20 Май, 2019 23:00 6 811 3

Връщат часовника за 7707 кандидат-пенсионери

  • пенсии-
  • пенсионери

Те са и първите, които ще избират между изчисляване на базата на три последователни години с висок доход и осигурителни вноски, или на основата на доходите, които са получавали след 2000 година

Връщат часовника за 7707 кандидат-пенсионери - 1

НОИ ще върне часовника за 7707 кандидат-пенсионери. Толкова са хората подали заявление за пенсиониране от началото на годината до 7 май 2019 г., когато стана ясно, че коефициентът, по който се определя размерът на пенсията, може да се определя по старата и по новата методика. Те са и първите, които ще избират между изчисляване на базата на три последователни години с висок доход и осигурителни вноски, или на основата на доходите, които са получавали след 2000 година, коментираха за в. „Монитор" от НОИ.

До тази ситуация се стигна, след като се прие промяна в Кодекса за социално осигуряване, според която от 1 януари 2019 г. пенсиите се определят само по доходите след 2000 година. Това обаче предизвика протести и в крайна сметка се реши да се даде гратисен период от три години - до края на 2021 г., в който хората ще имат възможността да направят избор на по-благоприятния за тях вариант.

Въпросните 7707 кандидат-пенсионери ще имат възможност да подадат заявления за преизчисляване на пенсията в шестмесечен срок - до 4 ноември.

НОИ отвори мобилни приемни, в които експерти на института консултират кандидат-пенсионерите да могат да направят правилния избор. На експертите се налага да решават много и различни казуси, установи проверка на „Монитор". Често при тях идват бъдещи пенсионери с липсващи документи или с неяснота как да си подредят стажа. Когато заявлението се подаде в съответната териториална дирекция на НОИ, ако има несъответствия, срокът за оправяне на документите за пенсиониране е един месец. Изнесените приемни помагат тези несъответствия да се предвидят и да се отстранят преди подаване на заявлението. Тъй като новият Закон за защита на личните данни не допуска заявлението за пенсиониране да се подава по пощата, а само лично, приемните спестяват и пътуването до областния град.

Опитът от приемните показва, че не са малко хората, на които години от стажа им се губят по различни причини. Най-често това се случва при ликвидиране или приватизация на предприятията. Принципно, ведомостите от закритите дружества се съхраняват в архива на НОИ. При подаване на заявление за пенсиониране те се изискват от териториалната дирекция с протокол. Имало случаи обаче, в които документацията не е водена коректно и в нея има празноти. В някогашните земеделски структури на АПК и ТКЗС например се водели партидни книги, в които са отразени планираните работни дни, но те невинаги са отработени. На места пък били записани само сумите, но не и работните дни. В трети случаи в някогашните предприятия жените в майчинство се записвали в отделна ведомост, която нерядко липсва и няма как да се докажат годините, прекарани в майчинство. Месеци се губят и от това, че парите за майчинство често са изплащани накуп за три месеца.

Експертите са установявали и не малко опити за злоупотреби, в които се представят стари документи с печат и подпис на лице, което не може да носи отговорност. Затова внесените документи за отпускане на пенсия задължително се сравняват с тези в архивите.


Поставете оценка:
Оценка от 0 гласа.


Свързани новини


Напиши коментар:

ФAКТИ.БГ нe тoлeрирa oбидни кoмeнтaри и cпaм. Нeкoрeктни кoмeнтaри щe бъдaт изтривaни. Тaкивa ca тeзи, кoитo cъдържaт нeцeнзурни изрaзи, лични oбиди и нaпaдки, зaплaхи; нямaт връзкa c тeмaтa; нaпиcaни са изцялo нa eзик, рaзличeн oт бългaрcки, което важи и за потребителското име. Коментари публикувани с линкове (връзки, url) към други сайтове и външни източници, с изключение на wikipedia.org, mobile.bg, imot.bg, zaplata.bg, auto.bg, bazar.bg ще бъдат премахнати.

КОМЕНТАРИ КЪМ СТАТИЯТА

  • 1 На гладно стадо кучета не му трябват

    7 15 Отговор
    И кво от това........Живота трайно поскъпна и ще става по лошо а пенсиите,мизерни Комунистите преди години откраднаха парите за пенсии,така че пак гласувайте за тези разбойници ако въобще нещо зависи от "гласуването"

    Коментиран от #2

  • 2 куку руку ку

    6 3 Отговор

    До коментар #1 от "На гладно стадо кучета не му трябват":

    Вярно, само че НЕ комунистите преди години, а комунистите от шайката на борисов през последните 10 години.
  • 3 Бамби

    0 0 Отговор
    Ще се облагодетелстват основно тарикатите, внесли 3 години последователно високи вноски чрез частни фирми, а през останалото време осигурявани върху доход около минималния, а останалите ще получат увеличения върху мизерните си пенсии от 20-30 лева и ще се имат за големи късметлии след средно 40 години блъскане.
Новини по градове:
Новини Айтос, Новини Балчик, Новини Банкя, Новини Банско, Новини Благоевград, Новини Бургас, Новини Бяла, Новини Варна, Новини Велико Търново, Новини Велинград, Новини Видин, Новини Враца, Новини Габрово, Новини Добрич, Новини Каварна, Новини Казанлък, Новини Калофер, Новини Карлово, Новини Карнобат, Новини Каспичан, Новини Китен, Новини Кнежа, Новини Козлодуй, Новини Копривщица, Новини Котел, Новини Кресна, Новини Кърджали, Новини Кюстендил, Новини Летница, Новини Ловеч, Новини Лом, Новини Луковит, Новини Мездра, Новини Монтана, Новини Несебър, Новини Нова Загора, Новини Нови Пазар, Новини Обзор, Новини Оборище, Новини Омуртаг, Новини Павликени, Новини Пазарджик, Новини Перник, Новини Петрич, Новини Плевен, Новини Пловдив, Новини Поморие, Новини Правец, Новини Радомир, Новини Разград, Новини Разлог, Новини Русе, Новини Самоков, Новини Сандански, Новини Сапарева Баня, Новини Свети Влас, Новини Свиленград, Новини Свищов, Новини Своге, Новини Севлиево, Новини Силистра, Новини Симитли, Новини Сливен, Новини Смолян, Новини Созопол, Новини Сопот, Новини София, Новини Средец, Новини Стара Загора, Новини Стрелча, Новини Суворово, Новини Тетевен, Новини Троян, Новини Трън, Новини Трявна, Новини Тутракан, Новини Търговище, Новини Харманли, Новини Хасково, Новини Хисаря, Новини Царево, Новини Чепеларе, Новини Червен бряг, Новини Черноморец, Новини Чипровци, Новини Чирпан, Новини Шабла, Новини Шумен, Новини Ябланица, Новини Ямбол, Новини Всички градове