бъдат,поправени и осъзнати или озлобени и още по-зли.Аз съм средностатистическа българка и съм съпруга на лишен от свобода.Сред нас има работнички,адвокатки,управителки на комплекси,мед. сестри.В затвора има хора от всички прослойки,не се заблуждавайте, че всички са кръвожадни убийци.Лесно е да се съди отстрани,но се молете съдбата да не ви изиграе лоша шега и да попаднете там.Целта на наказанието е да бъдат поправени провинилите се,а не да излязат още по-лоши.Замислете се,не им се разрешава интимност със жените им,но им раздават презервативи.Т.е насърчава се еднополовата любов и това е държавна политика.Освен това става въпрос и за правата на посетителите,а не
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове